Grzewlod Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 26 Maja 2021 Jak zaznaczyłem są odstępstwa, ale nigdy się nad tym głębiej nie zastanawiałem. Moim skromnym zdaniem chodzi o łatwość rozprowadzenia przypraw w mięsie drobno zmielonym. Arkadiusz piszesz, że przyprawy dodajesz do kl.3, itd. Przyprawy rozprowadzamy w kl.1 ponieważ jak dokonasz rozprowadzenia przypraw w klasie 2 lub 3 w której występuje tłuszcz i ścięgna to przyprawy się przyklejają do tłuszczu, ścięgien następstwem tego jest nierównomiernie przyprawiony wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 26 Maja 2021 Jak zaznaczyłem są odstępstwa, ale nigdy się nad tym głębiej nie zastanawiałem. Moim skromnym zdaniem chodzi o łatwość rozprowadzenia przypraw w mięsie drobno zmielonym. Arkadiusz piszesz, że przyprawy dodajesz do kl.3, itd. Przyprawy rozprowadzamy w kl.1 ponieważ jak dokonasz rozprowadzenia przypraw w klasie 2 lub 3 w której występuje tłuszcz i ścięgna to przyprawy się przyklejają do tłuszczu, ścięgien następstwem tego jest nierównomiernie przyprawiony wyrób.Dobre. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 26 Maja 2021 Tak dym ustawiłemhttps://photos.app.goo.gl/7TDKMJYVCAB3r4DD8https://photos.app.goo.gl/F8xf3DvHtqsVvVaq5 Zwiększyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 26 Maja 2021 Przy dwóch kilogramach drobno zmielonego mięsa kolejność wyrabiania ma marginalne znaczenie. Przy większych wstępne wyrobienie klas powoduje pewność, że wszystko jest wyrobione jak należy. Czyli przy dwóch kilogramach w jednym końcu kiełbasy może być czosnek a w drugim pieprz? No bo to w końcu 2 kilogramy więc nie trzeba wyrabiać jak należy.Nigdy nie mogę zrozumieć jaka jest różnica między kilogramem kiełbasy a toną (oczywiście nie licząc objętości).Jeśli mamy robić swojski wyrób to nawet przy najmniejszych ilościach powinniśmy to robić jak najbardziej starannie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 26 Maja 2021 Podobno są audiofile potrafiący na słuch rozpoznać, czy kable do głośników są pozłacane, czy tylko z czystej miedzi. Podobnie z przyprawianiem farszu do kiełbasy. Istotna jest ilość przypraw w stosunku do masy całego farszu i ich dokładne wymieszanie. Jedni dzielą przyprawy i osobno przyprawiają każdą klasę, inni dodają do jednej i potem mieszają ją z kolejnymi. Robiłem i tak i tak - naprawdę nie ma to większego znaczenia. A przynajmniej mój plebejski smak jej nie jest w stanie odczuć Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Przy dwóch kilogramach drobno zmielonego mięsa kolejność wyrabiania ma marginalne znaczenie.Przy obróbce mięsa nic nie ma marginalnego znaczenia. Bez względu na ilość farszu, wyrabiamy go zawsze taka samo, dokładnie i zgodnie z zasadami technologii. Zatem, proszę tutaj nie pisać bzdur, gdyż będę musiał sięgnąć po kartkę, zwłaszcza że nie po raz pierwszy zwracam uwagę. Edytowane 26 Maja 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 26 Maja 2021 Dobre. Pawełku może się bardziej rozpiszesz to się wszyscy pośmiejemy. Jak już wcześniej napisałem mi też łatwiej rozprowadza się przyprawy w I. Niemniej staram się sypać je do III bo tak czytam w przepisach.Pikanterii dodaje fakt że do mieszałki wkładam pierwszą I i II a następnie w III łapami mieszam przyprawy. A kupiłem mieszałkę aby się nie męczyć czy brudzić. Więc czyściej było by wsypać przyprawy do I i dokładać kolejne klasy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Dobre. Pawełku może się bardziej rozpiszesz to się wszyscy pośmiejemy. Jak już wcześniej napisałem mi też łatwiej rozprowadza się przyprawy w I. Niemniej staram się sypać je do III bo tak czytam w przepisach.Pikanterii dodaje fakt że do mieszałki wkładam pierwszą I i II a następnie w III łapami mieszam przyprawy. A kupiłem mieszałkę aby się nie męczyć czy brudzić. Więc czyściej było by wsypać przyprawy do I i dokładać kolejne klasyArkadiusz napisał a ja wstawiłem tabelkę z kolejnością. Wszystko jest jasno opisane. Edytowane 26 Maja 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 26 Maja 2021 @wróbel75 - jak potrafisz wymieszać dwa kilo mięsa do kleistości tak, by dodane do niego przyprawy rozłożyły się tak, jak opisujesz, to jesteś kozak Ja tak nie potrafię. W przypadku większych ilości wyrabianych ręcznie może nastąpić nierównomierność, zwłaszcza przy wędlinach kruchych, których się nie wyrabia, tylko delikatnie miesza. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 26 Maja 2021 @wróbel75 - jak potrafisz wymieszać dwa kilo mięsa do kleistości tak, by dodane do niego przyprawy rozłożyły się tak, jak opisujesz, to jesteś kozak Ja tak nie potrafię. W przypadku większych ilości wyrabianych ręcznie może nastąpić nierównomierność, zwłaszcza przy wędlinach kruchych, których się nie wyrabia, tylko delikatnie miesza. Zapominasz o wodzie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 26 Maja 2021 Tak dym ustawiłemhttps://photos.app.goo.gl/7TDKMJYVCAB3r4DD8https://photos.app.goo.gl/F8xf3DvHtqsVvVaq5 Zwiększyć?Mogę prosić o opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 26 Maja 2021 Kolego MIKI, mam prośbę. Nie wypowiadaj się na razie w kwestiach technologicznych, do czasu aż będziesz miał je porządnie obcykane. Takie wstawki niepotrzebnie rozkręcają atmosferę. Na razie zajmij się dymogeneratorem i czytaj, czyta, czytaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 26 Maja 2021 Tłuszcz jest rozpuszczalnikiem wielu substancji także i przypraw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) W przypadku większych ilości wyrabianych ręcznie może nastąpić nierównomierność, zwłaszcza przy wędlinach kruchych, których się nie wyrabia, tylko delikatnie miesza.Na to też jest sposób. Kolego MIKI, mam prośbę. Nie wypowiadaj się na razie w kwestiach technologicznych,czytaj ............................ Tłuszcz jest rozpuszczalnikiem wielu substancji także i przypraw.Oczywiście, że tak tylko czy akurat w kiełbasie ma służyć za rozpuszczalnik? Mogę prosić o opinie?Jest dobrze, obserwuj przepływ dymu żeby był swobodny. Edytowane 26 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 26 Maja 2021 Może nie rozpuszczalnikiem, a nośnikiem smaku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 26 Maja 2021 Arkadiusz napisał a ja wstawiłem tabelkę z kolejnością. Wszystko jest jasno opisane. Opisane jest ale dlaczego to już tam nie napisali w tych tabelkach @wróbel75 - jak potrafisz wymieszać dwa kilo mięsa do kleistości tak, by dodane do niego przyprawy rozłożyły się tak, jak opisujesz, to jesteś kozak Nigdy w życiu nie wykonałem 2 kilogramów wędlin. Niemniej nadal podtrzymuję że staram się jak najbardziej przyłożyć do wykonania produktu nie patrząc ile go jest objętościowo. a tak nie potrafię. W przypadku większych ilości wyrabianych ręcznie może nastąpić nierównomierność, zwłaszcza przy wędlinach kruchych, których się nie wyrabia, tylko delikatnie miesza. Nierównomierność prawie zawsze jest wynikiem niechlujstwa a nie rodzaju wędlin. Tłuszcz jest rozpuszczalnikiem wielu substancji także i przypraw. Pierwszy kolega który napisał coś na temat Ja jeszcze pomyślałem o czymś w rodzaju "nośnika smaku" ale już głośno tego nie pisałem[Dodano: 26 maj 2021 - 14:43]O Maxel był pierwszy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 26 Maja 2021 Przyprawy oddadzą swój aromat do tłuszczu a ten w procesie dalszego wyrabiania farszu równomiernie oklei każdy nawet najdrobniejszy kawałek miesa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 26 Maja 2021 Tak jak tłuszcz w organizmie jest nośnikiem witamin i składników odżywczych Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 26 Maja 2021 Jest dobrze, obserwuj przepływ dymu żeby był swobodny.Raczej jest swobodny, przez komin dymi fajniehttps://photos.app.goo.gl/ccF1UGn3sdD5t8pC6[Dodano: 26 maj 2021 - 14:00]Zaglądnąłem do środka.Trochę mi się wydaję, że mało tego dymu...Ale zauważyłem na kiełbasce że zrobiła się znowu wilgotna (nie wiem czy na zdj widać to dobrze), to chyba tłuszcz się wytapia ..Czy tak ma być? Mam 50stC w ustawione, w praktyce jest 48-50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Arku łatwiej to mi jest jednak rozprowadzić przyprawy z I niż w tłuszczu. A kl.III to zawiera jakiś tłuszcz.? Przyprawy rozprowadzamy w kl.1 ponieważ jak dokonasz rozprowadzenia przypraw w klasie 2 lub 3 w której występuj tłuszcz. Naprawdę.? Nic nie pisałem o II wp. Od kiedy to w III wp. występuje jakiś tłuszcz.Kto jak kto , ale Wy powinniście wiedzieć jak wyglądają mięsa poszczególnych klas i co zawierają. . W większości kiełbas przyprawy, ew.sól i wodę lub lód dodaje się do III w czasie jej kutrowania. Edytowane 26 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 26 Maja 2021 Kolego MIKI, mam prośbę. Nie wypowiadaj się na razie w kwestiach technologicznych, do czasu aż będziesz miał je porządnie obcykane. Takie wstawki niepotrzebnie rozkręcają atmosferę. Na razie zajmij się dymogeneratorem i czytaj, czyta, czytaj.No właśnie czytam - tu dzisiaj padły rozbieżne stwierdzenia na temat tejże kolejności, czy do której klasy należy dodawać przyprawy. Podobne rozbieżności są w zamieszczanych tutaj przepisach. Bo też je czytam. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Trochę mi się wydaję, że mało tego dymu...Wędzarnia to nie lokomotywa. le zauważyłem na kiełbasce że zrobiła się znowu wilgotna (nie wiem czy na zdj widać to dobrze), to chyba tłuszcz się wytapia ..Przy temp. 45 - 55 C nic się nie wytapia.Zostaw na razie.Gdzie masz umieszczony termometr.? Edytowane 26 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Naprawdę.? Od kiedy to w III wp. występuje jakiś tłuszcz.Kto jak kto , ale Wy powinniście wiedzieć jak wyglądają mięsa poszczególnych klas i co zawierają III mięso ścięgniste, ścięgna i błony dopuszczalna ilość tłuszczu do 25% Edytowane 26 Maja 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 26 Maja 2021 Trochę mi się wydaję, że mało tego dymu...Wędzarnia to nie lokomotywa. le zauważyłem na kiełbasce że zrobiła się znowu wilgotna (nie wiem czy na zdj widać to dobrze), to chyba tłuszcz się wytapia ..Przy temp. 45 - 55 C nic się nie wytapia.Zostaw na razie.Gdzie masz umieszczony termometr.?Termometr na środku na wysokości kiełebasy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 26 Maja 2021 No właśnie czytam - tu dzisiaj padły rozbieżne stwierdzenia na temat tejże kolejności, czy do której klasy należy dodawać przyprawy. Podobne rozbieżności są w zamieszczanych tutaj przepisach. Bo też je czytam. Nie bierz mnie pod włos Kolego, tylko uważnie przeczytaj co napisałem i zastosuj się do tego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-709027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.