Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeglądałem internet i bardzo dużo przepisów zaczyna się od zastosowania (zasypania) na 24h mięsa cukrem.

Kolejny dzień zasypania solą.

Później obtoczyć przyprawami i do pończochy.

Brzmi banalnie proste...   

Gdzieś na forum przewinęła się informacja, że niedobre te przepisy! Ktoś próbował?

Nie znalazłem rozwinięcia zagadnienia zastosowania cukru...

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18125-schab-lub-karczek-dojrzewaj%C4%85cy-z-zastosowanim-cukru-kto%C5%9B-robi%C5%82/

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Cukier jest świetną pożywką dla bakterii.Nie polecam do tych wyrobów cukru,soli tylko peklosól.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Niszczenie miesa przez tzw fachofffcóf - ale, co dziwo, większości udaje sie uniknąc jadu kiełbasianego i chwalą, jacy to oni są bystrzaki ....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

ale, co dziwo, większości udaje sie uniknąc jadu kiełbasianego

No ale chyba toksyna botulinowa rozwija się raczej w warunkach beztlenowych.

Tak Todku - ale również w środowisku, gdzie nie użyto azotanów - czyżbyś nie wiedział ...?

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

ale również w środowisku, gdzie nie użyto azotanów - czyżbyś nie wiedział ...?

Wiem, wiem.

Dzięki za odpowiedzi.

Na przyszłość będę wiedzieć, że cukier to "beee.."

Teraz czas poprosić was o pomoc lub rade. (bo jak zwykle najpierw zrobiłem, a teraz jestem w kropce...)

Zanim dotarłem już wrzuciłem do tego nieszczęsnego cukru na 24h karczek i schab. (chciałem po próbować...) (ogólnie dużo skoku mięso puściło w tym krótkim czasie)

Teraz mam w soli

2 kawałki karczku po 0,65kg    

1.) w soli peklującej 35g/kg soki będę zlewał. 2tyg. ; potem przyprawy pończocha i piwnica 10-12st C 2tyg. ; potem lodówka 2 tyg

2.) w woreczku strunowym 28g/kg soli peklującej + przyprawy 2tyg. ; potem podwędzić i piwnica 10-12st C 2tyg. ; potem lodówka 2 tyg

2 kawałki schabu 0,65kg

1.) w mieszance soli 90g/kg + 30g/kg peklosoli na 36h; potem przyprawy i do pończochy kuchnia  suszenie 7dn; potem lodówka 2tyg

2.) w woreczku strunowym 28g/kg soli peklującej + przyprawy 2tyg. ; potem podwędzić i piwnica 10-12st C 2tyg. ; potem lodówka 2 tyg

to podwędzenie to przy okazji wędzenia, żeby dodać aromatu.

Nie wiem jak z tego wybrnąć, bo nie potrzebnie dałem się zwabić mocy "CUKRU" i filmików na necie... :(

Co poradzicie sprytnego?

z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez Adi-k

Spróbowałbym pójść "przez bezdroża' w kierunku peklowania mokrego - masz 2,6 kg miesa, wiec potrzeba 1,3 litra zalewy peklującej. 

Jako ze uzyłeś peklosoli/soli w przeliczeniu na całość 127,15g, to taka kombinacja wyjdzie za słona do tradycyjnego peklowania, bo wyjdzie prawie 10%.

Aby uzyskać  (to moje teoretyczne rozważania) stężenie 8%, użyj wody w ilości 1,6 litra, wymocz w niej mieso i pekluj w tej wodzie/zalewie przez 7 - 10 dni i potem wędź. To moje myślenie, natomiast czy sie sprawdzi, to  .... zobaczymy

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

To, że puściło po cukrze soki, to normalne (tak w założeniu tej teorii miało być) teraz "peklowanie" i puści kolejne soki, a sól wypchnie część cukru.

Potem wsadź to w potrójną pończochę lub rajstopę (ale nowa, lub minimum wyprana :D ) i powieś w przewiewnym miejscu np. na karniszu (stad też nazwa "wędliny karniszonowe"  :laugh:  ,

Wędzenie tego po takim wysuszeniu to raczej marny skutek, ale co masz do stracenia?

Jeszcze 15 lat, temu co niektórzy na tym forum tez tak robili (ale teraz się do tego nie przyznają)  :laugh:  :laugh:  :laugh: 

Tak czy owak, nie polecam, ale jak muchy nie złożą w tym jaj, to jest to zjadliwe.

Do soli lub do rajstopy dołóż czosnek

PS
Pod żadnym pozorem nie dokładaj kolendry, tam, gdzie tłuszcz jest, czyli np. karkówki), bo będzie waliło "starą skarpetą" :facepalm:  i tego już na pewno nie ruszysz.

PS2

Co jakiś czas "pomacaj" jak wyczujesz że na wierzchu zrobiła się skorupa, a w środku jest miękkie (coś w rodzaju ugotowanego jajka w skorupce która popękała - wyraźnie wyczuwalne dwie twardości wsadu) to znaczy ze miejsce był zbyt przewiewne i dalszy proces nie jest wskazany, w środku zacznie gnić

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Witaj w ekipie "karniszonowców". :D Mamy tutaj strzelca wyborowego z licencją na odstrzał tego typu krzewicieli "wyrobów dojrzewających w rajtuzach z cukrem". Pewnie Halinka niebawem się odezwie. :D :D :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Mamy tutaj strzelca wyborowego z licencją na odstrzał

Szkoda, bo ja się zalozylem z sąsiadem, że zapasteryzuje słoiki z gołąbkami bez garnka, bez piekarnika i bez autoklawu.

Chciałem wkleić, jako awaryjne rozwiązanie

Zakład wygrałem, ale nie będę się wychylał, bo może i na to ktos ma licencje. :laugh:  :laugh:  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

tylko nie mów ze w zmywarce

Ale nikomu tego nie mów i nie pokazuj bo mnie odstrzeli wiesz ten/ta z licencją  :laugh:  :laugh:  :laugh:

post-40314-0-06884800-1612526986_thumb.jpg   post-40314-0-57088300-1612527001_thumb.jpg

Program mycie gorące i wyparzanie.

Na koniec było 99,8 stC w wybranym przez sąsiada słoiku

A ja stałem się właścicielem ..... takiej tam buteleczki   :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Albert Einstein

自製煙熏肉

@TOSHIBA, no gdziez bym smiala :D

Ale ja slyszalam ze trzeba wstawiac zakretkami do dolu :)

Ale ja slyszalam ze trzeba wstawiac zakretkami do dolu

Może, robiłem kiedyś tak, wiec wiedziałem ze się uda  :laugh:

PS

Chciałem robić w autoklawie, ale przyszedł sąsiad i zaczol coś tam ze bez tej całej techniki nie dam rady herbaty nawet sobie zrobić itd wiec zaproponwalem mu zakład ze zrobię to nawet bez garnka jak będę chciał, ale on głupi nie jest i dodał ze i bez piekarnika, noo OK powiedziałem.

A sam sposób to jeszcze ze studenckich czasów na Campusie tak się robiło

Edytowane przez TOSHIBA

Albert Einstein

自製煙熏肉

ja gotowalam wode za pomoca zylete

Znam, bo w czajniku nie można było zgrzać wody bo był tłusty po grzaniu parówek, lub ryz lub  kasza dochodziła  :laugh:

Jajecznice na żelazku, czy kiełbasę prądem tez można zrobić  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Albert Einstein

自製煙熏肉

za dawnych czasów używało się również do dotowania wody tzw buzały wykonanej z brzeszczota do metalu  :thumbsup: 

to były czasy 

teraz tylko można powspominać 

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

tylko nie mów ze w zmywarce

Ale nikomu tego nie mów i nie pokazuj bo mnie odstrzeli wiesz ten/ta z licencją  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Ja myślałem że Robert żartuje,a tu rzeczywiście w zmywarce hahaha  :)  :)  :facepalm:

Witam,

Po przeglądnięciu forum doszedłem do wniosku, że niema jakieś sensownej podstawy, by wieszać w ciepłym miejscu "kuchni", "karniszu" wyrobów w - II fazie (za szybko wyschnie zewnętrzna część)

Pytanie teoretyczne, czy zatem można II i III fazę zrobić w lodówce?,

Albo inaczej, co się stanie jak po peklowaniu "suchym" po zawinięciu w pończochę 14-21dni polędwica lub karczek będą wisieć w lodówce?

P.S. nie mam jeszcze możliwości pakowania próżniowo...

Edytowane przez Adi-k

Albo inaczej, co się stanie jak po peklowaniu "suchym" po zawinięciu w pończochę 14-21dni polędwica lub karczek będą wisieć w lodówce?

Na wschodzie, po soleniu i obtoczeniu w przyprawach, mięso jest owijane w 2-3 warstwy papieru do pieczenia i wkładane do lodówki na 1 miesiąc.

Faza w "ciepłym" to coś w rodzaju "fermentacji" mięsa

Jak czytałeś.robi się to normalnie w komorach czyli koło 22-23 stC i wilgotność

ponad 95%

Powiedzmy ze ta pończocha zapewni wilgotność, a Ty musisz jakiś zapewnić temperature

Potem temperatura powinna być obniżana a wilgotność po 3 dniach również

I znowu za temperaturę sam jesteś odpowiedzialny, wilgotność spada i tak po woli ze względu na parę warstw pończochy

Takie wyroby można tez zawijać w gazę.

Ponieważ nie jest to cykl technologicznych, nie ma jakiś ścisłych reguł, ani gwarantowanego sukcesu, a ze względu na bardzo dużą ilość przypadkowych zmiennych nie da się tego dokładniej opisac

Musisz być przygotowany na porażkę.

Nikt na.pewno nie.może Tobie.tego zabronić.

Jesteś wolnym człowiekiem..

Ale pamiętaj aby być do tego jeszcze rozsądnym.

Mimo wszystko powodzenia

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Albert Einstein

自製煙熏肉

doszedłem do wniosku, że niema jakieś sensownej podstawy, by wieszać w ciepłym miejscu "kuchni",

A o bakteriach nie pomyślałeś?

@TOSHIBA dał podpowiedź:

Faza w "ciepłym" to coś w rodzaju "fermentacji" mięsa

co się stanie jak po peklowaniu "suchym" po zawinięciu w pończochę 14-21dni polędwica lub karczek będą wisieć w lodówce?

Będą się nadal peklować i lekko podsychać, w zależności od typu lodówki.

Mogą też lekko ośliznąć .... :facepalm: .

Wyższa temp. umożliwia szybki rozwój bakterii fermentacyjnych (LAB), które obniżają pH mięsa oraz wytwarzają bakteriocyny (rodzaj wirusów),  które zabijają niektóre grupy bakterii chorobotwórczych i gnilnych.

Temperatury lodówkowe nie sprzyjają rozwojowi LAB pomimo tego, że mają do swojego rozwoju pokarm, czyli cukier mięśniowy - glikogen.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.

(przepraszam, jeżeli zadaję dla was zbyt oczywiste pytania) dla mnie początkującego, rozwianie wątpliwości jest na wagę złota…

- Faktycznie, nie pomyślałem o rozwoju dobrych bakterii.

Czyli jednak metoda 3x14dni jest konieczna / optymalna (myślę o karczku i polędwicy „schab b/k”)

Może pomożecie zrozumieć po kolei etapy, bo takie wnioski na razie mam w głowie

I etap – kilka możliwości peklowania „suchego”

1. Zasypać surowiec mieszanką 30g/kg peklosól + 90g/kg sól na 24h-36h, potem obmyć osuszyć + przyprawy i do pojemnika ułożyć na kratce w lodówce 14dni (ew. wycieki zlewać)
  2. Odważyć około 35-40g/kg peklosoli nasmarować surowiec + przyprawy do pojemnika ułożyć na kratce i do lodówki 14dni (ew. wycieki zlewać)
  3. Odważyć 28g/kg peklosoli nasmarować surowiec + przyprawy do woreczka strunowego wycisnąć powietrze i lodówka 14dni (WYCIEKI ZOSTAWIAMY)

Jeżeli chciałbym niektóre kawałki podwędzić zimnym dymem dla aromatu to pomiędzy I a II etapem, czy między II a III etapem?

Dziękuję za ewentualne sugestie

Edytowane przez Adi-k