Belizariusz Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Od kilku lat parzę małe szynki ( 1-1,5 kg ) w sposób opisany niżej. Są soczyste i pachnące.Przepis ten wykorzystywałem zarówno w przypadku szynek zapeklowanych i wędzonych, jak i tych jedynie zapeklowanych. Zapeklawoną szynkę, po zawiązaniu lub włożeniu w siatkę wędze w lekkim dymie. Każdy z nas ma swoje metody, więc nie opisuje technologii mojego wędzenia. Przygotowuje zalewę do parzenia szynki. Na 2 litry wody daje 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku ( nie obierany tylko rozgnieciony), majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła oraz 1 łyżkę soli. Mięso wkładam do tak przygotowanej zalewy, tak by całkowicie było zakryte. Wstawiam na kuchenkę i od zagotowania (ma tylko pyrkać ) parzę przez 8 minut. Zostawiam w tej wodzie na min 6h. Następnie wstawiam szynkę jeszcze raz, cały czas w tej samej zalewie na kuchnię i znów parzę 8 minut. Zostawiam w zalewie do wystygnięcia.Studzę szynkę i do lodówki.Jeszcze raz zaznaczam, że ten sposób sprawdza się w przypadku małych szynekJedynym jego mankamentem jest to, że wywar po parzeniu nie nadaje się do dalszego wykorzystania ze względu na dodatek majonezu. Ale jak ktoś lubi biały barszcz z majonezem... Edytowane 16 Stycznia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2021 No comment. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2021 To prima aprilis ma być czy tak na serio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Ech... Prima aprilis jest w kwietniu. Teraz mamy styczeń, niedowiarki mające monopol na prawdę. No commentTrudno komentować smak tego, czego się nie jadło. Przepis parzenia pochodzi z tego linku : https://www.swojskiejedzonko.com/2016/01/szyneczka-gotowana-wyjatkowo-krucha-i.html Parzę w ten sposób małe szynki od kilku lat. Nikogo nie zmuszam do naśladownictwa. Ja też byłem sceptyczny, dopóki nie spróbowałem tej metody.Reakcja Sz. Kolegów dobitnie pokazuje, że ten sposób parzenia jest nieznany i co najmniej podejrzany a ze względu na rozpowszechnianie na Forum nieprawdziwych informacji autor tego tematu zasługuje na bana . Edytowane 16 Stycznia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Z tym banem to przesada.Sposób jest znany od wielu lat.Jak jeszcze nie trafiłem na tą stronę a było to z 10 lat temu wypróbowałem taki przepis na polędwicy.W porównaniu z tym jak teraz parzę to dupy nie urywał.Preferujemy tu sprawdzone metody obróbki cieplnej a nie jakieś wynalazki nawiedzonych miszczów masarstwa,ale jak Ci ta metoda odpowiada to rób tak dalej,albo dla porównania sparz po naszemu i wtedy podejmiesz decyzję co Ci lepiej pasuje.Mamy tu przynajmniej dwie metody parzenia.Jedna tradycyjna i druga souse vide.Jest w czym wybierać. Edytowane 16 Stycznia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2021 że ten sposób parzenia jest nieznany i co najmniej podejrzany Dość stary sposób - niekoniecznie z majonezem . Ale od kiedy SiBy przekonali mnie do peklowania bez przypraw i parzę wędliny SV , chyba nic nie zmienię -ale " nigdy nie mów nigdy " I od razu ban Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2021 Człowiek się cały czas uczy czytając Forum. Dotychczas nie byłem świadomy, że duże szynki parzę "po waszemu" a nie tradycyjnie.Gdyby rzeczywiście ten opublikowany przeze mnie przepis parzenia był znany, nie byłoby tych sceptycznych komentarzy. Przy okazji pragnę zauważyć, że opublikowałem mój wpis na Forum a nie w Dzienniku Ustaw. Istotą forum jest m. in. to, że użytkownicy dzielą się znanymi sobie przepisami. Dopóki ktoś tych receptur nie wykorzysta, pozostają one tylko propozycjami. One po prostu nie mają mocy obowiązującej. Preferujemy tu sprawdzone metody obróbki cieplnej a nie jakieś wynalazki nawiedzonych miszczów masarstwa Wy preferujecie ? Chłopie, trochę skromności...BTW ; co to takiego "miszcz" ? Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2021 Wy preferujecie ? Chłopie, trochę skromności.. A co ma skromność do parzenia szynek? Gdyby rzeczywiście ten opublikowany przeze mnie przepis parzenia był znany, To już chyba ustaliliśmy ,że nie jesteś prekursorem tego przepisu i przepis jest znany od lat. Istotą forum jest m. in. to, że użytkownicy dzielą się znanymi sobie przepisami. Istotą forum jest też to ,że nie każdy musi te przepisy popierać i ma prawo wyrażać swój krytyczny stosunek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Stycznia 2021 "Belizariusz- "miszcz" to taki innowator jak Ty, Który odkrył to co już dawno odkryte i nie powala na kolana, ale " każdy żyd swój towar chwali" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Stycznia 2021 To jakieś czary mary fokus pokus abra kadabra Lepiej nie powielaj tego bo ktoś nowy jeszcze pomyśli ,że tak trzeba. Radzę trzymaj się tego co już wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Tak parzyla poledwice moja babcia tylko ze bez majonezu ...ale ona tez robila szynke w solance miara na jajko i sol na oko ..ja nie ide ta droga choc wiele potraw robie wedlog jej receptur , jej bledow raczej nie powielam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Stycznia 2021 To jakieś czary mary fokus pokus abra kadabra A próbowałeś kiedykolwiek szynki czy polędwicy tak zrobionej? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Nie twierdze że przepis jest dobry, czy złyAleTen co zamieszcza "takie coś", powinien zamieść też fotorelacje, tym bardziej że twierdzi że robi to od lat. To uniknie podejrzeń przedruków jakiś przepisów z netu jako "nisów" pod przykrywką "to robię od lat" a tak naprawdę chodzi o to co inni na ten temat powiedzą / ocenią / no i oczywiście "brylowanie" Z drugiej strony krytykowanie czegoś, tylko na podstawie przeczucia, też nie jest dobre.Byli już tacy którzy twierdzili że ziemia jest plaska, bo inaczej ludzie na dole by pospadali, są nawet tacy co teorie powstania świata uważają nadal za herezje, na cale szczęście teraz nie palą na stosach. Wiec, albo sprawdzić (z foto oczywiście, a nie "krytykaństwo") i wtedy skrytykować lub nie, lub jak się nie jest pewny / przekonany do testu, to przejść do następnego tematu i poczekać na rozwój sytuacji Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Stycznia 2021 @TOSHIBA, zebys ty widzial ja szwedzi pekluja i wedza swoje produkty to bys sie zalamal , ale jedza i jak sobie chwala, sa tez tacy co rozpowszechniaja nasze metody i mowia zeby zrobic i porownac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) ELECTRA Własnie dlatego ze widziałem wiele (na pewno nie wszystko) jestem otwarty na rożne nowinki, sam polubiłem np. lody owocowe posypane pieprzem, Wcale nie oznacza to ze i inni musza to polubić, ale nie ma co krytykować tylko dlatego bo w jakieś książce jest napisane inaczej Edytowane 17 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Stycznia 2021 A próbowałeś kiedykolwiek szynki czy polędwicy tak zrobionej? Nie mam zamiaru brakuje tam jeszcze śmietany ,ziemniaków ,marchwi była by zupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Słyszałem kilkukrotnie o parzeniu dzień po dniu, ale to były czasy przed elektrycznością , a majonez chyba na plastry tej szynki. Szkoda pary w ten gwizdek. Temat do kosza bo jeszcze jakas młodzież podchwyci ???????????????? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Nie mam zamiaru Nikt Cię do niczego nie zmusza. Zapytałem. Ja po prostu nie popieram oceniania jakiegokolwiek wyrobu jak się tego nie spróbowało czy to zrobić czy to posmakować. [Dodano: 17 sty 2021 - 18:25] Na 2 litry wody daje 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku ( nie obierany tylko rozgnieciony), majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła oraz 1 łyżkę soli. A jakby nie było majonezu, to co tutaj jest be? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Stycznia 2021 daje 2 łyżki majonezu wypróbowałem taki przepis na polędwicyA po co ten majonez? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) A po co ten majonez? A hugo wie. Pewnie sam autor nie wie.[Dodano: 17 sty 2021 - 18:46] Ja po prostu nie popieram oceniania jakiegokolwiek wyrobu jak się tego nie spróbowałoNo to dzieła. Ja kiedyś wypróbowałem na polędwicy i z tego co pamiętam dupy nie urywał i dlatego pozwoliłem sobie go skrytykować bo mam porównanie.Gdyby był dobry to pewnie bym powtórzył, ale nigdy więcej tak nie parzyłem. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Stycznia 2021 No to dzieła Ja nie mam z tym żadnego problemu, jestem otwarty i bardzo lubię eksperymentować. Z tego co pamiętam, to coś takiego kilka lat temu coś takiego robiłem. Nie pamiętam już jaki to miało smak. Ale na pewno nie było niezjadliwe. Tak więc myślę, że w najbliższym czasie zrobię tak kawałeczek mięska. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Ale na pewno nie było niezjadliwe. Zjeść się dało ,ale z tą soczystością to bym nie przesadzał.Wystarczy uważnie przyjrzeć się przekrojowi w oryginalnym przepisie.Wolę obecny styl parzenia. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Majonez do slodkich ciast daje sie zamiast tluszczu ...moze tu tojak szynka za chuda jest Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Stycznia 2021 ale z tą soczystością to bym nie przesadzał No to namówiliście mnie. Jutro kupię szyneczkę o wadze około 1 kg i zrobię ją w podany sposób. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak będzie z soczystością. Zrobię zdjęcia. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zdjęcia już są.Zajrzyj do oryginalnego przepisu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.