quadro555 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 i czy wtedy zastanawialismy sie czy peklowana czy nie? Przed zarejestrowaniem się na forum dużo rzeczy nie wiedziałem. Nawet podawałem ludziom szaszłyki z peklowanego mięsa. Na szczęście można iść z wiedzą do przodu i nie oglądać się na to jak drzewiej bywało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-703914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) A wszyscy juz chyba zapomnieli ze zanim powstaly mody na gryl to najlepsza byla kielbasa z ogniska na zwyklym patyku ..i czy wtedy zastanawialismy sie czy peklowana czy nie? W tamtych czasach jeżeli ktoś się nad czymś zastanawiał, to tylko nad jednym.Z skąd wziąść kiełbasę, bo patyk już mieli Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-703915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaperTG Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) No dobra. Żeby podjąć świadomą decyzję czy peklować czy solić powiedzcie mi jakie jest zagrożenie. Czy jeśli tylko posolę i potem porządnie ugriluje, to czy istnieje niebezpieczeństwo? Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez SaperTG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-703927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 No dobra. Żeby podjąć świadomą decyzję czy peklować czy solić powiedzcie mi jakie jest zagrożenie. Czy jeśli tylko posolę i potem porządnie ugriluje, to czy istnieje niebezpieczeństwo?Na grilla tylko solisz, jak planujesz grillować dopiero za jakiś czas mrozisz. Mięsiwo na grilla tak naprawdę najlepiej zamarynować, skład marynaty bywa różny - na bazie piwa, wina, oleju, soku cytrynowego etc z rozmaitymi przyprawami. Kiełbasę na grilla robi się na soli, najlepiej dość tłustą. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-703928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 No dobra. Żeby podjąć świadomą decyzję czy peklować czy solić powiedzcie mi jakie jest zagrożenie. Czy jeśli tylko posolę i potem porządnie ugriluje, to czy istnieje niebezpieczeństwo? Nie. Pod warunkiem że będziesz trzeźwy Pod wpływem możesz zapomnieć ją u-grilować lub zrobić to niedokładnie, wtedy zagrożenie wzrasta. No ale wtedy w sumie jesteś wstępnie uodporniony % szczepionką Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-703931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 @TOSHIBA, ja pamietam ze wtedy jadlam najlepsza kielbase z koniny , nie wiem czy byla malopopularna bo w miesnym wisiala tylko taka a byla naprawde swietna ..w tamtych czasach mialam bardzo wysublimowane gusta nie wszystko zjadlam .Np po salcesonie mimo ze inni jedli w rodzinie ja mowilam ze mnie glowa od niego boli (jestem jedynaczka rozpieszczona do granic przez dziiadkow) -jednak w wieku 17 lat troche sie otrzasnelam i powiem ze zaczelam jesc wszystko ) [Dodano: 15 kwi 2021 - 11:24] mie jesteś wstępnie uodporniony % szczepionką ON a co wspoljedzacy? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) pamietam ze wtedy jadlam najlepsza kielbase z koniny W Poznaniu w latach 70-tych i 80-tych ubiegłego wieku, był tylko jeden sklep, sprzedający mięso i produkty nie z wieprzowiny i wołowiny.Popularnie nazywany "Tania Jadka"Robienie tam zakupów, było niezbyt dobrze widziane, bo ogólnie był to sklep na biedniejszych ludzi.Ceny rzeczywiste wtedy były niższe, a jeżeli w sklepie mięsnym "normalnym" ale przed wszystkim było! wisiało na hakach! i było BEZ KARTEK!!!! Z biegiem czasu po wielu prawie bankructwach, sklep stal się "elitarny" i ceny poleciały do góry.Nie wiem czy jeszcze istnieje, jakieś 10 lat temu kopiłem tam Polska z koniny własnie (moja córka (miłośniczka koni) chciała się z domu wyprowadzić, jak usłyszała z czego jest kiełbasa, nie gadała ze mną chyba miesiąc )\Kupinem tez mięso mielone z nutrii i zrobiłem mielone.Akurat darmozjad teściowa się załapała na obiad.Wciągała jeden za drugimNa sam koniec po wielu pytaniach powiedziałem z czego są kotlety.Natychmiast poleciała do ubikacji, a ja od tamtego czasu miałem spokój w porze obiadowej Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 @TOSHIBA, ja pamietam jedynie ze kielbasa byla kupiona chyba w Ostrodzie , bo w tamtych okolicach bylismy na urlopie rok zdaje sie 82 . Wtedy jeszcze tak bardzo nie myslalo sie o wege Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Koń do rangi zwierzątka domowego, czyli niejadalnego, awansował dopiero w tym tysiącleciu. Za komuny mięso końskie było dostępne. I choć mniej popularne, powodzeniem się cieszyło. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Koń do rangi zwierzątka domowego, czyli niejadalnego, https://uschabinskiej.pl/sklep/produkt/wyrobyzkoniny/jedynka-konska/ https://uschabinskiej.pl/sklep/wedliny/wyroby-z-koniny/ Moje dzieci jak były małe zajadały się kabanosami z koniny. Dziś niestety konina jest mało dostępna, chętnie kupiłbym ćwiarteczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Kabanosy i kiełbasa z koniny tzw. "rzepińska" to było to. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-704169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumo Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) Może ja coś powiem o mrożeniu .Ostatnio zastosowałem kolejność : wędzenie --> pakowanie_próżniowe-->mrożenie---> rozmrażanie w miarę potrzeb---> parzenie sous vide. Potraktowane w ten sposób baleron, szynka, polędwica Efekt : soczyste wędliny o zapachu jak po wyjęciu z wędzarni Dziś w planie chłopska Szczepana więc spróbuję zastosować tą samą metodę do kiełbasy .Minusem tej metody jest brak kontroli temp. w wyrobie , ale za to temperatura wody jest pod kontrolą ponieważ korzystam z cyrkulatora .Przyjąłem czas 1 h na kg wsadu temp 68 st. Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez jumo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-718516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 wędzenie --> pakowanie_próżniowe-->mrożenie---> rozmrażanie w miarę potrzeb---> parzenie sous vide. Też tak robię Przyjąłem czas 1 h na kg wsadu temp 68 st.Oj, chyba musisz poczytać trochę na temat sous vide i osiągania temperatury wewnątrz takiej jak temperatura wody dla różnych przekrojów.Przy temperaturze wody 68 stopni jest wielka różnica czy parzysz 1kg kiełbasy, a 1kg szynki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-718541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Minusem tej metody jest brak kontroli temp. w wyrobie Jak masz trochę doświadczenia to możesz sprawdzać ręką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-718549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumo Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) Minusem tej metody jest brak kontroli temp. w wyrobieJak masz trochę doświadczenia to możesz sprawdzać ręką. W sumie i tak wyszło wedlina była "sparzona" równomiernie po całym przekroju, mam niemałe doświadczenie z szynkowarem więc chyba wiem zarówno smakowo jak i wizualnie jak to powinno wyglądać. Czy możesz rozwinąć. "sprawdzać ręką"? Chodzi "miękkość" wyrobu czyli chyba wiem o co chodzi... Taki moco nabity woreczek z wodą nie wiem jak to określic Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez jumo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-718568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Taki moco nabity woreczek z wodą nie wiem jak to określic W procesie sous vide woreczek luzuje i wkład staje się miękki. Koagulacja białek manifestuje się twardnieniem mięsa.Dobrze to można wyczuć w czasie pieczenia kiełbasy w wędzarni.Z woreczkami i s-v jest podobnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18274-kie%C5%82basa-na-grilla-podsumowanie-wiedzy/page/2/#findComment-718571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.