Grabek85 Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Stycznia 2024 On 11/5/2022 at 2:09 PM, Bossky said: Obróbkę termiczna drobiu wykonuje się na dwa sposoby. 1. Parzenie przed wędzeniem. 2. Podpiekania w wędzarni. Ten drugi sposób skutkuje twarda skórką. A dlaczego drób parzyć przed wędzeniem? Wędziłem ostatnio piersi z kurczaka i parzyłem po wędzeniu. Wyszły smaczne i bardzo delikatne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-898059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Stycznia 2024 9 minut temu, Grabek85 napisał(a): A dlaczego drób parzyć przed wędzeniem? Wędziłem ostatnio piersi z kurczaka i parzyłem po wędzeniu. Wyszły smaczne i bardzo delikatne. Chodzi o skórkę a pierś z kurczaka jej nie ma. Skórka będzie lekko twardawa jak uwędzisz przed parzeniem, ale mnie to nie przeszkadza i cały drób wędzę obecnie przed parzeniem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-898062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Stycznia 2024 Nie wiem czy to dobrze ale ja wędzę najpierw A później wkładam w woreczki zamykam próżniowo i dopiero parze 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-898068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabek85 Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Stycznia 2024 7 minut temu, szrekPL napisał(a): Nie wiem czy to dobrze ale ja wędzę najpierw A później wkładam w woreczki zamykam próżniowo i dopiero parze 🤔 I co to daje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-898072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Stycznia 2024 8 minut temu, Grabek85 napisał(a): I co to daje? Nic nie wycieka przy parzeniu, skórka miękka.. Mnie smakuje, ale następnym razem spróbuję najpierw sparzyć i dopiero wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-898073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Stycznia 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): ale następnym razem spróbuję najpierw sparzyć i dopiero wędzić. I wtedy zjesz prosto z wędzarni 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-898075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Stycznia 2024 W sumie tak😁 ale czasami udka prosto z wędzarni bez parzenia były jedzone, przy kości było okej ale dla pewności wolałem parzyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-898077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Stycznia 2024 (edytowane) Najlepsze są wędzone i podpiekane w wędzarni do odpowiedniej temperatury w środku. Najpierw parzone a potem wędzone mi nie podchodzą. Edytowane 30 Stycznia 2024 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-898122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Godzinę temu, Azizi napisał(a): Najlepsze są wędzone i podpiekane w wędzarni do odpowiedniej temperatury w środku. Tak robię najczęściej☺️ Woreczki i parzenie to awaria jak coś nie pójdzie😌niestety czasami się zdarzyło😔 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-898150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni1975 Opublikowano 8 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Marca 2024 Witam. Nigdzie nie mogę znaleźć parzenia wg przepisu szanownego Dziadka. Pamiętam że wcześniej był dokładny przepis parzenie szynek i boczku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-908507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Marca 2024 Nie widzisz bo nie masz zapewne dostępu z racji świeżej rejestracji i za małej ilości postów. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-908514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni1975 Opublikowano 8 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Marca 2024 Wędzę i parzę szynki i boczek wg przepisu Dziadka od paru lat. W zeszłym roku ten post był trochę w innej formie. Najwidoczniej został zredagowany a ja przeglądałem go bez wymogu rejestracji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-908527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 9 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Marca 2024 Wędzę i parzę szynki i boczek wg przepisu Dziadka od paru lat. W zeszłym roku ten post był trochę w innej formie. Najwidoczniej został zredagowany a ja przeglądałem go bez wymogu rejestracji.Zarejestruj się. Przywitaj jeśli tego nie zrobiłeś. Poznaj forum a twoje pytania i wątpliwości zostaną rozwiązane.Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-908635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni1975 Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Marca 2024 Same wujki dobra rada. Szkoda że nikt prostej podpowiedzi nie uczyni. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-909050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Marca 2024 W dniu 8.03.2024 o 19:07, erni1975 napisał(a): W zeszłym roku ten post był trochę w innej formie. Najwidoczniej został zredagowany a ja przeglądałem go bez wymogu rejestracji. Część artykułów była publikowana na tzw "Stronie Głównej", która po modernizacji forum już nie istnieje. Wpisy są umieszaczane sukcesywnie w odpowiednich działach i tematach obecnej wersji strony www.wedlinydomowe.pl. 13 minut temu, erni1975 napisał(a): Same wujki dobra rada. Szkoda że.... Jak na osobę, która nic do zasobów forum nie wniosła, umieściłeś dość napastliwy wpis. Obecnie nie wszystkie zasoby forum są udostępnione....wszystkim. Jako duży chłopczyk zapewne już wiesz, że "nie ma darmowych obiadów" i wypadałoby wnieść coś od siebie, a na pewno przywitanie i grzeczne obycie. 2 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-909056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Marca 2024 Aniu, szkoda komentować i wyjaśniać.... ludzie zrobili się mocno roszczeniowi w myśl zasad.... bo nam się należy, i co mi zrobicie ? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-909073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Marca 2024 W dniu 8.03.2024 o 19:07, erni1975 napisał(a): Wędzę i parzę szynki i boczek wg przepisu Dziadka od paru lat. Lata mijają i pamięć już nie ta. 😁 Szynka woda 75-80*C Temperatura wyrobu w geometrycznym środku 68, można wyciągnąć przy 67, dojdzie. Schłodzić w zimnej wodzie, powiesić do odcieknięcia i do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-909079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Marca 2024 28 minut temu, quadro555 napisał(a): Szynka woda 75-80*C 80-82 C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-909084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Marca 2024 A parówki? W przepisie jest 60-65C i 10 minut Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-909104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buchta Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Marca 2024 Dlaczego 5 dni peklowania to mało? Wydawało mi się że wystarczy zwiększyć stężenie i ewentualnie nastrzyki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-909933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyna Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Witam. Ja z konieczności pekluję tylko 3 dni z nastrzykiem w odpowiednim stężenu soli i szynki, schaby i boczki wychodzą pyszne i odpowiednio słone o pięknym różowym zabarwieniu. Ilości soli nie pamiętam a teraz nie sprawdzę bo jestem w szpitalu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-914789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Jarzyna napisał(a): o pięknym różowym zabarwieniu. Problem w tym ,że kolor to nie jest główne zadanie stosowania peklosoli. Najważniejszym czynnikiem jest zabezpieczenie bakteriologiczne mięsa przed zatruciem Clostridium botulinum .O smaku peklowicznym i innych zaletach już nie będę wspominał. 3 godziny temu, Jarzyna napisał(a): pekluję tylko 3 dni z nastrzykiem Widzę ,że masz wiadomości z You Toube.Szału nie ma. Wyrównanie stężeń następuje po 8 dniach.Tak krótkie peklowanie nie jest zbyt zdrowe. 3 godziny temu, Jarzyna napisał(a): stężenu soli Jeśli używasz soli to nie jest to peklowanie tylko solenia Edytowane 2 Kwietnia 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-914851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyna Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 (edytowane) 17 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Problem w tym ,że kolor to nie jest główne zadanie stosowania peklosoli. Najważniejszym czynnikiem jest zabezpieczenie bakteriologiczne mięsa przed zatruciem Clostridium botulinum .O smaku peklowicznym i innych zaletach już nie będę wspominał. Widzę ,że masz wiadomości z You Toube.Szału nie ma. Wyrównanie stężeń następuje po 8 dniach.Tak krótkie peklowanie nie jest zbyt zdrowe. Jeśli używasz soli to nie jest to peklowanie tylko solenia Witam. O pęklowaniu trzy dniowym wyczytałem z książki o wyrobach domowych a nie z YouTube. A pisząc sól miałem na myśli peklosól, taki skrót myślowy, sorry za wprowadzenie w błąd. A pekluję tylko trzy dni bo nie mam chłodni więc pekluję w piwnicy gdzie jest 16 stopni. Edytowane 3 Kwietnia 2024 przez Jarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-915041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 56 minut temu, Jarzyna napisał(a): A pekluję tylko trzy dni bo nie mam chłodni więc pekluję w piwnicy gdzie jest 16 stopni. Jeśli nie masz możliwości schłodzenia mięsa do temperatury ok. 3-5 st.C, nie zajmuj się jego przetwórstwem. Powrócisz do tego, kiedy zakupisz lodówkę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-915045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Nie wierzę w to co czytam.... samobójstwo przesunięte w czasie Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/2/#findComment-915060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.