EAnna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4926 Opublikowano 9 Listopada 2017 farsz z pieprzem, solą i majerankiem Z mięsa gotowanego, czy z surowego?Np. kołduny litewskie są z surowego i dzięki temu produkt końcowy jest o niebo lepszy od naszych pierogów z mięsem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4927 Opublikowano 9 Listopada 2017 na ciasto kartaczy idzie 50% ziemniaków surowych, 50% gotowanychMuszę poprawić sam siebieZerknąłem w notatki i jest tak jak PePe napisał Już piszę jak ja robię kartacze:1/4 ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę3/4 surowych przez sokowirówkęjak sok się ustoi, odlewam go i osadzoną na dnie skrobię dodaje do ciasta.Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki pszennej Farsz:mięsko mielone, sól, pieprz, sporo majeranku, troszkę bułki suchej namoczonej.[Dodano: 09 lis 2017 - 12:41]Mięso surowe jak na mielone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4928 Opublikowano 9 Listopada 2017 Bardzo dziękuję.Rozumiem, że mięsko powinno mieć sporo tłuszczyku.[Dodano: 09 lis 2017 - 12:50]I jeszcze jedno pytanie: jak długo należy gotowac takie kluchy? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4929 Opublikowano 9 Listopada 2017 i to jest tak, że zależy od wielkości, wiadomo że ręcznie robione to każdy dopasuje sobie rozmiarjak wypłyną na wierzch to myślę że po 20 minutach można jedną poświęcić i spróbować.Zresztą po cieście będzie widać - żeby się nie rozleciały. Dodam jeszcze że za każdym razem wychodzą inne, a to zależy od wielu czynników m.in. od rodzaju ziemniaków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4930 Opublikowano 9 Listopada 2017 W oryginale mięso powinno być wołowe surowe, delikatne i tłuste,tak aby po pół godzinie (około) było już ugotowane. Moja babcia często chodziła na skróty i gotowała mięsa przed robieniem farszu, często gęsto robiła farsz tz lekkiego czyli płucek wp. serc i innych. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4931 Opublikowano 9 Listopada 2017 @PePe, no nie takie rarytasy ! to powinno byc karalne zeby pokazywac Jak ja lubie takie rzeczy pyszne musza byc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4932 Opublikowano 9 Listopada 2017 Bo są pyszne, jest z tym kupa roboty, ale warto od czasu do czasu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4933 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) @EAnna, dla mnie kazdetakie kluchy z nadzieniem lub bez z ziemniakami gotowanymi czy surowymi czy jak tam sie je pomiesza to uwielbiam ..moglabym co dzien jesc Tesciowa robi tak jak pepe podal przepis tylko z twarogiem w srodku PePe jest roboty ale smak wynagradza , u nas sa bardzo kiepskie ziemniaki ja robie tak jak na kopytka i do srodka wkladam wedzony boczek z cebula podsmazona , ostatnio dalam do tego jeszcze wedzony ser twarogowy tez pyszne byly Edytowane 9 Listopada 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4934 Opublikowano 9 Listopada 2017 jest z tym kupa roboty A próbował ktoś może je mrozić przed gotowaniem?Pomyślałem że można by było zrobić jednorazowo więcej i pomrozić.Apetycznie wyglądają i nie wiem czy jeszcze dzisiaj nie zrobimy. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4935 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Mięso nie gotowane, na kartacze mielone najlepiej WP +wolowe. Ciasto jsk kolega pisał. Na cepeliny ciasto więcej gotowanych, mieso siekane często baranina. Plus okraszone śmietaną. Tak można mrozić. Tylko ja potrafię zjeść 5 wielkich, a ojciec mój zawsze mówił że sąsiad potrafił 10...ale to chyba legenda. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Listopada 2017 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4936 Opublikowano 9 Listopada 2017 Tylko ja potrafię zjeść 5 wielkich No i co tu mrozić, trzeba by było z metra ziemniaków i krowy narobić żeby rodzinka pojadła i na drugi posiłek zostało Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4937 Opublikowano 9 Listopada 2017 Jak o kluchach ziemniaczanych mowa to ja kiedyś jadłam u znajomych -mówili na to " parka"Można jeść z mlekiem ,albo okraszone skwarkami.Robili to tak -z ugorowanych ziemniaków odlewali chyba całą wodę i wsypywali na takie parujące mąkę i tłukli.Potem łyżką kroili na takie porcje [duże kopytka] i na patelnie z "okraską",albo jak pisałam jedli to z mlekiem. Niestety -nie znam proporcji mąki do ziemniaków.Może ktoś robił takie specjały? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4938 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) chyba całą wodę i wsypywali na takie parujące mąkę i tłukli.Potem łyżką kroili na takie porcje [duże kopytka] i na patelnie z "okraską"Tak pamiętam takie specjały babcine - na ugotowane odlane ziemniaki - dawała mąke grubo mieloną , gałke i pieprz i trochę mleka - po wymieszaniu już chłodniejsze - 2 jajka + skwarki - porządnie wygniecione - i na patelnie uformowane na placuszki - wcinane z mlekiem zarówno kwaśnym jak i słodkim - albo na płytę kuchenną te były bez skwarek - pieczone bez tłuszczu i też były pyszne z konfiturami wiśniowymi Edytowane 9 Listopada 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4939 Opublikowano 9 Listopada 2017 Beatag, opisuje pewnie - Prażuchy, potrawa opisywana przez współpracownika, mi nie znana . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4940 Opublikowano 9 Listopada 2017 Ja tez pomyslalam ze to prazucha , moja babcia robila , ja wtedy jesc nie chcialam wiec smaku nie znam, Jesli chodzi i mrozenie to kopytka ( gotowane ziemniaki i maka pszenna) mrozilam surowe zaraz po tym jak zrobilam , gotowac trzeba ostroznie wrzucac na wrzatek zamrozone ) slaskie natomiast w ten sam sposob calkiem sie rozgotowaly i byl kisiel , innych tych delicji zawsze niedostatek wiec nie ma co mrozic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4941 Opublikowano 9 Listopada 2017 No może to i była prażucha - oni to nazywali parka -tylko nie wiem ile tej mąki sypali? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4942 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Prażuchy robi czasem moja Teściowa. Ugotowane ziemniaki odcedza się ale niezbyt dokładnie i zasypuje mąką pszenną i ugniata się na puree. To puree jest takie kleiste. Oddzielnie robi się skwarki z boczku z cebulką .Nakłada się to puree łyżką zanurzoną w tłuszczu nakłada na talerz i krasi się tym przesmażonym boczkiem. Prażuchy popija się zsiadłym mlekiem. Moje chłopaki do dzisiaj zajadają się tym prostym daniem Edytowane 23 Listopada 2018 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4943 Opublikowano 9 Listopada 2017 zasypuje mąką pszenną i ugnita się na puree Bez gotowania? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4944 Opublikowano 9 Listopada 2017 Tak robi się to bez gotowania . Mąka zaparza się od gorących ziemniaków i resztki wody . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4945 Opublikowano 9 Listopada 2017 Dziękuję Olgo. Nigdy nie spotkałam się z tą potrawą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4946 Opublikowano 9 Listopada 2017 Tak robi się to bez gotowania . Mąka zaparza się od gorących ziemniaków i resztki wody . No tak nie do końca. Ziemniaki gotuje się przez jakiś czas, następnie odlewa wodę, pozostawiając trochę na dnie, wsypuje się mąkę pszenną i ewentualnie trochę ziemniaczanej, i następnie gotuje jeszcze przez około 10 min, i dopiero ziemniaki się ugniata.Ale jak to bywa, zapewne różne przepisy, różnie mówią. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4947 Opublikowano 9 Listopada 2017 Todek, ja nie wiem co mówią przepisy, napisałam jak robi moja Teściowa ( tak samo robiła jej Mama) i tak robione prażuchy ja zarówno jadłam jak i robiłam . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4948 Opublikowano 10 Listopada 2017 Todek, ja nie wiem co mówią przepisy, napisałam jak robi moja Teściowa ( tak samo robiła jej Mama) i tak robione prażuchy ja zarówno jadłam jak i robiłam . Zgadza się. U nas Babcia i Mama też nigdy nie gotowały ponownie.Natomiast polecam jeszcze prócz tej okrasy posypać cukrem (czasem też cynamonem) -są suuper.Albo odsmażane mmm.[Dodano: 10 lis 2017 - 10:30] tylko nie wiem ile tej mąki sypali? W sumie tak na oko ale sporo.Będę musiał namówić Mamę do zrobienia. Ona będzie robiła a ja ważył i spisywał. Mąka zaparza się od gorących ziemniaków i resztki wody . Czasem zdarzy się jakaś grudka mąki - ale to nie trucizna i ewentualnie trochę ziemniaczanej, Jak ziemniaki mają mało skrobi. Nigdy nie spotkałam się z tą potrawą. A jajecznicę z 1-2 jajek mąki i mleka (lub wody) jadłaś?Nie wiem czy to jest jakieś regionalne ale na pewno powojenne danie gdy matka miała z 2 jajka a do wykarmienia 3-4 os.rodzinę. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4949 Opublikowano 10 Listopada 2017 Jajecznicę taka jadłem jako mały chłopak u Ciotki w okolicach Myszkowa , sam robiłem parę razy , w czasie rejsu na jachcie na studiach . Dziś już takiej jajecznicy nie robię. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4950 Opublikowano 10 Listopada 2017 A jajecznicę z 1-2 jajek mąki i mleka (lub wody) jadłaś? Nietety, nie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.