Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

farsz z pieprzem, solą i majerankiem

Z mięsa gotowanego, czy z surowego?

Np. kołduny litewskie  są z surowego i dzięki temu produkt końcowy jest o niebo lepszy od naszych pierogów z mięsem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574747
Udostępnij na innych stronach

na ciasto kartaczy idzie 50% ziemniaków surowych, 50% gotowanych

Muszę poprawić sam siebie

Zerknąłem w notatki i jest tak jak PePe napisał

 

Już piszę jak ja robię kartacze:

1/4 ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę

3/4 surowych przez sokowirówkę

jak sok się ustoi, odlewam go i osadzoną na dnie skrobię dodaje do ciasta.

Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki pszennej

 

Farsz:

mięsko mielone, sól, pieprz, sporo majeranku, troszkę bułki suchej namoczonej.

[Dodano: 09 lis 2017 - 12:41]

Mięso surowe jak na mielone

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574748
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję.

Rozumiem, że mięsko powinno mieć sporo tłuszczyku.


[Dodano: 09 lis 2017 - 12:50]

I jeszcze jedno pytanie: jak długo należy gotowac takie kluchy?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574749
Udostępnij na innych stronach

i to jest tak, że zależy od wielkości, wiadomo że ręcznie robione to każdy dopasuje sobie rozmiar

jak wypłyną na wierzch to myślę że po 20 minutach można jedną poświęcić i spróbować.

Zresztą po cieście będzie widać - żeby się nie rozleciały.

 

Dodam jeszcze że za każdym razem wychodzą inne,  a to zależy od wielu czynników m.in. od rodzaju ziemniaków

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574752
Udostępnij na innych stronach

W oryginale mięso powinno być wołowe surowe, delikatne i tłuste,tak aby po pół godzinie (około) było już ugotowane. Moja babcia często chodziła na skróty i gotowała mięsa przed robieniem farszu, często gęsto robiła farsz tz lekkiego czyli płucek wp. serc i innych.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574754
Udostępnij na innych stronach

@PePe, no nie takie rarytasy !   to powinno byc karalne zeby pokazywac  :D

Jak ja lubie takie rzeczy pyszne musza byc  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574755
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, dla mnie kazdetakie kluchy z nadzieniem lub bez z ziemniakami gotowanymi czy surowymi czy jak tam sie je pomiesza to uwielbiam ..moglabym co dzien jesc 

Tesciowa robi tak jak pepe podal przepis tylko z twarogiem w srodku  

PePe jest roboty ale smak wynagradza , u nas sa bardzo kiepskie ziemniaki ja robie tak jak na kopytka i do srodka wkladam wedzony boczek z cebula podsmazona , ostatnio dalam do tego jeszcze wedzony ser twarogowy tez pyszne byly

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574757
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest z tym kupa roboty

A próbował ktoś może je mrozić przed gotowaniem?

Pomyślałem że można by było zrobić jednorazowo więcej i pomrozić.

Apetycznie wyglądają i nie wiem czy jeszcze dzisiaj nie zrobimy.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574765
Udostępnij na innych stronach

Mięso nie gotowane, na kartacze mielone najlepiej WP +wolowe. Ciasto jsk kolega pisał. Na cepeliny ciasto więcej gotowanych, mieso siekane często baranina. Plus okraszone śmietaną. Tak można mrozić. Tylko ja potrafię zjeść 5 wielkich, a ojciec mój zawsze mówił że sąsiad potrafił 10...ale to chyba legenda.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez michal278
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574766
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko ja potrafię zjeść 5 wielkich

No i co tu mrozić, trzeba by było z metra ziemniaków i krowy narobić żeby rodzinka pojadła i na drugi posiłek zostało :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574768
Udostępnij na innych stronach

Jak o kluchach ziemniaczanych mowa to ja kiedyś jadłam u znajomych -mówili na to " parka"

Można jeść z mlekiem ,albo okraszone skwarkami.Robili to tak -z ugorowanych ziemniaków odlewali chyba całą wodę i wsypywali na takie parujące mąkę i tłukli.Potem łyżką kroili na takie porcje [duże kopytka] i na patelnie z "okraską",albo jak pisałam jedli to z mlekiem. Niestety -nie znam proporcji mąki do ziemniaków.Może ktoś robił takie specjały?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574777
Udostępnij na innych stronach

chyba całą wodę i wsypywali na takie parujące mąkę i tłukli.Potem łyżką kroili na takie porcje [duże kopytka] i na patelnie z "okraską"

Tak pamiętam takie specjały babcine - na ugotowane odlane ziemniaki - dawała mąke grubo mieloną , gałke i pieprz i trochę mleka - po wymieszaniu już chłodniejsze - 2 jajka + skwarki - porządnie wygniecione  - i na patelnie uformowane na placuszki  - wcinane z mlekiem zarówno kwaśnym jak i słodkim - albo na płytę kuchenną  te były bez skwarek  - pieczone bez tłuszczu    i też były pyszne :yes: z konfiturami wiśniowymi 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574785
Udostępnij na innych stronach

Ja tez pomyslalam ze to prazucha , moja babcia robila , ja wtedy jesc nie chcialam wiec smaku nie znam, 

Jesli chodzi i mrozenie to kopytka ( gotowane ziemniaki i maka pszenna) mrozilam surowe zaraz po tym jak zrobilam , gotowac trzeba ostroznie wrzucac na wrzatek zamrozone ) slaskie natomiast w ten sam sposob calkiem sie rozgotowaly i byl kisiel , innych tych delicji zawsze niedostatek :)  wiec nie ma co mrozic 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574802
Udostępnij na innych stronach

Prażuchy robi czasem moja Teściowa. Ugotowane ziemniaki odcedza się ale niezbyt dokładnie i zasypuje mąką pszenną i ugniata się na puree. To puree jest takie kleiste. Oddzielnie robi się skwarki z boczku z cebulką .Nakłada się to puree łyżką zanurzoną  w tłuszczu nakłada na talerz i krasi się tym przesmażonym boczkiem. Prażuchy popija się zsiadłym mlekiem. Moje chłopaki do dzisiaj zajadają się tym prostym daniem :)

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574827
Udostępnij na innych stronach

 

 

zasypuje mąką pszenną i ugnita się na puree

Bez gotowania? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574833
Udostępnij na innych stronach

Tak robi się to bez gotowania . Mąka zaparza się od gorących ziemniaków i resztki wody .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574836
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Olgo. 

Nigdy nie spotkałam się z tą potrawą.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574837
Udostępnij na innych stronach

Tak robi się to bez gotowania . Mąka zaparza się od gorących ziemniaków i resztki wody .

 No tak nie do końca. Ziemniaki gotuje się przez jakiś czas, następnie odlewa wodę, pozostawiając trochę  na dnie, wsypuje  się mąkę pszenną i ewentualnie trochę ziemniaczanej, i następnie gotuje jeszcze przez około 10 min, i dopiero ziemniaki się ugniata.

Ale jak to bywa, zapewne różne przepisy, różnie mówią. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574838
Udostępnij na innych stronach

Todek,  ja nie wiem co mówią przepisy,  napisałam jak robi moja Teściowa ( tak samo robiła jej Mama) i tak robione prażuchy ja zarówno jadłam jak i robiłam .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574841
Udostępnij na innych stronach

 

 

Todek, ja nie wiem co mówią przepisy, napisałam jak robi moja Teściowa ( tak samo robiła jej Mama) i tak robione prażuchy ja zarówno jadłam jak i robiłam .

Zgadza się. U nas Babcia i Mama też nigdy nie gotowały ponownie.

Natomiast polecam jeszcze prócz tej okrasy posypać cukrem (czasem też cynamonem) -są suuper.

Albo odsmażane mmm.


[Dodano: 10 lis 2017 - 10:30]

 

 

tylko nie wiem ile tej mąki sypali?

W sumie tak na oko ale sporo.

Będę musiał namówić Mamę do zrobienia. Ona będzie robiła a ja ważył i spisywał. :D

 

 

Mąka zaparza się od gorących ziemniaków i resztki wody .

Czasem zdarzy się jakaś grudka mąki - ale to nie trucizna ;)

 

 

i ewentualnie trochę ziemniaczanej,

Jak ziemniaki mają mało skrobi.

 

 

Nigdy nie spotkałam się z tą potrawą.

A jajecznicę z 1-2 jajek mąki i mleka (lub wody) jadłaś?

Nie wiem czy to jest jakieś regionalne ale na pewno powojenne danie gdy matka miała z 2 jajka a do wykarmienia 3-4 os.rodzinę.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574881
Udostępnij na innych stronach

Jajecznicę taka jadłem jako mały chłopak u Ciotki w okolicach Myszkowa , sam robiłem parę razy , w czasie rejsu na jachcie na studiach . Dziś już  takiej jajecznicy nie robię. Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574884
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jajecznicę z 1-2 jajek mąki i mleka (lub wody) jadłaś?

Nietety, nie  :no:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/198/#findComment-574903
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.