Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak zaznaczyłem są odstępstwa, ale nigdy się nad tym głębiej nie zastanawiałem. Moim skromnym zdaniem chodzi o łatwość rozprowadzenia przypraw w mięsie drobno zmielonym.

Arkadiusz piszesz, że przyprawy dodajesz do kl.3, itd. Przyprawy rozprowadzamy w kl.1 ponieważ jak dokonasz rozprowadzenia przypraw w klasie 2 lub 3 w której występuje tłuszcz i ścięgna to przyprawy się przyklejają do tłuszczu, ścięgien następstwem tego jest nierównomiernie przyprawiony wyrób.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709002
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 300
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Jak zaznaczyłem są odstępstwa, ale nigdy się nad tym głębiej nie zastanawiałem. Moim skromnym zdaniem chodzi o łatwość rozprowadzenia przypraw w mięsie drobno zmielonym.

 

Arkadiusz piszesz, że przyprawy dodajesz do kl.3, itd. Przyprawy rozprowadzamy w kl.1 ponieważ jak dokonasz rozprowadzenia przypraw w klasie 2 lub 3 w której występuje tłuszcz i ścięgna to przyprawy się przyklejają do tłuszczu, ścięgien następstwem tego jest nierównomiernie przyprawiony wyrób.
Dobre. :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709003
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy dwóch kilogramach drobno zmielonego mięsa kolejność wyrabiania ma marginalne znaczenie. Przy większych wstępne wyrobienie klas powoduje pewność, że wszystko jest wyrobione jak należy.

Czyli przy dwóch kilogramach w jednym końcu kiełbasy może być czosnek a w drugim pieprz? No bo to w końcu 2 kilogramy więc nie trzeba wyrabiać jak należy.

Nigdy nie mogę zrozumieć jaka jest różnica między kilogramem kiełbasy a toną (oczywiście nie licząc objętości).

Jeśli mamy robić swojski wyrób to nawet przy najmniejszych ilościach powinniśmy to robić jak najbardziej starannie

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709005
Udostępnij na innych stronach

Podobno są audiofile potrafiący na słuch rozpoznać, czy kable do głośników są pozłacane, czy tylko z czystej miedzi. Podobnie z przyprawianiem farszu do kiełbasy. Istotna jest ilość przypraw w stosunku do masy całego farszu i ich dokładne wymieszanie. Jedni dzielą przyprawy i osobno przyprawiają każdą klasę, inni dodają do jednej i potem mieszają ją z kolejnymi. Robiłem i tak i tak - naprawdę nie ma to większego znaczenia. A przynajmniej mój plebejski smak jej nie jest w stanie odczuć :)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709006
Udostępnij na innych stronach

Przy dwóch kilogramach drobno zmielonego mięsa kolejność wyrabiania ma marginalne znaczenie.

Przy obróbce mięsa nic nie ma marginalnego znaczenia. Bez względu na ilość farszu, wyrabiamy go zawsze taka samo, dokładnie i zgodnie z zasadami technologii.

Zatem, proszę tutaj nie pisać bzdur, gdyż będę musiał sięgnąć po kartkę, zwłaszcza że nie po raz pierwszy zwracam uwagę.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709007
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobre. :D

Pawełku może się bardziej rozpiszesz to się wszyscy pośmiejemy. ;)

Jak już wcześniej napisałem mi też łatwiej rozprowadza się przyprawy w I. Niemniej staram się sypać je do III bo tak czytam w przepisach.

Pikanterii dodaje fakt że do mieszałki wkładam pierwszą I i II a następnie w III łapami mieszam przyprawy. A kupiłem mieszałkę aby się nie męczyć czy brudzić. Więc czyściej było by wsypać przyprawy do I i dokładać kolejne klasy

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709008
Udostępnij na innych stronach

 

Dobre. :D

 

Pawełku może się bardziej rozpiszesz to się wszyscy pośmiejemy. ;)

Jak już wcześniej napisałem mi też łatwiej rozprowadza się przyprawy w I. Niemniej staram się sypać je do III bo tak czytam w przepisach.

Pikanterii dodaje fakt że do mieszałki wkładam pierwszą I i II a następnie w III łapami mieszam przyprawy. A kupiłem mieszałkę aby się nie męczyć czy brudzić. Więc czyściej było by wsypać przyprawy do I i dokładać kolejne klasy

Arkadiusz napisał a ja wstawiłem tabelkę z kolejnością. Wszystko jest jasno opisane. Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709009
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75 - jak potrafisz wymieszać dwa kilo mięsa do kleistości tak, by dodane do niego przyprawy rozłożyły się tak, jak opisujesz, to jesteś kozak :) Ja tak nie potrafię. W przypadku większych ilości wyrabianych ręcznie może nastąpić nierównomierność, zwłaszcza przy wędlinach kruchych, których się nie wyrabia, tylko delikatnie miesza. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709010
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75 - jak potrafisz wymieszać dwa kilo mięsa do kleistości tak, by dodane do niego przyprawy rozłożyły się tak, jak opisujesz, to jesteś kozak :) Ja tak nie potrafię. W przypadku większych ilości wyrabianych ręcznie może nastąpić nierównomierność, zwłaszcza przy wędlinach kruchych, których się nie wyrabia, tylko delikatnie miesza.

 

Zapominasz o wodzie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709011
Udostępnij na innych stronach

Kolego MIKI, mam prośbę. Nie wypowiadaj się na razie w kwestiach technologicznych, do czasu aż będziesz miał je porządnie obcykane. Takie wstawki niepotrzebnie rozkręcają atmosferę. Na razie zajmij się dymogeneratorem i czytaj, czyta, czytaj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709013
Udostępnij na innych stronach

W przypadku większych ilości wyrabianych ręcznie może nastąpić nierównomierność, zwłaszcza przy wędlinach kruchych, których się nie wyrabia, tylko delikatnie miesza.

Na to też jest sposób.

 

 

 

Kolego MIKI, mam prośbę. Nie wypowiadaj się na razie w kwestiach technologicznych,

czytaj ............................ :thumbsup:

 

 

 

Tłuszcz jest rozpuszczalnikiem wielu substancji także i przypraw.

Oczywiście, że tak tylko czy akurat w kiełbasie ma służyć za rozpuszczalnik?

 

 

 

Mogę prosić o opinie?

Jest dobrze, obserwuj przepływ dymu żeby był swobodny.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709015
Udostępnij na innych stronach

Może nie rozpuszczalnikiem, a nośnikiem smaku. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709016
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiusz napisał a ja wstawiłem tabelkę z kolejnością. Wszystko jest jasno opisane.

Opisane jest ale dlaczego to już tam nie napisali w tych tabelkach ;)

 

 

@wróbel75 - jak potrafisz wymieszać dwa kilo mięsa do kleistości tak, by dodane do niego przyprawy rozłożyły się tak, jak opisujesz, to jesteś kozak

Nigdy w życiu nie wykonałem 2 kilogramów wędlin. Niemniej nadal podtrzymuję że staram się jak najbardziej przyłożyć do wykonania produktu nie patrząc ile go jest objętościowo.

 

a tak nie potrafię. W przypadku większych ilości wyrabianych ręcznie może nastąpić nierównomierność, zwłaszcza przy wędlinach kruchych, których się nie wyrabia, tylko delikatnie miesza.

Nierównomierność prawie zawsze jest wynikiem niechlujstwa a nie rodzaju wędlin. ;)

 

 

Tłuszcz jest rozpuszczalnikiem wielu substancji także i przypraw.

Pierwszy kolega który napisał coś na temat :thumbsup::clap:

Ja jeszcze pomyślałem o czymś w rodzaju "nośnika smaku" ale już głośno tego nie pisałem


[Dodano: 26 maj 2021 - 14:43]

O Maxel był pierwszy

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709017
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy oddadzą swój aromat do tłuszczu a ten w procesie dalszego wyrabiania farszu równomiernie oklei każdy nawet najdrobniejszy kawałek miesa.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709018
Udostępnij na innych stronach

Tak jak tłuszcz w organizmie jest nośnikiem witamin i składników odżywczych

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709019
Udostępnij na innych stronach

Jest dobrze, obserwuj przepływ dymu żeby był swobodny.

Raczej jest swobodny, przez komin dymi fajnie

https://photos.app.goo.gl/ccF1UGn3sdD5t8pC6

[Dodano: 26 maj 2021 - 14:00]

Zaglądnąłem do środka.

Trochę mi się wydaję, że mało tego dymu...

Ale zauważyłem na kiełbasce że zrobiła się znowu wilgotna (nie wiem czy na zdj widać to dobrze), to chyba tłuszcz się wytapia ..

Czy tak ma być?

Mam 50stC w ustawione, w praktyce jest 48-50

post-98110-0-48880400-1622033980_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709020
Udostępnij na innych stronach

Arku łatwiej to mi jest jednak rozprowadzić przyprawy z I niż w tłuszczu.

 

A kl.III to zawiera jakiś tłuszcz.?

 

Przyprawy rozprowadzamy w kl.1 ponieważ jak dokonasz rozprowadzenia przypraw w klasie 2 lub 3 w której występuj tłuszcz.

 

Naprawdę.? Nic nie pisałem o II wp. Od kiedy to w III wp. występuje jakiś tłuszcz.Kto jak kto , ale Wy powinniście wiedzieć jak wyglądają mięsa poszczególnych klas i co zawierają. :( .

 

W większości kiełbas przyprawy, ew.sól i wodę lub lód dodaje się do III w czasie jej kutrowania.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709021
Udostępnij na innych stronach

Kolego MIKI, mam prośbę. Nie wypowiadaj się na razie w kwestiach technologicznych, do czasu aż będziesz miał je porządnie obcykane. Takie wstawki niepotrzebnie rozkręcają atmosferę. Na razie zajmij się dymogeneratorem i czytaj, czyta, czytaj.

No właśnie czytam - tu dzisiaj padły rozbieżne stwierdzenia na temat tejże kolejności, czy do której klasy należy dodawać przyprawy. Podobne rozbieżności są w zamieszczanych tutaj przepisach. Bo też je czytam. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709022
Udostępnij na innych stronach

Trochę mi się wydaję, że mało tego dymu...

Wędzarnia to nie lokomotywa.

 

 

le zauważyłem na kiełbasce że zrobiła się znowu wilgotna (nie wiem czy na zdj widać to dobrze), to chyba tłuszcz się wytapia ..

Przy temp. 45 - 55 C nic się nie wytapia.Zostaw na razie.Gdzie masz umieszczony termometr.? 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709023
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę.? Od kiedy to w III wp. występuje jakiś tłuszcz.Kto jak kto , ale Wy powinniście wiedzieć jak wyglądają mięsa poszczególnych klas i co zawierają

 

III mięso ścięgniste, ścięgna i błony dopuszczalna ilość tłuszczu do 25%

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709024
Udostępnij na innych stronach

 

Trochę mi się wydaję, że mało tego dymu...

Wędzarnia to nie lokomotywa.

 

 

le zauważyłem na kiełbasce że zrobiła się znowu wilgotna (nie wiem czy na zdj widać to dobrze), to chyba tłuszcz się wytapia ..

Przy temp. 45 - 55 C nic się nie wytapia.Zostaw na razie.Gdzie masz umieszczony termometr.?

Termometr na środku na wysokości kiełebasy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709025
Udostępnij na innych stronach

 

 

No właśnie czytam - tu dzisiaj padły rozbieżne stwierdzenia na temat tejże kolejności, czy do której klasy należy dodawać przyprawy. Podobne rozbieżności są w zamieszczanych tutaj przepisach. Bo też je czytam.

Nie bierz mnie pod włos Kolego, tylko uważnie przeczytaj co napisałem i zastosuj się do tego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709027
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.