Grzewlod Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Pewnie będziemy konsumowały z Halinką podczas jutrzejszego wędzenia, Reniu dym z wędzenia czuć było u nas, udały się smakołyki ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-781842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Reniu dym z wędzenia czuć było u nas, udały się smakołyki ?Grzesiu,wszystko się udało i jak zwykle rozmaitości ( fotki pewnie wstawi Halusia) :szeroka krakowska wg. Kostka, wiejska, boczek i rolada boczkowa ( podpiekałam już w piekarniku), nawet wędziła się sól .Oczywiście próba od ręki - wiejska wyszła bardzo smaczna,dziś gdy już odpoczęła jelito ładnie odchodzi. Halinka zastrzegła, że do świąt nie wędzimy..... . Nie wiem jak długo wytrzyma w postanowieniu....i jakie święto miała na myśli Edytowane 12 Sierpnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-781906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Halinka zastrzegła, że do świąt nie wędzimy.....Qruca bomba mało czasu bo najbliższe świeta to 15.08.............................. Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-781921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Qruca bomba mało czasu bo najbliższe świeta to 15.08.............................. Zdaje się, że dziewczyny mają już zapeklowane wcześniej mięsa . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-781924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Reniu dym z wędzenia czuć było u nas, udały się smakołyki ? Halinka zastrzegła, że do świąt nie wędzimy..... . Nie wiem jak długo wytrzyma w postanowieniu....i jakie święto miała na myśli Tak, wszytko się udało jak napisała Renia i podobno smakuje bardzo. Fotki wrzucę w moim kąciku, chyba ????W zasadzie prawie ten sam repertuar, A My też nic się nie zmieniamy Co do wędzenia to trzeba zwolnić tempo gdyż zapas drewna się " filcuje" Ale zobaczymy bo samo wędzenie mnie uzależnia ????Waldku nie damy rady już nic zrobić do tych świąt bo zbliża się termin Naszego wyjazdu. A zapomniałam, rogaliki od Reni smakowały bardzo. Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez ReniaS Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-781966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) Bułki z bardzo chrupiącą skórką .Ciasto wyrobiłam wieczorem, w lodówce było na nocnym wyrastaniu do rana,rano upieczone i na śniadanie świeżutkie pieczywo BUŁKI300 g mąki pszennej typ 6507 g mąki ziemniaczanej1/2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli20 g świeżych drożdży70 ml wody50 ml mleka50 ml olejuDodatkowo: 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułekPrzygotowanie:Wieczorem, dzień przed pieczeniem bułek: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżką mąki i zostawić na chwilkę aż ruszą. W misce umieścić mąki, sól, wodę, olej oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około 5 min. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, owinąć folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie.Rano ciasto wyjąć z lodówki, chwilę zagnieść i podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki. Odstawić na 30 minut przykryte ściereczką.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200C. Przed włożeniem do piekarnika bułki ponacinać nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Można również posypać ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia na opcji grzania góra-dół. Bułeczki wystudzić na kratce.Smacznego! Edytowane 3 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 3 Lutego 2023 Nooo, bułeczki przepiękne Reniu, buzia się do nich śmieje, a przepis ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 3 Lutego 2023 Przepis masz nad zdjęciami, nie widzisz? Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) MariuszB..... wcześniej nie było.... Edytowane 3 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 3 Lutego 2023 O jaki piękne bułeczki Siostro, aż u mnie zapachniało. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) Przepis masz nad zdjęciami, nie widzisz ? Ojjj, widzę Mariuszu, widzę, sorry, zakręcony jakiś dziś od rana jestem, pogoda taka że śnieg pada, zaraz topnieje, i nagle 5 stopni ciepła się zrobiło, uff . Dzięki serdeczne Reniu . Edytowane 3 Lutego 2023 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 3 Lutego 2023 Bułki z bardzo chrupiącą skórką Pachną i u mnie Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 3 Lutego 2023 MariuszB..... wcześniej nie było.... Myślałem że był cały czas Przepis masz nad zdjęciami, nie widzisz ? Ojjj, widzę Mariuszu, widzę, sorry, zakręcony jakiś dziś od rana jestem, pogoda taka że śnieg pada, zaraz topnieje, i nagle 5 stopni ciepła się zrobiło, uff . Dzięki serdeczne Reniu . Sorry, okazuje się że jak oglądałeś wpis to nie było jeszcze przepisu a jak ja czytałem to Renia już dodała przepis Opisałeś pogodę i jakbym nie patrzył to identyczna jest u mnie Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) Nooo, bułeczki przepiękne Reniu, buzia się do nich śmieje Dziękuję bardzo O jaki piękne bułeczki Siostro, aż u mnie zapachniało. Dziękuję Pachną i u mnie Zielona herbata, świeżutka bułka i pasztet z żurawiną ---> wyjątkowo dobrze smakuje jak można bez pośpiech zjeść śniadanie w ferie Edytowane 3 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Tak na próbę CHLEB Z MORELĄ 500g mąki pszennej typ 650500 ml ciepłej wody40 g drożdży1/2 szklanka otrąb100 g łuskanego słonecznika50 g orzechów10 suszonych moreli10 g cukru10 g soli2 łyżki oleju Wykonanie:W wodzie rozpuścić drożdże, cukier + olej. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, otręby, orzechy i drobno pokrojone morele, wlać wodę z drożdżami i wszystko wymieszać. Foremkę keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto i wstawić do zimnego piekarnika na 65 minut w 175 stopni.Po upieczeniu wyjąć chleb na kratkę by odparował. Edytowane 7 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 7 Lutego 2023 Bardzo fajny chlebek A jak smakowo? Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Dziękuję ....smaczny jeśli ktoś lubi chleb z dodatkami, ale w porównaniu z chlebkiem na zakwasie:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/?p=752553 wypada wg mnie gorzej - lekko wyczuwalne drożdże - trochę mi przeszkadzają jednak. Edytowane 7 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 7 Lutego 2023 Chlebuś cudnej urody Reniu.Ja już za Tobą nie nadążam Kochana. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 10 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) Dziękuję Halinko i tak Ciebie nie doganiam Dziś chałka -jakoś po ostatnio odświeżonym temacie nabrałam ochoty aby upiec.Skorzystałam z przepisu Zbója Madeja, ale zamiast jednej dużej uplotłam dwie mniejsze chałki.Przepis bardzo prosty, wypiek smaczny Zaplatanie na 6 o wiele łatwiejsze (dla mnie....), gdy przekładasz bez zastanawiania i nie myślisz, która ręka teraz..... Edytowane 11 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-814306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 10 Lutego 2023 Ślicznie wyglądają i pewnie też smaczne. Gratulacje wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-814308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 10 Lutego 2023 Zaplatanie na 6 rewelacja Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-814319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 11 Lutego 2023 Ślicznie wyglądają i pewnie też smaczne. Gratulacje Zaplatanie na 6 rewelacja Dziękuję za miłe słowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-814395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) CHLEB NA ZAKWASIE :550 g mąki pszennej typ 650350-400 g wody w temperaturze pokojowej110 g zakwasu żytniego10 g soli1 łyżka oleju2 łyżki płatków owsianych Do miski z odmierzoną ilością wody dodaję zakwas, mieszam. Wsypuję połowę mąki i dokładnie mieszam łyżką aż cała mąka dokładnie zaabsorbuje wodę. Dodaję sól, płatki, pozostałą część mąki i dokładnie wymieszam. Miskę z ciastem zakrywam i odstawiam na godzinęw temperaturze pokojowej. Wykładam ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Wykonuję pierwsze „przeciąganie” ciasta (trudno to nazwać składaniem, nie bardzo to mi wychodzi bardzo się lepi). Przed składaniem dłonie moczyłam wodą – to zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do rąk. Składać należy do momentu aż ciasto przestanie być bardzo rozciągliwe, a zacznie być sprężyste. Piekę w temperaturze 195 0C przez 25 minut z termoobiegiem i 30 minut w 190 0C bez termoobiegu. Moje spostrzeżenia: Zakwas musi być max. aktywny - powinien zwiększyć swoją objętość 2-3 razy. Zakwas jest kapryśny - nie lubi przeciągów, mój wyrasta tylko w pobliżu kaloryferów. Edytowane 6 Marca 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 6 Marca 2023 Dzięki bardzo Reniu, spróbujemy . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 6 Marca 2023 Reniu chlebek super! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi