kokos Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 30 Marca 2011 Witam, na początku tego tematu SZCZEPAN przedstawił proporcje: woda\peklosól\czas odnośnie peklowania szynek. Ja według tych proporcji (24 h, 2 nastrzyki) peklowałem schabik który przeobraził sie w smaczne polędwice. Moje pytanie dotyczy teraz boczku. Za niedługo w sumie świeta i niestety będę miał z różnych powodów bardzo ograniczony czas na peklowanie i wędzenie. Na peklowanie boczku mogę maksymalnie poświęcić 3 doby i potem wędzenie. Czy mogę według przepisu SZCZEPANA (powiedzmy 3 doby) zapeklować nastrzykowo boczek, czy mięso nie jest zbyt zbite i czy przejdzie jak potrzeba. Dodam że wolę taki mniej ciągnący. Przejrzałem dział dla początkujących odnosnie boczku i jest tam zaledwie kilka propozycji niestety nic o nastrzykiwaniu. Proszę o podpowiedzi i wskazówki jak szybko zapeklować, dobrze uwedzić i czy po wędzeniu boczek odparzamy czy nie. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-154727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 31 Marca 2011 Czy mogę według przepisu SZCZEPANA (powiedzmy 3 doby) zapeklować nastrzykowo boczek, czy mięso nie jest zbyt zbite i czy przejdzie jak potrzeba.Możesz,skoro nie dasz rady inaczej. Też tak z konieczności robiłam i było ok. [ Dodano: Czw 31 Mar, 2011 19:30 ] Dodam że wolę taki mniej ciągnącyW takim razie proponuję sparzyć lub podpiec w wędzarni. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-154803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Wędzone żeberka, czy jest jakiś sposób na zapeklowanie ich w 1 dzień?Dostanę je dopiero jutro, maja stanowić uzupełnienie wsadu wędzarni.Wędzenie zaplanowane w sobotę. Zaczynam dopiero przygodę z wędzeniem,będę wdzięczny za wszelką pomoc. P.s. Pozostały wsad do wędzarni to kiełbasa chłopska Szczepana, udka od kurczaka,no i te potencjalne żeberka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Wędzone żeberka, czy jest jakiś sposób na zapeklowanie ich w 1 dzień?Natrzeć na sucho peklosolą, na drugi dzień przepłukać pod bieżącą wodą, niech ocieknie i do wędzenia :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Moze cos takiego ?upss bez komentarza , a w Zachełmiu do raportu :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Wędzone żeberka, czy jest jakiś sposób na zapeklowanie ich w 1 dzień? Możesz zrobić solankę jednodniową. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szam1953 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Wędzone żeberka, czy jest jakiś sposób na zapeklowanie ich w 1 dzień? Możesz zrobić solankę jednodniową.. No właśnie, nie wiem jaka to jest i w jakiej temp. peklować 1 dzień :blush: A żeberka właśnie dostarczyli, 1,5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&highlight=tabela+peklowania&sid=edde77bc7452676de9994ba7b686f72f Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-213147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksjej Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Witam . Mam pytanie co do peklowania jedno dniowego i 3 dniowego , cz jak już miso jest zapeklowane , czy je płuczemy i jak sprawa wygląda z ociekaniem jeżeli 2 nastrzyk jesy 2 h przed wedzeniem . Z góry dziekuje za odp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-320122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Ja nigdy nie płuczę a osuszam 12 godzin Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-320164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Mam pytanie co do peklowania jedno dniowego i 3 dniowego , cz jak już miso jest zapeklowane , czy je płuczemy i jak sprawa wygląda z ociekaniem jeżeli 2 nastrzyk jesy 2 h przed wedzeniem . Z góry dziekuje za odp. Aleksiej takie przyspieszone peklowanie nie jest najlepsze i najzdrowsze jeśli nie masz "noża na gardle" to pekluj z 10 dni . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-320215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksjej Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Wiecie jak to jest niema nic na kanapki a ma się mieso pod nosem to się chce jak najszybciej , 2, to swojskie najlepsze . Peklowalem ta metoda , na szybko i jest o k ale robilem szynke pazona i smak , jeśli chpdzi o sol jest ok , teraz pekluje 6 dni i będę wedzil , i chcialem się dowiedzieć jak to jest dokladnie z tym peklowaniem Szczepana . Dziekuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-320322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 28 Czerwca 2014 WitamWszędzie jest napisana konkretna ilość solanki czyli soli w wodzie. Ja mam takie pytanie. Czy jak użyje odpowiednią ilość soli do mięsa ale mniej wody to takie peklowanie też będzie dobre ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Nie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 28 Czerwca 2014 A możesz rozwinąć odpowiedź ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Wszystko zależy od tego ile dla Ciebie znaczy "mniej wody" ?Jeśli mówimy o jakichś niewielkich rozbieżnościach, to nie ma problemu.Jeśli chcesz użyć mniej wody o np. 1/3 to w tym wypadku zmieniasz stężenie roztworu, a to może spowodować słone wędliny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Tak jak prawi miro A jak coś nie ten teges z wodą - to zawsze możesz peklować na sucho Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Powinienem mieć 3.2 litra wody, a mam 2.8 , więcej się nie mieści. Dodałem najmniejszą wartość soli , więc mam nadzieję , że nie będzie za słone...A jak dodam mniejszą ilość "odpowiedniej" solanki to co wtedy się stanie ? Edytowane 30 Czerwca 2014 przez Lenino Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Lenino,jeżeli dasz mniej wody, solanka będzie bardziej słona, tutaj bym uważała by nie przesolić. Trochę jednak nie rozumiem z czym masz problem, bo jeśli wystarczy ta ilość wody o której piszesz /mięso w całości zanurzone/ ,to zastosuj odpowiednią proporcję . Jeśli mięso nie będzie w całości zanurzone w solance to się po prostu nie zapekluje równo i będziesz miał "szaro bure plamy", może się zepsuć.Spróbuj znależć większe naczynie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 1 Lipca 2014 Właśnie według tabeli ta ilość wody jest za mała (brakuje jakieś 18% solanki w stosunku do ilości mięsa). Pytałem dlatego , że nie mam możliwości już dodania więcej solanki. Myślałem , że wystarczy dosypać soli , aby ilość soli na ilość mięsa była odpowiednia. Niestety, po odpowiedziach chyba się myliłem... Nie do końca to rozumiem.Wnioskuje, że nie ważna jest ilość soli do mięsa tylko ważny jest stosunek solanki (oczywiście o odpowiednim stężeniu) do ilości mięsa.Dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 1 Lipca 2014 według tabeli ta ilość wody jest za mała (brakuje jakieś 18% solanki w stosunku do ilości mięsa) Mam wrażenie że mieszasz dwa sposoby peklowania tj. wg tabeli DZIADKA i sposób podany przez SZCZEPANA. Sposobem SZCZEPANA: robisz mieszankę peklującą w proporcji podanej przez SZCZEPANA i zalewasz wędzonki do pełnego pokrycia mięsa i nie zwracasz uwagi na stosunek ilości zalewy na wagę mięsa (oczywiście w rozsądnych granicach). Ja np. stosuję zalewę 60 g peklosoli na 1 litr wody na 6-7 dniowe peklowanie i dla mnie ta proporcja jest OK, zalewam mięsko do całkowitego zanurzenia + kilka cm i obciążam talerzykiem. Mięsko codziennie przewracam by nie mieć niedopeklowanych miejsc. Ważna jest tu temperatura peklowania z uwagi na stosunkowo słabe stężenie solanki. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 1 Lipca 2014 według tabeli ta ilość wody jest za mała (brakuje jakieś 18% solanki w stosunku do ilości mięsa) Mam wrażenie że mieszasz dwa sposoby peklowania tj. wg tabeli DZIADKA i sposób podany przez SZCZEPANA.. Chciałem połączyć te dwie metody Tak naprawdę robiłem (chciałem zrobić peklowanie metodą tabeli DZIADKA) i niestety mi nie wyszło. Nie zmieściła mi się cała solanka którą zrobiłem, dlatego pytałem czy można dodać soli do solanki, żeby uzyskać pożądany efekt. Frapio Ty widzę używasz mniejszego stężenia niż zaleca SZCZEPAN. Czy jest możliwe peklowanie 14-dniowe metodą SZCZEPANA? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 1 Lipca 2014 używasz mniejszego stężenia niż zaleca SZCZEPAN. Czy jest możliwe peklowanie 14-dniowe metodą SZCZEPANATak, po prostu ten stopień słoności odpowiada mnie i moim "sępom". Przy tym stężeniu zdarzyło mi się peklować ponad trzy tygodnie (z konieczności). Co prawda to pora była przedzimowa, a temperatura na balkonie wahała się w okolicy "mały plusik/mały minusik". Pewnie sporo dobroci z mięska wyługowało się, ale uwędziłem i było OK. Protestu "sępów" nie było. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 1 Lipca 2014 Przy 3 litrach solanki brak lub za dużo o 300-400 ml nic złego się nie stanie.Jednak lepiej o ile to możliwe zastosować odpowiednie naczynie do ilości mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 1 Lipca 2014 "mały plusik/mały minusik". Pewnie sporo dobroci z mięska wyługowało się, Może się nic nie wyługowało ponieważ w temperaturze solanki około zera proces peklowania jest minimalny albo zerowy . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/6/#findComment-359723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.