miro Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 24 Października 2014 Zasolenie a więc nadanie słoności przyśpieszymy sporządzając wyższe stężenie solanki gdy do tego dodamy azotyn Jeśli przyjąć, że jest to poprawne myślenie, to odpowiedz proszę co zrobić ze zwiększoną zawartością azotynu w mięsie ?Mięso można wypłukać z nadmiaru soli, ale azotynu już nie.I jak to się ma do domowego wyrobu, który ma być zdrowy ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 24 Października 2014 ROGEREK jak widać najmądrzejszy na świecie. Nie będę się spierał bo zaczynasz mnie kolego rozbawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 24 Października 2014 ROGEREK jak widać najmądrzejszy na świecie. Nie będę się spierał bo zaczynasz mnie kolego rozbawiać.Może trochę więcej pokory, Kolego Perszing, co ? No i kindersztuby !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 24 Października 2014 Wiesz co ja naprawdę nie bardzo wiem co Cię gdzie gniecie i co bawi ... Dostałeś odpowiedzi na swoje pytania czyli dlaczego musiałeś parzyć dwa razy i co zrobić żeby tego nie robić kolejny raz ... jeszcze Ci mało ? jak czytam te wasze posty to mi się odechciewa tutaj przebywać. Podejrzewam że nikt nie będzie tęsknił za Tobą kolego ... sam sobie napisałeś jak się nie podoba to pappapapapa i nie psuj ludziom krwi ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 24 Października 2014 Mój pradziadek kiedyś mnie zagadnął - wiesz co to ksiądz pisze kredą za litery na drzwiach na kolędzie? Odpowiadam zgodnie z tym ,co mi na religii do łba wbiliA on na to - no może , może ... ale przede wszystkim to CiuleMusząByć. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 24 Października 2014 Domorośli wędzarnicy z przerostem formy nad treścią. No formą to zaiste Ty błyszczysz od samego początku ... Ja Cię ozięble żegnam w każdym razie bo co ty z domu wyniosłeś to widać .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 24 Października 2014 hehehhe czy ja też mam was od CIULI powyzywać ?????z domu wyniosłem wiele ale WY nie za dużo ...upppps. nawet z dużej litery wy napisałemJa CIĘ ROGERKU bardzo ozięble też żegnam.Do Pana JUMBO: niestety CIULE wszędzie są.... jak widać na załączonym obrazku.Widzę, że już epitety zaczynają lecieć.Brawo brawo dla poszczególnych Panów. Aż tak wam nie leży to co piszę ????Trolować nie lubię ale nie będę spokojnie siedział i nic nie pisał jak mnie ktoś wyzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 24 Października 2014 Na razie, za wpisy podobne do ostatniego, dostałeś dwa ostrzeżenia. Jeśli jeszcze raz napiszesz coś obraźliwego w stosunku do któregokolwiek forumowicza - pożegnamy się, co nie powinno boleć, gdyż staż u nas masz cieniutki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 24 Października 2014 Nie rozumiem dlaczego poczuwasz się do przytoczonej przeze mnie przypowieści...ale skoro , to nie będę temu bronił ... Nic nie widzisz , poza swoją butą i pychąmyślisz , że coś tym zdziałasz - zasłużysz jedynie na ostracyzm.Skoro nie możesz spokojnie siedzieć , zapraszam i popolemizujemy i może na prezent od moda ....wykrakałem..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 24 Października 2014 Nie dziękuję. Koniec POLEMIKI trzeba się zabrać za robotę POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 28 Listopada 2014 A ja znowu ale w innym temacie W jakim celu po peklowaniu a przed wędzeniem smaruje się żółtkiem polędwiczki? Czy polędwicę także tak można posmarować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-386638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 28 Listopada 2014 W jakim celu po peklowaniu a przed wędzeniem smaruje się żółtkiem polędwiczki? Wcale to nie jest regułą i większość tego nie robi . Smaruje się do koloru - bardziej wyrazisty . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-386648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 28 Listopada 2014 W jakim celu po peklowaniu a przed wędzeniem smaruje się żółtkiem polędwiczki? Wcale to nie jest regułą i większość tego nie robi . Smaruje się do koloru - bardziej wyrazisty . Pozdrawiam Dzięki Spróbujemy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-386653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich..Peklowałem przez 9 dni boczek wiep. w solance 80gr. peklosoli na litr zalewy. Zachowałem proporcje 0,4 litra solanki na 1 kg boczku. Temp. peklowania "lodówkowa" ok 4/5 stopni. Osuszyłem przez noc i wędziłem ok 5 godzin w temp 45/50 stopni z półgodzinnym dopieczeniem. Efekt taki, że jest smaczny, ale ..twardy?Pytaniia:1/ Czy peklowanie /stężenie zalewy, długość peklowania tj. czas, temp/ ma wpływ na kruchość, miękkość przyszłego wyrobu?2/ A, może problem tkwi w sposobie wędzenia?3/Co zrobić, aby po uwędzeniu był miękki/ew."ciągnący", ale bez parzenia?Zaznaczę, że preferuję boczek surowy bez parzenia.Jestem nowicjusz z bagażem 3-krotnego wędzenia/peklowania proszę zatem o wyrozumiałość...Czytam forum zawzięcie, ale to jest ...kopalnia wiedzy i czasami trudno znaleźć to, co się chce..Często słyszałem stwierdzenia, "posól , a mięso skruszeje", dlatego upatruję coś w złym sposobie peklowania.. Mam rację, czy też nie? Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 1 Grudnia 2014 z półgodzinnym dopieczeniem. No to jak chcesz ''gumowaty'' , to nie dopiekaj Peklowanie zrobiłeś prawidłowo Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zaznaczę, że preferuję boczek surowy bez parzenia.To powinieneś wędzić ciepłym dymem 25-35 st. przez 24-36 godzin. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Tornado za pół godziny boczku nie dopieczesz i to jest ten problem. Spróbuj parzyć w temp 78 st. wody do osiągnięcia wewnątrz 68 st lub ponad godzinę. Czasami trafi się taki boczek "paker" że zawsze będzie twardawy. Peklowałeś prawidłowo i wędziłeś również podobnie. Staraj się trzymać temperaturę 55 st. Boczki tak lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Dziękuję za podpowiedzi. Jeśli dobrze zrozumiałem, to błąd polega na niskiej temp. i krótkim czasie dopiekania.Zatem w/g Kolegów, jaka temperatura i czas dopiekania sprawią, że boczek będzie w moim przypadku miękki /moim mam na myśli proces wędzenia jaki przeprowadziłem/.Kolego Andyandy dostosuję Twą radę przy kolejnym wędzeniu co do temp. wędzenia, ale parzenie .., odpada /wg mego instynktu smakowego parzenie pozbawia wędzone mięsko tego specyficznego"posmaczku"/ Dlatego dopytuję o to dopiekanieDzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Witam wszystkich..Peklowałem przez 9 dni boczek wiep. w solance 80gr. peklosoli na litr zalewy. Zachowałem proporcje 0,4 litra solanki na 1 kg boczku. Temp. peklowania "lodówkowa" ok 4/5 stopni. Osuszyłem przez noc i wędziłem ok 5 godzin w temp 45/50 stopni z półgodzinnym dopieczeniem. Efekt taki, że jest smaczny, ale ..twardy? witamprawidłowo uwędzony i pieczony boczek do stanu miękkiego (masełko jak żona lubi) musi być pieczony długo,do momentu nie jak w rdzeniu będzie miał 70' C tylko do czasu aż skóra będzie bardzo miękka,tłuszcz prawie przeżroczysty po pieczeniu.Niestetyz 1kg przed wędzeniem wychodzi ledwo 700g gotowego produktu.Temp. pieczenia w wędzarni to minimum jakieś 120-140'C,poniżej to już zaserwujemy mocno twardą osuszkę. 1/ Czy peklowanie /stężenie zalewy, długość peklowania tj. czas, temp/ ma wpływ na kruchość, miękkość przyszłego wyrobu? w przypadku wędzonek chudych szynka,baleron tak,boczku niestety nie,boczek składa się z pięciu warstw między którymi jestdużo przerostów kalogenowych (*błon) tłuszczu które są odpowiedzialne za tzw.miękkość.Odpuść sobie te super chude Duńskie boczki. 2/ A, może problem tkwi w sposobie wędzenia? 5 godz. wg Twojego wędzenia w temp.50-60'C nic nie da,nawet jakbyś 24h go wędził byłby twardy,chodzi o to szybko osuszamy70-80'C,wędzimy 70'C 60 min po czym zwiększamy temp. stopniowo do 140'C,pieczemy tak jak opisałem wcześniej,uważać abywędzarnia się nie zapaliła,przy pieczeniu pilnujemy i doglądamy!!!!! 3/Co zrobić, aby po uwędzeniu był miękki/ew."ciągnący", ale bez parzenia?Zaznaczę, że preferuję boczek surowy bez parzenia. Często słyszałem stwierdzenia, "posól , a mięso skruszeje", dlatego upatruję coś w złym sposobie peklowania.. Mam rację, czy też nie?opisałem jak zrobić na masełko,co do boczku na surowo najlepiej go zasolić na sucho,lub na mokro,tylko przy wędzeniu należy tak wędzić aby go nie przegrzać w rdzeniu do 36'C,jak już nam spuchnie podczas wędzenia klapa.....nie należy szybko schładzać,pozwolić mu odparować,odpocząć.Co do skruszenia jest tylko minimalne nie łudź się,czy będziesz peklował 3 dni czy 3 tygodnie domięśniowo efekt będzie ten sam,powtarzam to już któryś raz możesz mieć najlepszy przepis na kiełbasę czy wędzonkę,możesz użyć najlepszego mięsa efekt rozłoży obróbka termiczna niwelując gotowy zamierzony produkt.Aha ta solanka co robiłeś jest dobra do wyrobów wyłącznie parzonych,pieczone będą mega słone.powodzeniaMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Dzięki Kolego za wypowiedź, ale,.. wybacz muszę Twoje sugestie ..., "przetrawić"...Kolego napisałeś:Aha ta solanka co robiłeś jest dobra do wyrobów wyłącznie parzonych,pieczone będą mega słone. powodzeniaMarekMożesz podać inne stężenia do pieczenia?, Bo chyba Masz rację. Co do pozostałych kwestii, muszę to "przeżuć" i się odniosę. Dzięki wielkie.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Kol. Marek z Bielska. Zastosuję Twój proces wędzenia, ale niestety dopiero z wiosny na działce, gdzie mam wędzarnię /chyba, że wcześniej zrobię wędzarnię w/g kolegi boob96/Proszę tylko, /napisałem już wyżej/ Abyś zasugerował mi jakie będzie "dobre" stężenie solanki dla wędzonek , które nie będą parzone. Oczywiście smak ma każdy swój, ale jakaś sugestia mile widzianaDzięki za wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Kol. Marek z Bielska. Zastosuję Twój proces wędzenia, ale niestety dopiero z wiosny na działce, gdzie mam wędzarnię /chyba, że wcześniej zrobię wędzarnię w/g kolegi boob96/Proszę tylko, /napisałem już wyżej/ Abyś zasugerował mi jakie będzie "dobre" stężenie solanki dla wędzonek , które nie będą parzone. Oczywiście smak ma każdy swój, ale jakaś sugestia mile widzianaDzięki za wiedzę witamdobre pytanie jakie stężenie,inne będzie dla boczku,inne do polędwicy a jeszcze inne do np.piersi indyka,nie ma jednej solankido wszystkiego,do tego dochodzi najważniejsze podejście do obróbki termicznej,w trakcie której odemnie zależy jakie będzieodparowanie produktu w czasie tego procesu,a nie od wędzarni,jak to często bywa nawet wśród fachowców z długoletnim doświadczeniem.Na temat solanki do boczku pieczonego napisz na pw,nie będe robił zamieszania w temacie peklowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-388040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Na temat solanki do boczku pieczonego napisz na pw,nie będe robił zamieszania w temacie peklowania Może jednak napiszesz tutaj, bo innych też interesuje Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-388070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 5 Grudnia 2014 tak tak ,tez jestem zaineresowana Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-388102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam. Pekluję według przepisu Szczepana. Taka słoność najbardziej mi odpowiada. Problem ,który się pojawił dotyczy peklowania 10 dniowego. Jakie zastosować stężenie solanki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-461034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.