wróbel75 Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Października 2020 Mam dwa pomysły 3. Zostaw tą maszynkę i może popytaj znajomych/rodzinę/sąsiadów - może ktoś ma i pożyczy Ci maszynkę (a może się zdziwisz i okaże się że ma ktoś nadziewarkę) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Października 2020 Ok udało mi się odratować maszynkę. Jutro nadziewanie i wędzenie. Pominąłem sprzęgło, zmieniłem gniazdo na ośce silnika ( zwykła nakrętka z lewym gwintem). Końcówkę ślimaka zeszlifowałem i nakręciłem gwint. Ślimak wkręcam w ta śrubę, wkręca się tylko część bo dorobiony dystans żeby przy kręceniu nie wkręcał się.Gwint dałem lewy, także przy kręceniu silnikiem ślimak się dokręca zamiast luzować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 15 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Października 2020 Witam. Nadziałem bez problemów technicznych. Jako że to mój pierwszy raz, miałem problem z jednolitym rozłożeniem farszu. Kiełbaski są różnej grubości, chociaż pod koniec już mi szło lepiej.Jedną poszła na próbę bez wędzenia, tylko parzona. Pycha ???? teraz czekam na koniec wędzenia. Pierwszy raz będę parzył kiełbasę.Jakieś porady aby osłonki nie pękły?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Października 2020 Pierwszy raz będę parzył kiełbasę. Jakieś porady aby osłonki nie pękły?? Musisz je sparzyć, a nie ugotować, to cala tajemnica Zrób to zgodnie z technologia, a nic Ci nie pęknie, A jeżeli pęknie pomimo trzymania się technologi parzenia, oznacza ze wcześniej już popełniłeś błąd (przy robieniu kiełbasy) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) Temp. wody 75'C-80'C i do temp. wewnątrz kiełbasy 70'C-72'CMożesz też nie parzyć tylko podnieść temp. w wędzarni do 80'C-95'C (środek kiełbasy JW) Edytowane 15 Października 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 15 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Października 2020 Ok rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Października 2020 Aha, podpiekając w wędzarni będą lekko bardziej słone niż parzone jak by co (przy tej samej ilości peklosoli na początku). Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 15 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Października 2020 Ok. Wyglądają już fajnie.Robię chłopską, receptura zaleca mielenie na sitku 8. Czy z racji nadziewania maszynka i maltretowaniu farszu ślimakiem kolejny raz, mogę przy następnej "sesji" zmienić oczka na powiedzmy 13??Mam 3 sita, 3mm, 8mm, oraz 13. Znaczy oznaczone są małe, średnie, duże ???? ale otworki mniej więcej tak jak napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) W końcu robisz to dla siebie to co stoi na przeszkodzie? No OK- jak chcesz odtworzyć przepis 1 do 1 to powinieneś się trzymać przepisu.Pomyśl sobie może o jakiejś prostej nadziewarce przed kolejnym wyrobem. Tutaj masz np. Chłopską która była krojonahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/ Co do tego przepisu (i nie tylko tego) ja nie bawię się w sól i peklosól tylko wszystko traktuję peklosolą. (wg. mnie bezpieczniej) Edytowane 15 Października 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 15 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Października 2020 Widziałem te przepisy i wariacje na temat chłopskiej, przejrzałem cały temat. Ja swoją zrobiłem w połowie z przepisu z głównej, a drugą połowę przyprawiłem gotową mieszanką przypraw. Zobaczę co z tego wyjdzie. Co do soli, z tego co się doczytałem. Do mięsa zawsze peklosól, jedynie do słoniny sól. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 15 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Października 2020 No rzeczywiście farsz dostał po du....e od nadziewania maszynką. Kiełbasa w smaku jest pyszna, tylko właśnie trochę zbyt rozdrobniona.Następnym razem mięsko chyba pokroje.Nadziewając maszynką kostka 2x2 przejdzie?? Czy lepiej mniejsze.[Dodano: 15 paź 2020 - 17:56]Aha czy pozostałe jelita wystarczy posypać solą, do słoika i przechowywać w lodówce?? Czy w solance?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Października 2020 Przejdzie... Ja tak kiedys zawsze kroiłem nożem ale tylko jedynkę... Teraz robię to szarpakiem. A propos nadziewania. Gdy przestawiłem sią na nadziewarkę to dopiero jest zabawa. Inny świat. Ciebie jeśli chcesz robić kiełbasę też to czeka więc pomysl czy warto czekać z zakupem? No i brawo żeś podołał wyzwaniu pomimo wielkich obaw i przeciwności.... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Października 2020 Aha czy pozostałe jelita wystarczy posypać solą, do słoika i przechowywać w lodówce??Ja porządnie/dokładnie przesypuję solą (solanka sama się zrobi) i w tej formie trzymam w lodówce (nie mrozić!!!) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Października 2020 Aha czy pozostałe jelita wystarczy posypać solą, do słoika i przechowywać w lodówce?? Czy w solance?? Jelita przechowuję w bardzo mocnej solance ( nie w suchej soli) w chłodni Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 16 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Października 2020 Ja zasypałem solą i do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-680955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Października 2020 Oto efekt. Myślę że na pierwszy raz okey. Tak jak mówiłem, następnym razem rozmiary sitek podniosę względem oryginalnego przepisu ( nadziewamy maszynką ze ślimakiem i farsz dostał po d...i). W następnym tygodniu biorę się za grubą kiełbasę.Która receptura będzie odpowiednia dla nowicjusza:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-zywiecka/?fromsearch=1Czyhttps://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/43-kielbasa-zywiecka-parzona-lub-pieczona-podsuszana Mi się wydaje że ta z pierwszego linku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-681016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Października 2020 P.s 3 klasa to mięso z golonki. W golonce są takie białe długie ścięgna. Może głupie pytanie, mielić mięso z tymi ścięgnami czy bez?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-681024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Października 2020 Jeszcze nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że 3 klasa to nie jest mięso z golonki. Z wielu innych części moim zdaniem można ją wykroić... Ale może wypowiedzą się inni. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-681029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) Jeszcze nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że 3 klasa to nie jest mięso z golonki.Widać ,że jeszcze nie jesteś ekspertem .Mięso z golonki to mięso kl.III czyli mięso ścięgniste często używane jako masa wiążąca do kiełbas po odkrojeniu grubych ścięgien., które zaliczamy do kl.IV Edytowane 17 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-681032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Października 2020 Czyli te podłużne ścięgna wywalam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-681044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Października 2020 Jeżeli chodzi o sposób wykonania z pierwszego podanego przez ciebie linku to obróbkę termiczną wykonaj jak w linku drugim. Nie masz pewnie takiego doświadczenia jak autor przepisu, więc moja dobra rada, termometr jest lepszy od zegara podczas parzenia lub podpiekania wędliny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-681045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Października 2020 te podłużne ścięgna wywalam. Ścięgna są zawsze ułożone wzdłuż.Wycina się grube ścięgna, czyli przyczepy mięśni do kości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-681048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Października 2020 Ok rozumiem. A obróbkę wędzonek robię z termometrem, parze ( podpiekane mi nie smakują).No i jeszcze sprawa nadziania osłonek 65 mm. Mam tylko lejek do kiełbas cienkich, ma około 25 mm średnicy. Farsz zmielony pewnie i do 65 mm naładuje, ale w żywieckiej mają być kawałki siekane.Na forum znalazłem sposób aby użyć rury pcv 50 mm, i popychać farsz tłuczkiem do ziemniaków w osłonki ???? Czy ktoś to potwierdza?? Mam zamiar przygotować kiełbasy z 3 do max 5 kg, także dużo nadziewania nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-681049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Października 2020 Fi 65mm można nawet ręcznie nadziać . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page-3post 57 Zawsze po nadziewaniu nadziewarką zostaje mi farsz w lejku i kolanku, więc napycham to ręcznie , ale jest tego raczej 10% planowanej przez ciebie produkcji. Nie masz nadziewarki to kawałek rury i coś do popychania, potrzeba matką wynalazków. Gdy zepsuła mi się nadziewarka wieczorową porą w weekend to musiałem 5 kg nabić ręcznie. Wykorzystałem najgrubszy lejej od nadziewarki i jako popychacz trzonek od tłuczka do kotletów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-681054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Października 2020 Na forum znalazłem sposób aby użyć rury pcv 50 mm, i popychać farsz tłuczkiem do ziemniaków w osłonki Opis wykonania takiego lejka jest TUTAJ.Niestety, zdjęć już nie ma.Ręczne napychanie przy pomocy rury jest opisane TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/2/#findComment-681056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.