Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłeś z surowej ryby czy z parzonej.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-727212
Udostępnij na innych stronach

To po co wstawiać zdjęcie wyrobu jeżeli nie ma przepisu?

 

Zastanawiam się jakie Kolega ma intencję zadając to nieprecyzyjne pytanie z podtekstami. Chcesz wywołać burzę w szklance wody.

Po pierwsze to mój kącik kuchenny i ja decyduję co zamieszczę a czego nie zamieszczę, a nie Kolega. Nad wszystkim nadzór ma administracja i zawsze może zablokować, zbanować itp. jeżeli nie będę stosował się do regulaminem (proponuję się z nim zapoznać),jak na razie to nie ma tam paragrafu mówiącego o tym, że coś źle czynię. Po drugie to jakby Kolega zapoznał się z moim kącikiem to wiedziałby, że nigdy nie robię i nie robiłem problemów z moimi przepisami. Skoro napisałem, że przepis jest autorski i nie jestem upoważniony do jego publikacji to proszę mnie nie namawiać w podtekstach do łamania przepisów bo tego nie zrobię. Proponuję zapoznać się z wieloma wpisami na forum gdzie użytkownik forum pyta o przepis a autor odpowiada, że wysłał na PW nie chcąc go udostępnić innym. Myślę, że na tym zakończmy te bicie niepotrzebnej piany.

 

Robiłeś z surowej ryby czy z parzonej.?

 

Surowej nie parzonej 2x mielonej sitko 4 mm celem osiągnięcia lepszej smarowności ponieważ wcześniejszy który zrobiłem był za mało smarowny.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-727213
Udostępnij na innych stronach

Ciemny bananowiec :)

attachicon.gifbanan.jpg

Ciasto Agi jest pyszne jak na razie najlepsze smakowo jakie miałem okazje spróbować z bananów :tongue:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-727225
Udostępnij na innych stronach

 

 

To po co wstawiać zdjęcie wyrobu jeżeli nie ma przepisu?
Przepisów na paprykarz  jest na forum bez liku. Są to dobre sprawdzone wielokrotnie przepisy. By nie naciskać Grzegorza - jest to mój przepis własny i prosiłem go by nie upubliczniał.  Ryba Arku oczywiście surowa  :D  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-727241
Udostępnij na innych stronach

Więc na tym temat paprykarza według przepisu Kol. Muskiego można uznać za zakończony.... Odnośnie mojego pytania to pytałem z ciekawości ponieważ ja również kiedyś zamieściłem przepis na paprykarz Szczeciński ponoć według oryginalnej receptury i chciałem zrobić porównanie.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-727250
Udostępnij na innych stronach

Jacek kolagen rybi w zupełności wystarczy, poza nim są również tłuszcze które gęstnieją i ryż, ostatnim razem jak robiłem paprykarz to masę zrobiłem gęstszą od tej co teraz dlatego był mniej smarowny tym razem masę zrobiłem żadszą bo zależy mi na większej smarowności. Jaka będzie konsystencja okaże się za dwa dni po tyndalizacji jak masa wystygnie. Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-727286
Udostępnij na innych stronach

A wystarczy nogi umyć. ????

:)

:) Tak kiedyś było pamiętam jak córka kiedyś deptała ale wtedy kisiło się dużo..... dużo... więcej kapusty :).

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-728091
Udostępnij na innych stronach

Kapusta świetna - drobno krojona , super świeża - Dostałem swoje 15 kg - też zrobione wg Muskiego :D (carska)

Od wielu lat zawsze biorę od tego samego rolnika, kapusta zawsze była świetna bardzo soczysta do tej pory mam jeszcze trochę kiszonej w zeszłym roku.

 

Dostałem swoje 15 kg - też zrobione wg Muskiego :D (carska)

Znam wiele zadowolonych osób którzy korzystają z Twojego Rodowego przepisu, który jest dopracowany w każdym calu :thumbsup: , ja swoją robię od zawsze pod mój smak który nam odpowiada. Jak kiedyś zechcę zmienić smak :tongue: to znając Ciebie nie odmówisz mi paru dekagramów swojej kapuchy :) i vice versa. Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-728096
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu ja co roku kiszę kapustę z przepisu Muskiego smakuje zawsze wyśmienicie i nie tylko mi :tongue: przepis dopracowany w dechę  :thumbsup:

Co do twojej kapusty też ją próbowałem pamiętasz jest inna łagodniejsza i też fajnie smakuje z dodatkiem koperku  :tongue:

 

 

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-728115
Udostępnij na innych stronach

jest inna łagodniejsza i też fajnie smakuje

 

Masz rację kapusta ta sama ale zupełnie dwa inne smaki :thumbsup:

Dziś zakisiłem liście tym samym zakończyłem robienie kiszonek w tym roku.

post-84535-0-74685100-1634996021_thumb.jpgpost-84535-0-53232400-1634996045_thumb.jpg

post-84535-0-58896400-1634996070_thumb.jpgpost-84535-0-52458700-1634996090_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-728198
Udostępnij na innych stronach

Sok z buraczków wg sverige2

Przepis : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page-37

post-84535-0-09302600-1635365352_thumb.jpg

Buraczki pocięte w słupki do dalszego wykorzystania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-728937
Udostępnij na innych stronach

No fajnie to wygląda, jednak nie wiem czy dobrze widzę, ale te słupki chyba zbyt grube, ponieważ buraki powinny być posiekane jak najcieniej i jak najdrobniej, aby oddać w pełni całą swą zawartość, wtedy "kwas" jest znacznie bardziej esencjonalny, nawet krojąc w cienkie talarki nie są tak efektywne jak po utarciu ich na grubej tarce jarzynowej. (sprawdzone wielokrotnie), tak czy inaczej  :D:thumbsup::clap: !!!

Pozdrawiam serdecznie :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-728987
Udostępnij na innych stronach

te słupki chyba zbyt grube,

Tak specjalnie są pocięte nie mogłem zbyt drobno ponieważ pójdą do dalszego wykorzystania :), następnym razem się poprawię :thumbsup:  

 

 

wtedy "kwas" jest znacznie bardziej esencjonalny,

Nie wątpię :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam serdecznie :D

Dziękuję wzajemnie.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-729002
Udostępnij na innych stronach

Najważniejszy jest sok,ja tak ogólnie tnę na 4 lub 5 części. Robię tak jak to przedstawił kiedyś śp. Adolf Kudliński, jest pyszny. Przynajmniej dla mnie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-729051
Udostępnij na innych stronach

Można oczywiście różnie, najczęściej jednak używam te dwa sposoby, albo na grubej tarce jarzynowej, lub kroję buraki na ćwiartki i dalej tnę NINJĄ na nożu do szatkowania kapusty na takie mniej więcej plasterki :

 

0dd30086b0184f480cc70aea9e388165_367617_

 

Uważam jednak po wielu można powiedzieć testach, że najbardziej esencjonalny i smakowity jest ten "Kwas" przygotowany na tarczy do tarcia jarzyn :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-729055
Udostępnij na innych stronach

Całkowicie się z tobą Maski zgadzam, bo głownie chodzi przecież o to aby wydobyć maksymalnie dużo soku zawartego w samym buraku. Kiedy jednak jest on "podziabany" zbyt grubo, to już efekt nie jest taki sam. Przynajmniej mnie tak wychodziło, a próbowałem różnie :D . Każdy musi jednak sam dopasować sposób do własnych preferencji smakowych. Tak czy inaczej jak dla mnie to taki słodko kwaśny "sok z buraka" jest "bomba" :D:thumbsup::clap:  .

 

Tak mi najbardziej odpowiada, kwas jest wtedy bardzo esencjonalny i nieomal "gęsty" :D.

 

DSC_7383.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/11/#findComment-729060
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.