Skocz do zawartości

Peklowanie sposobem Szczepana


Rekomendowane odpowiedzi

Zasolenie a więc nadanie słoności przyśpieszymy sporządzając wyższe stężenie solanki gdy do tego dodamy azotyn

 

Jeśli przyjąć, że jest to poprawne myślenie, to odpowiedz proszę co zrobić ze zwiększoną zawartością azotynu w mięsie ?

Mięso można wypłukać z nadmiaru soli, ale azotynu już nie.

I jak to się ma do domowego wyrobu, który ma być zdrowy ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378905
Udostępnij na innych stronach

ROGEREK jak widać najmądrzejszy na świecie. Nie będę się spierał bo zaczynasz mnie kolego rozbawiać.

Może trochę więcej pokory, Kolego Perszing, co ? No i kindersztuby !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378929
Udostępnij na innych stronach

Wiesz co ja naprawdę nie bardzo wiem co Cię gdzie gniecie i co bawi ... 

 

Dostałeś odpowiedzi na swoje pytania czyli dlaczego musiałeś parzyć dwa razy i co zrobić żeby tego nie robić kolejny raz ... jeszcze Ci mało ?

 

 

 

jak czytam te wasze posty to mi się odechciewa tutaj przebywać.

 

Podejrzewam że nikt nie będzie tęsknił za Tobą kolego ... sam sobie napisałeś

 

 

 

jak się nie podoba to pappapapapa
 

i nie psuj ludziom krwi ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378930
Udostępnij na innych stronach

Mój pradziadek kiedyś mnie zagadnął - wiesz co to ksiądz pisze kredą za litery na drzwiach na kolędzie?

 Odpowiadam zgodnie z tym ,co mi na religii do łba wbili

A on na to - no może , może ... ale przede wszystkim to CiuleMusząByć.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378957
Udostępnij na innych stronach

 

 

Domorośli wędzarnicy z przerostem formy nad treścią.

 

No formą to zaiste Ty błyszczysz od samego początku ...   

 

Ja Cię ozięble żegnam w każdym razie bo co ty z domu wyniosłeś to widać .... 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378958
Udostępnij na innych stronach

hehehhe czy ja też mam was od CIULI powyzywać ?????

z domu wyniosłem wiele ale WY nie za dużo ...upppps. nawet z dużej litery wy napisałem

Ja CIĘ ROGERKU bardzo ozięble też żegnam.

Do  Pana JUMBO: niestety CIULE wszędzie są.... jak widać na załączonym obrazku.

Widzę, że już epitety zaczynają lecieć.

Brawo brawo dla poszczególnych Panów. Aż tak wam nie leży to co piszę ????

Trolować nie lubię ale nie będę spokojnie siedział i nic nie pisał jak mnie ktoś wyzywa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378962
Udostępnij na innych stronach

Na razie, za wpisy podobne do ostatniego, dostałeś dwa ostrzeżenia. Jeśli jeszcze raz napiszesz coś obraźliwego w stosunku do któregokolwiek forumowicza - pożegnamy się, co nie powinno boleć, gdyż staż u nas masz cieniutki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378964
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem dlaczego poczuwasz się do przytoczonej przeze mnie przypowieści

...ale skoro , to nie będę temu bronił ...

 

Nic nie widzisz , poza swoją butą i pychą

myślisz  , że coś tym zdziałasz - zasłużysz jedynie na ostracyzm.

Skoro nie możesz spokojnie siedzieć , zapraszam i popolemizujemy :facepalm:

 

i może na prezent od moda :devil:


....wykrakałem.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-378966
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

W jakim celu po peklowaniu a przed wędzeniem smaruje się żółtkiem polędwiczki?

 

 

 Wcale to nie jest regułą i większość tego nie robi .  Smaruje się do koloru - bardziej wyrazisty .  :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-386648
Udostępnij na innych stronach

 

W jakim celu po peklowaniu a przed wędzeniem smaruje się żółtkiem polędwiczki?

 

 

 Wcale to nie jest regułą i większość tego nie robi .  Smaruje się do koloru - bardziej wyrazisty .  :D

 

 

 Pozdrawiam

 

Dzięki :) Spróbujemy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-386653
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich..

Peklowałem przez 9 dni boczek wiep. w solance 80gr. peklosoli na litr zalewy. Zachowałem proporcje 0,4 litra solanki na 1 kg boczku. Temp. peklowania "lodówkowa" ok 4/5 stopni. Osuszyłem przez noc i wędziłem ok 5 godzin w temp 45/50 stopni z półgodzinnym dopieczeniem. Efekt taki, że jest smaczny, ale ..twardy?

Pytaniia:

1/ Czy peklowanie /stężenie zalewy, długość peklowania tj. czas, temp/ ma wpływ na kruchość, miękkość przyszłego wyrobu?

2/ A, może problem tkwi w sposobie wędzenia?

3/Co zrobić, aby po uwędzeniu był miękki/ew."ciągnący", ale bez parzenia?

Zaznaczę, że preferuję boczek surowy bez parzenia.

Jestem nowicjusz z bagażem 3-krotnego wędzenia/peklowania proszę zatem o wyrozumiałość...Czytam forum zawzięcie, ale to jest ...kopalnia wiedzy i czasami trudno znaleźć to, co się chce..

Często słyszałem stwierdzenia,  "posól , a mięso skruszeje", dlatego upatruję coś w  złym sposobie peklowania.. :hmm:

Mam rację, czy też nie?

Edytowane przez Tornado
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387320
Udostępnij na innych stronach

 

 

z półgodzinnym dopieczeniem.
No to jak chcesz ''gumowaty'' , to nie dopiekaj :) Peklowanie zrobiłeś prawidłowo :thumbsup:  Pozdrawiam! :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387327
Udostępnij na innych stronach

Zaznaczę, że preferuję boczek surowy bez parzenia.

To powinieneś wędzić ciepłym dymem 25-35 st. przez 24-36 godzin.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387362
Udostępnij na innych stronach

Tornado za pół godziny boczku nie dopieczesz i to jest ten problem. Spróbuj parzyć w temp 78 st. wody do osiągnięcia wewnątrz 68 st lub ponad godzinę.  Czasami trafi się taki boczek "paker" że zawsze będzie twardawy. Peklowałeś prawidłowo i wędziłeś również podobnie. Staraj się trzymać temperaturę 55 st. Boczki tak lubią. :D    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387385
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedzi. Jeśli dobrze zrozumiałem, to błąd polega na niskiej temp. i krótkim czasie dopiekania.

Zatem w/g Kolegów, jaka temperatura i czas dopiekania sprawią, że boczek będzie w moim przypadku miękki /moim mam na myśli proces wędzenia jaki przeprowadziłem/.

Kolego Andyandy dostosuję Twą radę przy kolejnym wędzeniu co do temp. wędzenia, ale parzenie .., odpada     /wg mego instynktu smakowego parzenie pozbawia wędzone mięsko  tego specyficznego"posmaczku"/    Dlatego dopytuję o to dopiekanie

Dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387509
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich..

Peklowałem przez 9 dni boczek wiep. w solance 80gr. peklosoli na litr zalewy. Zachowałem proporcje 0,4 litra solanki na 1 kg boczku. Temp. peklowania "lodówkowa" ok 4/5 stopni. Osuszyłem przez noc i wędziłem ok 5 godzin w temp 45/50 stopni z półgodzinnym dopieczeniem. Efekt taki, że jest smaczny, ale ..twardy?

 

witam

prawidłowo uwędzony i pieczony boczek do stanu miękkiego (masełko jak żona lubi) musi być pieczony długo,do momentu nie jak 

w rdzeniu będzie miał 70' C tylko do czasu aż skóra będzie bardzo miękka,tłuszcz prawie przeżroczysty po pieczeniu.Niestety

z 1kg przed wędzeniem wychodzi ledwo 700g gotowego produktu.Temp. pieczenia w wędzarni to minimum jakieś 120-140'C,poniżej to już zaserwujemy mocno twardą osuszkę.

 

 

1/ Czy peklowanie /stężenie zalewy, długość peklowania tj. czas, temp/ ma wpływ na kruchość, miękkość przyszłego wyrobu?

 

w przypadku wędzonek chudych szynka,baleron tak,boczku niestety nie,boczek składa się z pięciu warstw między którymi jest

dużo przerostów kalogenowych (*błon) tłuszczu które są odpowiedzialne za tzw.miękkość.Odpuść sobie te super chude Duńskie boczki.

 

 

2/ A, może problem tkwi w sposobie wędzenia?

 

5 godz. wg Twojego wędzenia w temp.50-60'C nic nie da,nawet jakbyś 24h go wędził byłby twardy,chodzi o to szybko osuszamy

70-80'C,wędzimy 70'C 60 min po czym zwiększamy temp. stopniowo do 140'C,pieczemy tak jak opisałem wcześniej,uważać aby

wędzarnia się nie zapaliła,przy pieczeniu pilnujemy i doglądamy!!!!!

 

 

3/Co zrobić, aby po uwędzeniu był miękki/ew."ciągnący", ale bez parzenia?

Zaznaczę, że preferuję boczek surowy bez parzenia.

 

Często słyszałem stwierdzenia,  "posól , a mięso skruszeje", dlatego upatruję coś w  złym sposobie peklowania.. :hmm:

Mam rację, czy też nie?

opisałem jak zrobić na masełko,co do boczku na surowo najlepiej go zasolić na sucho,lub na mokro,tylko przy wędzeniu należy 

tak wędzić aby go nie przegrzać w rdzeniu do 36'C,jak już nam spuchnie podczas wędzenia klapa.....nie należy szybko schładzać,

pozwolić mu odparować,odpocząć.

Co do skruszenia jest tylko minimalne nie łudź się,czy będziesz peklował 3 dni czy 3 tygodnie domięśniowo efekt będzie ten sam,

powtarzam to już któryś raz możesz mieć najlepszy przepis na kiełbasę czy wędzonkę,możesz użyć najlepszego mięsa efekt rozłoży obróbka termiczna niwelując gotowy zamierzony produkt.

Aha ta solanka co robiłeś jest dobra do wyrobów wyłącznie parzonych,pieczone będą mega słone.

powodzenia

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387822
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Kolego za wypowiedź, ale,.. wybacz muszę Twoje sugestie ..., "przetrawić"...


Kolego napisałeś:


Aha ta solanka co robiłeś jest dobra do wyrobów wyłącznie parzonych,pieczone będą mega słone.

 

powodzenia

Marek

Możesz podać inne stężenia do pieczenia?, Bo chyba Masz rację. Co do pozostałych kwestii, muszę to "przeżuć" i się odniosę. Dzięki wielkie..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387838
Udostępnij na innych stronach

Kol. Marek z Bielska. Zastosuję Twój proces wędzenia, ale niestety dopiero z wiosny na działce, gdzie mam wędzarnię /chyba, że wcześniej zrobię wędzarnię w/g kolegi boob96/

Proszę tylko, /napisałem już wyżej/ Abyś zasugerował mi jakie będzie "dobre" stężenie solanki dla wędzonek , które nie będą parzone. Oczywiście smak ma każdy swój, ale jakaś sugestia mile widziana

Dzięki za wiedzę :angel:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-387888
Udostępnij na innych stronach

Kol. Marek z Bielska. Zastosuję Twój proces wędzenia, ale niestety dopiero z wiosny na działce, gdzie mam wędzarnię /chyba, że wcześniej zrobię wędzarnię w/g kolegi boob96/

Proszę tylko, /napisałem już wyżej/ Abyś zasugerował mi jakie będzie "dobre" stężenie solanki dla wędzonek , które nie będą parzone. Oczywiście smak ma każdy swój, ale jakaś sugestia mile widziana

Dzięki za wiedzę :angel:

witam

dobre pytanie jakie stężenie,inne będzie dla boczku,inne do polędwicy a jeszcze inne do np.piersi indyka,nie ma jednej solanki

do wszystkiego,do tego dochodzi najważniejsze podejście do obróbki termicznej,w trakcie której odemnie zależy jakie będzie

odparowanie produktu w czasie tego procesu,a nie od wędzarni,jak to często bywa nawet wśród fachowców z długoletnim doświadczeniem.

Na temat solanki do boczku pieczonego napisz na pw,nie będe robił zamieszania w temacie peklowania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-388040
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na temat solanki do boczku pieczonego napisz na pw,nie będe robił zamieszania w temacie peklowania

Może jednak napiszesz tutaj, bo innych też interesuje :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-388070
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam. Pekluję według przepisu Szczepana. Taka słoność najbardziej mi odpowiada. Problem ,który się pojawił dotyczy peklowania 10 dniowego. Jakie zastosować stężenie solanki ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/8/#findComment-461034
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.