sverige2 Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 28 Października 2021 Tak, tak jak pisałem, lubię słodko , tak zdecydowanie słodko, i niezbyt mocno kwaśno, ale ten cukier zanika, a smak się wyrównuje, i jest wtedy przepyszny. To dokładnie tak samo jak z tą osławioną szwedzką zalewą do śledzi " 1 - 2 - 3 " czyli :1 część 10 -12% (szklanka) 2 części cukru (2szklanki) 3 części wody (3 szklanki) . Nooo, i ludzie mówią, "ło matko i córko", toć to będzie ulepek, a okazuje się że cukier ginie, smaki się wyrównują, i śledzie, oraz wszelkie marynaty są przepyszne. Kiedyś w Polsce np. ogórki konserwowe były tylko tak kwaśne że kozie można było pod ogon.... a dziś ? Większość ogórasków konserwowych w sklepach słodziutkie i kwaskowate, a nie kwaśne, aż miło https://receptfavoriter.se/recept/aettikslag-eller-1-2-3-lag Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 28 Października 2021 (edytowane) No cukru nie żałujesz ,Jarek zważ ile waży porcja cukru z łyżki którą dawkujesz cukier. Łyżka łyżce nie równa przekonaliśmy się z Muskim o tym podczas kiszenia ogórków jak Aga podała proporcje soli okazało się wtedy, że dawka była 6g wyższa od zakładanej. Edytowane 28 Października 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 28 Października 2021 Używając metody proporcjonalnej, nie ma to żadnego znaczenia, ale już Grzegorzu właśnie dla Ciebie to robię. Cukier ładny, dosyć miałki, polskiej produkcji, nabyty w Lidlu . Pojemność miarki to "1 łyżka stołowa", miary łyżeczkowe są w Szwecji bardzo powszechnie używane. Mają zawsze tą samą objętość, a więc ważona na wadze jubilerskiej 1 łyżka stołowa to 15 ml. pojemności i cukier ważył 15 gram. Natomiast ta prawdziwa stołowa, którą używam do jedzenia i do cukru który sypię do buraków, zawiera całe 30 gram cukru, i tyle samo soli Kłodawskiej. Tak więc na 1 litr wlanej do buraków wody daję 10 g. soli, plus 30 g. cukru . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 28 Października 2021 (edytowane) Grzegorzu właśnie dla Ciebie to robię Dziękuję Natomiast ta prawdziwa stołowa, którą używam do jedzenia i do cukru który sypię do buraków, zawiera całe 30 gram cukru, Zapytałem ponieważ na łyżce której używam zmieści się 26g cukru. Robiąc sok wg przepisu dałem nieco mniej cukru ponieważ z Twojego opisu wynika, że lubisz słodko, ja nie za bardzo przepadam za słodyczą. Jak próbowałem wodę na zalewę do buraczków to smakiem dominującym była sól dlatego zapytałem. Teraz mogę przyjąć, że dałem ok. 20g cukru mniej niż w Twoim przepisie. Jak będę chciał to zawsze po zakończonym procesie sok mogę dosłodzić a odwrotnie już się nie da. Edytowane 28 Października 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 28 Października 2021 Witam, Skoro jest temat buraczany to pozwolę sobie podzielić się moim przepisem na sałatkę.Dokładnie umyte wkładamy do rękawa do pieczenia, odrobinę solimy. Rękaw zawiązany z obu końców a na środku robimy dziurkę aby para mogła uchodzić.Średniej wielkości buraki są gotowe po około 60 minutach w temperaturze 160 st C.Jeszcze ciepłe obieramy za pomocą ręcznika papierowego, następnie przecieramy na grubej tarce.Na kilogram dodajemy około 50 - 60 ml domowego octu malinowego. I nic więcej, ani soli czy pieprzu itp.Życzę smacznego.Buraki jakich używam pochodzą z ogrodu od znajomych. Serdeczności z gorącej Kuby. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 28 Października 2021 50 - 60 ml domowego octu malinowego Powaliłeś mnie tym octem Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 29 Października 2021 Jak próbowałem wodę na zalewę do buraczków to smakiem dominującym była sól dlatego zapytałem. Teraz mogę przyjąć, że dałem ok. 20g cukru mniej niż w Twoim przepisie. Jak będę chciał to zawsze po zakończonym procesie sok mogę dosłodzić a odwrotnie już się nie da. Ta 26 gramowa łyżka soli jest absolutnie OK. Zapewniam Cię że po okresie fermentacji, smaki tak jak pisałem, wyrównają się, i soli nie będziesz zupełnie w "pychotce" wyczuwał, natomiast jeżeli jesteś mniej słodkolubny niż ja, to oczywiście poziom słodyczy też będzie całkowicie wystarczający. Wiele osób zupełnie cukru nie dodaje, uważając że buraki czerwone mają go w wystarczającą ilość. Dla mnie jednak niestety nie. Napój jest wtedy tylko takim prawdziwym kwasem buraczanym, a kiedy moje kubki smakowe są stęsknione za "kwasem", to mam sok z kiszonej kapusty, który sobie zawsze dyżuruje zabutelkowany w lodówce. Po prostu ten napój, ma być dla mnie ewidentnie i zdecydowanie słodko, i niezbyt mocno kwaśny, Kiedy przygotowuję "Barszcz Czerwony", ten również w swej podstawie ma być słodki, a dopiero w następnej kolejność kwaskowaty, aczkolwiek niezbyt mocno, wszystko ma polegać na tzw. równowadze smakowej. Tak u mnie wszyscy lubią, więc tak też robię. Ty Grzegorzu, jak również inni z naszych SiB-ów, jeżeli zechcą z receptury skorzystać, to ilość soli i cukru dopasują sobie wg. własnego smaku i gustu. Najbardziej istotna jest tu proporcja wody w stosunku do buraków. Ma jej być 2.5 max 3,0 litra na 1.0 - 1,2 kg obranych buraków. Wtedy jest od razu gotowy, wspaniały napój w odpowiedniej ilości do konsumpcji, tylko pić, i delektować się pychotką .Pozdrawiam serdecznie . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) Skoro jest temat buraczany to pozwolę sobie podzielić się moim przepisem na sałatkę. Aga robi sałatkę w podobny sposób, buraki gotuje w wodzie lekko posolonej tak żeby nie były przegotowane, następnie po obraniu ściera na "grubej"-jarzynowej tarce. Paprykę kroi w kostkę 0,5 cm, cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie wszystkie składniki wrzucamy do gotującej zalewy, doprowadzając do ponownego zagotowania i wkładamy do słoików. Składniki :Buraki 6 kgCebula duża 7 szt.Papryka czerwona 1 kgZalewa :1 szklanka octu 10%2 szklanki cukru2 szklanki wodysól do smakuDo tej pory mamy jeszcze buraczki zrobione w 2019 r. [Dodano: 29 paź 2021 - 17:35] ten również w swej podstawie ma być słodkiJarek powyższy przepis powinie Ciebie zainteresować ponieważ buraczki są lekko słodkie a zarazem kwaskowe (balans smakowy) w Twoim guście. Edytowane 29 Października 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 29 Października 2021 @Grzewlod, W S mamy miarki , bo u nas wiekszosc przepisow , szczegolnie na ciasta jes podawana w dl/decylitr, wiec lyzka czy lyzaczka jest identyczna dla wszystkich i nikt nie pyta jak sie podaje przepis jak duza jest lyzka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 29 Października 2021 arek powyższy przepis powinie Ciebie zainteresować ponieważ buraczki są lekko słodkie a zarazem kwaskowe (balans smakowy) w Twoim guście. O tak bo dla mnie świetne ale za słodkie Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 29 Października 2021 lyzaczka jest identyczna dla wszystkich @electra w PL sprzedawane są w sklepach łyżki i łyżeczki różnych wielkości w zależności od producenta, natomiast standardową miarą przyjętą w farmacji jest 15ml dla łyżki i 5ml dla łyżeczki, w gospodarstwie domowym teoretycznie powinno być podobnie 15g i 5g, znając realia zadałem pytanie jak widać nie pomyliłem się . O tak bo dla mnie świetne ale za słodkie Jeśli preferujesz mniej słodki smak możesz zmniejszyć proporcje pod swój gust. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 30 Października 2021 Skoro jest temat buraczany to pozwolę sobie podzielić się moim przepisem na sałatkę. Aga robi sałatkę w podobny sposób, buraki gotuje w wodzie lekko posolonej tak żeby nie były przegotowane, następnie po obraniu ściera na "grubej"-jarzynowej tarce. Paprykę kroi w kostkę 0,5 cm, cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie wszystkie składniki wrzucamy do gotującej zalewy, doprowadzając do ponownego zagotowania i wkładamy do słoików. Składniki :Buraki 6 kgCebula duża 7 szt.Papryka czerwona 1 kgZalewa :1 szklanka octu 10%2 szklanki cukru2 szklanki wodysól do smakuDo tej pory mamy jeszcze buraczki zrobione w 2019 r. [Dodano: 29 paź 2021 - 17:35] ten również w swej podstawie ma być słodkiJarek powyższy przepis powinie Ciebie zainteresować ponieważ buraczki są lekko słodkie a zarazem kwaskowe (balans smakowy) w Twoim guście. Ta ilosc cukru, czy to na pewno bedzie lekko slodkawe? Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 30 Października 2021 Brakuje mi w tym przepisie jeszcze jednej szklanki wody, aby było tradycyjnie "1 - 2 - 3", do czego od paru dziesięcioleci zdążyłem się jednak przyzwyczaić . Nawet te słynne i autentycznie wspaniałe "Rolmopsy Maxella", finalnie, po wielu różnych próbach, zalewam właśnie tym "szwedzkim zestawem zalewy 1-2-3" i chyba po wielu, wielu, latach zabawy w to nasze ukochane kulinarne hobby, muszę stwierdzić że bardziej uniwersalnej i wspaniałej zalewy do marynat, do dziś nie spotkałem. Choć sam przed laty laty będąc jeszcze no powiedzmy młodym człowiekiem zawitałem do Szwecji, to łapałem się za głowę i pukałem w czoło, pytając jak można jeść słodkie śledzie w marynacie, warzywa, sałatki etc. ??? Na stare lata więc chyba się jednak nie tylko dziecinnieje, ale cóż takie życie, należy go brać takim jakie jest, i cieszyć się każdym pięknym dniem z naszymi smakołykami !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 30 Października 2021 @sverige2,W kraju gdzie przez 10 miesiecy jest zima a pozniej juz tylko lato i lato to nie ma sie co dziwic , ja tez lubie taka proporcje i robie wedlog niej , zaworze do PL moje przetwory czasem ,ludzie jedza i smakuje im ..a jak uslysza ze tyle tam cukru to wierzyc nie chca @Grzewlod, dlatego u nas kazdy korzysta zmiarek , sa dostepne w kazdym sklepie a nawet dodawane jako gadzety z maka,U nas tez nikt nie podaje miar na szklanki , kostki itp, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 30 Października 2021 Jest dokładnie tak jak to piszesz Electro, zarówno w jednej, jak i w drugiej sprawie. Te smaki się wyrównują, cukier gdzieś znika i jest pychota że paluszki lizać. W Polsce również, w 99%, kto skosztuje wyrobów wg. tej receptury "1-2-3", to prosi o przepis, a jak usłyszą, to dziwią się, ojej, tyle cukru, to wręcz niemożliwe ? W mojej rodzinie np. to już tylko ja, jadam jeszcze tradycyjny śledź w oleju z cebulką,i odrobiną octu, lub śledź w śmietanie, tak typowo po polsku, bo też je uwielbiam, reszta się "odzwyczaiła" i mówią dziękuję . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) Ta ilosc cukru, czy to na pewno bedzie lekko slodkawe?ANNAM jak zechcesz skorzystać z przepisu to zrób małą ilość na próbę, po tygodniu jak się smaki przegryzą sprawdź czy Tobie słodycz pasuje. Zapewniam, że słodycz nie dominuje. Nie wiem jakiego porównania użyć hmmm.... spróbuję porównać słodycz do słodzenia herbaty, Są osoby które słodzą herbatę 3 lub 4 łyżeczki i piją jak dla mnie bardzo słodką, ja słodzę max 1 łyżeczkę i to niepełną (czuć cukier ale nie dominuje on smaku)takie właśnie są buraczki. Dziś trochę w międzyczasie podziałałem i kilka ptaków zrobiłem . Edytowane 30 Października 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 30 Października 2021 i kilka ptaków zrobiłem Bardzo lubię , na dodatek z ryżem . Samo mięsko mi nie bardzo w tym pasi , z kaszami też nie. No powybrzydzałem Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 30 Października 2021 Samo mięsko mi nie bardzo w tym pasi Rozumie, że lubisz gołębie np. z ryżem i grzybami ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 30 Października 2021 Oczywiście Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 30 Października 2021 Oczywiście Też je lubię Dziś na kolację ptak z kręcioła . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) Coś o cukrze chyba było. Do końca nie czytałem. Osobiście wyrzuciłem. Tz mam bo goście przychodzą i mówią że lubią posłodzić herbatę, kawę. Profana ale gość w dom cukier powinien być. Niekiedy wpadki były "nie mam". Ale cukier niezbędny jako przyprawa. I jak czytam to jak piszecie wszędzie jest słone śledzie, ostre papryki, musztardy, mięsa. Jak sam robię też dodaje. I? starczy. Ciast nie jadam, herbat, kaw nie słodzę. Miód lubię ale nie za dużo. Wszystko w balansie. Ale czy warto umrzeć zdrowym? Pytanie to zaczyna mnie nurtować. Nurtować? kiedyś zrezygnowałem z cukru i jak zacząłem czytać etykiety to się okazało że i tak go dostarczam organizmowi w potrzebnej dawce a może nawet więcej. Edytowane 30 Października 2021 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 30 Października 2021 Ta ilosc cukru, czy to na pewno bedzie lekko slodkawe? Buraki same w sobie są słodkie, wiec po co je dosładzać?Tę słodkość końcową można zbalansować ilością octu (patrz casus coca-coli)Niemniej podejrzewam, że ocena uzależniona jest od "uzależnienia" od cukru Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 31 Października 2021 (edytowane) Niemniej podejrzewam, że ocena uzależniona jest od "uzależnienia" od cukru Uwielbiam cukier w sokach zwłaszcza na samym początku fermentacji .Wyłowiłem dziś butelkę zeszłorocznych kiszeniaków do tego kurczak w płatkach kukurydzianych oraz sos na wzór tysiąca wysp wg Agi. Kilka słodkości Agi do kawy. Edytowane 31 Października 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 31 Października 2021 w płatkach kukurydzianych Na chrupko Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-729575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 3 Listopada 2021 Sok z buraczków wg sverige2Przepis : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page-37sok.jpgBuraczki pocięte w słupki do dalszego wykorzystania. Noooo, i "Co tam panie w polityce" ??? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/12/#findComment-730035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi