Skocz do zawartości

Peklowanie sposobem Szczepana


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początku tego tematu SZCZEPAN przedstawił proporcje: woda\peklosól\czas odnośnie peklowania szynek. Ja według tych proporcji (24 h, 2 nastrzyki) peklowałem schabik który przeobraził sie w smaczne polędwice. Moje pytanie dotyczy teraz boczku. Za niedługo w sumie świeta i niestety będę miał z różnych powodów bardzo ograniczony czas na peklowanie i wędzenie. Na peklowanie boczku mogę maksymalnie poświęcić 3 doby i potem wędzenie. Czy mogę według przepisu SZCZEPANA (powiedzmy 3 doby) zapeklować nastrzykowo boczek, czy mięso nie jest zbyt zbite i czy przejdzie jak potrzeba. Dodam że wolę taki mniej ciągnący. Przejrzałem dział dla początkujących odnosnie boczku i jest tam zaledwie kilka propozycji niestety nic o nastrzykiwaniu. Proszę o podpowiedzi i wskazówki jak szybko zapeklować, dobrze uwedzić i czy po wędzeniu boczek odparzamy czy nie. Z góry dziękuję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-154727
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę według przepisu SZCZEPANA (powiedzmy 3 doby) zapeklować nastrzykowo boczek, czy mięso nie jest zbyt zbite i czy przejdzie jak potrzeba.

Możesz,skoro nie dasz rady inaczej. Też tak z konieczności robiłam i było ok.

 

[ Dodano: Czw 31 Mar, 2011 19:30 ]

Dodam że wolę taki mniej ciągnący

W takim razie proponuję sparzyć lub podpiec w wędzarni.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-154803
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wędzone żeberka, czy jest jakiś sposób na zapeklowanie ich w 1 dzień?

Dostanę je dopiero jutro, maja stanowić uzupełnienie wsadu wędzarni.

Wędzenie zaplanowane w sobotę. Zaczynam dopiero przygodę z wędzeniem,

będę wdzięczny za wszelką pomoc.

 

P.s. Pozostały wsad do wędzarni to kiełbasa chłopska Szczepana, udka od kurczaka,

no i te potencjalne żeberka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213096
Udostępnij na innych stronach

Wędzone żeberka, czy jest jakiś sposób na zapeklowanie ich w 1 dzień?

Natrzeć na sucho peklosolą, na drugi dzień przepłukać pod bieżącą wodą, niech ocieknie i do wędzenia :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213097
Udostępnij na innych stronach

Moze cos takiego ?

upss bez komentarza , a w Zachełmiu do raportu :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213110
Udostępnij na innych stronach

Wędzone żeberka, czy jest jakiś sposób na zapeklowanie ich w 1 dzień?

Możesz zrobić solankę jednodniową.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213116
Udostępnij na innych stronach

Wędzone żeberka, czy jest jakiś sposób na zapeklowanie ich w 1 dzień?

Możesz zrobić solankę jednodniową.

.

 

No właśnie, nie wiem jaka to jest i w jakiej temp. peklować 1 dzień :blush: A żeberka właśnie dostarczyli, 1,5 kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213133
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213147
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam . Mam pytanie co do peklowania jedno dniowego i 3 dniowego , cz jak już miso jest zapeklowane , czy je płuczemy i jak sprawa wygląda z ociekaniem jeżeli 2 nastrzyk jesy 2 h przed wedzeniem . Z góry dziekuje za odp. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-320122
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pytanie co do peklowania jedno dniowego i 3 dniowego , cz jak już miso jest zapeklowane , czy je płuczemy i jak sprawa wygląda z ociekaniem jeżeli 2 nastrzyk jesy 2 h przed wedzeniem . Z góry dziekuje za odp.

Aleksiej takie przyspieszone peklowanie  nie jest najlepsze  i najzdrowsze jeśli nie masz "noża na gardle" to pekluj z 10 dni .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-320215
Udostępnij na innych stronach

Wiecie jak to jest niema nic na kanapki a ma się mieso pod nosem to się chce jak najszybciej :) , 2, to swojskie najlepsze :). Peklowalem ta metoda  , na szybko i jest o k ale robilem szynke pazona i smak , jeśli chpdzi o sol jest ok , teraz pekluje 6 dni i będę wedzil , i chcialem się dowiedzieć jak to jest dokladnie z tym peklowaniem Szczepana :). Dziekuje. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-320322
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam

Wszędzie jest napisana konkretna ilość solanki czyli soli w wodzie. Ja mam takie pytanie. Czy jak użyje odpowiednią ilość soli do mięsa ale mniej wody to takie peklowanie też będzie dobre ?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359436
Udostępnij na innych stronach

Nie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359438
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy od tego ile dla Ciebie znaczy "mniej wody" ?

Jeśli mówimy o jakichś niewielkich rozbieżnościach, to nie ma problemu.

Jeśli chcesz użyć mniej wody o np. 1/3 to w tym wypadku zmieniasz stężenie roztworu, a to może spowodować słone wędliny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359477
Udostępnij na innych stronach

Tak jak prawi miro 

 

A jak coś nie ten teges z wodą - to zawsze możesz peklować na sucho  :D

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359482
Udostępnij na innych stronach

Powinienem mieć 3.2 litra wody, a mam 2.8 , więcej się nie mieści. Dodałem najmniejszą wartość soli , więc mam nadzieję , że nie będzie za słone...

A jak dodam mniejszą ilość "odpowiedniej" solanki to co wtedy się stanie ? 

Edytowane przez Lenino
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359618
Udostępnij na innych stronach

Lenino,jeżeli dasz mniej wody, solanka będzie bardziej słona, tutaj bym uważała by nie przesolić. Trochę jednak nie rozumiem z czym masz problem, bo jeśli wystarczy ta ilość wody o której piszesz /mięso w całości zanurzone/ ,to zastosuj odpowiednią proporcję . 

Jeśli mięso nie będzie w całości zanurzone w solance to się po prostu nie zapekluje równo i będziesz miał "szaro bure plamy", może się zepsuć.Spróbuj znależć większe naczynie.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359623
Udostępnij na innych stronach

Właśnie według tabeli ta ilość wody jest za mała (brakuje jakieś 18% solanki w stosunku do ilości mięsa). Pytałem dlatego , że nie mam możliwości już dodania więcej solanki. Myślałem , że wystarczy dosypać soli , aby ilość soli na ilość mięsa była odpowiednia. Niestety, po odpowiedziach chyba się myliłem...

 

Nie do końca to rozumiem.Wnioskuje, że nie ważna jest ilość soli do mięsa tylko ważny jest stosunek solanki (oczywiście o odpowiednim stężeniu) do ilości mięsa.Dobrze to rozumiem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359664
Udostępnij na innych stronach

według tabeli ta ilość wody jest za mała (brakuje jakieś 18% solanki w stosunku do ilości mięsa)

 

Mam wrażenie że mieszasz dwa sposoby peklowania tj. wg tabeli DZIADKA i sposób podany przez SZCZEPANA. Sposobem SZCZEPANA: robisz mieszankę peklującą w proporcji podanej przez SZCZEPANA i zalewasz wędzonki do pełnego pokrycia mięsa i nie zwracasz uwagi na stosunek ilości zalewy na wagę mięsa (oczywiście w rozsądnych granicach). Ja np. stosuję zalewę 60 g peklosoli na 1 litr wody na 6-7 dniowe peklowanie i dla mnie ta proporcja jest OK, zalewam mięsko do całkowitego zanurzenia + kilka cm i obciążam talerzykiem. Mięsko codziennie przewracam by nie mieć niedopeklowanych miejsc. Ważna jest tu temperatura peklowania z uwagi na stosunkowo słabe stężenie solanki. 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359683
Udostępnij na innych stronach

 

według tabeli ta ilość wody jest za mała (brakuje jakieś 18% solanki w stosunku do ilości mięsa)

 

Mam wrażenie że mieszasz dwa sposoby peklowania tj. wg tabeli DZIADKA i sposób podany przez SZCZEPANA.. 

 

 

Chciałem połączyć te dwie metody :) Tak naprawdę robiłem (chciałem zrobić peklowanie metodą tabeli DZIADKA) i niestety mi nie wyszło. Nie zmieściła mi się cała solanka którą zrobiłem, dlatego pytałem czy można dodać soli do solanki, żeby uzyskać pożądany efekt. Frapio Ty widzę używasz mniejszego stężenia niż zaleca SZCZEPAN. Czy jest możliwe peklowanie 14-dniowe metodą SZCZEPANA?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359695
Udostępnij na innych stronach

używasz mniejszego stężenia niż zaleca SZCZEPAN. Czy jest możliwe peklowanie 14-dniowe metodą SZCZEPANA

Tak, po prostu ten stopień słoności odpowiada mnie i moim "sępom". Przy tym stężeniu zdarzyło mi się peklować ponad trzy tygodnie (z konieczności). Co prawda to pora była przedzimowa, a temperatura na balkonie wahała się w okolicy "mały plusik/mały minusik". Pewnie sporo dobroci z mięska wyługowało się, ale uwędziłem i było OK. Protestu "sępów" nie było.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359716
Udostępnij na innych stronach

Przy 3 litrach solanki brak lub za dużo o 300-400 ml nic złego się nie stanie.

Jednak lepiej o ile to możliwe zastosować odpowiednie naczynie do ilości mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359722
Udostępnij na innych stronach

 

 

"mały plusik/mały minusik". Pewnie sporo dobroci z mięska wyługowało się,

 

 

Może się nic nie wyługowało ponieważ w temperaturze solanki około zera proces peklowania jest minimalny albo zerowy . :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359723
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.