Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

“Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek”. Tym samym ten regionalny produkt znalazł się w europejskim rejestrze tradycyjnych wyrobów o najwyższej jakości. Po trwającej blisko dwa lata procedurze i wpisaniu na tę prestiżową listę nosi nazwę: “Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska” i uzyskała znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Oczywiście wyrób tak oznaczony musi się charakteryzować ściśle określonym smakiem, najwyższą jakością, a nawet odpowiednim kolorem. Musi też być zrobiona nie później niż 48 godzin od uboju trzody chlewnej.
KIEŁBASA BIAŁA WIELKOPOLSKA (NA 10 KG)
Z OKAZJI ZBLIŻAJĄCYCH SIĘ ŚWIĄT WIELKANOCNYCH WŁADZĘ NAD STOŁEM JAK COROCZNIE PRZEJMIE KIEŁBASA BIAŁA. ZATEM WEJDŹMY ZA KULISY, ABY POZNAĆ TAJNIKI JEJ TWORZENIA.
 
SUROWIEC:
Łopatka wieprzowa 3,5kg,
Szynka wieprzowa 1,5 kg, 
Boczek 3 kg, 
III wieprzowa 2kg
Surowiec można stosować zamiennie z II wieprzową 70/30 – 8kg i III wieprzową -2 kg, dla bardziej zaawansowanych.
PRZYPRAWY:
Sól ważona 2%/1kg,
Pieprz swieżo mielony  2,5g/1kg,
Majeranek 2g/1kg
Czosnek świeży 1,5g/1kg mięsa.
 
MATERIAŁY POMOCNICZE:
Jelito wieprzowe 26-28 fi,
Jelito baranie 22-24 fi.
Wybór jelit zależy od twórcy kiełbasy.
 
SPOSÓB WYKONANIA:
Łopatkę, szynkę, boczek mielimy na sitku o średnicy 8mm. Mięso klasy III wraz z czosnkiem mielimy na sitku o średnicy 3 mm. Po pierwszym zmieleniu dolewamy 0.5L zimnej wody, po czym dokładnie mieszamy z czosnkiem dodając soli. Czynność wykonujemy dwukrotnie. Kolejnym krokiem jest zmieszanie masy mielonej na średnicy 8mm wraz z masą mieloną na średnicy 3mm. W tym miejscu dolewamy następną porcje wody (1,5l) stopniowo w trakcie mieszania. Tak przygotowaną masą napełniamy jelita. Parki kręcimy od 10-15 cm.
 
PARZENIE:
Kiełbasy wrzucamy do wody nagrzanej do 80 st C. Po chwili temperatura spadnie do 75 st C i należy tak ją utrzymać. W efekcie baton powinien uzyskać 69-70 st C. Po czym wyciągamy do zimnej wody, aby ją schłodzić – min do 15 st C. Pozwoli to utrzymać kiełbasę w pożądanym, białym kolorze.
Drugą możliwością jest przygotowanie kiełbasy na surowo, parząc ją dopiero bezpośrednio przed spożyciem.
Smacznego!
Pozdrawiam,
SZCZEPAN

post-40040-0-80117400-1614954250_thumb.jpg  post-40040-0-31641200-1614954260_thumb.jpg

 

post-40040-0-23570000-1614954272_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/
Udostępnij na innych stronach

 

 

dolewamy 0.5L

 

 

dolewamy następną porcje wody (1,5l)

 

 

Po trwającej blisko dwa lata procedurze i wpisaniu na tę prestiżową listę nosi nazwę: “Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska” i uzyskała znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Oczywiście wyrób tak oznaczony musi się charakteryzować ściśle określonym smakiem, najwyższą jakością, a nawet odpowiednim kolorem.

 

Zgadzam się - to musi być Wielkopolska....   :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/#findComment-699394
Udostępnij na innych stronach

Wielkopolanie rozpoczynają białe szaleństwo!

Odnośnie dolewania  ilości wody, nie są to sztywne wytyczne. Wszystko zależy od mięsa i jego wchłaniania. Oczywiście też od woli twórcy  :)! Osobiście uważam, że biała kiełbasa musi być soczysta. :D

Pozdrawiam,

SZCZEPAN

post-39814-0-10871400-1615459818_thumb.jpg

post-39814-0-23907900-1615459831_thumb.jpg

post-39814-0-99769300-1615459845_thumb.jpg

post-39814-0-63694500-1615460037_thumb.jpg

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/#findComment-699599
Udostępnij na innych stronach

Cytuję z przepisu  ''Czynność wykonujemy dwukrotnie.'' , czy chodzi o powtórne wymieszanie , czy przepuszczenie przez maszynkę? nie chcę popełnić błędu...

 

 

 

Mięso klasy III wraz z czosnkiem mielimy na sitku o średnicy 3 mm. Po pierwszym zmieleniu dolewamy 0.5L zimnej wody, po czym dokładnie mieszamy z czosnkiem dodając soli. Czynność wykonujemy dwukrotnie.

 

Wyrażenie "po pierwszym zmieleniu" sugeruje, że będzie następne.  :)

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/#findComment-700521
Udostępnij na innych stronach

 

Cytuję z przepisu  ''Czynność wykonujemy dwukrotnie.'' , czy chodzi o powtórne wymieszanie , czy przepuszczenie przez maszynkę? nie chcę popełnić błędu...

 

Tak, po wymieszaniu z wodą i czosnkiem przepuszczamy jeszcze raz przez maszynkę, aby uzyskać lepszą kleistość farszu

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/#findComment-700593
Udostępnij na innych stronach

 

 

więcej tłuszczu miękkiego

Dodajesz tłuszcz miękki do kiełbasy? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/#findComment-700614
Udostępnij na innych stronach

 

więcej tłuszczu miękkiego

Dodajesz tłuszcz miękki do kiełbasy? 

 

Taki z obróbki szynek. U mnie w sklepie można kupić tzw. mięso kulinarne i tam są obrzynki mięsa z szynek z tłuszczem.

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/#findComment-700630
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Co prawda nie w takich ilościach co SZCZEPAN bo tylko 16 kg, ale reszta bardzo podobnie.

Zawsze trochę robię z dodatkiem kminku, taka na ból brzucha po Świętach :)

 

post-40314-0-04612800-1617380454_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/#findComment-702501
Udostępnij na innych stronach

Co prawda nie w takich ilościach co SZCZEPAN bo tylko 16 kg, ale reszta bardzo podobnie.

Zawsze trochę robię z dodatkiem kminku, taka na ból brzucha po Świętach :)

 

attachicon.gif20210402_173321.jpg

Masz dużą rodzinę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/#findComment-702503
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masz dużą rodzinę?
 

Nie, dużo znajomych, to są przygotowane zamówienia

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/#findComment-702546
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Ile soli? W przepisie jest 2%/kg. Czy miało być 25g/kg? Trochę dużo.

2% od 1 kg to 20 gram.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18185-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska/#findComment-707718
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.