electra Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 23 Lipca 2013 a ja dzis zrobilam dzemik agrestowy ,u nas nie uswieci agrestu wiec bedzie rarytas prawdziwy :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-293819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 26 Lipca 2013 Gdzie Ty w jakich cenach porzeczkę dostałeś?miał z zaprzyjaźnionego źródła i to "first hand" . Możemy na tym przykładzie stwierdzić,że najlepiej wychodzi się na pośrednictwie. Niech ktoś się narobi :devil: a skup i potem bazarek swoją marżę dołożą i stąd taka cena końcowa Rodzice szwagra mają kawałek ziemi, a na tym kawałku porzeczki, które ręcznie zbierają. Sprzedawali do skupu czerwoną po 1,50zł , czarną po 2zł. Szwagier mi przywiózł w gratisie, odwdzięczę się domowym piwkiem. U nas porzeczka na targu po 6zł. A dziś zebrałem ogóreczki, ponad 15kg. Mam już sporo zakiszonych, korniszonów i muszę coś z nimi na inny sprawdzony sposób zrobić, a szukanie nie idzie mi z górki. Pomocy- wołam do ogórkowych specjalistów. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 26 Lipca 2013 Ja od kilku lat robię sałatkę którą cała rodzina zajada się w okresie zimowym, może i Tobie podpasuje :question: Ogórki czosnkowe w zalewie octowej. Składniki: 4 kg ogórków (już obranych)6-8 dużych ząbków czosnku (ja daję 12 ząbków Harnasia) Szklanka cukruSzklanka olejuNiepełna szklanka octu 10% (ja daję nieco ponad ½ szklanki)3 łyżki soli Wykonanie. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy wszystkie składniki oraz sprasowane ząbki czosnku, mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 2 godziny, następnie wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10-15 minut, jeżeli chcemy aby ogórki były chrupiące to kroimy je grubiej i pasteryzujemy tylko kilka minut. Smacznego :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 26 Lipca 2013 pis67, co prawda to rodzaj konserwowych ale jednak nieco inne - robię wg "wskazówek " tu zamieszczonych przez benę https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=144624#144624 PS Czemu ciągle wygaszasz swoje posty :rolleyes: - wyłączam Twoje wygaszanie w poście powyżej . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 27 Lipca 2013 Wyprawa poranna się udała wiśnie i porzeczki na dżem są.. ale są wszędzie dostępne zapytam ja Was.. gdzie dostać poziomki??? w Makro były po 10zł/125g czyli 80zł/kg.. na Szembeka nie było a jak są to po 9zł/125g.. ceny skupu ogólnopolskie w granicach 33zł/kg.. i ja się pytam czy nigdzie nie ma tanich poziomek??? powiedzmy 40-50zł/kg.. albo muszę szukać jakiejś babuni, która w słoikach przy drodze sprzedaje albo samemu za rok posadzić u siebie krzaczku P.S. pis67, co prawda to rodzaj konserwowych ale jednak nieco inne - robię wg "wskazówek " tu zamieszczonych przez benę http://wedlinydomowe.pl/f...p=144624#144624Pis popieram Olgę rok temu robiłem pierwszy raz i wyszły bombowe tylko trzeba się zastanowić jaki ketchup dodać hehe ja dodałem najtańszy Aro - najbardziej mi podpasował smakowo i okazał się świetny do tego celu :P Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 27 Lipca 2013 zapytam ja Was.. gdzie dostać poziomki??? :grin: A w LESIE ... :wink: Są za free... :grin: Jak Cię niedzwiedz nie dopadnie !!! :lol: W tucholskich lasach już po poziomkach - trzeba czekać do przyszłego roku a są miejsca, gdzie poziomek sporo. Robercie - zasadź poziomeczki już w tym roku, w przyszłym roku pierwsze plony :wink: Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 27 Lipca 2013 Hoduję na działce poziomki owocujące od maja do października jeżeli jest ciepło, tyle że są to ilości raczej "do podjadania" niż do robienia przetworów :sad: ale można zasadzić duże ilości i cieszyć się z dużych zbiorów :wink: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-294386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić przystawkę do wyciskania soków do maszynki zelmer.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Nadchodzi, a może nawet już nadszedł, czas na przetwory z papryki. W związku z tym poszukuję jakichś ciekawych pomysłów na paprykę, nie tylko klasycznie marynowaną czy kiszoną. :grin: Za wszelkie pomysły z góry dziękuję. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić przystawkę do wyciskania soków do maszynki zelmer.? Spróbuj tutaj https://www.google.pl/search?q=przystawka+do+soku+zelmer&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić przystawkę do wyciskania soków do maszynki zelmer.? Proponuje zrobić Ajvar, super do wszystkich mięs oraz wędlin. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Todek, Polecam paprykę marynowaną bez skórki :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Paprykę pokroić na pół oczyścić z nasion ułożyć na blaszcze do pieczenia i zapiekać na czarny kolor w mocno rozgrzanym piekarniku, po upieczeniu przełożyć do foliowej torebki i szczelnie zamknąć odstawić na jakiś czas. Po ostudzeniu zdjąć skórkę jest przy tym trochę roboty dlatego najlepiej dobrze przypiec paprykę. https://lh6.googleusercontent.com/ST7wRLwX7XfhpCuTxj01g8MXmZvbRpuh111tkYecNi4=w1036-h777-no Tak obraną paprykę wkładam do słoiczków na dno daje trochę gorczycy, sok ĸtóry został nie wylewam tylko dodaje do słoików i zalewam gorącą zalewą: (to jest ilość na 5kg papryki z których wyszło 8 słoików jak na zdjęciu) 0,5l wody 60g ocet 11g sól 100g cukier Pasteryzacja ok 10min i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Robiłem dzisiaj taką paprykę, tylko trochę inaczej. Grillowałem na tackach aluminiowych ok. 40min. (brykiet drzewny), potem do worka spożywczego (nie można używać innych worków) też na ok .40min. Z grillowanej papryki i z tego co zostało w worku zlałem sok do zalewy. Dodałem wyciśnięty czosnek, estragon, gorczycę oraz cukier i sól do smaku. Po wymieszaniu dodałem olej z pestek winogron. Zalałem paprykę obraną ze skórki. Pasteryzacja 20min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 tier, możesz podać ile to jest 60 gram octu w przeliczeniu na łyżeczki? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Małgoś podaję przepis na ogórki w zalewie słodko- kwaśnej -5 kg ogórków -80 dag cebuli -koperek -3 płaskie łyżki soli Zalewa: 12 szklanek wody 2,5 szklanki octu 6 szklanek cukru 4 listki laurowe. pieprz, ziele angielskie Ogórki ze skórką pokroić wzdłuż na 4 części.Cebulę kroimy w krążki. Zasypać to 3 łyżkami soli i zalać jedną szklanką zimnej wody. Odstawić na 3 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć z solanki, dodać gałązki świeżego koperku i układać w słoiki. Ugotować zalewę z wyżej wymienionych składników łącznie z przyprawami i ostudzoną zalewać ogórki z cebulą. Słoiki z ogórkami gotować nie dłużej niż 8-10 minut.W taki sam sposób można zrobić cukinię. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dzięki Aniu Zrobię cukinię tym sposobem . :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-297935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 1 Września 2013 Mój kombajn sprawuje się znakomicie , wędzi , podpieka i pasteryzuje . Tu pasteryzacja w 120 C różnej maści słoiczków na zimę . http://img836.imageshack.us/img836/8420/2nym.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-298525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 2 Września 2013 Na paprykę nie dostałem za wiele przepisów, za ten jeden dziękuję dla tiera, zostanie wypróbowany. :grin: Ja robiłem paprykę bez skórki trochę inaczej, zalewaną olejem. To jeszcze zapytam, czy ktoś może ma sprawdzony przepis na ajwar? :question: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-298794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 2 Września 2013 Todek, zobacz tutaj przepis koleżanki z forum OlgiSmile http://www.olgasmile.com/pasta-na-kanapki-z-papryki.html Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-298799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 2 Września 2013 To jeszcze zapytam, czy ktoś może ma sprawdzony przepis na ajwar?ja jadłam pyszny ajwar na zlocie, przywiózł go Pan Boczek, a oto przepis: AJVAR SERBSKI (ortodoksyjny) Składniki: 5 kg papryki czerwonej pieprz Cayenne w wersji ostrej, do smaku, w wersji łagodnej 1 łyżeczkę ½ główka czosnku 0,5 litra oliwy łyżka cukru (ew.2), łyżka octu winnego (ew.2), sól, wszystko do smaku Paprykę kroimy wzdłuż, wyjmujemy pestki układamy na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) skórką do góry. Piec w temperaturze 180-200 stopni, aż skórka trochę się przypali, a na jej powierzchni pojawią się czarne bąble. Warzywa wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygną i zdejmujemy z nich skórkę. Obrane papryki zostawiamy na sicie do ocieknięcia min. 8-12 godzin. Po ocieknięciu paprykę przepuszczamy przez maszynkę na sitku 4mm i zaczynamy dusić w garnku (na płytce ochronnej) mieszając. W czasie duszenia dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę, cukier, ocet i sól według uznania. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesolić, ajvar powinien być bardzo delikatny w smaku. Warzywa dusimy tyle, aż masa nabierze kremowej konsystencji. Pastę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy jak kto woli: 1. W garnku ze szmatką na dnie i wodą do ok.1/2, 2/3 wysokości, w temp.max 90 stopni przez 30-40 min. 2. W piekarniku, termoobieg 90 stopni, tyleż samo czasu co wyżej. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=279396&highlight=#279396 Bardzo mi smakował i będę go robiła. Zrobiłam też ketchup wg Pedra, jest super, muszę dorobić bo za mało zrobiłam taki dobry Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-298844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 3 Września 2013 Przetwórnia ruszyła :lol: Nalewka z mirabelek w/g Gonza-nastawiona Pikle Joli - zasolone,puszczają sok Papryka konserwowa-w słoikach ogórki konserwowe - w słoikach Ogórki małosolne z ostrą papryczką i imbirem w butli-wrzucone do stawu /to do Zatomia :lol: Leczo - w pasteryzacji Kompoty z mirabelek /jak chciał pewien poseł/ - w słoikach Pomidory czekają w kolejce - będzie przecier. Ogórki "po chińsku" /teraz to one krokodylkami są zwane :wink: / zasolone /. No i utopence przy okazji też zrobine /do Zatomia pojadą :lol: dzisiaj na tapecie: / :lol: ? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-298996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 4 Września 2013 Wczorajszy zakup - 8 litrów borówek . Połowa już w słoikach a druga czeka na zrobienie :grin: http://imageshack.us/a/img600/1114/xge7.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-299259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 4 Września 2013 Wczorajszy zakup - 8 litrów borówek A co to za borówki są? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-299269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 4 Września 2013 A co to za borówki są? Borówka brusznica Vaccinium vitis idaea - przecież widać :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/11/#findComment-299270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.