Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A wołowina to po co i na co :D ???

a w poprzednich postach ktoś proponował, że fajnie dorzucić wołowinę poza tym w wielu przepisach się ona przewija chociażby w przepisie Dziadka na swojską kiełbaske :)

Pozdr, Łukasz

ale, że co? :D proszę o pomoc bo chciałbym zrobić na swięta swojską kiełbasę. Nie mam jeszcze wiedzy odpowiedniej dlatego prośba o pomoc :)

Pozdr, Łukasz
w poprzednich postach ktoś proponował, że fajnie dorzucić wołowinę poza tym w wielu przepisach się ona przewija chociażby w przepisie Dziadka na swojską kiełbaske

Bardzo proszę poczytaj o kiełbasach w dziale ze strony głównej - Czy kiełbasa swojska - nazywa się kiełbasa krucha? - To sa zupełnie inne kiełbasy - inna konsystencja - inny wyrób . Bardzo dziwne sa te Twoje zapytania  i  czy w końcu chcesz typu wiejskiego- swojska czy kruchą ? 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

w poprzednich postach ktoś proponował, że fajnie dorzucić wołowinę poza tym w wielu przepisach się ona przewija chociażby w przepisie Dziadka na swojską kiełbaske
Bardzo proszę poczytaj o kiełbasach w dziale ze strony głównej - Czy kiełbasa swojska - nazywa się kiełbasa krucha? - To sa zupełnie inne kiełbasy - inna konsystencja - inny wyrób . Bardzo dziwne sa te Twoje zapytania 

Dla kogoś kto ma dużą wiedzę w temacie napewno są dziwne pytania :) dla takiego laika jak ja to są pytania ważne :) Poza tym to moja pierwsza w życiu kiełbasa i nie wiem jak się za to zabrać :(

Edytowane przez bero
Pozdr, Łukasz

To dla tego "laik" powinien uważnie, a nawet bardzo uważnie czytać, uczyć się i wyciągać wnioski :D !!!

To dla tego "laik" powinien uważnie, a nawet bardzo uważnie czytać, uczyć się i wyciągać wnioski :D !!!

czytam od kilku dni i z każdą godziną mam coraz większy mętlik :) a czy jest jakiś punkt wyjścia od którego mogę zacząć? Może jakiś pierwszy sprawdzony przepis na swojską kiełbe? :D 

Pozdr, Łukasz

czytam od kilku dni i z każdą godziną mam coraz większy mętlik

Nooo, na to już tylko dobry "lekarz" i odpowiednia "lektura" mogą pomóc :D .

czytam od kilku dni i z każdą godziną mam coraz większy mętlik

Nooo, na to już tylko dobry "lekarz" i odpowiednia "lektura" mogą pomóc :D .

To może podrzucisz dobrą lekturę i może jakiś sprawdzony przepis na swojską kiełbasę... obiecałem żonie że coś zmajstruje :D i zamówienie było na swojską kiełbaskę więc będę wdzięczny za pomoc bo czasu coraz mniej :)

Pozdr, Łukasz

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kielbasa-szczepana/?p=12088   masz tutaj sprawdzoną recepture - zrób dokładnie tak.

Muskie - to ryba 🙃

Zacznij jeszcze raz od początku. Np. tutaj: https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy

Przelicz przepis na ilość mięsa która dysponujesz i działaj. Jeśli będziesz zadawać pytania typu  "Jak zrobić kiełbasę?" będziesz odsyłany do materiałów, które są dostępne na forum.

Gwarantuję Ci, że nie przeczytasz do świąt materiału o kiełbasach, nie mówiąc już o peklowaniu, doprawianiu i wędzeniu.

Jak chcesz jednocześnie swojską, wiejską, kruchą, z galaretką i nie masz żadnego doświadczenia to trochę za późno na naukę przed świętami.

Zrobić dobrą kiełbasę to sztuka. 

--

Romii

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kielbasa-szczepana/?p=12088   masz tutaj sprawdzoną recepture - zrób dokładnie tak.

w przekroju wygląda jak śląska ze sklepu :D Ale dziękuję za przepis. To naprawde sprawdzony przepis? Bo jakoś nawet nikt nie komentował tego przepisu

Pozdr, Łukasz

Skoro dajesz więcej mięs chudych i w dodatku kleistych, zastosuj patent DZIADKA na kiełbasę kruchą, czyli dodatek octu lub kwasu mlekowego
  dzięki. Kwasu mlekowego nie kupię od ręki, ale ocet tak. Aż się boję tego eksperymentu.

@bero, Cos Ci podpowiem , pamietam ze na poczatku swojej drogi ( dalej sie ucze ) to tez chcialam i to i to a moze jeszcze taka bo akurat takie mieso mam ..czym bardziej kombinowalam tym gorzej wychodzi, zrob ta z linku co podano , napewno zasmakuje , 

Ja nie mialam nigdy doczynienia z masarstwem od zera sie uczylam i niejeden raz czytam teorie i poglebiam, wiem ze chcialo by sie zrobic cos innego, a tu przeciez widzi sie mase super pomyslow tylko czasami jeszcze sie nie "doroslo " do takich, czasem nie ma sie warunkow ,.lepiej zrobic cos porzadnie niz byle jak i kombinowac a porazki czasami niosa za soba zniechecenie ..zrob dobrze a zona napewno bedzie zadowlona ze kielbasa moze nie taka jak oczekiwala ale smaczna , zdrowa i ladnie wygladajaca .Trzymam kciuki i dzialaj  :thumbsup:

Po przeczytanie postu elektry tak mnie naszły wątpliwości. Skoro mam zły skład mięsa i na dodatek zupełny brak doświadczenia z tego typu kiełbasą to czy brnąc na siłę ?

Może po prostu zrobić z tego mięsa to co będzie najlepsze. A krucha następnym razem z odpowiednim składem.

Tak więc po korekcie mam :

4 kg karkówki

2 kg szynki

2,5 kg warkoczy

1 kg podgardla

2,30 boczku

czy nie wyrobić tego tak :

szynka na 16 mm

karkówka i warkocze na 8mm lub 10mm

podgardle i boczek na 6 mm

wymieszać farsz do kleistości, zapakować w jelita, osadzanie cała noc w zimnym pomieszczeniu , suszenie, wędzenie 3h w temp 50 st i dopiekanie w 85-90

Edytowane przez witek1965

szynka i karkówka po klasyfikacji kl. I - szarpak

reszta szynki, karkówki, boczek, podgardle kl. II - 8

warkocze przeważnie kl. III - 4,5

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Krótko, jasno, i po wojskowemu, więc trzasnąć obcasami, rączki na szwach położyć, krzyknąć dziarsko taajest, i za robotę się zabierać, zamiast dzielić włos na czworo, dywagować, kombinować i zadawać różne dziwne pytania. Jak się jest początkującym, to należy korzystać z podanych sprawdzonych przepisów których na forum bez liku :D . Tak trzymać EAnno :thumbsup::clap: .

Ja też już mam za sobą kilka prób tej kruchej i za żadnym razem nie jestem zadowolona :(

Dziś podejmuje następną

Mam kulke szynki ,podgardle i boczek  Jakie sugerujecie proporcje ? bo zabieram się  za peklowanie

beata
  • 1 miesiąc temu...

Trochę tro trwało ale w końcu dotarły do mnie potrzebne produkty , "dorwałem" też treoche czasu i poczyniłem próby kruchej swojskiej kiełbasy,z Łopatki,karkówki i podgardla.

Po klasyfikacji wyszło 

l -2,988                                                                fi10 mm

ll-3,990   dosc chuda                                           fi8   mm

podgardle i słonina i bardzo tłuste  1.120           fi4   mm

Czyli całosci było   8,100

do tego donane tylko jedna szklanka letniej wody popdczs mieszania i 100 ml 10% kwasu mlekowego czyli jakies 1,2% masy całości.pod koniec krótkiego wyrabiania.

Wędzenie tak jak poprzednio a dopiekanie według waszych rad do uzyskania 69 stopni.

Kiębasa wyszła soczysta i krucha  :D

Wiec bardzo dzieki za rarady

post-76695-0-84943800-1581260205_thumb.jpg

post-76695-0-34593500-1581260232_thumb.jpg

• 3 miesiące temu...

dob12

Bardzo podoba mi się twoje dzieło.

Jak jeszcze smakuje tak jak wygląda to rewelacja.

Wyglądem przypomina kiełbaskę swojsko-wiejską z mojego dzieciństwa.

Mięso marynowałeś,czy robiona była na samej soli?.

W jaki sposób dodanie kwasu mlekowego wpłynęło na smak i konsystencję tej kiełbaski?

Pozdrawiam

Mięso marynowałeś

Co rozumiesz pod pojęciem  "marynowania" ?

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles