Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a ja dzis zrobilam dzemik agrestowy ,u nas nie uswieci agrestu wiec bedzie rarytas prawdziwy :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-293819
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gdzie Ty w jakich cenach porzeczkę dostałeś?

miał z zaprzyjaźnionego źródła i to "first hand" :cool: . Możemy na tym przykładzie stwierdzić,że najlepiej wychodzi się na pośrednictwie. Niech ktoś się narobi :devil: a skup i potem bazarek swoją marżę dołożą i stąd taka cena końcowa

Rodzice szwagra mają kawałek ziemi, a na tym kawałku porzeczki, które ręcznie zbierają. Sprzedawali do skupu czerwoną po 1,50zł , czarną po 2zł. Szwagier mi przywiózł w gratisie, odwdzięczę się domowym piwkiem. :cool: U nas porzeczka na targu po 6zł.

 

A dziś zebrałem ogóreczki, ponad 15kg. Mam już sporo zakiszonych, korniszonów i muszę coś z nimi na inny sprawdzony sposób zrobić, a szukanie nie idzie mi z górki. Pomocy- wołam do ogórkowych specjalistów. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294299
Udostępnij na innych stronach

Ja od kilku lat robię sałatkę którą cała rodzina zajada się w okresie zimowym, może i Tobie podpasuje :question:

 

 

 

Ogórki czosnkowe w zalewie octowej.

 

Składniki:

 

4 kg ogórków (już obranych)

6-8 dużych ząbków czosnku (ja daję 12 ząbków Harnasia)

Szklanka cukru

Szklanka oleju

Niepełna szklanka octu 10% (ja daję nieco ponad ½ szklanki)

3 łyżki soli

 

 

Wykonanie.

 

Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy wszystkie składniki oraz sprasowane ząbki czosnku, mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 2 godziny, następnie wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10-15 minut, jeżeli chcemy aby ogórki były chrupiące to kroimy je grubiej i pasteryzujemy tylko kilka minut.

 

Smacznego :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294301
Udostępnij na innych stronach

pis67, co prawda to rodzaj konserwowych ale jednak nieco inne - robię wg "wskazówek " tu zamieszczonych przez benę https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=144624#144624

 

PS Czemu ciągle wygaszasz swoje posty :rolleyes: - wyłączam Twoje wygaszanie w poście powyżej .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294302
Udostępnij na innych stronach

Wyprawa poranna się udała :D wiśnie i porzeczki na dżem są.. ale są wszędzie dostępne ;)

zapytam ja Was.. gdzie dostać poziomki???

w Makro były po 10zł/125g czyli 80zł/kg.. na Szembeka nie było a jak są to po 9zł/125g..

ceny skupu ogólnopolskie w granicach 33zł/kg..

i ja się pytam :) czy nigdzie nie ma tanich poziomek??? powiedzmy 40-50zł/kg..

albo muszę szukać jakiejś babuni, która w słoikach przy drodze sprzedaje albo samemu za rok posadzić u siebie krzaczku :(

 

P.S.

pis67, co prawda to rodzaj konserwowych ale jednak nieco inne - robię wg "wskazówek " tu zamieszczonych przez benę http://wedlinydomowe.pl/f...p=144624#144624

Pis popieram Olgę :) rok temu robiłem pierwszy raz i wyszły bombowe :D

tylko trzeba się zastanowić jaki ketchup dodać ;) hehe ja dodałem najtańszy Aro - najbardziej mi podpasował smakowo i okazał się świetny do tego celu :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294322
Udostępnij na innych stronach

zapytam ja Was.. gdzie dostać poziomki???

:grin: A w LESIE ... :wink: Są za free... :grin: Jak Cię niedzwiedz nie dopadnie !!! :lol:

W tucholskich lasach już po poziomkach - trzeba czekać do przyszłego roku :cry:

a są miejsca, gdzie poziomek sporo.

Robercie - zasadź poziomeczki już w tym roku, w przyszłym roku pierwsze plony :wink:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294343
Udostępnij na innych stronach

Hoduję na działce poziomki owocujące od maja do października jeżeli jest ciepło, tyle że są to ilości raczej "do podjadania" niż do robienia przetworów :sad: ale można zasadzić duże ilości i cieszyć się z dużych zbiorów :wink:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294386
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić przystawkę do wyciskania soków do maszynki zelmer.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297166
Udostępnij na innych stronach

Nadchodzi, a może nawet już nadszedł, czas na przetwory z papryki. W związku z tym poszukuję jakichś ciekawych pomysłów na paprykę, nie tylko klasycznie marynowaną czy kiszoną. :grin: Za wszelkie pomysły z góry dziękuję. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297167
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić przystawkę do wyciskania soków do maszynki zelmer.?

 

Spróbuj tutaj https://www.google.pl/search?q=przystawka+do+soku+zelmer&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297168
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić przystawkę do wyciskania soków do maszynki zelmer.?

Proponuje zrobić Ajvar, super do wszystkich mięs oraz wędlin.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297204
Udostępnij na innych stronach

Paprykę pokroić na pół oczyścić z nasion ułożyć na blaszcze do pieczenia i zapiekać na czarny kolor w mocno rozgrzanym piekarniku, po upieczeniu przełożyć do foliowej torebki i szczelnie zamknąć odstawić na jakiś czas. Po ostudzeniu zdjąć skórkę jest przy tym trochę roboty dlatego najlepiej dobrze przypiec paprykę.

 

https://lh6.googleusercontent.com/ST7wRLwX7XfhpCuTxj01g8MXmZvbRpuh111tkYecNi4=w1036-h777-no

 

Tak obraną paprykę wkładam do słoiczków na dno daje trochę gorczycy, sok ĸtóry został nie wylewam tylko dodaje do słoików i zalewam gorącą zalewą: (to jest ilość na 5kg papryki z których wyszło 8 słoików jak na zdjęciu)

 

0,5l wody

60g ocet

11g sól

100g cukier

 

Pasteryzacja ok 10min i gotowe :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297217
Udostępnij na innych stronach

Robiłem dzisiaj taką paprykę, tylko trochę inaczej. Grillowałem na tackach aluminiowych ok. 40min. (brykiet drzewny), potem do worka spożywczego (nie można używać innych worków) też na ok .40min. Z grillowanej papryki i z tego co zostało w worku zlałem sok do zalewy. Dodałem wyciśnięty czosnek, estragon, gorczycę oraz cukier i sól do smaku. Po wymieszaniu dodałem olej z pestek winogron. Zalałem paprykę obraną ze skórki. Pasteryzacja 20min.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297244
Udostępnij na innych stronach

tier,

możesz podać ile to jest 60 gram octu w przeliczeniu na łyżeczki?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297245
Udostępnij na innych stronach

Małgoś

podaję przepis na ogórki w zalewie słodko- kwaśnej

-5 kg ogórków

-80 dag cebuli

-koperek

-3 płaskie łyżki soli

Zalewa:

12 szklanek wody

2,5 szklanki octu

6 szklanek cukru

4 listki laurowe. pieprz, ziele angielskie

Ogórki ze skórką pokroić wzdłuż na 4 części.Cebulę kroimy w krążki. Zasypać to 3 łyżkami soli i zalać jedną szklanką zimnej wody. Odstawić na 3 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć z solanki, dodać gałązki świeżego koperku i układać w słoiki.

Ugotować zalewę z wyżej wymienionych składników łącznie z przyprawami i ostudzoną zalewać ogórki z cebulą.

Słoiki z ogórkami gotować nie dłużej niż 8-10 minut.W taki sam sposób można zrobić cukinię.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297931
Udostępnij na innych stronach

Mój kombajn sprawuje się znakomicie , wędzi , podpieka i pasteryzuje .

Tu pasteryzacja w 120 C różnej maści słoiczków na zimę .

http://img836.imageshack.us/img836/8420/2nym.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-298525
Udostępnij na innych stronach

Na paprykę nie dostałem za wiele przepisów, za ten jeden dziękuję dla tiera, zostanie wypróbowany. :grin:

Ja robiłem paprykę bez skórki trochę inaczej, zalewaną olejem.

 

To jeszcze zapytam, czy ktoś może ma sprawdzony przepis na ajwar? :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-298794
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze zapytam, czy ktoś może ma sprawdzony przepis na ajwar?

ja jadłam pyszny ajwar na zlocie, przywiózł go Pan Boczek, a oto przepis:

AJVAR SERBSKI (ortodoksyjny)

Składniki:

5 kg papryki czerwonej

pieprz Cayenne w wersji ostrej, do smaku, w wersji łagodnej 1 łyżeczkę

½ główka czosnku

0,5 litra oliwy

łyżka cukru (ew.2), łyżka octu winnego (ew.2), sól, wszystko do smaku

 

Paprykę kroimy wzdłuż, wyjmujemy pestki układamy na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) skórką do góry. Piec w temperaturze 180-200 stopni, aż skórka trochę się przypali, a na jej powierzchni pojawią się czarne bąble. Warzywa wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygną i zdejmujemy z nich skórkę. Obrane papryki zostawiamy na sicie do ocieknięcia min. 8-12 godzin.

Po ocieknięciu paprykę przepuszczamy przez maszynkę na sitku 4mm i zaczynamy dusić w garnku (na płytce ochronnej) mieszając. W czasie duszenia dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę, cukier, ocet i sól według uznania. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesolić, ajvar powinien być bardzo delikatny w smaku. Warzywa dusimy tyle, aż masa nabierze kremowej konsystencji.

Pastę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy jak kto woli:

1. W garnku ze szmatką na dnie i wodą do ok.1/2, 2/3 wysokości, w temp.max 90 stopni przez 30-40 min.

2. W piekarniku, termoobieg 90 stopni, tyleż samo czasu co wyżej.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=279396&highlight=#279396

 

Bardzo mi smakował i będę go robiła.

 

Zrobiłam też ketchup wg Pedra, jest super, muszę dorobić bo za mało zrobiłam taki dobry :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-298844
Udostępnij na innych stronach

Przetwórnia ruszyła :lol:

Nalewka z mirabelek w/g Gonza-nastawiona

Pikle Joli - zasolone,puszczają sok

Papryka konserwowa-w słoikach

ogórki konserwowe - w słoikach

Ogórki małosolne z ostrą papryczką i imbirem w butli-wrzucone do stawu /to do Zatomia :lol:

Leczo - w pasteryzacji

Kompoty z mirabelek /jak chciał pewien poseł/ - w słoikach

Pomidory czekają w kolejce - będzie przecier.

Ogórki "po chińsku" /teraz to one krokodylkami są zwane :wink: / zasolone /.

No i utopence przy okazji też zrobine /do Zatomia pojadą :lol:

dzisiaj na tapecie:

/ :lol: ?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-298996
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy zakup - 8 litrów borówek . Połowa już w słoikach a druga czeka na zrobienie :grin:

 

http://imageshack.us/a/img600/1114/xge7.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-299259
Udostępnij na innych stronach

A co to za borówki są? :cool:

Borówka brusznica Vaccinium vitis idaea - przecież widać :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-299270
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.