Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.
Zgodnie z planem dziś pierwszy raz wędziłem szynkę, boczek, polędwice i kości wieprzowe.
Wędzenie zacząłem dosyć późno bo o godzinie 11 od wygrzania wędzarni, po około godzinie włożyłem mięso by je osuszyć.
Osuszanie trwało 90minut w temperaturze od 30 do 45 stopni. Po stwierdzeniu, że mięso jest już suche rozpocząłem wędzenie głownie drewnem z jabłoni. Temperatura wynosiła od 40 do 55 stopni, raz doszła do 70 stopni na jakieś 3-4 minuty.
Wędzenie trwało 5 godzin.

Oto zdjęcia, Dodam że wędzarnia ma wymiary: Palenisko 78x78, Komora 80x80x100 +20cm na dach. 

 

1cf087fb001d0654med.jpg


f831290f29419355med.jpg
69e9de776672ea79med.jpg

Płomień podczas osuszania, gdy było za dużo dymu to otwierałem drzwi. Ogólnie to cały czas podczas osuszania musiałem pilnować wędzarni.
e2a6d5d7b296e2dcmed.jpg

 

Wędzenie główne odbywało się przy otwartych otworach wentylacyjnych plus czasami podnosiłem dach na 3cm, by obniżyć temperaturę .

 

530222b8f7bc6da0med.jpg

 

O to moje wędzonki, na drugim zdjęciu szynka wyszła trochę blada, ale to wina światła. 

 

05cae1445f43c0f7med.jpg

 

a6227975fbb03b97med.jpg

 

Co o nich sądzicie?, obecnie parzę szynkę w temperaturze 81stopni, do osiągniecia 70stopni w środku. 

Proszę o opinie ewentualnie wskazanie co było zrobione źle. Muszę kupić kije bukowe, bo drut się bardzo nagrzewa, dodatkowo blachę nad wylot w stropie i porządne zawiasy bo drzwi są zbyt ciężkie  ;)

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/
Udostępnij na innych stronach

Widząc zdjęcia, jak oceniasz wędzonki ? Woda podczas parzenia jest klarowna, nie pływają czarne szumowiny to chyba nie jest źle :)

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731793
Udostępnij na innych stronach

Fajnie przeczytać taką opinie, bardzo dużo rozjaśniło mi temat wędzenia to forum, studiowanie go najwidoczniej się opłacało :D Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731796
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza klasa. :clap::clap:

Taką szynkę parz do 67 C w środku.Sama dojdzie po wyjęciu do 68 C w środku.Będzie bardziej soczysta

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731805
Udostępnij na innych stronach

Kurcze nabiło mi do 69 po wylaczeniu, za późno gas zgasiłem, cóż następnym razem wcześniej to zrobię.

Mam jeszcze pytanie, wy Panowie boczek parzycie też do 68 stopni ?

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731809
Udostępnij na innych stronach

Widząc zdjęcia, jak oceniasz wędzonki ? Woda podczas parzenia jest klarowna, nie pływają czarne szumowiny to chyba nie jest źle :)

Jeszcze zgodnie z niepisanym Forumowym zwyczajem lubimy oglądać i oceniać wędzonki w przekroju. To także cenne źródło informacji o naszych wyrobach. Ale to tylko drobna dywagacja ku pamięci. Zewnątrz wyglądają OK  :thumbsup:

[Dodano: 11 lis 2021 - 22:30]

 Muszę kupić kije bukowe, bo drut się bardzo nagrzewa,...   ;)

A dlaczego bukowe? Ja mam z leszczyny i też zdają egzamin. Musisz także pamiętać, by przy szerokości komory 80 cm miały odpowiednio dużą średnicę, bo inaczej będą się z czasem wyginać.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731823
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda w przekroju, peklowała się tylko 8 dni, następna partia będzie się peklować 12-14. Dodam, że ilość peklosoli dałem według kalkulatora z wersji mniej słonej, ale z górnej granicy, słoność jest dla mnie bardzo dobra.

 

8552f8a2c9fec51fmed.jpg

 

A kije bukowe o srednicy 28mm bo takie mieli na allegro :D

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731852
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:


[Dodano: 12 lis 2021 - 09:33]

 

boczek parzycie też do 68 stopni ?

 

Boczek do 75 C, ale w zasadzie do miękkiej skóry a karkówkę 74 C

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731864
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: za naukę i efekt końcowy. Jak widać chcieć to móc  :thumbsup: 

 

Najtańsza a zarazem najprostsza opcja kijów do wędzarni (oprócz oczywiście własnych wystruganych z lasu :D ) to kije do grabi/innych narzędzi w sklepie ogrodniczym/wielobranżowym (coś koło 3zł za szt.) ;) Wystarczy dociąć. 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731925
Udostępnij na innych stronach

Dziś parzyłem boczek, temperatury nie upilnowałem z powodu źle wbitego termometru było 78 stopni. Po wyjeciu z wody odrazu boczek schodziłem. W smaku poezja :D

 

5f0e4d1c5a49e53fmed.jpg

 

Czas zakupić konkretny termometr bagnetowym bo ten co mam przekłamuje .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731994
Udostępnij na innych stronach

 

 

było 78 stopn

Na szczęście boczkowi to nie zaszkodzi, będzie bardziej rozpływał się w ustach ;):thumbsup:


[Dodano: 12 lis 2021 - 21:11]

 

 

Kurcze nabiło mi do 69 po wylaczeniu, za późno gas zgasiłem, cóż następnym razem wcześniej to zrobię.

A co ma gaz wspólnego z temp. wędzonek? Po prostu jak zobaczysz na termometrze odpowiednią temperaturę, to wyciągasz wędzonkę z gorącej wody i wkładasz na parę min. do zimnej aby zatrzymać proces parzenia ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731998
Udostępnij na innych stronach

To wcale boczkowi nie zaszkodziło.Często rzucam boczki jako pierwsze na dno i wyciagam jako ostatnie.Boczku nie da się przeparzyć.Nawet jak osiągnie temp. wody w której się parzył 82 C to będzie dobry.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-732003
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Cześć. Tak się zastanawiam czy w mojej wedzarni zmieszczą się dwa poziomy wędzonek.

Komora ma wysokość 100cm. Teoretycznie między dolnymi wedzonkami a spodem wedzarni było by około 30cm. Rodzina chce przy okazji gdy ja będę wędził, uwedzic swoje wyroby i nie wiem co im powiedzieć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-735573
Udostępnij na innych stronach

Odstęp pomiędzy kijami powinien wynosić min.45cm  , ale można wieszać w ten sposób że pomiędzy dwoma górnymi dasz nieco niżej np. 20 cm dolny kij o ile Ci się tak zmieści. Wtedy od spodu zyskasz trochę przestrzeni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-735574
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym że na święta planuje zrobić kilka wyrobów, muszę kupić sol peklową. Na allegro znalazłem taką ofertę, 2 zł za 1kg.

Dla mnie to bardzo tanio jest, zwłaszcza że ja za kilo place po 7-9zl.Czy ktoś zwas kupował z tego źródła? Wolę zapytać niż, zniszczyć 10 kilo mięsa ;)

https://allegro.pl/oferta/sol-peklowa-sol-peklowa-do-miesa-sol-peklujaca-1kg-11081129745

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-736860
Udostępnij na innych stronach

Nie kupowałem,ale 2 zł za kg to normalna cena.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-736869
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.