Skocz do zawartości

Kiełbasa na grilla - podsumowanie wiedzy


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

i czy wtedy zastanawialismy sie czy peklowana czy nie?
 

Przed zarejestrowaniem się na forum dużo rzeczy nie wiedziałem. Nawet podawałem ludziom szaszłyki z peklowanego mięsa. Na szczęście można iść z wiedzą do przodu i nie oglądać się na to jak drzewiej bywało. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-703914
Udostępnij na innych stronach

A wszyscy juz chyba zapomnieli ze zanim powstaly mody na gryl to najlepsza byla kielbasa z ogniska na zwyklym patyku ..i czy wtedy zastanawialismy sie czy peklowana czy nie? :D

W tamtych czasach jeżeli ktoś się nad czymś zastanawiał, to tylko nad jednym.

Z skąd wziąść kiełbasę, bo patyk już mieli

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-703915
Udostępnij na innych stronach

No dobra. Żeby podjąć świadomą decyzję czy peklować czy solić powiedzcie mi jakie jest zagrożenie. Czy jeśli tylko posolę i potem porządnie ugriluje, to czy istnieje niebezpieczeństwo? Edytowane przez SaperTG
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-703927
Udostępnij na innych stronach

No dobra. Żeby podjąć świadomą decyzję czy peklować czy solić powiedzcie mi jakie jest zagrożenie. Czy jeśli tylko posolę i potem porządnie ugriluje, to czy istnieje niebezpieczeństwo?

Na grilla tylko solisz, jak planujesz grillować dopiero za jakiś czas mrozisz. Mięsiwo na grilla tak naprawdę najlepiej zamarynować, skład marynaty bywa różny - na bazie piwa, wina, oleju, soku cytrynowego etc z rozmaitymi przyprawami. Kiełbasę na grilla robi się na soli, najlepiej dość tłustą.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-703928
Udostępnij na innych stronach

 

 

No dobra. Żeby podjąć świadomą decyzję czy peklować czy solić powiedzcie mi jakie jest zagrożenie. Czy jeśli tylko posolę i potem porządnie ugriluje, to czy istnieje niebezpieczeństwo?

Nie. Pod warunkiem że będziesz trzeźwy :D

Pod wpływem możesz zapomnieć ją u-grilować lub zrobić to niedokładnie, wtedy zagrożenie wzrasta. :laugh:  No ale wtedy w sumie jesteś wstępnie uodporniony % szczepionką :rolleyes:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-703931
Udostępnij na innych stronach

@TOSHIBA, ja pamietam ze wtedy jadlam najlepsza kielbase z koniny , nie wiem czy byla malopopularna bo w miesnym wisiala tylko taka a byla naprawde swietna ..w tamtych czasach mialam bardzo wysublimowane gusta nie wszystko zjadlam .

Np po salcesonie mimo ze inni jedli w rodzinie ja mowilam ze mnie glowa od niego boli (jestem jedynaczka rozpieszczona do granic przez dziiadkow) -jednak w wieku 17 lat troche sie otrzasnelam i powiem ze zaczelam jesc wszystko ) 


[Dodano: 15 kwi 2021 - 11:24]

 

 

mie jesteś wstępnie uodporniony % szczepionką
 

ON a co wspoljedzacy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704042
Udostępnij na innych stronach

pamietam ze wtedy jadlam najlepsza kielbase z koniny

 

W Poznaniu w latach 70-tych i 80-tych ubiegłego wieku, był tylko jeden sklep, sprzedający mięso i produkty nie z wieprzowiny i wołowiny.

Popularnie nazywany "Tania Jadka"

Robienie tam zakupów, było niezbyt dobrze widziane, bo ogólnie był to sklep na biedniejszych ludzi.

Ceny rzeczywiste wtedy były niższe, a jeżeli w sklepie mięsnym "normalnym" ale przed wszystkim było! wisiało na hakach! i było BEZ KARTEK!!!!  :)

Z biegiem czasu po wielu prawie bankructwach, sklep stal się "elitarny" i ceny poleciały do góry.

Nie wiem czy jeszcze istnieje, jakieś 10 lat temu kopiłem tam Polska z koniny własnie :)  (moja córka (miłośniczka koni) chciała się z domu wyprowadzić, jak usłyszała z czego jest kiełbasa, nie gadała ze mną chyba miesiąc   :laugh:  :laugh:  :laugh: )\

Kupinem tez mięso mielone z nutrii i zrobiłem mielone.

Akurat darmozjad teściowa się załapała na obiad.

Wciągała jeden za drugim

Na sam koniec po wielu pytaniach powiedziałem z czego są kotlety.

Natychmiast poleciała do ubikacji, a ja od tamtego czasu miałem spokój w porze obiadowej  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704043
Udostępnij na innych stronach

:) @TOSHIBA, ja pamietam jedynie ze kielbasa byla kupiona chyba w Ostrodzie , bo w tamtych okolicach bylismy na urlopie rok zdaje sie 82 . Wtedy jeszcze tak bardzo nie myslalo sie o wege :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704045
Udostępnij na innych stronach

Koń do rangi zwierzątka domowego, czyli niejadalnego, awansował dopiero w tym tysiącleciu. Za komuny mięso końskie było dostępne. I choć mniej popularne, powodzeniem się cieszyło.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704076
Udostępnij na innych stronach

 

 

Koń do rangi zwierzątka domowego, czyli niejadalnego,

 

https://uschabinskiej.pl/sklep/produkt/wyrobyzkoniny/jedynka-konska/

 

https://uschabinskiej.pl/sklep/wedliny/wyroby-z-koniny/

 

Moje dzieci jak były małe zajadały się kabanosami z koniny. Dziś niestety konina jest mało dostępna, chętnie kupiłbym ćwiarteczkę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704084
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Może ja coś powiem o mrożeniu .

Ostatnio zastosowałem kolejność :

 

wędzenie --> pakowanie_próżniowe-->mrożenie---> rozmrażanie w miarę potrzeb---> parzenie sous vide.

 

Potraktowane w ten sposób baleron, szynka, polędwica 

Efekt : soczyste wędliny o zapachu jak po wyjęciu z wędzarni

 

Dziś w planie chłopska Szczepana więc spróbuję zastosować tą samą metodę do kiełbasy .

Minusem tej metody jest brak kontroli temp. w wyrobie , ale za to temperatura wody jest 

pod kontrolą ponieważ korzystam z cyrkulatora .

Przyjąłem czas 1 h na kg wsadu temp 68 st.

Edytowane przez jumo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-718516
Udostępnij na innych stronach

 

wędzenie --> pakowanie_próżniowe-->mrożenie---> rozmrażanie w miarę potrzeb---> parzenie sous vide.

 

Też tak robię  :thumbsup:

 

 

Przyjąłem czas 1 h na kg wsadu temp 68 st.

Oj, chyba musisz poczytać trochę na temat sous vide i osiągania temperatury wewnątrz takiej jak temperatura wody dla różnych przekrojów.

Przy temperaturze wody 68 stopni jest wielka różnica czy parzysz 1kg kiełbasy, a 1kg szynki... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-718541
Udostępnij na innych stronach

 

 

Minusem tej metody jest brak kontroli temp. w wyrobie

Jak masz trochę doświadczenia to możesz sprawdzać ręką. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-718549
Udostępnij na innych stronach

 

Minusem tej metody jest brak kontroli temp. w wyrobie

Jak masz trochę doświadczenia to możesz sprawdzać ręką.
W sumie i tak wyszło wedlina była "sparzona" równomiernie po całym przekroju, mam niemałe doświadczenie z szynkowarem więc chyba wiem zarówno smakowo jak i wizualnie jak to powinno wyglądać. Czy możesz rozwinąć. "sprawdzać ręką"? Chodzi "miękkość" wyrobu czyli chyba wiem o co chodzi... Taki moco nabity woreczek z wodą nie wiem jak to określic

 

 

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez jumo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-718568
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taki moco nabity woreczek z wodą nie wiem jak to określic

W procesie sous vide woreczek luzuje i wkład staje się miękki.

 Koagulacja białek manifestuje się twardnieniem mięsa.

Dobrze to można wyczuć w czasie pieczenia kiełbasy w wędzarni.

Z woreczkami i s-v jest podobnie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-718571
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.