sverige2 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Grudnia 2019 A wołowina to po co i na co ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bero Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Grudnia 2019 A wołowina to po co i na co ???a w poprzednich postach ktoś proponował, że fajnie dorzucić wołowinę poza tym w wielu przepisach się ona przewija chociażby w przepisie Dziadka na swojską kiełbaske Cytuj Pozdr, Łukasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Ech, szkoda slow i klawiatury . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bero Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Grudnia 2019 ale, że co? proszę o pomoc bo chciałbym zrobić na swięta swojską kiełbasę. Nie mam jeszcze wiedzy odpowiedniej dlatego prośba o pomoc Cytuj Pozdr, Łukasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) w poprzednich postach ktoś proponował, że fajnie dorzucić wołowinę poza tym w wielu przepisach się ona przewija chociażby w przepisie Dziadka na swojską kiełbaskeBardzo proszę poczytaj o kiełbasach w dziale ze strony głównej - Czy kiełbasa swojska - nazywa się kiełbasa krucha? - To sa zupełnie inne kiełbasy - inna konsystencja - inny wyrób . Bardzo dziwne sa te Twoje zapytania i czy w końcu chcesz typu wiejskiego- swojska czy kruchą ? Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bero Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) w poprzednich postach ktoś proponował, że fajnie dorzucić wołowinę poza tym w wielu przepisach się ona przewija chociażby w przepisie Dziadka na swojską kiełbaskeBardzo proszę poczytaj o kiełbasach w dziale ze strony głównej - Czy kiełbasa swojska - nazywa się kiełbasa krucha? - To sa zupełnie inne kiełbasy - inna konsystencja - inny wyrób . Bardzo dziwne sa te Twoje zapytania Dla kogoś kto ma dużą wiedzę w temacie napewno są dziwne pytania dla takiego laika jak ja to są pytania ważne Poza tym to moja pierwsza w życiu kiełbasa i nie wiem jak się za to zabrać Edytowane 17 Grudnia 2019 przez bero Cytuj Pozdr, Łukasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Grudnia 2019 To dla tego "laik" powinien uważnie, a nawet bardzo uważnie czytać, uczyć się i wyciągać wnioski !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bero Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Grudnia 2019 To dla tego "laik" powinien uważnie, a nawet bardzo uważnie czytać, uczyć się i wyciągać wnioski !!!czytam od kilku dni i z każdą godziną mam coraz większy mętlik a czy jest jakiś punkt wyjścia od którego mogę zacząć? Może jakiś pierwszy sprawdzony przepis na swojską kiełbe? Cytuj Pozdr, Łukasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 17 Grudnia 2019 czytam od kilku dni i z każdą godziną mam coraz większy mętlik Nooo, na to już tylko dobry "lekarz" i odpowiednia "lektura" mogą pomóc . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bero Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 17 Grudnia 2019 czytam od kilku dni i z każdą godziną mam coraz większy mętlik Nooo, na to już tylko dobry "lekarz" i odpowiednia "lektura" mogą pomóc . To może podrzucisz dobrą lekturę i może jakiś sprawdzony przepis na swojską kiełbasę... obiecałem żonie że coś zmajstruje i zamówienie było na swojską kiełbaskę więc będę wdzięczny za pomoc bo czasu coraz mniej Cytuj Pozdr, Łukasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 17 Grudnia 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kielbasa-szczepana/?p=12088 masz tutaj sprawdzoną recepture - zrób dokładnie tak. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zacznij jeszcze raz od początku. Np. tutaj: https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasyPrzelicz przepis na ilość mięsa która dysponujesz i działaj. Jeśli będziesz zadawać pytania typu "Jak zrobić kiełbasę?" będziesz odsyłany do materiałów, które są dostępne na forum.Gwarantuję Ci, że nie przeczytasz do świąt materiału o kiełbasach, nie mówiąc już o peklowaniu, doprawianiu i wędzeniu.Jak chcesz jednocześnie swojską, wiejską, kruchą, z galaretką i nie masz żadnego doświadczenia to trochę za późno na naukę przed świętami.Zrobić dobrą kiełbasę to sztuka. --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bero Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 17 Grudnia 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kielbasa-szczepana/?p=12088 masz tutaj sprawdzoną recepture - zrób dokładnie tak.w przekroju wygląda jak śląska ze sklepu Ale dziękuję za przepis. To naprawde sprawdzony przepis? Bo jakoś nawet nikt nie komentował tego przepisu Cytuj Pozdr, Łukasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Skoro dajesz więcej mięs chudych i w dodatku kleistych, zastosuj patent DZIADKA na kiełbasę kruchą, czyli dodatek octu lub kwasu mlekowego dzięki. Kwasu mlekowego nie kupię od ręki, ale ocet tak. Aż się boję tego eksperymentu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 17 Grudnia 2019 @bero, Cos Ci podpowiem , pamietam ze na poczatku swojej drogi ( dalej sie ucze ) to tez chcialam i to i to a moze jeszcze taka bo akurat takie mieso mam ..czym bardziej kombinowalam tym gorzej wychodzi, zrob ta z linku co podano , napewno zasmakuje , Ja nie mialam nigdy doczynienia z masarstwem od zera sie uczylam i niejeden raz czytam teorie i poglebiam, wiem ze chcialo by sie zrobic cos innego, a tu przeciez widzi sie mase super pomyslow tylko czasami jeszcze sie nie "doroslo " do takich, czasem nie ma sie warunkow ,.lepiej zrobic cos porzadnie niz byle jak i kombinowac a porazki czasami niosa za soba zniechecenie ..zrob dobrze a zona napewno bedzie zadowlona ze kielbasa moze nie taka jak oczekiwala ale smaczna , zdrowa i ladnie wygladajaca .Trzymam kciuki i dzialaj Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Po przeczytanie postu elektry tak mnie naszły wątpliwości. Skoro mam zły skład mięsa i na dodatek zupełny brak doświadczenia z tego typu kiełbasą to czy brnąc na siłę ?Może po prostu zrobić z tego mięsa to co będzie najlepsze. A krucha następnym razem z odpowiednim składem.Tak więc po korekcie mam :4 kg karkówki2 kg szynki2,5 kg warkoczy1 kg podgardla2,30 boczkuczy nie wyrobić tego tak :szynka na 16 mmkarkówka i warkocze na 8mm lub 10mmpodgardle i boczek na 6 mmwymieszać farsz do kleistości, zapakować w jelita, osadzanie cała noc w zimnym pomieszczeniu , suszenie, wędzenie 3h w temp 50 st i dopiekanie w 85-90 Edytowane 17 Grudnia 2019 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 17 Grudnia 2019 szynka i karkówka po klasyfikacji kl. I - szarpak reszta szynki, karkówki, boczek, podgardle kl. II - 8 warkocze przeważnie kl. III - 4,5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Kiełbasa krucha z galaretkąSwojska z galaretkąWyrób nietypowy - kiełbasa z galaretką????Kiełbasa z galaretkąKiełbasa "swojska" krucha z galaretkąKiełbasa wiejska z szarym oczkiem i galaretkąKiełbasa wiejska z galaretką Edytowane 17 Grudnia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Krótko, jasno, i po wojskowemu, więc trzasnąć obcasami, rączki na szwach położyć, krzyknąć dziarsko taajest, i za robotę się zabierać, zamiast dzielić włos na czworo, dywagować, kombinować i zadawać różne dziwne pytania. Jak się jest początkującym, to należy korzystać z podanych sprawdzonych przepisów których na forum bez liku . Tak trzymać EAnno . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 18 Grudnia 2019 OOO Dzięki bardzo za linki ,po śiętach będą eksperymenty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Ja też już mam za sobą kilka prób tej kruchej i za żadnym razem nie jestem zadowolona Dziś podejmuje następnąMam kulke szynki ,podgardle i boczek Jakie sugerujecie proporcje ? bo zabieram się za peklowanie Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Potem próbuję, potem dolewam i znowu próbuję Z tym próbowaniem trzeba uważać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-650572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Lutego 2020 Trochę tro trwało ale w końcu dotarły do mnie potrzebne produkty , "dorwałem" też treoche czasu i poczyniłem próby kruchej swojskiej kiełbasy,z Łopatki,karkówki i podgardla.Po klasyfikacji wyszło l -2,988 fi10 mmll-3,990 dosc chuda fi8 mmpodgardle i słonina i bardzo tłuste 1.120 fi4 mm Czyli całosci było 8,100do tego donane tylko jedna szklanka letniej wody popdczs mieszania i 100 ml 10% kwasu mlekowego czyli jakies 1,2% masy całości.pod koniec krótkiego wyrabiania.Wędzenie tak jak poprzednio a dopiekanie według waszych rad do uzyskania 69 stopni.Kiębasa wyszła soczysta i krucha Wiec bardzo dzieki za rarady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-656504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syn wuja Sama Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Maja 2020 dob12 Bardzo podoba mi się twoje dzieło.Jak jeszcze smakuje tak jak wygląda to rewelacja.Wyglądem przypomina kiełbaskę swojsko-wiejską z mojego dzieciństwa. Mięso marynowałeś,czy robiona była na samej soli?.W jaki sposób dodanie kwasu mlekowego wpłynęło na smak i konsystencję tej kiełbaski?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-666676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Maja 2020 Mięso marynowałeś Co rozumiesz pod pojęciem "marynowania" ? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/page/3/#findComment-666718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.