norwegia2000 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Witam serdecznie, Chciałem się poradzić doświadczonych użytkowników tego forum.Próbuje rozwikłać zagadkę jak są przygotowywane te szpady z szaszłykiem, że wychodzą takie równe , czy są podgotowywane wcześniej przed opiekaniem na grillu, czy obkrajane w jakiejś matrycy? Poradźcie jak to można zrobić aby mięso było tak równe. Mięso to jest schab cienki .Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję. Edytowane 13 Września 2021 przez norwegia2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Września 2021 Ja osobiscie jak robie suvlaki ,to kroje plastry karkowki lekko podmrozone ,latwiej sie kroja,ukladam jeden na drugim ,ppr,przebijam szpatulkam a dopiero przekrajam tak zeby pasowaly.Szaszlykow przekladanych warzywami nie robie bo nierowno dochodza. Warzywa wole grylowac i podawac osobno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Września 2021 czy obkrajane w jakiejś matrycy? Jak byś zgadł Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norwegia2000 Opublikowano 13 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Września 2021 czy obkrajane w jakiejś matrycy?Jak byś zgadł Możesz coś podpowiedzieć co do tej matrycy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Września 2021 Tylko widziałem taka frezarkę jak równa przymrożone mięso, nigdy mnie to nie interesowało Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norwegia2000 Opublikowano 14 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2021 I sądzisz że oni mrożą to mięso aby je wyrównywać ? Nie potrzebna robota.. zamrażać żeby wyrównywać a później odmrażać do grillowania..sądzę że jest jakaś inna metoda aby mieć na szpadach tak równe mięso..Tylko widziałem taka frezarkę jak równa przymrożone mięso, nigdy mnie to nie interesowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2021 Po takich saszlykach od razu widac ze sa robione masowo, dla naszego dmowego grylowania uwazam za zbyteczne , nie podnosi to walorow smakowych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norwegia2000 Opublikowano 14 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Września 2021 Zgadzam się całej rozciągłości z Tobą, jednak próbuje rozwiązać tą zagadkę tak równych okrągłych kawałków schabu .. jak to jest przygotowywane ..Po takich saszlykach od razu widac ze sa robione masowo, dla naszego dmowego grylowania uwazam za zbyteczne , nie podnosi to walorow smakowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Września 2021 przykladowo robia takhttps://youtu.be/WySbQI7BctI?list=TLGGLu-ns2E-HOwxNDA5MjAyMQ Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norwegia2000 Opublikowano 14 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Września 2021 Nie sądzę aby to tak było robione...moze jest to formowane zawijane i poddawane lekkiej obróbce cieplnej .. sam nie wiem ...przykladowo robia takhttps://youtu.be/WySbQI7BctI?list=TLGGLu-ns2E-HOwxNDA5MjAyMQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Września 2021 (edytowane) próbuje rozwiązać tą zagadkę tak równych okrągłych kawałków schabuMogą też być formowane automatycznie z okrawków polędwicowych przy pomocy enzymu klejącego transglutaminazy (np. saprona connect C)Steki wołowe można w ten sam sposób robić. Edytowane 14 Września 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norwegia2000 Opublikowano 14 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Września 2021 EAnna jest to gdzieś pokazane na filmie abym wiedział o czym piszesz ? próbuje rozwiązać tą zagadkę tak równych okrągłych kawałków schabuMogą też być formowane automatycznie z okrawków polędwicowych przy pomocy enzymu klejącego transglutaminazy (np. saprona connect C)Steki wołowe można w ten sam sposób robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Września 2021 https://detail.en.china.cn/provide/p137560407.html Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Września 2021 jest to gdzieś pokazane na filmie abym wiedział o czym piszesz Gdzieś jest, ale nie chce mi się szukać Kupiłam jakiś czas temu ten enzym aby wypróbować w pewnym eksperymencie.Szukaj :"klej do mięsa", "transglutamizaza" YT. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norwegia2000 Opublikowano 14 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Września 2021 kawałki mięsa są całe więc na pewno nie klejone... tu jest zastosowana jakaś inna technika ... próbuje rozwiązać tą zagadkę tak równych okrągłych kawałków schabuMogą też być formowane automatycznie z okrawków polędwicowych przy pomocy enzymu klejącego transglutaminazy (np. saprona connect C)Steki wołowe można w ten sam sposób robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Września 2021 kawałki mięsa są całe więc na pewno nie klejone... Jak sklejone, to całe. To jest połączenie sieciowe mięsa, na tej samej zasadzie następuje tzw. zolowanie kawałków mięs w salami, przy odpowiednim pH.Proponuję używanie sformułowania "więc na pewno" z nieco większą rozwagą .Wysil się trochę i poszukaj filmików na stronach anglojęzycznych.Wyniki działania tych "klejów" wprawią Cię w zdumienie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Września 2021 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Września 2021 Na filmiku dokładnie widać uzyskiwanie jednego kawałka z części. https://youtu.be/hXXrB3rz-xU Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Września 2021 są całe więc na pewno nie klejone... tu jest zastosowana jakaś inna technika ... Dostałem do spróbowania kilka plasterków szynki - i w tym była klejona. Bardzo duże było zdziwienie ,że wiem i dokładnie ta. Na pierwszy rzut oka niczym się nie różni oprócz różnych kierunków kawałków mięśni , ba była smaczniejsza. Niestety praca laboratoriów była na medal. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norwegia2000 Opublikowano 14 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Września 2021 STRASZNE !!! Mam nadzieję że te szaszłyki oferowane przez ta firmę takie równe nie są od tego co na filmie Na filmiku dokładnie widać uzyskiwanie jednego kawałka z części. https://youtu.be/hXXrB3rz-xU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Września 2021 STRASZNE !!! Mam nadzieję że te szaszłyki oferowane przez ta firmę takie równe nie są od tego co na filmie Poczytaj TUTAJ, szczególnie linki pod artykułem do badań naukowych.W celu zwiększenia spójności klejonego mięsa dodaje się np. proteiny ryżowe oraz grochowe. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Września 2021 (edytowane) https://5mindlazdrowia.pl/klej-do-miesa/ https://youtu.be/OrEqMeWIVcA Edytowane 14 Września 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Września 2021 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/hamina-s-2-5-kg-klej-do-kielbas-miesa-7577127817?utm_feed=d555514d-44de-460c-9f5c-9c41de21138e&utm_content=supermarket&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed https://allegro.pl/listing?string=hamina Edytowane 14 Września 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Września 2021 Ciekawe co jeszcze wymyślą aby obrzydzić zakupy w marketach, dyskontach i hurtowniach? klej do mięsa? Mam to szczęście że nie muszę się zdawać na takie zakupy mając pod nosem rolników i normalne świnki, kurki, kaczki, i inne ptice.... czego wszystkim życzę Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Września 2021 wymyślą aby obrzydzić zakupy w marketach, dyskontach i hurtowniach? W marketach króluje jedna zasada -CCC (cena czyni cuda). Zwykły człowiek nawet/często nie zdaje sobie sprawy co je i czym karmi najbliższych. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.