Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

gąski w sosie

To nie gąski tylko kurki czyli pieprznik jadalny http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprznik_jadalny .

Gąski czyli zielonki http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%85ska_zielonka

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113526
Udostępnij na innych stronach

Zapytaj się Tomusia jak w jego stronach nazywają zielonki :grin:

Potwierdzam nazewnictwo tiera, mieszkałem 11 km od niego i na kurki mówi się zamiennie gąski.

A co do "członków" :grin: to z Tomusiem :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113531
Udostępnij na innych stronach

Gonzo to ,że Ty potwierdzasz to nic nie zmienia , Dziadek tak mocno walczy o prawidłowe nazewnictwo ,ze nie wiem czy nie podpadłeś.

Jeśli chodzi o zielonki nazywa się różnie ; członki siwe lub zielone , pocłonki , zielonki ,siwki zależy od rejonu.

A te kurki wyglądają naprawdę smakowicie.

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113537
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej dzięki za przepis na gołąbki.

Bardzo dobre, polecam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113564
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej dzięki za przepis na gołąbki.

Bardzo dobre, polecam.

Na ten weekend zbieram się na kolejne robienie gołąbków i też z indyka, jakieś takie delikatniejsze :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113584
Udostępnij na innych stronach

następnie podsmażone gołąbki wkładam do gotującej wody, szybko doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 20-25min.

Zbóju, a do tej wody coś dodajesz, chociażby sól :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113590
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, a do tej wody coś dodajesz, chociażby sól :rolleyes:

Dodaję tak pro forma około pól łyżeczki, ale zależne jest to od ilości wody, więcej gołąbków więcej wody więcej soli. Na ilości produktów podane przeze mnie w przepisie do garnka wlewam 2.5-3L wody zagotowuję ją i dodaję około pół łyżeczki soli, ale nie jest to konieczne, jak kto lubi, można soli nie dawać wcale :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113592
Udostępnij na innych stronach

A ja ostatnio "wcinam" młode ziemniaczki z wody + skwarki z boczku + dwa jaja sadzone i do popicia kefir lub maślanka . Wszystko niestety zakupione w sklepie. A jak się ociepli w końcu - to chłodnik cygański, czyli jakie owoce pod ręką to do gara.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113604
Udostępnij na innych stronach

Z farszem :thumbsup:

filety z nogi kurczaka, papryka i pomidory

farsz

wędzonka

cebula

bułka

jajko

przyprawy

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113797
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj upiekłem schab nadziewany morelami, w zalewie leżał równie 24 godziny. Coś pysznego.

 

Przepis:

Składniki:

Schab z morelami:

 

schab surowy (ok. 1-1,5 kg)

6 ząbków czosnku,

sól,

pieprz,

parę listków laurowych,

ziele angielskie,

papryka mielona słodka

sok z cytryny

majeranek

opakowanie moreli suszonych

wino białe stołowe - wytrawne 0,5 l

 

W naczyniu żaroodpornym przygotować zalewę. Przegotowaną zimną wodę (tyle by mięso zostało zakryte) wymieszać z przyprawami, sokiem z cytryny oraz dorzucić kilka moreli. Włożyć mięso wcześniej natarte i marynować przynajmniej parę godzin (najlepiej dobę).

 

Morele: moczyłem w anyżówce i rumie (50/50), ale zdecydowanie lepiej w winie, czy destylacie morelowym.

 

Po 12 godzinach nakłułem schab i upchałem namoczone morele. Związałem i do zalewy.

Z zalewy odlałem połowę, po czym dolałem wina.

 

Kolejne 12 h moczenia.

 

Po 24h:

Odlałem niemalże całość zaprawy, natarłem schab gęstą pozostałością po marynacie, przykryłem i piekłem 1,5 godziny obracając i podlewając tym co się wysączyło.

Mięso wyszło soczyste i miękkie, w smaku rewelacyjne, lekki posmak anyżówki można było wyczuć.

 

Do tego: młode ziemniaczki i brokuł gotowany na parze.

 

Zdjęć nie mam ale poglądowo wysyłam zdjęcie z zaczerpniętego przepisu (oczywiście zmodyfikowanego):

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-113809
Udostępnij na innych stronach

Na dzisiejszy upał polecam sałatka ziemniaczana + marynowe parówki i na popitkę zupę warzywną na zimno ala chłodnik. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

http://monki.us/~tier/wd/dsc00667.jpg

http://monki.us/~tier/wd/dsc0669.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114214
Udostępnij na innych stronach

A jak ten chłodnik robiłeś?

 

Ja dzisiaj piekę karczek w całości, w wersji tradycyjnej niczym nie urozmaicanej, recept i zdjęcia wieczorem.

 

Zimnego piwka życzę wszystkim w taki dzień :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114219
Udostępnij na innych stronach

Zupa warzywna - chłodnik.

 

1 średni ogórek

1 duży słodki pomidor

1 średnia papryka czerwona i cebula

1 ząbek czosnku

 

Wszystko pokroić w kostkę i zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem świeżym koperkiem i odrobiną octu oraz z siadłym mlekiem lub kefirem, jogurtem, odstawić do schłodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114220
Udostępnij na innych stronach

A ja znowu polizać monitor i zęby na parapet.Sam doma :sad: , "wszystkie" gdzieś się porozjeżdżały po kraju :devil:

 

pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114225
Udostępnij na innych stronach

gazpacho robiłem regularnie jak pracowałem w jednej z krakowskich restauracji na rynku głównym, coś pysznego, troszkę urozmaicić ww. przepis i gazpacho jak malowane.

 

Mój karczek jeszcze godzinkę i będzie :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114226
Udostępnij na innych stronach

Dziś u mnie na obiad chłodnik

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114332
Udostępnij na innych stronach

Zapowiadane zdjęcie karczku, do tego jeszcze zimna sałatka.

 

Karczek:

mięso o wadze ok. 1,3 kg

nafaszerowane kawałkami czosnku

natarte standardowymi przyprawami pieprz papryka vegeta zioła prowansalskie (cudów nie ma, ale w smaku bardzo przyzwoite, w taki upał nie da się skupić na czymś konkretnym ) Czas marynowania: 24 h

Pieczenie: w naczyniu żaroodpornym 120 minut, bez zaglądania i przewracania, wyszedł soczysty z fajnie przypieczoną otoczką.

 

Zimny bukiet:

Brokuł ugotowany na parze

Pomidory

Cebula

Ser Feta

Sos na bazie śmietany 12% majonezu czosnku i ostrej papryki

Całość ułożona na talerzu polana oliwą z oliwek włożona na 1h do lodówki, po czym wyjęta polana sosem i gotowe.

 

Mięsko zjedzone w sumie w większości na zimno :-)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/35/#findComment-114370
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.