wróbel75 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Października 2020 Mam dwa być może głupie pytania ale wolę zapytać (i poszerzyć wiedzę) niż zepsuć. A i zapewne przyda się to też innym. 1. Wędzenie DG ma jedną (wg.mnie) wadę. Wędzonki są bardzo delikatne. Często z parzeniem "schodzi" kolor.I dlatego chciałem się dowiedzieć czy można jeszcze raz odymić sparzone już wędzonki (tak trochę, do koloru). A jeżeli tak, to jak to najlepiej wykonać? 2. Czy każdy rodzaj mięsa przewodzi tak samo (w przybliżeniu) ciepło?Gdy parzę, to z reguły dzielę wędzonki na szynki,boczki czy polędwice i każdy rodzaj parzę osobno (z termometrem w jednym z nich). Chcąc sobie zaoszczędzić czasu, myślę parzyć to wszystko razem. Tylko zastanawiam się jak to zrobić w praktyce, nie inwestując w kilka nowych termometrów Zastanawiam się czy można np. wbić termometr w boczek (który jest na samym dnie z racji najdłuższego parzenia) na to układam szynki następnie na nie polędwice. I gdy termometr w boczku wskaże 60'C wyciągnąć polędwice, 68'C - szynki i na koniec przy 74'C boczki. Wydaje się być proste, tylko zastanawiam się czy temperatura w środku boczku będzie adekwatna do temperatury wewnątrz polędwicy czy szynki. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Października 2020 termometr w boczku wskaże 60'C wyciągnąć polędwice, 68'C - szynki i na koniec przy 74'C boczki Ja zaczynam mierzyć od polędwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Ja zaczynam mierzyć od polędwicy.To przeczytaj jeszcze raz, o tym właśnie piszę ( w pewnym sensie ) Edytowane 1 Października 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Października 2020 każdy rodzaj parzę osobno Parz wszystko razem, tylko zacznij od polędwicy potem szynki i na końcu boczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) I pomiar zaczynamy od najcieńszego elementu jak takie same lub parzonego w najniższej temp. I tak jak post wyżej pisze kolega. Najpierw mierzysz temp np w polędwicy. Jak jest wyciągasz a termometr wbijasz w szynkę następnie karczek a na końcu boczki.A co do przewodności. Wedzonki powinny być luź parzone w wodzie, więc woda będzie je swobodnie opływać i różnica temp góra dół będzie minimalna. Na spod możesz dać kratkę coś jak w kotłach do gotowania słoikow. Ja mam z tacy nierdzewnej która nawierciłem, ale nie stosuje. Edytowane 2 Października 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) 1. Wędzenie DG ma jedną (wg.mnie) wadę. Wędzonki są bardzo delikatne. Często z parzeniem "schodzi" kolor.Dymogeneratorem trzeba wędzić dłużej.Ja wędze 8 h. i na kolor nie narzekam.Polędwiczki trochę krócej ok.5-6 h żeby nie było suchej skórki 2. Czy każdy rodzaj mięsa przewodzi tak samo (w przybliżeniu) ciepło?A ja robię tak. Do jednego kotła wrzucam na spód boczki , na nie szynki a na górę polędwicę. Związane jest to z tym jak będę później wyciągał. Najpierw wyciągam polędwice (58- 60ºC w środku) później szynki ok.1 kg (67-68ºC w środku) i na końcu boczki (74-76ºC w środku).Na początku wbijam termometr w polędwicę ,później w szynkę a w boczek to w zasadzie już nie muszę bo jest cienki i już się sparzył, ale ew. można sprawdzić. Edytowane 2 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Października 2020 To wszystko wiem co Koledzy piszecie.Tylko mi chodziło o coś troszkę innego. Aby nie przekładać termometr-a (szpikulca) z jednego rodzaju wędzonki w drugi (aby się nie parzyć/brudzić) to pomyślałem żeby wbić ten szpikulec w boczek i na tej podstawie, jeśli w boczku jest 60'C to oznacza że w polędwicy też jest 60'C (bez sprawdzania -kłucia) stąd pytanie: 2. Czy każdy rodzaj mięsa przewodzi tak samo (w przybliżeniu) ciepło? No i to ważniejsze (dzisiaj) I dlatego chciałem się dowiedzieć czy można jeszcze raz odymić sparzone już wędzonki (tak trochę, do koloru). A jeżeli tak, to jak to najlepiej wykonać? [Dodano: 02 paź 2020 - 10:15] Dymogeneratorem trzeba wędzić dłużej.Ja wędze 8 h. i na kolor nie narzekam. Arku wędziłem ostatnio ponad 6h i po wędzeniu super słomkowy kolor już był (zawsze staram się wędzić na kolor nie czas), a po parzeniu się wybielił Dlatego się zastanawiam czy można go jeszcze jak wędliny trochę odymić. A jeśli tak to zimnym, ciepłym czy gorącym dymem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) Dlatego się zastanawiam czy można go jeszcze jak wędliny trochę odymić. A jeśli tak to zimnym, ciepłym czy gorącym dymem.Drugie wędzenie robi się ciepłym dymem ok.30ºC przez 8 h, ale tego jeszcze nie praktykowałem w stosunku do wędzonek. Możesz je mocno powierzchniowo obsuszyć, ale próba darmo. Aby nie przekładać termometr-a (szpikulca) z jednego rodzaju wędzonki w drugi (aby się nie parzyć/brudzić) to pomyślałem żeby wbić ten szpikulec w boczek i na tej podstawie, jeśli w boczku jest 60'C to oznacza że w polędwicy też jest 60'C (bez sprawdzania -kłucia) stąd pytanie:Za bardzo chcesz cwaniakować. Tego w ten sposób nie da się zrobić bo wystarczy że boczek będzie grubszy od poprzedniego , albo polędwica cieńsza od poprzedniej.Radzę Ci nie kombinuj Edytowane 2 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Października 2020 Za bardzo chcesz cwaniakować. Tego w ten sposób nie da się zrobić bo wystarczy że boczek będzie grubszy od poprzedniego , albo polędwica cieńsza od poprzedniej.Radzę Ci nie kombinuj O, i teraz to rozumiem. Pomyślałem sobie, że skoro jeśli np. parzymy jednocześnie 10 szynek (o podobnych wagach, rozmiarach) to wbijamy termometr w jedną z nich. Kiedy termometr wskaże 67'C-68'C to przyjmujemy że wszystkie szynki z tego parzenia mają już temp.w środku 67'C-68'C i przekładamy je do zimnej wody (nie nakłuwamy każdej z osobna aby sprawdzić temp.)Dlatego zastanawiałem się czy zamiast tych przykładowych 10 szynek włożymy do gara 3 boczki, 3 szynki i 4 polędwice, i termometr wbijemy w boczek (który parzymy najdłużej), to będziemy mieli odnośnik temp.wewnątrz do wszystkich wędzonek.Stąd to pytanie czy wszystkie mięsa przewodzą podobnie temp.Ale może to rzeczywiście przekombinowane. [Dodano: 02 paź 2020 - 11:31]Arku, teraz zobaczyłem Twoją fotkę. No to moje były duużo bledsze gdy wyciągałem z wędzarni. Drugie wędzenie robi się ciepłym dymem ok.30ºC przez 8 h, ale tego jeszcze nie praktykowałem w stosunku do wędzonek. Możesz je mocno powierzchniowo obsuszyć, ale próba darmo. Bardziej się bałem aby nie wyszły gorzkie. Spróbuję z 1-2 szt. W końcu wędliny po parzeniu też jeszcze niektórzy podwędzają. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) Pomyślałem sobie, że skoro jeśli np. parzymy jednocześnie 10 szynek (o podobnych wagach, rozmiarach) to wbijamy termometr w jedną z nich. Kiedy termometr wskaże 67'C-68'C to przyjmujemy że wszystkie szynki z tego parzenia mają już temp.w środku 67'C-68'C iNo tak rzeczywiście jest o ile są to kawałki o zbliżonym przekroju i wadze, ale jeśli masz różny asortyment od boczku po polędwice i nawet ten sam asortyment o różnym przekroju i wadze to powinno się sprawdzić temperaturę w każdym z nich. W końcu wędliny po parzeniu też jeszcze niektórzy podwędzają.Chyba masz na myśli kiełbasy bo o boczkach, szynkach ,baleronach itd.nie słyszałem, żeby ktoś podwędzał drugi raz po wędzeniu na gorąco Edytowane 2 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Października 2020 No tak rzeczywiście jest o ile są to kawałki o zbliżonym przekroju i wadze, ale jeśli masz różny asortyment od boczku po polędwice i nawet ten sam asortyment o różnym przekroju i wadze to powinno się sprawdzić temperaturę w każdym z nich. No i gitara Najbezpieczniej powiązać przybliżone rozmiary polędwic, szynek czy boczku (każdy rodzaj osobno), następnie poukładać od boczku i najgrubszych szynek po polędwice (na samej górze) i kolejno sprawdzać temp. każdej wędzonki z osobna (znaczy rodzaju wędzonki).Przekombinowałem, ale tak to jest jak człowiek patrzy na zegarek że już pierwsza w nocy a tu jeszcze tyle parzenia pozostało Chyba masz na myśli kiełbasy Dla mnie wędlina = kiełbasa, na kawałki mięs mówię wędzonki [Dodano: 02 paź 2020 - 12:09] bo o boczkach, szynkach ,baleronach itd.nie słyszałem, żeby ktoś podwędzał drugi raz po wędzeniu na gorąco Ja też, dlatego pytam Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Października 2020 Dłużej niż 4 godziny nie wędziłem i na kolor nigdy nie narzekam. Po sparzeniu u mnie Wędzonki ciemnieją a nie odbarwiają się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polijerry Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Października 2020 Ja tez wędze wędzonki i kiełbase ok. 3.5-4 h, w temp.55-60 *C.Pierwsze 2 h bukiem lub olchą ,potem 2 h śliwką.Kolor ciemny z połyskiem ,zapach lekko owocowy.Po parzeniu wedzonki i kielbasa nie odbarwiaja sie .Wedzenie 2 h wisnia ,daje jeszcze ciemniejszy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Października 2020 A może odbarwiają się bo zaczynasz wędzenie zanim dobrze się wyroby obsuszą przez co dym przykleja się do nich a potem przy parzeniu odkleja i masz w efekcie jaśniejsze wyroby ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-679543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) Póki co zaczynam od wędzenia polędwiczek wieprzowych dla dzieciaczków, ale wciąż nie udaje mi się uniknąć parzenia (pomimo wędzenia ponad 6h..) No ale cóż, praktyka czyni mistrza.. chyba..? d wędzenia polędwiczek wieprzowych dla dzieciaczkówWitaj - polędwiczka w ciepłym dymie 30 st ok 3-4godz i ok 30- 40 min w temp 40 st . Ale zawsze do pożądanego koloru - Zawsze do koloru nie na czas . i nie parzę jest delikatna mięćiusia przepyszna . Peklowana bez przypraw Edytowane 27 Października 2020 przez EAnna Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4ayhem Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) polędwiczka w ciepłym dymie 30 st ok 3-4godz i ok 30- 40 min w temp 40 st . Ale zawsze do pożądanego koloru - Zawsze do koloru nie na czas . No właśnie.. Wędzę w bradleyu, z tego przepisu ( https://www.doradcasmaku.pl/przepis-wedzone-poledwiczki-248570) Najpierw 5 dni peklowania zgodnie z tabelą Dziadka. Później 3h w dymie o temp. 50 *C, 3h w dymie o temp 70*C i jak rozkrajam w połowie wygląda jak polędwica łososiowa, widać że wciąż nie jest uwędzona dobrze tylko wymaga parzenia. Miejscami widać osocze. A chyba tak być nie powinno ?Po parzeniu idealnie równomierny kolor.. Choć kolor nie najpiękniejszy, bo używam soli zamiast peklosoli. Myślałem że to wina termometru bradleyowego, aczkolwiek powiesiłem w górnej części swój termometr wędzarniczy i temperatura w górnej partii wędzarni pokrywała się z tym co pokazywał generator. Edytowane 27 Października 2020 przez m4ayhem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Października 2020 Peklosól TYLKo Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4ayhem Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Października 2020 Staram się wędzić na bieżąco dla dzieciaków, dlatego preferuję sól.Ma to znaczenie? Naprawdę tak duże? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) Wyroby surowe tylko wędzone bez obróbki termicznej wymagają zabezpieczenia bakteriologicznego ( peklowania peklosolą).Używając soli możesz swojemu dziecku zrobić krzywdę większą niż jak użyjesz peklosoli. Edytowane 27 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4ayhem Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Października 2020 W porządku, zanotowane.Następnym razem peklosol. Aczkolwiek to chyba nie ma wpływu na to że przez 6h wedzenia, polędwica wciąż nie jest dobrze uwedzona..? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) W porządku, zanotowane.Następnym razem peklosol. Aczkolwiek to chyba nie ma wpływu na to że przez 6h wedzenia, polędwica wciąż nie jest dobrze uwedzona..?Polędwica czy polędwiczka? Poczytaj też na temat procesu wędzenia i obróbki cieplne. Uwędzone (kolor) nie oznacza wcale, że nie jest surowe (temperatura wewnątrz). I po 3h wędzenia w 50 i 3h podpiekania w 70 stopniach możliwe jest, że mięso nie osiągnęło właściwej temperatury.Najprościej by było wbić termometr w mięso i sprawdzać na bieżąco jaką ma temperaturę. Wędzimy do koloru jaki nam odpowiada i parzymy/pieczemy do określonej temperatury w środku (geometrycznym) wyrobu. Edytowane 28 Października 2020 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Października 2020 pytanie czy wszystkie mięsa przewodzą podobnie temp. NIE, mieso sklada sie z tkanki miesnej i roznego rodzaju tluszczy.Po drugie trzeba brac pod uwage "twardosc" poszczegulnych miesni. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Aczkolwiek to chyba nie ma wpływu na to że przez 6h wedzenia, polędwica wciąż nie jest dobrze uwedzona..? Co to wg. Ciebie znaczy źle uwędzona. Jeśli możesz to pokaż fotki. Edytowane 28 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4ayhem Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Października 2020 Jeśli możesz to pokaż fotki. Będę w niedzielę wędził, to zrobię na gorąco.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Wg.tego przepisu co zamieściłeś brak jest bardzo ważnej a wręcz podstawowej czynności przed wędzeniem a mianowicie osuszania w komorze.Dym puszcza się dopiero jak powierzchnia mięsa jest sucha bo inaczej nie uzyskasz pożadanego koloru. Edytowane 28 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17653-w%C4%99dzenie-i-parzenie/#findComment-682186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.