Grzewlod Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) 12 godzin temu, Muski napisał(a): To jest przepis podstawowy Przepis powstał ponad 20 lat temu jako zalewa do ogórków natomiast od kilku lat robimy w ten sposób papryczki. 12 godzin temu, Muski napisał(a): pasteryzacja 25 min w sterylizatorze w 85 st pasteryzować 15-20 min w 130 st C w piekarniku Aby papryczki i szalotka była lekko chrupiąca należy wsad po włożeniu do słoików zalać "gotującą" zalewą(żadnej więcej obróbki termicznej nie stosuję). Czereśniowe robiłem z różnym wsadem najsmaczniejsze są z szalotką. Jeżeli chcemy zrobić papryczki w oleju z nadzieniem serowym to papryczki należy obgotować do miękkości (ok 5 min), następnie schłodzić w zimnej wodzie, nadziać, włożyć do słoików i zalać olejem. Jest to produkt z krótkim terminem ważności (przetrzymujemy w lodówce). 12 godzin temu, Muski napisał(a): Nie mniej baaardzo wiele z naszych autorskich przepisów jest przywłaszczanych do celów komercyjnych jak również publikowanych jako tzw przepisy własne . Jest to temat bardzo trudny i delikatny, niemniej spotkałem się już kilka razy z odmową udzielenia informacji o przepisie. Jeśli ktoś uczciwie mówi, że nie udostępni przepisu bez podawania jakiegokolwiek wytłumaczenia ja to rozumiem i szanuję👍 , natomiast najgorszy jest fakt jak ktoś daje "lipny" przepis nie wiadomo skąd gdzie podczas produkcji okazuje się, że cały surowiec idzie do kosza to już jest lekko mówiąc nie fer! Towar leży i czeka, aż znajdę chwilę na jego przerób🙂. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 12 godzin temu, Muski napisał(a): To jest przepis podstawowy ...Czereśniowe dziękuję i doceniam decyzję o publikacji A'propos: know-how jest cenne w przypadku produkcji lub co najmniej planowanej publikacji. Czyżbyś zmierzał w którymś z tych kierunków? Jako skuteczny "wyłudzacz" postaram sie jakoś zrewanżować Na początek: absolutnie samodzielna technologia: https://en.wedlinydomowe.pl/viewtopic.php?t=9435 Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 11 minut temu, Grzewlod napisał(a): Aby papryczki i szalotka była lekko chrupiąca należy To jest bardzo cenne uzupełnienie !!! Grzesiu, bardzo dziekuję. Bedę ciepło o Was myśleć chrupiąc wspaniała przekaskę Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, EAnna napisał(a): A'propos: know-how jest cenne w przypadku produkcji lub co najmniej planowanej publikacji. Czyżbyś zmierzał w którymś z tych kierunków? Jakieś przemyślenia mam natomiast jest jeszcze za wcześnie żeby cokolwiek powiedzieć🙂. Godzinę temu, EAnna napisał(a): Na początek: absolutnie samodzielna technologia: Bardzo dziękuję produkt ładnie się prezentuje bardzo apetycznie wygląda, zapewne tak samo smakuje👏. Godzinę temu, EAnna napisał(a): Grzesiu, bardzo dziekuję. Bedę ciepło o Was myśleć chrupiąc wspaniała przekaskę Proszę bardzo i życzę smacznego🙂. Pomimo tego, że czereśnia ma mniejszą zawartość kapsaicyny to podczas wycinania gniazd nasiennych konieczne użycie rękawiczek i przypadkiem nie zatrzeć oczu, będzie nie fajnie. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Towar przygotowany działam dalej . Zalewa w trakcie przygotowania. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 8 godzin temu, Grzewlod napisał(a): produkt ładnie się prezentuje Cechą wyróżniająca jest trudność jego wykonania. Połączenie salami z polędwiczką dojrzewającą - bez jakiejkolwiek "haminy". Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 3 minuty temu, EAnna napisał(a): Połączenie salami z polędwiczką dojrzewającą To prawda robiłem kiedyś podobny produkt pomimo nacięcia i potraktowania powierzchni tłuczkiem (mocne uplastycznienie) mięso po obróbce termicznej potrafiło się rozwarstwić podczas krojenia. Myślę, że w przypadku wędliny dojrzewającej sklejenie jest nieco łatwiejsze ponieważ białka we włóknach mięśniowych nie denaturują i nie zmniejszają swojej objętości tak mocno jak podczas obróbki termicznej. Napisałem nieco łatwiejsze ponieważ farsz otaczający mięsień zdecydowanie szybciej wysycha od mięśnia znajdującego się wewnątrz produktu. Efektem tego również może być rozwarstwianie się wędliny podczas krojenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 3 Września 2023 Zupa rybna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-858260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 3 Września 2023 Mały zapasik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-858290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 10 Września 2023 Parmeńska jestem pozytywnie zaskoczony słoność jest umiarkowana, w smaku delikatna. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 10 Września 2023 21 minut temu, Grzewlod napisał(a): Parmeńska jestem pozytywnie zaskoczony Na jakiej soli robiłeś? Bardzo ładny przekrój Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 10 Września 2023 Ładnie wybarwienie wędlinki klasa A1+ 👏👏👏👍🏾👍🏾👍🏾 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 10 Września 2023 19 minut temu, EAnna napisał(a): Na jakiej soli robiłeś? Bardzo ładny przekrój To nie mój produkt to oryginał syn przywiózł z Włoch cięta była z całej nogi. Jestem zaskoczony bo nie czuć takiej słoności jak w wędlinach do których stosujemy dawkę soli 35g/kg. Jest bardzo delikatna w smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 10 Września 2023 21 minut temu, Marek z Bielska napisał(a): Ładnie wybarwienie wędlinki klasa A1+ 👏👏👏👍🏾👍🏾👍🏾 Zastanawiam się może zrobię taką nogę, tylko to ponad rok dojrzewalnia. Wtedy komora będzie zajęta. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 10 Września 2023 Kolacja 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 10 Września 2023 Mniam...często robię pizze z boczkiem wędzonym.. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 10 Września 2023 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Parmeńska I pifko włoskie do tego, super zestaw TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 11 Września 2023 Smacznie wyglada pizza👍 ,piwo Peroni jedno z nielicznych ktorego sie napije... z boczkiem i filetem z kurczaka pasuje mi najbardziej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 11 Września 2023 (edytowane) 20 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Kolacja Smaczna, domowa pizza jest najlepsza z ulubionymi dodatkami. Edytowane 11 Września 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-861022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 11 Września 2023 kolacja jak kolacja. u mnie to zazwyczaj obiad i dojadanie na zimno wieczorem jako kolacja .😉 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-861031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 11 Września 2023 22 godziny temu, @halusia@ napisał(a): Mniam...często robię pizze z boczkiem wędzonym.. 9 godzin temu, electra napisał(a): boczkiem i filetem z kurczaka pasuje mi najbardziej. 3 godziny temu, ReniaS napisał(a): Smaczna, domowa pizza jest najlepsza z ulubionymi dodatkami. Też takie robię, tym razem była tak jak Renia mówi. 19 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): pifko włoskie do tego, super zestaw 9 godzin temu, electra napisał(a): piwo Peroni jedno z nielicznych ktorego sie napije... 2 godziny temu, quadro555 napisał(a): u mnie to zazwyczaj obiad i dojadanie na zimno wieczorem jako kolacja .😉 Niestety moja liczna ekipa nie nie zostawiła kawałka na później. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-861067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 15 Września 2023 Kolacja . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-862306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 16 Września 2023 14 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Kolacja Jest się czym delektować Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-862405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 16 Września 2023 19 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Kolacja Niektórym to się powodzi, wędliny górna półka jeszcze winko do tego TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-862450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 16 Września 2023 9 godzin temu, Radek. napisał(a): Jest się czym delektować 4 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): wędliny górna półka jeszcze winko do tego Serdecznie dziękuję . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-862517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi