kaszubka33 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 31 Maja 2010 gąski w sosieTo nie gąski tylko kurki czyli pieprznik jadalny http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprznik_jadalny . Gąski czyli zielonki http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%85ska_zielonka Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 31 Maja 2010 Tak wiem jak fachowo nazywa się ten grzyb, u mnie tak poprostu się mówi "gąski" i nikt nie wnika czy jest to kurka czy gąska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 31 Maja 2010 Gąski czyli zielonki http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%85ska_zielonka Zapytaj się Tomusia jak w jego stronach nazywają zielonki :grin: Potwierdzam nazewnictwo tiera, mieszkałem 11 km od niego i na kurki mówi się zamiennie gąski. A co do "członków" :grin: to z Tomusiem :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 31 Maja 2010 Gonzo to ,że Ty potwierdzasz to nic nie zmienia , Dziadek tak mocno walczy o prawidłowe nazewnictwo ,ze nie wiem czy nie podpadłeś. Jeśli chodzi o zielonki nazywa się różnie ; członki siwe lub zielone , pocłonki , zielonki ,siwki zależy od rejonu. A te kurki wyglądają naprawdę smakowicie. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 31 Maja 2010 na kurki mówi się zamiennie gąski. Na Kurpiach też , a na zielonki to się mówi prośnianki siwe lub prośnianki zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 31 Maja 2010 Zbój Madej dzięki za przepis na gołąbki.Bardzo dobre, polecam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zbój Madej dzięki za przepis na gołąbki. Bardzo dobre, polecam.Na ten weekend zbieram się na kolejne robienie gołąbków i też z indyka, jakieś takie delikatniejsze :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 1 Czerwca 2010 kurki czyli pieprznik jadalny A u nas na "kresach" mówią - betki :grin: :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 1 Czerwca 2010 następnie podsmażone gołąbki wkładam do gotującej wody, szybko doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 20-25min. Zbóju, a do tej wody coś dodajesz, chociażby sól :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zbóju, a do tej wody coś dodajesz, chociażby sól :rolleyes:Dodaję tak pro forma około pól łyżeczki, ale zależne jest to od ilości wody, więcej gołąbków więcej wody więcej soli. Na ilości produktów podane przeze mnie w przepisie do garnka wlewam 2.5-3L wody zagotowuję ją i dodaję około pół łyżeczki soli, ale nie jest to konieczne, jak kto lubi, można soli nie dawać wcale :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 1 Czerwca 2010 ja właśnie zjadłem skrzydełka z kurczaka pieczone z surówką z marchewki i ananasa :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 1 Czerwca 2010 A ja ostatnio "wcinam" młode ziemniaczki z wody + skwarki z boczku + dwa jaja sadzone i do popicia kefir lub maślanka . Wszystko niestety zakupione w sklepie. A jak się ociepli w końcu - to chłodnik cygański, czyli jakie owoce pod ręką to do gara. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Z farszem :thumbsup: filety z nogi kurczaka, papryka i pomidory farsz wędzonka cebula bułka jajko przyprawy Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Ja dzisiaj upiekłem schab nadziewany morelami, w zalewie leżał równie 24 godziny. Coś pysznego. Przepis: Składniki: Schab z morelami: schab surowy (ok. 1-1,5 kg) 6 ząbków czosnku, sól, pieprz, parę listków laurowych, ziele angielskie, papryka mielona słodka sok z cytryny majeranek opakowanie moreli suszonych wino białe stołowe - wytrawne 0,5 l W naczyniu żaroodpornym przygotować zalewę. Przegotowaną zimną wodę (tyle by mięso zostało zakryte) wymieszać z przyprawami, sokiem z cytryny oraz dorzucić kilka moreli. Włożyć mięso wcześniej natarte i marynować przynajmniej parę godzin (najlepiej dobę). Morele: moczyłem w anyżówce i rumie (50/50), ale zdecydowanie lepiej w winie, czy destylacie morelowym. Po 12 godzinach nakłułem schab i upchałem namoczone morele. Związałem i do zalewy. Z zalewy odlałem połowę, po czym dolałem wina. Kolejne 12 h moczenia. Po 24h: Odlałem niemalże całość zaprawy, natarłem schab gęstą pozostałością po marynacie, przykryłem i piekłem 1,5 godziny obracając i podlewając tym co się wysączyło. Mięso wyszło soczyste i miękkie, w smaku rewelacyjne, lekki posmak anyżówki można było wyczuć. Do tego: młode ziemniaczki i brokuł gotowany na parze. Zdjęć nie mam ale poglądowo wysyłam zdjęcie z zaczerpniętego przepisu (oczywiście zmodyfikowanego): Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Dokładnie, tak to jest wersja oryginalna - jak dla mnie trochę za mało aromatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Na dzisiejszy upał polecam sałatka ziemniaczana + marynowe parówki i na popitkę zupę warzywną na zimno ala chłodnik. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: http://monki.us/~tier/wd/dsc00667.jpg http://monki.us/~tier/wd/dsc0669.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 10 Czerwca 2010 A jak ten chłodnik robiłeś? Ja dzisiaj piekę karczek w całości, w wersji tradycyjnej niczym nie urozmaicanej, recept i zdjęcia wieczorem. Zimnego piwka życzę wszystkim w taki dzień Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zupa warzywna - chłodnik. 1 średni ogórek1 duży słodki pomidor1 średnia papryka czerwona i cebula1 ząbek czosnku Wszystko pokroić w kostkę i zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem świeżym koperkiem i odrobiną octu oraz z siadłym mlekiem lub kefirem, jogurtem, odstawić do schłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 10 Czerwca 2010 tier - ta Twoja zupa to prawie hiszpańskie gazpacho :smile: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 10 Czerwca 2010 A ja znowu polizać monitor i zęby na parapet.Sam doma :sad: , "wszystkie" gdzieś się porozjeżdżały po kraju :devil: pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 10 Czerwca 2010 gazpacho robiłem regularnie jak pracowałem w jednej z krakowskich restauracji na rynku głównym, coś pysznego, troszkę urozmaicić ww. przepis i gazpacho jak malowane. Mój karczek jeszcze godzinkę i będzie :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Dziś u mnie na obiad chłodnik Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 12 Czerwca 2010 arkadiusz, ładnie się prezentuje, szkoda że nie można przez internet jeszcze spróbować i powąchać Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 12 Czerwca 2010 U mnie też chłodnik Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zapowiadane zdjęcie karczku, do tego jeszcze zimna sałatka. Karczek: mięso o wadze ok. 1,3 kg nafaszerowane kawałkami czosnku natarte standardowymi przyprawami pieprz papryka vegeta zioła prowansalskie (cudów nie ma, ale w smaku bardzo przyzwoite, w taki upał nie da się skupić na czymś konkretnym ) Czas marynowania: 24 h Pieczenie: w naczyniu żaroodpornym 120 minut, bez zaglądania i przewracania, wyszedł soczysty z fajnie przypieczoną otoczką. Zimny bukiet: Brokuł ugotowany na parze Pomidory Cebula Ser Feta Sos na bazie śmietany 12% majonezu czosnku i ostrej papryki Całość ułożona na talerzu polana oliwą z oliwek włożona na 1h do lodówki, po czym wyjęta polana sosem i gotowe. Mięsko zjedzone w sumie w większości na zimno :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.