Alinka Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) Chleb wg przepisu Halusi ***********************************************************************************************************************************CHLEB PSZENNO ŻYTNI przepis skopiowany z kącika Halusi - mąka pszenna typ 550 - 80%- mąka żytnia lub razowa - 20 %- 2 łyżki oleju- 3 łyżeczki soli- 1 szkl otręb żytnich- 1/2 szkl siemię lniane- 1/2 szkl pestek słonecznika lub dynI- 100 g migdałówWykonanie:Wymieszać na sucho składniki sypkie , dodać 2 łyzki oleju. Włożyć zaczyn , dodać litr ciepłej wody .Wymieszać na jednolitą masę i zostawić na 1 godz.Natłuścić dwie foremki keksówki, włożyć ciasto , przykryć ręcznikiem i zostawić na 12 godz. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godz.Uwaga!!Nie zapomnieć odłożyć zaczyn do następnego pieczenia 3-4 łyżki.******************************************************************************************************************************************** Chlebek Halusi jest wypiekany na zaczynie.Dostałam kiedyś od Halinki porcję zaczynu na ten chlebuś,zamroziłam go i... nie mogłam go znaleźć w zamrażarce Aktywowałam więc swój ususzony dawno temu żytni zakwas.Trwało to w sumie trzy dni ale zakwas jest bardzo silny.Zamiast zaczynu użyłam zakwasu, dokarmionego 12 godz wcześniej.Upiekłam chleb z połowy porcji czyli 0,4 kg mąki pszennej 550 i 0,1kg żytniej 720Soli dodałam 13g (dwie łyżeczki) i jest mało słony.Użyłam foremki 31x15, chlebek wyszedł szerszy niż wyższyPrzepis Halinki jest na 0,8kg mąki pszennej i 0,2 kg mąki żytniej.Jedyną modyfikacją było zastosowanie autolizy czyliwymieszałam makę z wodą i zostawiłam na 20 min.Po tym czasie dodałam zakwas, sól, olej i dalej postępowałam wg przepisu Edytowane 13 Stycznia 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Taki podziurawiony Żart Super wygląda Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Dzisiaj piekłam dwa różne chlebkijak zdążę to jeszcze wrzucę ten drugi Może będzie pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Może będzie pan zadowolony Myślisz że można być zadowolonym śliniąc się do ekranu? Klawiaturę spalę od wilgoci Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) Chleb francuski na zakwasieprzepis pochodzi z tego bloga http://przepisnachleb.pl/chleb-francuski-na-zakwasie/ Od dawna przymierzałam sie do upieczenia tego chlebkaale zawsze coś mi przeszkadzało w realizacji planu.No i dzisiaj ''nadejszła ta wielkopomna chwila'' Składniki na zaczyn50 g zakwasu pszennego80 g letniej wody140 g mąki pszennej luksusowej typ 550Składniki wymieszać i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Składniki na ciasto właściwe:400 g letniej wody 600 g mąki pszennej luksusowej typ 55050 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 200025 g mąki żytniej typ 7202 łyżeczki solicały zaczynPszenny zakwas wyprowadziłam z zakwasu żytniegoprowadzonego na mace typ 2000Użyłam 20g zakwasu żytniego, 40g maki pszennej 750, 40 g wody Zjęcia1..2.3. Pierwsze składanie Należy ciasto rozciagnąć w prostokąt i złozyć jak kopertę4. Ciasto po trzech składaniach, wyrosnięte, przed włozeniem do formyZdjęcie ostatnie - pszenny zakwas Edytowane 13 Stycznia 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) Do 1 kg mąki wg. przepisu Halusi należy dodać litr ciepłej wody.Czy to aby nie zadużo?Chlebek super wygląda. Edytowane 13 Stycznia 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) Do 1 kg mąki wg. przepisu Halusi należy dodać litr ciepłej wody.Czy to aby nie zadużo?Chlebek super wygląda.Nie, jest ok ale nalezy pamiętać że...jezeli użyjesz mąki żytniej razowej typ 2000to nalezy zwiekszyć ilośc wody.Takie sa zasady, im mąka ma grubszy przemiał (wyższy typ) to potrzeba więcej wody Edytowane 13 Stycznia 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Wody zawsze daje na koncu ( te powiedzmy ostatnie 200 ml tak zeby pasowala konsystencja), wszystko zalezy od jak maka jest wilgotna (nowo otwarta zazwyczaj "bierze" mniej , tak jak Alinka wspaomniala maka zytnia i grubo mielona tez bierze wiecej wody , jak dodasz siemie lniane czy np jak ja daje sruty zbozowej to ta tez potrzebuje wody ktora wchlonie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Stycznia 2020 jak dodasz siemie lniane Dokładnie jest tak jak piszesz electro.Zazwyczaj do chleba moczy się siemie lniane przed użyciemw tym przepisie sypie się suche.Jednak w czasie tych przepisowych 12 godz wciągnie sporo wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Stycznia 2020 (edytowane) Ja uzywam tylko siemie mielone .Czasamu srute zbozowa mocze wczesniej to wtedy wody mniej bo wchlonie juz w trakcie moczenia.Moje chleby na zakwasie sa z tych ciezkich wiec sporo wody idzie . Edytowane 14 Stycznia 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Stycznia 2020 CHLEB PSZENNO ŻYTNI przepis skopiowany z kącika Halusi Jednak upiekłaś Alinko Wyszedł Ci bardzo ładny, nie wiem jak Tobie ale tego typu chlebuś bardzo mi smakuje Chleb francuski na zakwasie Z tego przepisu na pewno skorzystam. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Upiekłam Halinkachlebuś bardzo dobry.Każdy inny, jeden lepszy od drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Kolejny dzień pod znakiem chleba.Dzisiaj upiekłam 4 bochenki a właściwie 2 foremki i 2 bochenki. Obydwa na żytnim zakwasie bez dodatku drożdży.Obydwa przepisy pochodzą z bloga Leśny Zakątek. W ostatnim czasie sporo pisaliśmy tu na forum o mące pytlowej.Udało mi się wczoraj takową kupić i dzisiaj mogę cieszyć się wspaniałym żytnim chlebemz niewielkim dodatkiem mąki pszennejChlebek foremkowy to chleb pytlowy z dodatkiem cebulki karmelizowanej octem balsamicznym.przepis jest tu https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2019/01/chleb-pytlowy-z-dodatkiem-maki-pszennej.htmlChociaż powinien być krojony dopiero jutro już połowy jednego nie ma????Mistrzostwo świata jeśli chodzi o smak. Bochenki to chleb pomidorowy, orkiszowy jasnyhttps://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/04/chleb-pomidorowy-orkiszowy-jasny-z.htmlLekko kwaskowy ale zapewne dlatego że próbowaliśmy gorący. Pyszna, chrupiąca cieniutka skórka. Pracochłonny ale wart każdej minuty spędzonej na odgazowywaniu i formowaniu. Wg przepisu jest z jasnej orkiszowej mąki której ja nie miałami użyłam pszennej chlebowej typ 750. Nie dodałam też czarnego sezamu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Stycznia 2020 wygląda super Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Twoje chleby wyglądają na żytnie natomiast ten pytlowy na zdjęciach w blogu z którego korzystałaś ma wygląd chleba typowo pszennego W ostatnim czasie sporo pisaliśmy tu na forum o mące pytlowej. Udało mi się wczoraj takową kupić Czy masz w domu mąkę żytnią typ720 by ją porównać z tą co teraz kupiłaś i ma dopisek pytlowa ? Bo mnie ciągle intryguje jak to z tymi mąkami praktycznie jest - a do młyna póki co się nie wybieram by spróbować wypytać się młynarza. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Piękne Alinko te chlebusie, a dziurki aż się do nas uśmiechają, to tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Dzisiaj upiekłam 4 bochenki a właściwie 2 foremki i 2 bochenki. Ładne chlebki wyszły Ci Alinko Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Dzisiaj upiekłam 4 bochenki a właściwie 2 foremki i 2 bochenki. Obydwa na żytnim zakwasie bez dodatku drożdży. Aż się wierzyć nie chce, że bez drożdży. Dla mnie tak dobrze wyrośnięte chleby na zakwasie są nieosiągalne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Twoje chleby wyglądają na żytnie natomiast ten pytlowy na zdjęciach w blogu z którego korzystałaś ma wygląd chleba typowo pszennego W ostatnim czasie sporo pisaliśmy tu na forum o mące pytlowej. Udało mi się wczoraj takową kupićCzy masz w domu mąkę żytnią typ720 by ją porównać z tą co teraz kupiłaś i ma dopisek pytlowa ? Bo mnie ciągle intryguje jak to z tymi mąkami praktycznie jest - a do młyna póki co się nie wybieram by spróbować wypytać się młynarza. Olgo mam taką zwykłą mąkę żytnią 720.Zrobiłam dla porównania zdjęcie obydwóch, w świetle dziennym, na tarasie.Rozcierając je w palcach, to pytlowa jest minimalnie gładsza.Nie wyczuwalne są drobiny, jest też bielsza.Osobiście uważam że badanie nie jest miarodajne,ponieważ pochodzą od różnych producentów.Na zdjęciu pytlowa jest z lewej strony Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Te bochenki Alinko bardzo mi sie podobaja , lubie takie chleby z dziurkami ,ostatnio nic nie pieke , z racji ze moj tyloletni zakwas umarl niestety po urlopie , nowego nie mialam jak zrobic po 3 mieszecznej banicji z mieszkania , Tak ze jem mniej chleba albo bagel bo nawet smaczne pieka u nas w takiej malej cukiero/piekarni sprzedaja , tam tez kupuje chleb ciemny ale to glownie TZ je .Musze sie w koncu zmobilizowac do nowego zakwasu i zaczac piec Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Aż się wierzyć nie chce, że bez drożdży. Dla mnie tak dobrze wyrośnięte chleby na zakwasie są nieosiągalne. Aniu, podejrzewam, że Ty preferujesz chlebki ciężkie, razowei może dlatego Ci mniej wyrastają.Może zamiast wody, spróbuj dodać jakiś ferment owocowy.Możesz też dodać do zaczynu starte jabłko lub gruszkę.Chleb nie zmienia smaku ale rośnie dużo lepiej.Napisz proszę, z jakiego przepisu najczęściej korzystasz. Ja uwielbiam chleby z białej mąki żytniej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennejNa zdjęciu chlebek archiwalny z jabłkiem i bananem z 2015 rPrzepis również z Leśnego Zakątka https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/04/chleb-z-jabkiem-i-bananem.html#more Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Ja pieklam juz nie raz takie wlasnie ciezkie chleby zytnie (takie lubie najbardziej) do tego jeszcze ze sruta na samym zakwasie , ale tez nie mialam problemu z rosnieciem , do tego u mnie jezcze bylo duzo nasion i sruta zbozowa . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Te bochenki Alinko bardzo mi sie podobaja , lubie takie chleby z dziurkami ,ostatnio nic nie pieke , z racji ze moj tyloletni zakwas umarl niestety po urlopie , nowego nie mialam jak zrobic po 3 mieszecznej banicji z mieszkania , Tak ze jem mniej chleba albo bagel bo nawet smaczne pieka u nas w takiej malej cukiero/piekarni sprzedaja , tam tez kupuje chleb ciemny ale to glownie TZ je .Musze sie w koncu zmobilizowac do nowego zakwasu i zaczac piec Elektro, na takie sytuacje warto mieć zakwas ususzony i zamrożony.Aktywowanie zamrożonego trwa krócej, wystarczy go rozmrozić, ogrzać i dokarmić.Z suszonym może to potrwać ze trzy doby ale jest i tak szybciej gotowy do wypiekuniz wyprodukowanie mocnego zakwasu od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Elektro Jak to mawiaja , madry Polak po szkodzie , mialam taki zasuszony , ale wyjechal do PL bo znajoma chciala , zapomnialam sobie zostawic , znajoma tez juz nie ma bo ona natomiast znudzila si epiekarnictwem MOj zakwas wlasnie byl taki juz stary bo zrobilam od kad jestem na forum. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Stycznia 2020 MOj zakwas wlasnie byl taki juz stary bo zrobilam od kad jestem na forum. Nastawiaj kolejny.Nawet dla okazjonalnego wypieku warto Ukroiłam sobie po kromce przed chwilą i powiem tyle...dzisiaj są jeszcze lepsze niż wczoraj, szczególnie ten pytlowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.