TOSHIBA Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Października 2020 No i po co jest ten termometr w kominie?Tylko nie dawaj odpowiedzi jak tytuł utworu w tle zespołu The Hives Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-680383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Października 2020 Wszystko co piszecie jest wielce prawdopodobne ale kto nie próbuje ten się nie nauczy [Dodano: 11 paź 2020 - 20:12]Jeszcze nie próbowałem ale już widzę że zbyt dużo no trudno - może następnym razem się uda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-680386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Października 2020 No i po co jest ten termometr w kominie?Tylko nie dawaj odpowiedzi jak tytuł utworu w tle zespołu The Hives Żby mieć odniesienie do temperatury w komorze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-680401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Października 2020 Jest dobrze nie jest gorzka jest pycha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-680414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Października 2020 Tak to wygląda finalnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-680439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Października 2020 W sumie zrobiłeś szynkę po "amerykansku" tam często jadłem szynkę "wędzoną" właśnie w takim / podobnym wykonaniu (rozpadającą się), czyli upieczona na "czarnawo" w dymie, choć sformułowanie "czarnawo" nie naleź tam do zalecanych okreslen,Jeżeli nie jest gorzka, to jest OK, co najwyżej podbije trochę cholesterol. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-680442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Października 2020 Na razie klasyczny "wczesny Zbój Madej" - od czegoś trzeba rozpocząć tę przygodę - źle osuszone i to pierwotna moim zdaniem przyczyna.Nie poddawać się - tylko praktyka uczyni Cię mistrzem.ps. tej czarnej "oponki" raczej bym nie jadł a następnym razem będzie lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-680446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Drugie wędzenie. Trochę jaśniejsze ale jeszcze zbyt ciemne te moje wędliny. Na szczęście w smaku super - teraz peklowane bez przypraw w zalewie. Poszła karkówka, schab i łopatka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Drugie wędzenie. Trochę jaśniejsze ale jeszcze zbyt ciemne te moje wędliny. Na szczęście w smaku super - teraz peklowane bez przypraw w zalewie. Poszła karkówka, schab i łopatka. To wyjmuj je wcześniej :-). Będą jaśniejsze.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Trochę jaśniejsze ale jeszcze zbyt ciemne te moje wędliny. Widzę błędy w osuszaniu.Ten ciemny kolor jest wynikiem tzw. okopcenia, czyli przyklejania się cząstek dymu do wilgotnej powierzchni mięsa. Przy zimnym mięsie włożonym do wędzarni i słabym przepływie dymu, na powierzchni mięsa skrapla się para wodna z powietrza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Źle osuszasz przed wędzeniem albo wędzisz mokrym drewnem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Trochę jaśniejsze ale jeszcze zbyt ciemne te moje wędliny.Widzę błędy w osuszaniu.Ten ciemny kolor jest wynikiem tzw. okopcenia, czyli przyklejania się cząstek dymu do wilgotnej powierzchni mięsa. Przy zimnym mięsie włożonym do wędzarni i słabym przepływie dymu, na powierzchni mięsa skrapla się para wodna z powietrza. Eanno dawno zamierzałem nieśmiało zwrócić uwagę na problem nieprawidłowego osuszania. W zacytowanej odpowiedzi wyraźnie określiłaś problem zimnego wkładu. Śledząc grupę FB oraz to forum ten problem przewija się w moim odczuciu często. Ja również osuszanie rozumiałem bardzo długo jako wysuszenie powierzchni wkładu pomimo zgłębiania tematu wędzenia. Pewnego razu zapaliła mi się lampka że przecież na zimnym się skrapla. Po tym co wyżej napisałem ośmielę się zasugerować by zalecajac, zwracając uwagę,tworząc forumowe poradniki i opisy etapów wędzenia zadbać by szczególnie wybrzmiała potrzeba wyrównania temperatur. Wydaje mi się że dla początkujących słowo osuszanie choćby ze wskazaniem temperatury i czasu nie jest czytelne. W tym względzie z góry zakładają cel-wysuszenie powierzchni jako jedyny. Wiem po sobie. Z poważaniem dla Grona Moderatorów i Moderatorek Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) zadbać by szczególnie wybrzmiała potrzeba wyrównania temperatur. Wydaje mi się że dla początkujących słowo osuszanie choćby ze wskazaniem temperatury i czasu nie jest czytelne. W tym względzie z góry zakładają cel-wysuszenie powierzchni jako jedyny.To fakt, że słowo "osuszanie" ma tutaj znaczenie technologiczne a nie potoczne.Wielokrotnie było już o jego znaczeniu na tym forum pisane, m. inn. odwołaniem się do zjawiska "zimnych okularów" i ich zamglenia po wejściu do ciepłego pomieszczenia.Masz jednak rację, że dla każdego nowego wędzarnika słowo "osuszanie" wędzonek/kiełbas w znaczeniu technologicznym będzie dziewicze i należy wielokrotnie, cierpliwie je wyjaśniać.Tym bardziej, że jest to moment, którego zrozumienie decyduje o sukcesie wędzenia.Dodam, że w dużych, stabilnych wędzarniach problem osuszania jest łatwiejszy do opanowania; duża, stabilna i nie przeładowana wędzarnia zrobi swoje i wiele wybacza.Uwędzić dobrze można w każdej wędzarni, jednak niektóre wymagają szczególnych umiejętności, znajomości rzeczy i wyczucia.Należą do nich te najprostsze, z blachy, nie ocieplane i z zewnętrzną rurą doprowadzającą dym z małego, zewnętrznego paleniska.Niestety, najczęściej kupują takie wędzarnie początkujący wędliniarze, którym brak potrzebnego doświadczenia. Jednak po kolejnych wędzeniach - przy dobrej woli - można dojść do sukcesu. Jednak takie małe, niestabilne wędzarnie wymagają nieustannego doglądania i to z kontrolowaną ilością browarów Edytowane 10 Grudnia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Grudnia 2020 @Eanna. Coś o tym wiem. Ciągle jeszcze działam na takiej nieocieplonej rurze z paleniskiem zewnętrznym (planuje nowa z pal. pośrednim) i dla niewprawnego operatora pozostaje cieszyć się z tego co wyszło Co do browarów...oj prawda prawda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Grudnia 2020 wymagają nieustannego doglądania i to z kontrolowaną ilością browarów Dobrze, że od początku mojej krótkiej przygody z wędzeniem preferowałem 40% Osuszałem aż huczało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Wszystko co napisaliście powyżej się zgadza. Wędzarnia z blachy, osuszanie na pałę. Dziękuję za konstruktywną krytykę. Na pewno wyciągnę wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Grudnia 2020 W wyciąganiu wniosków nie bierz pod uwagę mojej skruchy pod względem browarów i ostatniego wpisu quadro555 To nie są zalecenia technologiczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Wędzę zawsze w niedzielę więc nie mogę sobie pozwolić bo rano do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-687489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Na dworze mróz i wiatr więc zamiast wędzenia na tapetę wskoczyły szynkowary Schab klasyczny, oraz w marynacie własnego autorstwa z dodatkiem płatków czosnku - wyszło pysznie (przepraszam za prześwietlone zdjęcia ) a w zeszły,m tygodniu mielonki z karkówki - klasyczna i z papryką. Przy okazji test nowego urządzenia do pakowania próżniowego Edytowane 7 Lutego 2021 przez PunkRock1986 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-695667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 7 Lutego 2021 Tak trzymaj . Z prasek wędliny to dobra "odskocznia" od wędzonek. U mnie dziś w najcieplej było gdy termometr wskazał -8.2. Teraz już leci w dół ale Borniak w kotłowni dymi polędwiczki wieprzowe i ćwiartki z kurczaka Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-695676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Lutego 2021 Super, dajesz radę. Fajnie wyglądają mielonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-695871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Maja 2021 W końcu udało mi się osiągnąć odpowiedni kolor wędzonki. Poszedłem za Waszą radą, mniej dymu, większy przepływ powietrza. Jestem bardzo zadowolony Wyszło tak samo pysznie jak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-708832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Maja 2021 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-708835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Maja 2021 Miejscami chyba trochę okopcone/czarne albo tak wyszły fotki (zwłaszcza te na talerzu). Jeśli tak, to dłużej/dokładniej osuszaj. Ale na przekroju bomba Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-708853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Maja 2021 Zauważyłem że ciemnieją jeszcze podczas parzenia w wywarze z przyprawami. Na tym zdjęciu trochę światło przekłamało, czarnego nie ma w ogóle, miejscami ciemniejsze brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17672-pocz%C4%85tki-przygody-z-w%C4%99dzeniem-by-punkrock1986/page/2/#findComment-708854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.