Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

kiełbasy po małym szlifie lekko poddymione i podsuszone. 

:thumbsup:  :tongue:   :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-715829
Udostępnij na innych stronach

Super!

 

 

Dajecie czadu.

 

 

:thumbsup::tongue::clap:

 

Dziękujemy :)

Dobiegł koniec suszenia, smak się przegryzły i ustabilizował  :tongue:  nie będę pisał o smaku, to trzeba osobiście ocenić, jedynie co można poprawić na przyszłość to dodać nieznacznie więcej tłuszczu i odpowietrzyć farsz (nam brakowało czasu), teraz zdarzają się dziurki :) .

post-84535-0-10435000-1627731140_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-716741
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie będę pisał o smaku, to trzeba osobiście ocenić
Przyjaciele , niektórych znacie byli na BBQ Zegrze- stwierdzili ,że znakomite  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-716744
Udostępnij na innych stronach

 

 

stwierdzili ,że znakomite :D

Właśnie o to chodzi, żeby oceny dokonały inne osoby, czy były jakieś sugestie np., że za mało pikantne itp. ?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-716832
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze grillowanie u Muskiego zadziało mi mocno na ślinianki i kubki smakowe :tongue: , zawiniły wisienki ;).

Dziś i u mnie małe co nie co które zaczęło się od kulki :D

post-84535-0-66824300-1627824384_thumb.jpg

Przygotowanie mięsa i marynat.

post-84535-0-88756000-1627824513_thumb.jpg

post-84535-0-77147900-1627824546_thumb.jpg

post-84535-0-85477200-1627824579_thumb.jpg

post-84535-0-37734200-1627824600_thumb.jpg

Przygotowanie roladek i ziemniaków.

post-84535-0-34335000-1627824717_thumb.jpg

Wypalenie płyty.

post-84535-0-52219300-1627824765_thumb.jpg

Grillowanie

post-84535-0-73429100-1627824852_thumb.jpgpost-84535-0-72306700-1627824867_thumb.jpg

:tongue: :tongue: :tongue:

post-84535-0-40923000-1627824931_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-716920
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę ostrości.

Co z nimi robisz? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717573
Udostępnij na innych stronach

Co z nimi robisz?

Zrobiłem nie duży zapas, tak żeby wystarczyło do następnego sezonu. Cześć wyczyściłem, pociąłem drobno i zalałem olejem (pikantny olej można dodać do tłuszczy itp.), druga cześć trafiła do zamrażalki (używam ich do potraw kociołkowych), a większość suszę  i do słoika w razie potrzeby można zmielić, żółta papryka nie zmieni koloru wędliny.

 

P.S. Papryki koloru czerwonego (wiśniowe) pokazane na powyższej fotce są sprzedawane chyba w Biedronce z nadzieniem serowym w zalewie olejowej są bardzo smaczne, wiec jak ktoś chce to może z tej papryki zrobić sobie podobną w słoiku. Zastanawiam się czy nie podjechać jeszcze na Bronisze i kupić 2 kg wiśniowej i zrobić kilka słoików ta papryka jest mało pikantna i jako przystawka świetnie się sprawdza.  Zastanawiam się tylko jak długa jest trwałość tak zrobionej papryki? 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717585
Udostępnij na innych stronach

Na Węgrzech paprýkę czereśniową faszerują  kapustą,czasami można spotkać  ją na placu igołomskim w Krakowie.Ja w tym roku kupiłem suszone ziarna papryki jest w nich moc.

post-63315-0-26250000-1628159654_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717605
Udostępnij na innych stronach

Ja w tym roku kupiłem suszone ziarna papryki jest w nich moc.

 

Ja suszę w całości z ziarnami żeby mieć tą moc :)

 

czereśniową faszerują

 

Orientujesz się jaki jest okres ważności ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717608
Udostępnij na innych stronach

czereśniową faszerują

 

Orientujesz się jaki jest okres ważności ?

 

To jest papryka  kiszona wraz z kapustą,nie zwracałem nigdy uwagi na termin przydatności do spożycia więc nie wiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717615
Udostępnij na innych stronach

Ja w tym roku kupiłem suszone ziarna papryki jest w nich moc.

 

Bilu mam i ja :) odebrałem pestki z czereśni właśnie się suszą.

post-84535-0-04613100-1628190911_thumb.jpg

post-84535-0-34664300-1628190936_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717686
Udostępnij na innych stronach

Ja faszerowałam tego typu papryczki - miałam je ok. miesiąca bo po prostu zjedliśmy. Kupuję faszerowane papryczki w Kauflandzie i też wytrzymują mi z miesiąc  natomiast podobne kupione w Auchan zepsuły się  - tzn tak jakby ser zaczął fermentować - po tygodniu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717695
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapas Węgierskiej kapusty na ostro oraz papryczek faszerowanych kapustą i czosnkiem zrobiony,czereśniowej która jest o wiele lepsza jeszcze niema.

A może tak dało by rade przepisy podać? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717838
Udostępnij na innych stronach

faszerowanych kapustą i czosnkiem

 

Wygląda wyborowo :thumbsup: Bilu jak możesz podaj przepis jutro zamierzam zrobić kilka słoików czeresienki na próbę w occie i oleju jak będzie smaczna to niebawem ruszam na Bronisze.

 

Czereśnia zmielone razem z częścią pestek jest moc. Dawno tak zatok nie przeczyściłem jak dziś podczas mielenia :D:facepalm:

 

post-84535-0-93484500-1628279354_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717844
Udostępnij na innych stronach

 

Zapas Węgierskiej kapusty na ostro oraz papryczek faszerowanych kapustą i czosnkiem zrobiony,czereśniowej która jest o wiele lepsza jeszcze niema.

A może tak dało by rade przepisy podać? :D

 

Też chciałbym znać przepis na zalewe.Te są kupione.Czasami robię z serkiem jak w temacie 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2963-papryka-ostra-nadziewana-bialym-serem-jak-zrobic/page-3?hl=fet%C4%85

post #36.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717864
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapas Węgierskiej kapusty na ostro oraz papryczek faszerowanych kapustą i czosnkiem zrobiony,czereśniowej która jest o wiele lepsza jeszcze niema.

A może tak dało by rade przepisy podać? :D

 

Też chciałbym znać przepis na zalewe.Te są kupione.Czasami robię z serkiem jak w temacie 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2963-papryka-ostra-nadziewana-bialym-serem-jak-zrobic/page-3?hl=fet%C4%85

post #36.

 

Ja jadlam jeszcze nadziewana jakas pasta tunczykowa , super byly

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717889
Udostępnij na innych stronach

Też chciałbym znać przepis na zalewe.

 

Poradziłem sobie :) zrobiłem kilka słoików wiśniowej w zalewie octowej z czosnkiem i szalotką. Do czosnku nie jestem przekonany jak będą się komponować smaki. Jak będzie smacznie to dorobię kilka słoików.

post-84535-0-77905400-1628353445_thumb.jpg

post-84535-0-67775900-1628353468_thumb.jpg

Kilka możliwości wykorzystania ostrej papryki.

post-84535-0-39550500-1628353490_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/6/#findComment-717932
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.