Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Muski napisał(a):

To jest przepis podstawowy 

Przepis powstał ponad 20 lat temu jako zalewa do ogórków natomiast od kilku lat robimy w ten sposób papryczki.

12 godzin temu, Muski napisał(a):

pasteryzacja 25 min w sterylizatorze w 85 st

pasteryzować 15-20 min w 130 st C w piekarniku

Aby papryczki i szalotka była lekko chrupiąca należy wsad po włożeniu do słoików zalać "gotującą" zalewą(żadnej więcej obróbki termicznej nie stosuję). Czereśniowe robiłem z różnym wsadem najsmaczniejsze są z szalotką.  Jeżeli chcemy zrobić papryczki w oleju z nadzieniem serowym to papryczki należy obgotować do miękkości (ok 5 min), następnie schłodzić w zimnej wodzie, nadziać,  włożyć do słoików i zalać olejem. Jest to produkt z krótkim terminem ważności (przetrzymujemy w lodówce). 

12 godzin temu, Muski napisał(a):

Nie mniej baaardzo wiele z naszych autorskich przepisów jest przywłaszczanych do celów komercyjnych jak  również publikowanych jako tzw przepisy własne .

Jest to temat bardzo trudny i delikatny, niemniej spotkałem się już kilka razy z odmową udzielenia informacji o przepisie.  Jeśli ktoś uczciwie mówi,  że nie udostępni przepisu bez podawania jakiegokolwiek wytłumaczenia ja to rozumiem i szanuję👍 , natomiast najgorszy jest fakt jak ktoś daje "lipny" przepis nie wiadomo skąd gdzie podczas produkcji okazuje się, że cały surowiec idzie do kosza to już jest lekko mówiąc nie fer!

 

Towar leży i czeka, aż znajdę chwilę na jego przerób🙂.

20230823_060953.thumb.jpg.1821c658ab5c4db85f17b9562ca109ba.jpg

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854581
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Muski napisał(a):

To jest przepis podstawowy ...Czereśniowe

dziękuję i doceniam decyzję o publikacji :):hug:

A'propos: know-how jest cenne w przypadku produkcji lub co najmniej planowanej publikacji. Czyżbyś zmierzał w którymś z tych kierunków? :hmm: :clap:

Jako skuteczny "wyłudzacz" postaram sie jakoś zrewanżować :D

Na początek: absolutnie samodzielna technologia: 

https://en.wedlinydomowe.pl/viewtopic.php?t=9435

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854582
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Aby papryczki i szalotka była lekko chrupiąca należy

To jest bardzo cenne uzupełnienie !!!

Grzesiu, bardzo dziekuję.

Bedę ciepło o Was myśleć chrupiąc wspaniała przekaskę :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854588
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, EAnna napisał(a):

A'propos: know-how jest cenne w przypadku produkcji lub co najmniej planowanej publikacji. Czyżbyś zmierzał w którymś z tych kierunków? :hmm: :clap:

Jakieś przemyślenia mam natomiast jest jeszcze za wcześnie żeby cokolwiek powiedzieć🙂.

Godzinę temu, EAnna napisał(a):

Na początek: absolutnie samodzielna technologia: 

Bardzo dziękuję produkt ładnie się prezentuje bardzo apetycznie wygląda, zapewne tak samo smakuje👏.

Godzinę temu, EAnna napisał(a):

Grzesiu, bardzo dziekuję.

Bedę ciepło o Was myśleć chrupiąc wspaniała przekaskę :tongue:

Proszę bardzo i życzę smacznego🙂. Pomimo tego, że czereśnia ma mniejszą zawartość kapsaicyny to podczas wycinania gniazd nasiennych konieczne użycie rękawiczek i przypadkiem nie zatrzeć oczu, będzie nie fajnie.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854609
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

produkt ładnie się prezentuje

Cechą wyróżniająca jest trudność jego wykonania. Połączenie salami z polędwiczką dojrzewającą - bez jakiejkolwiek "haminy".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854800
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, EAnna napisał(a):

Połączenie salami z polędwiczką dojrzewającą

To prawda robiłem kiedyś podobny produkt pomimo nacięcia i potraktowania powierzchni tłuczkiem (mocne uplastycznienie) mięso po obróbce termicznej potrafiło się rozwarstwić podczas krojenia. Myślę, że w przypadku wędliny dojrzewającej sklejenie jest nieco łatwiejsze ponieważ białka we włóknach mięśniowych nie denaturują i nie zmniejszają swojej objętości tak mocno jak podczas obróbki termicznej. Napisałem nieco łatwiejsze ponieważ farsz otaczający mięsień zdecydowanie szybciej wysycha od mięśnia znajdującego się wewnątrz produktu.

Efektem tego również może być rozwarstwianie się wędliny podczas krojenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-854816
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
21 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Parmeńska jestem pozytywnie zaskoczony

Na jakiej soli robiłeś?

Bardzo ładny przekrój :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860784
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, EAnna napisał(a):

Na jakiej soli robiłeś?

Bardzo ładny przekrój :thumbsup:

To nie mój produkt to oryginał syn przywiózł z Włoch cięta była z całej nogi. Jestem zaskoczony bo nie czuć takiej słoności jak w wędlinach do których stosujemy dawkę soli 35g/kg. Jest bardzo delikatna w smaku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860792
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, Marek z Bielska napisał(a):

Ładnie wybarwienie wędlinki klasa A1+ 👏👏👏👍🏾👍🏾👍🏾

Zastanawiam się może zrobię taką nogę, tylko  to ponad rok dojrzewalnia. Wtedy komora będzie zajęta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860795
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wyglada pizza👍 ,piwo Peroni jedno z nielicznych ktorego sie napije... z boczkiem i filetem z kurczaka pasuje mi najbardziej. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-860957
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Kolacja

 

Smaczna:thumbsup:, domowa pizza jest najlepsza z ulubionymi dodatkami.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-861022
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

Mniam...często robię pizze z boczkiem wędzonym.. 

 

9 godzin temu, electra napisał(a):

boczkiem i filetem z kurczaka pasuje mi najbardziej. 

 

3 godziny temu, ReniaS napisał(a):

Smaczna:thumbsup:, domowa pizza jest najlepsza z ulubionymi dodatkami.

Też takie robię, tym razem była tak jak Renia mówi:).

 

19 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

pifko włoskie do tego, super zestaw:thumbsup:

 

9 godzin temu, electra napisał(a):

piwo Peroni jedno z nielicznych ktorego sie napije...

:thumbsup:

2 godziny temu, quadro555 napisał(a):

u mnie to zazwyczaj obiad i dojadanie na zimno wieczorem jako kolacja .😉

Niestety moja liczna ekipa nie nie zostawiła kawałka na później:tongue:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-861067
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Kolacja

Jest się czym delektować :clap: :clap: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-862405
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Radek. napisał(a):

Jest się czym delektować :clap: :clap: :clap:

 

4 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

wędliny górna półka jeszcze winko do tego:thumbsup:

Serdecznie dziękuję :).

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/34/#findComment-862517
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.