Skocz do zawartości

O co chodzi z tym szaszłykiem?


norwegia2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

 

Chciałem się poradzić doświadczonych  użytkowników tego forum.

Próbuje rozwikłać zagadkę jak są przygotowywane te szpady z szaszłykiem, że wychodzą takie równe , czy są podgotowywane wcześniej przed opiekaniem na grillu, czy obkrajane w jakiejś matrycy? Poradźcie jak to można zrobić aby mięso było tak równe. Mięso to jest schab cienki .Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.

post-53732-0-88499100-1631529438_thumb.jpg

post-53732-0-01573100-1631529491_thumb.jpg

post-53732-0-56886200-1631529500_thumb.jpg

post-53732-0-30885300-1631529516.jpg

Edytowane przez norwegia2000
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiscie jak robie suvlaki ,to kroje plastry karkowki lekko podmrozone ,latwiej sie kroja,ukladam jeden na drugim ,ppr,przebijam szpatulkam a dopiero przekrajam tak zeby pasowaly.Szaszlykow przekladanych warzywami nie robie bo nierowno dochodza. Warzywa wole grylowac i podawac osobno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy obkrajane w jakiejś matrycy?
Jak byś zgadł  ;)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko widziałem taka frezarkę jak równa przymrożone mięso, nigdy mnie to nie interesowało

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I sądzisz że oni mrożą to mięso aby je wyrównywać ? Nie potrzebna robota.. zamrażać żeby wyrównywać a później odmrażać do grillowania..sądzę że jest jakaś inna metoda aby mieć na szpadach tak równe mięso..

Tylko widziałem taka frezarkę jak równa przymrożone mięso, nigdy mnie to nie interesowało

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po takich saszlykach od razu  widac ze sa robione masowo, dla naszego dmowego grylowania uwazam za zbyteczne , nie podnosi to walorow smakowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się całej rozciągłości z Tobą, jednak próbuje rozwiązać tą zagadkę tak równych okrągłych kawałków schabu .. jak to jest przygotowywane ..

Po takich saszlykach od razu  widac ze sa robione masowo, dla naszego dmowego grylowania uwazam za zbyteczne , nie podnosi to walorow smakowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

próbuje rozwiązać tą zagadkę tak równych okrągłych kawałków schabu

Mogą też być formowane automatycznie z okrawków polędwicowych  przy pomocy enzymu klejącego transglutaminazy (np. saprona connect C)

Steki wołowe można w ten sam sposób robić.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna jest to gdzieś pokazane na filmie abym wiedział o czym piszesz :) ?

 

próbuje rozwiązać tą zagadkę tak równych okrągłych kawałków schabu

Mogą też być formowane automatycznie z okrawków polędwicowych  przy pomocy enzymu klejącego transglutaminazy (np. saprona connect C)

Steki wołowe można w ten sam sposób robić.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest to gdzieś pokazane na filmie abym wiedział o czym piszesz

Gdzieś jest, ale nie chce mi się szukać   :laugh:

Kupiłam jakiś czas temu ten enzym aby wypróbować w pewnym eksperymencie.

Szukaj :"klej do mięsa", "transglutamizaza" YT.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kawałki mięsa są całe więc na pewno nie klejone... tu jest zastosowana jakaś inna technika ...

 

próbuje rozwiązać tą zagadkę tak równych okrągłych kawałków schabu

Mogą też być formowane automatycznie z okrawków polędwicowych  przy pomocy enzymu klejącego transglutaminazy (np. saprona connect C)

Steki wołowe można w ten sam sposób robić.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kawałki mięsa są całe więc na pewno nie klejone...

Jak sklejone, to całe. To jest połączenie sieciowe mięsa, na tej samej zasadzie następuje  tzw. zolowanie kawałków mięs w salami, przy odpowiednim pH.

Proponuję używanie sformułowania "więc na pewno" z nieco większą rozwagą :thumbsup: .

Wysil się trochę i poszukaj filmików na stronach anglojęzycznych.

Wyniki działania tych "klejów" wprawią Cię w zdumienie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na filmiku dokładnie widać uzyskiwanie jednego kawałka z części.

 

https://youtu.be/hXXrB3rz-xU

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

są całe więc na pewno nie klejone... tu jest zastosowana jakaś inna technika ...
Dostałem do spróbowania kilka plasterków szynki - i  w tym była klejona. Bardzo duże było zdziwienie ,że wiem i dokładnie ta. Na pierwszy rzut oka  niczym się nie różni oprócz różnych kierunków kawałków mięśni , ba była smaczniejsza. Niestety praca laboratoriów była na medal.

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

STRASZNE !!! Mam nadzieję że te szaszłyki oferowane przez ta firmę takie równe nie są od tego co na filmie

 

Poczytaj TUTAJ, szczególnie linki pod artykułem do badań naukowych.

W celu zwiększenia spójności klejonego mięsa dodaje się np. proteiny ryżowe oraz grochowe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe co jeszcze wymyślą aby obrzydzić zakupy w marketach, dyskontach i hurtowniach? klej do mięsa? :facepalm:

Mam to szczęście że nie muszę się zdawać na takie zakupy mając pod nosem rolników i normalne świnki, kurki, kaczki, i inne ptice.... czego wszystkim życzę  :thumbsup: 

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wymyślą aby obrzydzić zakupy w marketach, dyskontach i hurtowniach?

 

W marketach króluje jedna zasada -CCC (cena czyni cuda). Zwykły człowiek nawet/często nie zdaje sobie sprawy co je i czym karmi najbliższych.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.