Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A w co jest wbity ten termometr?

 

 

 

On jest wbity dokładnie w tym miejscu co kiełbasa
Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662569
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

musiały być mocno gorące, skoro wytopił się tłuszcz

 Jest wielce prawdopodobne że to nie tłuszcz tylko dodatek "uszlachetniający" karkówkę. Ostatnio miałem podobną przygodę. Pokroiłem karkówkę w kostkę 2x2 cm i nastawiłem do podsmażenia na rumiano. Nie podsmażyłem. Wyciekło z niej tyle wyjątkowo nieapetycznie wyglądającej brei że ona ugotowała się w niej a nie usmażyła. Na podobnie uszlachetnione mięso natknąłem sie kilka razy. No ale przepisy podobnych praktyk nie zabraniają.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662574
Udostępnij na innych stronach

Jutro Wróbelku zobaczysz jak chrisowi poszło. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662575
Udostępnij na innych stronach

Kurde ludzie osuszanie życia :D 4 godziny osuszania :) Już wiem że trzeba osuszać z wody a nie z tłuszczu. Jakbym chciał osuszać z tego tłuszczu to dalej bym tam siedział :D

Błąd nr 1 dzisiejszy: Zbyt krótko kiełbaska leżakowała sobie na kijach w temp pokojowej tak mi się wydaje. Trzymałem ją w chłodnym pomieszczeniu 1.5h  potem wyniosłem pod altankę i wtedy zaczęła puszczać dużo rosy. Mogłem od razu do temp pokojowej. Albo jak przed chwilą napisał frapio  dodatek uszlachetniający do karkówki, chociaż masarnia dość sprawdzona

Przy 3 godzinach osuszania totalny problem z brakiem żaru. No skąd tyle żaru wziąć :D kolega z FB już mi zapodał temat żeby cisnąć węgiel drzewny na dzień dobry i tak spróbuję następnym razem.

Wracając do dzisiejszego wędzenia. Nieoceniona pomoc użytkownika arkadiusz (chylę czoła za porady i wiedzę). Pogadaliśmy przez tel w trakcie wędzenia, poszedł dym, przepływ dymu odpowiedni, kolorek ok, parzenie i jest mniaaaaaam. Pyszna naprawdę :) Na razie ciepła. Jutro zrobię fotki ładniejsze żeby było widać że można zrobić pyszną kiełbaskę w takiej wędzarni i naprawdę bez żadnej spiny.

Osuszanie (znienawidzony przez mnie proces :D aż 3 godziny) 

post-101727-0-65763600-1586289120_thumb.jpgpost-101727-0-18471300-1586289124_thumb.jpg

W końcu puściłem dym bo by mnie poniedziałek wielkanocny zastał. Efekt po 1.5h:

post-101727-0-28389800-1586289173_thumb.jpg

Tutaj już mam jasność, wiedzę teoretyczną teraz tylko praktyka w malowaniu :) Tego się nie da spiedzielić jak się ma wiedzę na ten temat.

Po parzeniu:

post-101727-0-61355200-1586289253_thumb.jpg

I tutaj przekroje (jestem taki przekorny, że 1/4 mięsa nie mieliłem tylko pokroiłem dlatego inne to wyszło, ale o to chodzi żeby samemu próbować!). Widać która mielona, która siekana. Też arkadiusz udzielił mi wiedzy na temat mielenia mięsa, tłuszczu na zwykłem ręcznej maszynce. Tutaj wyszedł smalec i on się pieron wylewał potem chyba :)

post-101727-0-85736000-1586289405_thumb.jpgpost-101727-0-11495400-1586289408_thumb.jpg

Słuchajcie. Smak poezja. Końcowy kolor zobaczymy jutro, większość buk + jabłoń więc raczej adekwatny. 

W trakcie osuszania byłem tak załamany że siadłem na krześle i 4 browary walnąłem i w pewnym momencie stwierdziłem "pier************ to nie dla mnie". Ale teraz już chyba wiem że jakby wcześnie była bardziej sucha to by pomogło.

 

Od razu pytanie bo zamawiam. Jaki kurde ten termometr? Z taką długą sondą wieszaną będzie ok? Tutaj na 2 termometry sprawdzałem. Jeden ten standardowy, drugi taki do wbijania w mięso (wywierciłem dziurkę i wsadziłem go do wędzarni). Czy ten np jest ok? https://allegro.pl/oferta/termometr-do-grilla-wedzarni-z-sonda-185800-browin-7819938581 (i czy można sondy na aliexpress zapodać do niego :D )

 

Idę ochłonąć po dzisiejszym dniu :D

Edytowane przez _chris_
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662579
Udostępnij na innych stronach

Kanałówki to bardzo dobre wędzarnie. Musisz tylko je rozszyfrować. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662581
Udostępnij na innych stronach

 

 

Osuszanie (znienawidzony przez mnie proces aż 3 godziny) 
 

To osuszaj jakąś małą dmuchawą / farelką

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662582
Udostępnij na innych stronach

Termometr może być tylko kabel od sondy powinien być dlugi tak żebyś mógł powiesić sondę na kijach a bazę miał na zewnatrz i daj sobie spokój z węglem drzewnym.Bez tego damy sobie radę.

Już ta wedzarnię  po mału roszyfrowujemy ;)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662585
Udostępnij na innych stronach

To zakupię ten termometr co wskazałem i poszukam sond na ali na zapas. Wg mnie też ten węgiel mógłbym pominąć ale kolejne 3h tworzenia żaru i wysiądę psychicznie :D Może przy innych wyrobach będzie lepiej. Jutro zamieszczę zdjęcia gotowego wyrobu i spotykamy się przy robieniu boczku :)

 

 

To osuszaj jakąś małą dmuchawą / farelką
 

Właśnie chciałbym tego uniknąć, bo skoro 90% wędzarników po rozpaleniu osusza wkładem do wędzarni to czemu mam robić inaczej. Nie wierzę że to wina wędzarni bo ciepło jest ciepło tego się już nie da zepsuć :)

Zobaczymy jak wyjdzie osuszanie boczków na żarze z rozpalania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662586
Udostępnij na innych stronach

Dasz sobie radę. Każdy kiedyś zaczynał. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662587
Udostępnij na innych stronach

 

 

Osuszanie (znienawidzony przez mnie proces
 

"Osuszanie" to w zasadzie doprowadzanie wsadu do temperatury wędzenia.

"Osuszanie" to eliminowanie efektu "zimnych okularów", czyli skraplania się pary wodnej na zimniej powierzchni.

Jak to przemyślisz i zrozumiesz to i proces stanie się bajką  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662588
Udostępnij na innych stronach

Nie wątpię,że da sobie radę  ;)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662589
Udostępnij na innych stronach

No widzisz, ja to wiedziałem z teorii, ale potem każdy pisał że batony mają być suche. Pamiętam przy pierwszym wędzeniu że one po włożeniu do wędzarni się całe zrosiły i tu już ustaliliśmy że to jest porażka. I dzisiaj dostałem panicznego strachu puszczenia dymu podczas osuszania. Dosłownie panicznego jak sobie tylko wspomniałem super kwaśmy smak / zapach kwasoty roznoszący się po domu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662590
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pamiętam przy pierwszym wędzeniu że one po włożeniu do wędzarni się całe zrosiły

Miały prawo zrosić się na początku. To normalne przy zmianie temperatur. Grunt że poznajesz urządzenie. Niebawem będziesz się tutaj chwalił wyrobami klasy mistrzowskiej, czego Ci serdecznie życzę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662591
Udostępnij na innych stronach

Normalnie przeszedłeś baaaaardzo przyspieszony dwudniowy kurs :D

Ale na tym przykładzie widać siłę tego forum i kunszt praktyków :thumbsup:  :clap:

Dobra robota Wszystkich zaangażowanych w końcowy sukces

Super że Ci się udało. Teraz wpadłeś jak śliwka w kompot.

Jesteś już nasz he,he :devil:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662592
Udostępnij na innych stronach

Tym osuszaniem się nie przejmuj. Ja kiedyś w Borniaku, przy użyciu wentylatora i grzałki, osuszałem wsad przez dwie i pół godziny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662593
Udostępnij na innych stronach

Według tego co czytam na forum,to powinno sie wsad aplikować do nagrzanej już wędzarni. Ale to nie jest tak ,że jak włożę np. kiełbasę o tem.pokojowej do wędzarni nagrzanej do 40 stopni ,to wtedy sie zrosi na skutek różnicy temperatur? A gdyby rozgrzewać ędzarnię razem z wsadem ...? wytłumaczy mi ktoś ? To oczywiście moje takie luźne myśli, laika i nowicjusza  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662615
Udostępnij na innych stronach

A gdyby rozgrzewać ędzarnię razem z wsadem ...?

 

Żeby osuszyć kiełbasę to musisz wpierw zgromadzić żar.Jak będziesz gromadził żar z kiełbasą w środku to otrzymasz czarną nieosuszoną kiełbasę ponieważ będziesz ją osuszał w dymie a nie w żarzy bez dymu.Taka opcja o której piszesz jest możliwa w wędzarni elektrycznej bo tam osuszają grzałki i nie ma dymu.Ja mam taka i robię tak .Po nabiciu osadzam kiełbasę cienką w temp. pokojowej ok. 1 h a następnie wkładam do wędzarni o temp.30-35º C i z 15 min trzymam w tej temp.żeby się lekko ogrzała a później podnoszę temp. do temp. wędzenia 45- 55º C i dalej osuszam.Po osuszeniu puszczam dym z dymogeneratora.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662618
Udostępnij na innych stronach

To możesz wrzucać od razu po nabiciu i osadzaniu a nawet bez osadzania bo sobie ustawisz na 1 h temp 20-22 C i możesz osadzać też w komorze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662620
Udostępnij na innych stronach

A tak tylko z czystej ciekawości, obliczał ktoś jakie jest zużycie energii na jedno wędzenie? Oczywiście mniej-więcej.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662622
Udostępnij na innych stronach

zużycie energii na jedno wędzenie

Zależy jakiej mocy masz grzałki. Przy założeniu że to jest 2 kW, czas wędzenia z osuszaniem niech nawet 5 h, to masz zużycie 10 kWh po ok. 0,7 zł/kWh. To jest 7 zł. A że grzałki  grzeją niech połowę tego czasu to wychodzi ok. 3,5 zł. DG nie liczę bo to drobiazg. Kiedyś mierzyłem, ale nie pamiętam ile "nabiło", ale suma wyszła rzędu jednego piwa, tak  że nie biorę już ją pod uwagę. Grzałki moje to 2 kW. Koszt dojazdu do wędzarni (4 km w jedną stronę) był  większy.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662647
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy założeniu że to jest 2 kW, czas wędzenia z osuszaniem niech nawet 5 h, to masz zużycie 10 kWh po ok. 0,7 zł/kWh. To jest 7 zł. A że grzałki grzeją niech połowę tego czasu to wychodzi ok. 3,5 z
Kiedyś mierzyłem i wyszło mi zużycie poniżej 3 zł. Tak, że potwierdzają się twoje wyliczenia. :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662656
Udostępnij na innych stronach

Eeee to rzeczywiście trzeba się temu przyjrzeć.

Czasami się zastanawiałem nad tym, bo nigdzie nie przeczytałem na ten temat. I na pewno jest mniej siwych włosów + dodatkowy czas którego nie trzeba spędzić na kolanach  :D 

Dzięki Koledzy.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662661
Udostępnij na innych stronach

Brawo chrisie! Pamiętam te radość gdy pierwsze wędzonki wyszło ... Rodzina się ucieszy bo chyba sam wszystkiego nie wtrynisz . Ja suszę latem wentylatorkiem przez ton otwór na kanal., A zimą opalarka.. szybko wygodnie i skutecznie... Powodzenia gdyż jeszcze wiele Cię zaskoczy...

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/6/#findComment-662680
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.