wkladzik Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Cześć.Zgodnie z planem dziś pierwszy raz wędziłem szynkę, boczek, polędwice i kości wieprzowe.Wędzenie zacząłem dosyć późno bo o godzinie 11 od wygrzania wędzarni, po około godzinie włożyłem mięso by je osuszyć.Osuszanie trwało 90minut w temperaturze od 30 do 45 stopni. Po stwierdzeniu, że mięso jest już suche rozpocząłem wędzenie głownie drewnem z jabłoni. Temperatura wynosiła od 40 do 55 stopni, raz doszła do 70 stopni na jakieś 3-4 minuty.Wędzenie trwało 5 godzin.Oto zdjęcia, Dodam że wędzarnia ma wymiary: Palenisko 78x78, Komora 80x80x100 +20cm na dach. Płomień podczas osuszania, gdy było za dużo dymu to otwierałem drzwi. Ogólnie to cały czas podczas osuszania musiałem pilnować wędzarni. Wędzenie główne odbywało się przy otwartych otworach wentylacyjnych plus czasami podnosiłem dach na 3cm, by obniżyć temperaturę . O to moje wędzonki, na drugim zdjęciu szynka wyszła trochę blada, ale to wina światła. Co o nich sądzicie?, obecnie parzę szynkę w temperaturze 81stopni, do osiągniecia 70stopni w środku. Proszę o opinie ewentualnie wskazanie co było zrobione źle. Muszę kupić kije bukowe, bo drut się bardzo nagrzewa, dodatkowo blachę nad wylot w stropie i porządne zawiasy bo drzwi są zbyt ciężkie Edytowane 11 Listopada 2021 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Listopada 2021 70stopni w środku 68 wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 11 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Widząc zdjęcia, jak oceniasz wędzonki ? Woda podczas parzenia jest klarowna, nie pływają czarne szumowiny to chyba nie jest źle Edytowane 11 Listopada 2021 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Listopada 2021 jak oceniasz wędzonki Jak na pierwszy raz bardzo ładne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 11 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Fajnie przeczytać taką opinie, bardzo dużo rozjaśniło mi temat wędzenia to forum, studiowanie go najwidoczniej się opłacało Edytowane 11 Listopada 2021 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Listopada 2021 bardzo dużo rozjaśniło mi temat wędzenia to forum Czytaj, ucz się ewentualnie pytaj i ciesz się dobrymi wyrobami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Pierwsza klasa. Taką szynkę parz do 67 C w środku.Sama dojdzie po wyjęciu do 68 C w środku.Będzie bardziej soczysta Edytowane 11 Listopada 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 11 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Kurcze nabiło mi do 69 po wylaczeniu, za późno gas zgasiłem, cóż następnym razem wcześniej to zrobię. Mam jeszcze pytanie, wy Panowie boczek parzycie też do 68 stopni ? Edytowane 11 Listopada 2021 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Listopada 2021 boczek parzycie też do 68 stopni u mnie 75stC Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Widząc zdjęcia, jak oceniasz wędzonki ? Woda podczas parzenia jest klarowna, nie pływają czarne szumowiny to chyba nie jest źle Jeszcze zgodnie z niepisanym Forumowym zwyczajem lubimy oglądać i oceniać wędzonki w przekroju. To także cenne źródło informacji o naszych wyrobach. Ale to tylko drobna dywagacja ku pamięci. Zewnątrz wyglądają OK [Dodano: 11 lis 2021 - 22:30] Muszę kupić kije bukowe, bo drut się bardzo nagrzewa,... A dlaczego bukowe? Ja mam z leszczyny i też zdają egzamin. Musisz także pamiętać, by przy szerokości komory 80 cm miały odpowiednio dużą średnicę, bo inaczej będą się z czasem wyginać. Edytowane 11 Listopada 2021 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Listopada 2021 (edytowane) Tak wygląda w przekroju, peklowała się tylko 8 dni, następna partia będzie się peklować 12-14. Dodam, że ilość peklosoli dałem według kalkulatora z wersji mniej słonej, ale z górnej granicy, słoność jest dla mnie bardzo dobra. A kije bukowe o srednicy 28mm bo takie mieli na allegro Edytowane 12 Listopada 2021 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Listopada 2021 (edytowane) [Dodano: 12 lis 2021 - 09:33] boczek parzycie też do 68 stopni ? Boczek do 75 C, ale w zasadzie do miękkiej skóry a karkówkę 74 C Edytowane 12 Listopada 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Listopada 2021 Bardzo ładne wędzonki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Listopada 2021 Czyli można za pierwszym razem.Podbudowa teoretyczna dzięki naszemu forum to podstawa.Trzymaj tak dalej. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Listopada 2021 Super wyroby Tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Listopada 2021 :clap: za naukę i efekt końcowy. Jak widać chcieć to móc Najtańsza a zarazem najprostsza opcja kijów do wędzarni (oprócz oczywiście własnych wystruganych z lasu ) to kije do grabi/innych narzędzi w sklepie ogrodniczym/wielobranżowym (coś koło 3zł za szt.) Wystarczy dociąć. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Listopada 2021 Brawo. Ładny wyrób. Tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Listopada 2021 Dziś parzyłem boczek, temperatury nie upilnowałem z powodu źle wbitego termometru było 78 stopni. Po wyjeciu z wody odrazu boczek schodziłem. W smaku poezja Czas zakupić konkretny termometr bagnetowym bo ten co mam przekłamuje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Listopada 2021 było 78 stopn Na szczęście boczkowi to nie zaszkodzi, będzie bardziej rozpływał się w ustach [Dodano: 12 lis 2021 - 21:11] Kurcze nabiło mi do 69 po wylaczeniu, za późno gas zgasiłem, cóż następnym razem wcześniej to zrobię. A co ma gaz wspólnego z temp. wędzonek? Po prostu jak zobaczysz na termometrze odpowiednią temperaturę, to wyciągasz wędzonkę z gorącej wody i wkładasz na parę min. do zimnej aby zatrzymać proces parzenia Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-731998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Listopada 2021 To wcale boczkowi nie zaszkodziło.Często rzucam boczki jako pierwsze na dno i wyciagam jako ostatnie.Boczku nie da się przeparzyć.Nawet jak osiągnie temp. wody w której się parzył 82 C to będzie dobry. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-732003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Cześć. Tak się zastanawiam czy w mojej wedzarni zmieszczą się dwa poziomy wędzonek. Komora ma wysokość 100cm. Teoretycznie między dolnymi wedzonkami a spodem wedzarni było by około 30cm. Rodzina chce przy okazji gdy ja będę wędził, uwedzic swoje wyroby i nie wiem co im powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-735573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Odstęp pomiędzy kijami powinien wynosić min.45cm , ale można wieszać w ten sposób że pomiędzy dwoma górnymi dasz nieco niżej np. 20 cm dolny kij o ile Ci się tak zmieści. Wtedy od spodu zyskasz trochę przestrzeni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-735574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2021 W związku z tym że na święta planuje zrobić kilka wyrobów, muszę kupić sol peklową. Na allegro znalazłem taką ofertę, 2 zł za 1kg. Dla mnie to bardzo tanio jest, zwłaszcza że ja za kilo place po 7-9zl.Czy ktoś zwas kupował z tego źródła? Wolę zapytać niż, zniszczyć 10 kilo mięsa https://allegro.pl/oferta/sol-peklowa-sol-peklowa-do-miesa-sol-peklujaca-1kg-11081129745 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-736860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Nie kupowałem,ale 2 zł za kg to normalna cena. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-736869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Grudnia 2021 W zakładzie przetwórstwa mięsnego to ostatnio po 1 zł za kilo mi sprzedali prosto z 25 kilogramowego wora Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/#findComment-736922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.