Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, tak jak pisałem, lubię słodko :D , tak zdecydowanie słodko, i niezbyt mocno kwaśno, ale ten cukier zanika, a smak się wyrównuje, i jest wtedy przepyszny.  To dokładnie tak samo jak z tą osławioną szwedzką zalewą do śledzi " 1 - 2 - 3 " czyli :

1 część 10 -12% (szklanka)    2 części cukru (2szklanki)   3 części wody (3 szklanki) . Nooo, i ludzie mówią, "ło matko i córko", toć to będzie ulepek, a okazuje się że cukier ginie, smaki się wyrównują, i śledzie, oraz wszelkie marynaty są przepyszne. Kiedyś w Polsce np. ogórki konserwowe były tylko tak kwaśne że kozie można było pod ogon.... a dziś ? Większość ogórasków konserwowych w sklepach słodziutkie i kwaskowate, a nie kwaśne, aż miło :D  https://receptfavoriter.se/recept/aettikslag-eller-1-2-3-lag

 

inlagd_zucchini_2_980.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729073
Udostępnij na innych stronach

No cukru nie żałujesz ,

Jarek zważ ile waży porcja cukru z łyżki którą dawkujesz cukier. Łyżka łyżce nie równa przekonaliśmy się z Muskim o tym podczas kiszenia ogórków jak Aga podała proporcje soli okazało się wtedy, że dawka była 6g wyższa od zakładanej.  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729075
Udostępnij na innych stronach

Używając metody proporcjonalnej, nie ma to żadnego znaczenia, ale już Grzegorzu właśnie dla Ciebie to robię. Cukier ładny, dosyć miałki, polskiej produkcji, nabyty w Lidlu :D. Pojemność miarki to "1 łyżka stołowa", miary łyżeczkowe  są w Szwecji bardzo powszechnie używane. Mają zawsze tą samą objętość, a więc ważona na wadze jubilerskiej 1 łyżka stołowa to 15 ml. pojemności i cukier ważył 15 gram. Natomiast ta prawdziwa stołowa, którą używam do jedzenia i do cukru który sypię do buraków, zawiera całe 30 gram cukru, i tyle samo soli Kłodawskiej. Tak więc na 1 litr wlanej do buraków wody daję 10 g. soli, plus 30 g. cukru :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729088
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu właśnie dla Ciebie to robię

 

Dziękuję :)

 

Natomiast ta prawdziwa stołowa, którą używam do jedzenia i do cukru który sypię do buraków, zawiera całe 30 gram cukru,

 

Zapytałem ponieważ na łyżce której używam zmieści się 26g cukru. Robiąc sok wg przepisu dałem nieco mniej cukru ponieważ z Twojego opisu wynika, że lubisz słodko, ja nie za bardzo przepadam za słodyczą. Jak próbowałem wodę na zalewę do buraczków to smakiem dominującym była sól dlatego zapytałem. Teraz mogę przyjąć, że dałem ok. 20g cukru mniej niż w Twoim przepisie. Jak będę chciał to zawsze po zakończonym procesie sok mogę dosłodzić a odwrotnie już się nie da.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729101
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Skoro jest temat buraczany to pozwolę sobie podzielić się moim przepisem na sałatkę.

Dokładnie umyte wkładamy do rękawa do pieczenia, odrobinę solimy. Rękaw zawiązany z obu końców a na środku robimy dziurkę aby para mogła uchodzić.

Średniej wielkości buraki są gotowe po około 60 minutach w temperaturze 160 st C.

Jeszcze ciepłe obieramy za pomocą ręcznika papierowego, następnie przecieramy na grubej tarce.

Na kilogram dodajemy około 50 - 60 ml domowego octu malinowego. I nic więcej, ani soli czy pieprzu itp.

Życzę smacznego.

Buraki jakich używam pochodzą z ogrodu od znajomych.

 

Serdeczności z gorącej Kuby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729102
Udostępnij na innych stronach

 

 

50 - 60 ml domowego octu malinowego

Powaliłeś mnie tym octem  :tongue: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729113
Udostępnij na innych stronach

 

Jak próbowałem wodę na zalewę do buraczków to smakiem dominującym była sól dlatego zapytałem. Teraz mogę przyjąć, że dałem ok. 20g cukru mniej niż w Twoim przepisie. Jak będę chciał to zawsze po zakończonym procesie sok mogę dosłodzić a odwrotnie już się nie da.

 

Ta 26 gramowa łyżka soli jest absolutnie OK. Zapewniam Cię że po okresie fermentacji, smaki tak jak pisałem, wyrównają się, i soli nie będziesz zupełnie w "pychotce" wyczuwał, natomiast jeżeli jesteś mniej słodkolubny niż ja, to oczywiście poziom słodyczy też będzie całkowicie wystarczający. Wiele osób zupełnie cukru nie dodaje, uważając że buraki czerwone mają go w wystarczającą ilość. Dla mnie jednak niestety nie. Napój jest wtedy tylko takim prawdziwym kwasem buraczanym, a kiedy moje kubki smakowe są stęsknione za "kwasem", to mam sok z kiszonej kapusty, który sobie zawsze dyżuruje zabutelkowany w lodówce. Po prostu ten napój, ma być dla mnie ewidentnie i zdecydowanie słodko, i niezbyt mocno kwaśny, Kiedy przygotowuję "Barszcz Czerwony", ten również w swej podstawie ma być słodki, a dopiero w następnej kolejność kwaskowaty, aczkolwiek niezbyt mocno, wszystko ma polegać na tzw. równowadze smakowej. Tak u mnie wszyscy lubią, więc tak też robię.  Ty Grzegorzu, jak również inni z naszych SiB-ów, jeżeli zechcą z receptury skorzystać, to ilość soli i cukru dopasują sobie wg. własnego smaku i gustu. Najbardziej istotna jest tu proporcja wody w stosunku do buraków. Ma jej być 2.5 max 3,0 litra na 1.0 - 1,2 kg obranych buraków. Wtedy jest od razu gotowy, wspaniały napój w odpowiedniej ilości do konsumpcji, tylko pić, i delektować się pychotką :thumbsup: .

Pozdrawiam serdecznie :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729164
Udostępnij na innych stronach

Skoro jest temat buraczany to pozwolę sobie podzielić się moim przepisem na sałatkę.

 

Aga robi sałatkę w podobny sposób, buraki gotuje w wodzie lekko posolonej tak żeby nie były przegotowane, następnie po obraniu ściera na "grubej"-jarzynowej tarce. Paprykę kroi w kostkę 0,5 cm, cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie wszystkie składniki wrzucamy do gotującej zalewy, doprowadzając do ponownego zagotowania i wkładamy do słoików. 

Składniki :

Buraki 6 kg

Cebula duża 7 szt.

Papryka czerwona 1 kg

Zalewa :

1 szklanka octu 10%

2 szklanki cukru

2 szklanki wody

sól do smaku

Do tej pory mamy jeszcze buraczki zrobione w 2019 r. :tongue:

[Dodano: 29 paź 2021 - 17:35]

 

 

ten również w swej podstawie ma być słodki

Jarek powyższy przepis powinie Ciebie zainteresować ponieważ buraczki są lekko słodkie a zarazem kwaskowe (balans smakowy) w Twoim guście.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729237
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, W S mamy miarki , bo u nas wiekszosc przepisow , szczegolnie na ciasta jes podawana w dl/decylitr, wiec lyzka czy lyzaczka jest identyczna dla wszystkich i nikt nie pyta jak sie podaje przepis jak duza jest lyzka :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729249
Udostępnij na innych stronach

 

 

arek powyższy przepis powinie Ciebie zainteresować ponieważ buraczki są lekko słodkie a zarazem kwaskowe (balans smakowy) w Twoim guście.
O tak bo dla mnie świetne ale za słodkie  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729250
Udostępnij na innych stronach

 

 

lyzaczka jest identyczna dla wszystkich

@electra w PL sprzedawane są w sklepach łyżki i łyżeczki różnych wielkości w zależności od producenta, natomiast standardową miarą przyjętą w farmacji jest 15ml dla łyżki i 5ml dla łyżeczki, w gospodarstwie domowym teoretycznie powinno być podobnie 15g i 5g, znając realia zadałem pytanie jak widać nie pomyliłem się :).

 

 

O tak bo dla mnie świetne ale za słodkie

Jeśli preferujesz mniej słodki smak możesz zmniejszyć proporcje :) pod swój gust.    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729285
Udostępnij na innych stronach

 

Skoro jest temat buraczany to pozwolę sobie podzielić się moim przepisem na sałatkę.

 

Aga robi sałatkę w podobny sposób, buraki gotuje w wodzie lekko posolonej tak żeby nie były przegotowane, następnie po obraniu ściera na "grubej"-jarzynowej tarce. Paprykę kroi w kostkę 0,5 cm, cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie wszystkie składniki wrzucamy do gotującej zalewy, doprowadzając do ponownego zagotowania i wkładamy do słoików. 

Składniki :

Buraki 6 kg

Cebula duża 7 szt.

Papryka czerwona 1 kg

Zalewa :

1 szklanka octu 10%

2 szklanki cukru

2 szklanki wody

sól do smaku

Do tej pory mamy jeszcze buraczki zrobione w 2019 r. :tongue:

[Dodano: 29 paź 2021 - 17:35]

 

 

ten również w swej podstawie ma być słodki

Jarek powyższy przepis powinie Ciebie zainteresować ponieważ buraczki są lekko słodkie a zarazem kwaskowe (balans smakowy) w Twoim guście.

 

 

 Ta ilosc cukru, czy to na pewno bedzie lekko slodkawe?

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729318
Udostępnij na innych stronach

Brakuje mi w tym przepisie jeszcze jednej szklanki wody, aby było tradycyjnie "1 - 2 - 3", do czego od paru dziesięcioleci zdążyłem się jednak przyzwyczaić :D . Nawet te słynne i autentycznie wspaniałe "Rolmopsy Maxella", finalnie, po wielu różnych próbach, zalewam właśnie tym "szwedzkim zestawem zalewy 1-2-3" i chyba po wielu, wielu, latach  zabawy w to nasze ukochane kulinarne hobby, muszę stwierdzić że bardziej uniwersalnej i wspaniałej zalewy do marynat, do dziś nie spotkałem. Choć sam przed laty laty będąc jeszcze no powiedzmy młodym człowiekiem zawitałem do Szwecji, to łapałem się za głowę i pukałem w czoło, pytając jak można jeść słodkie śledzie w marynacie, warzywa, sałatki etc. :D ??? Na stare lata więc chyba się jednak nie tylko dziecinnieje, ale cóż takie życie, należy go brać takim jakie jest, i cieszyć się każdym pięknym dniem z naszymi smakołykami :D:thumbsup: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729328
Udostępnij na innych stronach

@sverige2,W kraju gdzie przez 10 miesiecy jest zima a pozniej juz tylko lato i lato to nie ma sie co dziwic , ja tez lubie taka proporcje i robie wedlog niej , zaworze do PL moje przetwory czasem ,ludzie jedza i smakuje im ..a jak uslysza ze tyle tam cukru  to wierzyc nie chca :)

@Grzewlod, dlatego u nas kazdy korzysta zmiarek , sa dostepne w kazdym sklepie a nawet dodawane jako gadzety z maka,

U nas tez nikt nie podaje miar na szklanki , kostki itp, :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729343
Udostępnij na innych stronach

Jest dokładnie tak jak to piszesz Electro, zarówno w jednej, jak i w drugiej sprawie. Te smaki się wyrównują, cukier gdzieś znika i jest pychota że paluszki lizać. W Polsce również, w 99%, kto skosztuje wyrobów wg. tej receptury "1-2-3", to prosi o przepis, a jak usłyszą, to dziwią się, ojej, tyle cukru, to wręcz niemożliwe ? W mojej rodzinie np. to już tylko ja, jadam jeszcze tradycyjny śledź w oleju z cebulką,i odrobiną octu, lub śledź w śmietanie, tak typowo po polsku, bo też je uwielbiam, reszta się "odzwyczaiła" i mówią dziękuję :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729371
Udostępnij na innych stronach

Ta ilosc cukru, czy to na pewno bedzie lekko slodkawe?

ANNAM jak zechcesz skorzystać z przepisu to zrób małą ilość na próbę, po tygodniu jak się smaki przegryzą sprawdź czy Tobie słodycz pasuje. Zapewniam, że słodycz nie dominuje. Nie wiem jakiego porównania użyć hmmm.... spróbuję porównać słodycz do słodzenia herbaty, Są osoby które słodzą herbatę 3 lub 4 łyżeczki i piją jak dla mnie bardzo słodką, ja słodzę max 1 łyżeczkę i to niepełną (czuć cukier ale nie dominuje on smaku)takie właśnie są buraczki. Dziś trochę w międzyczasie podziałałem i kilka ptaków zrobiłem :).

post-84535-0-05537000-1635606891_thumb.jpgpost-84535-0-47906100-1635606945_thumb.jpg

post-84535-0-48577400-1635606965_thumb.jpgpost-84535-0-17175200-1635607002_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729398
Udostępnij na innych stronach

 

 

i kilka ptaków zrobiłem
Bardzo lubię :thumbsup:  , na dodatek z ryżem . Samo mięsko mi nie bardzo w tym pasi , z kaszami też nie. No powybrzydzałem :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729402
Udostępnij na innych stronach

Coś o cukrze chyba było. Do końca nie czytałem. Osobiście wyrzuciłem. Tz mam bo goście przychodzą i mówią że lubią posłodzić herbatę, kawę. Profana ale gość w dom cukier powinien być. Niekiedy wpadki były "nie mam". Ale cukier niezbędny jako przyprawa. I jak czytam to jak piszecie wszędzie jest słone śledzie, ostre papryki, musztardy, mięsa. Jak sam robię też dodaje. I? starczy. Ciast nie jadam, herbat, kaw nie słodzę. Miód lubię ale nie za dużo. Wszystko w balansie. Ale czy warto umrzeć zdrowym? Pytanie to zaczyna mnie nurtować. Nurtować? kiedyś zrezygnowałem z cukru i jak zacząłem czytać etykiety to się okazało że i tak go dostarczam organizmowi w potrzebnej dawce a może nawet więcej. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729443
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta ilosc cukru, czy to na pewno bedzie lekko slodkawe?

Buraki same w sobie są słodkie, wiec po co je dosładzać?

Tę słodkość końcową można zbalansować ilością octu (patrz casus coca-coli)

Niemniej podejrzewam, że ocena uzależniona jest od "uzależnienia" od cukru  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729449
Udostępnij na innych stronach

Niemniej podejrzewam, że ocena uzależniona jest od "uzależnienia" od cukru :facepalm:

 

Uwielbiam cukier w sokach zwłaszcza na samym początku fermentacji ;):).

Wyłowiłem dziś butelkę zeszłorocznych kiszeniaków do tego kurczak w płatkach kukurydzianych oraz sos na wzór tysiąca wysp :tongue: wg Agi.

post-84535-0-47883700-1635696591_thumb.jpgpost-84535-0-70445000-1635696634_thumb.jpg

post-84535-0-32520800-1635696653_thumb.jpgpost-84535-0-76313900-1635696677_thumb.jpg

post-84535-0-29081200-1635696701_thumb.jpg

 

Kilka słodkości Agi do kawy.

post-84535-0-80044200-1635699158_thumb.jpgpost-84535-0-72944300-1635699169_thumb.jpg

post-84535-0-93443600-1635699180_thumb.jpgpost-84535-0-08315100-1635699548_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729563
Udostępnij na innych stronach

Sok z buraczków wg sverige2

Przepis : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page-37

attachicon.gifsok.jpg

Buraczki pocięte w słupki do dalszego wykorzystania.

 

Noooo, i "Co tam panie w polityce" :D ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-730035
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.