Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na ali dokupiłem do swojej lejki metalowe. Plastyk na początku jest ok, ale z czasem robi się szorstki i źle się naciąga osłonki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-863498
Udostępnij na innych stronach

Jumbo robi świetne lejki a trwałość na wieki. Polecam.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-863499
Udostępnij na innych stronach

Wracając do tematu wyrobów, zamiast szynkowej szczepana robie według przepisu Kostka 

 

jako klase I użyłem szynki 3,7kg i dałem  0,3kg łopatki , ponieważ szynki po oczyszczeniu mi zabrakło. Już wiem, że muszę kupować z uwzględnieniem odpadków. Jako klasy III użyłem golonki jak w przepisie. 

 

Możecie ocenić czy jest dobrze sklasyfikowane ? 

20230920_194355.thumb.jpg.cb5a951dcdb11cce1f6cb0d28aa78457.jpg20230920_194410.thumb.jpg.24ed7da23ce62e5f09329e8628689e2f.jpg

 

Dodatkowo podczas krojenia nie wychodziły mi idealne kawałki 4x4cm 

Jedne są mniejsze drugie większe, te większe przekroić na pół?  

20230920_192802.thumb.jpg.a94eb83c37014ae18f39b5894bb8df72.jpg

 

i ostatnia sprawa po klasyfikacji zostały mi takie skrawki 

z szynki i golonki, czy mogę ich użyc do jakieś kielbasy typu dziadka czy chlopskiej szczepana ? 20230920_190437.thumb.jpg.f2e6d594900f7a55160b396e7259cd6e.jpg

20230920_181006.thumb.jpg.359c129b090381df5a74b622f6639b7c.jpg

Wiem że to są dla was durne pytania, zwłaszcza te z metrowką, ale ja wolę o coś zapytać niż potem żałować, że źle zrobiłem. Zwłaszcza że to moja pierwsza kiełbasa, bo przy chłopskiej Szczepana klasyfikacji robić nie musiałem ;)

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-863514
Udostępnij na innych stronach

Jakoś nie widzę zdjęć. Chyba coś nie wyszło.

10 godzin temu, wkladzik napisał(a):

Dodatkowo podczas krojenia nie wychodziły mi idealne kawałki 4x4cm 

Jedne są mniejsze drugie większe, te większe przekroić na pół?  

Wg przepisu należy jedynkę uplastycznić tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę bez sita i nożą, więc raczej "rozmiary twojej kostki się zmienią. Rozmiar należy dobierać raczej do wielkości lejka nadziewarki.

 

10 godzin temu, wkladzik napisał(a):

i ostatnia sprawa po klasyfikacji zostały mi takie skrawki 

z szynki i golonki, czy mogę ich użyc do jakieś kielbasy typu dziadka czy chlopskiej szczepana ? 

Zawsze możesz robić kiełbasę "na winie", ewentualnie to co zostało po zapeklowaniu do słoika i do gara.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-863596
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj kolejny raz wędziłem.

Szynki , boczki, polędwiczki  bez zaskoczenia wyszły bardzo dobre natomiast z szynkowej jestem zadowolony ale umiarkowanie. 

20230923_153519.thumb.jpg.46ccfa10b35fb729540e3dee4bd9e3e5.jpg

20230924_100636.thumb.jpg.a82e1329a9d95b69c75694194cd0ecea.jpg 

Pierwszy błąd jaki popełniłem to, że użyłem osłonki 100mm, mogłem zostać przy 70-80mm. Nie umiałem jej prawidłowo napełnić, użyłem lejka 36mm. Aby zagęścić farsz to je zasznurowalem - troszkę pomogło. Dodatkowo podczas parzenia nalecialo mi wody do środka ale to z powodu złego napełnienia. Następnym razem osłonki będą mniejsze. 

 

Kolejnym błędem jaki zrobiłem to źle dobrałem proporcje mięsa, powinno być 80% kl1 i 20%kl 3, niestety dostałem zaćmienia umysłowego, i 20% wyliczyłem z wagi szynki a nie z całości, po parzeniu mnie olśniło.  Przez ten błąd w szynkowej było 84% kl1 i 16% kl3. 

 

Kielbasa wyszła dość twarda (choć nie wiem czy nie taka powinna byc)  wędzona była 2h , parzona do 69 stopni, następnie studzona w wodzie o temperaturze 40 stopni. 

Ogólnie smakowo to na duży +, ale jest co poprawiać przy następnej. 20230924_100911.thumb.jpg.559362b2126646780fcf0e0cc3329110.jpg

 

Co do nadziewarki to faktycznie inne robota i nie ma co się tu rozpisywać. Znalazłem na aliexpres uszczelkę tłoka za 22zl i chyba zamówię na zapas 😉

 

 

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-864359
Udostępnij na innych stronach

Sznurując wykłuwałeś powietrze? Najlepiej igłą od strzykawki i profilaktycznie po całości do samego środka.  Co do temperatury to 67 C i hartować w zimnej wodzie. Można wrzucić lodu. Temperatura wewnątrz wyrobu podczas stygnięcia jeszcze o ten jeden stopień spokojnie dojdzie. Przy fi 100 to nawet można przerwać parzenie przy 66C. 

No i nie moczyć zbyt długo podczas studzenia. 10 minut i wieszać w chłodnym miejscu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-864370
Udostępnij na innych stronach

Tak wykuwałem, ale nie po całości tak jak napisałeś. Temperatura wzrosła do 70stopni, nie wyciągałem termometru podczas studzenia. Gdzieś czytałem, że wrzucenie kielbasy do lodowatej wody powoduje to że wtedy twardnieje. Następnym razem zrobię tak jak piszesz. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-864374
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem pieczeń rzymska 

20230928_192403.thumb.jpg.421a2b49a26cf29a8fe5c87b241e2444.jpg

 

Wyszła bardzo dobra natomiast nie jest jeszcze tak idealna w smaku jak kupna. 

Ta moja jest bardziej twarda no i czegoś mi jeszcze w smaku brakuje..... 

Sklad 50% szynki i 50%boczku

Peklowane 18g/kg

Przyprawy:

Pieprz czarny 3g

Czosnek suszony 3g

Gorzyca 8g

Majeranek 2g

Gałka muszkatułowa 0,2g

Papryka słodka 2g

Mieso zmieliłem na sitku 4mm,

dodałem przyprawy , wlałem 100ml wody , mięso wyrobiłem i piekłem w temperatuże 110 stopni przez 90minut. 

Wiecie może, co muszę zrobić by była bardziej miękka a zarazem aby się dała cienko pokroić?  

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-865576
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziś uwedziłem Krakowską i Żywiecką Kostka, część kielbas podpiekłem  tak jak w przepisie cześć zaparzyłem. Parzonej jeszcze nie próbowałem, natomiast krakowska podpiekana sztos, normalnie pycha. 

Będę chyba żałował, że część parzyłem.  Może w przekroju nie jest idealna, ale nie rozwala się przynajmniej. 

Popracuje nad klasyfikacją i będzie jeszcze lepiej. 

20231117_102926.jpg

20231117_195934.jpg

20231117_200241.jpg

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-878427
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, wkladzik napisał(a):

Będę chyba żałował, że część parzyłem

Niekoniecznie :thumbsup:

Te parzone kiełbasy możesz podwędzić drugi raz na zimno.

Będą pyszne i trwalsze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-878437
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.09.2023 o 13:04, wkladzik napisał(a):

Pierwszy błąd jaki popełniłem to, że użyłem osłonki 100mm, mogłem zostać przy 70-80mm. Nie umiałem jej prawidłowo napełnić, użyłem lejka 36mm. Aby zagęścić farsz to je zasznurowalem - troszkę pomogło. Dodatkowo podczas parzenia nalecialo mi wody do środka ale to z powodu złego napełnienia. Następnym razem osłonki będą mniejsze

To nie ma znaczenia jakiej osłonki użyjesz. Błędem jest słabe uplastycznienie I wp. i małą ilość III wp.

15 godzin temu, wkladzik napisał(a):

Popracuje nad klasyfikacją i będzie jeszcze lepiej. 

Klasyfikacja nie ma w tym przypadku nic do rzeczy. To są moim zdaniem błędy przy nadziewaniu również nadziewarki i słabym wymieszaniu farszu.

 

10 godzin temu, quadro555 napisał(a):
10 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Te parzone kiełbasy zamiast drugi raz wędzic podsusz.. 

A może i jedno i drugie z tym, że drugi raz proponuję wędzić nie na zimno bo to niewiele da i trzeba by wędzić bardzo długo, żeby osiągnąć jako taki efekt , ale na ciepło 30 C przez 8 -12

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-878532
Udostępnij na innych stronach

Tu się zgadzam, uplastyczniłem słabo, pomyliłem się w składzie, wymieszac sie starałem.  Napewno zrobię szynkowa jeszcze nie raz. 

20231118_122028.thumb.jpg.2ca4c13b8af8a3ccfb4dc2a4b56d0c6f.jpg

 

Żywiecka nabijana łyżką, jednak się da  nie pytajcie dlaczego tak ją zrobiłem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-878558
Udostępnij na innych stronach

Co się martwisz, masz miejsca na musztardę 😉

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-878563
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

W środę będę  wędził, zachciało mi się zrobić udziec z indyka, czy usunąć z niego skórę?  

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-887546
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wkladzik napisał(a):

czy usunąć z niego skórę?  

Nie.Po odkoszczeniu zrób z niego roladkę i owiń sznurkiem, żeby się nie rozpadła

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-887581
Udostępnij na innych stronach

Jestem po kolejnym wędzeniu i katastrofa tak mi się "zapeklowało" mieso. 

20231221_122051.thumb.jpg.ba5c53b628ded20440fe1757449f23e2.jpg

udziec z indyka20231221_124237.thumb.jpg.cd9528c031f99f54ef4b1beefbaf6ba5.jpg

 

 

Peklowalo się 7 dni w stężeniu peklosoli  7,5% w lodowce w temperaturze 4 stopni. 

Nastrzyk został wykonany w ilości 20% do masy wyrobu. 

Zawsze stosuje takie stężenie i pierwszy raz mam taki przypadek. 

 

Załóżmy że było za krótko, ale zobaczcie na udziec z indyka. Nie zapeklował się wcale a przecież nie jest to gruby kawał miesa zwłaszcza że leżal rozłożony w pojemniku

 

Wyroby były pieczone w  piekarniku w 110 stopniach. 

Czy takie coś nadaje się do jedzenia? Narazie nic nie śmierdzi. 

 

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-888357
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, wkladzik napisał(a):

Nie zapeklował się wcale a przecież nie jest to gruby kawał mięsa zwłaszcza że leżał rozłożony w pojemniku

Indyk nigdy nie będzie miał takiego koloru jak wieprzowina. Mało mioglobiny a to ona w połączeniu z nitrytem odpowiada za wybarwienie.Dodawaj cukier do peklosolanki w ilości 2%, ale latem nie dodawa.On też powoduje lepsze wybarwienie i poprawia peklowanie.Co prawda moim zdaniem słaba solanka i krótki czas , ale był nastrzyk i nie powinno tak wyglądać.Peklosól przed użyciem powinno się przemieszać bo nitryt ma tendencję do opadania na dno. Może masz bardzo starą peklosól, albo pomyliłeś się robiąc peklosolankę.A może dałeś 2 % nastrzyku na kg.Ile było tego mięsa.?Jak widzisz powodów może być wiele.Gdzieś się machnąłeś i stawiam na nastrzyk.

 

1 godzinę temu, wkladzik napisał(a):

Czy takie coś nadaje się do jedzenia? Na razie nic nie śmierdzi

Jak nie śmierdzi to się nadaje do szybkiego spożycia

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-888369
Udostępnij na innych stronach

20231221_154119.thumb.jpg.e1bedc82d24b649955e0c5fc0a3d29bf.jpgW nastrzyku napewno się nie pomyliłem, bo pamiętam że schab który jest też niedopeklowany , nastrzykiwalem strzykawką 20ml co 3cm, daje sobie rękę odciąć. 

Wszystkiego miesa było 7kg czyli nie dużo, indyk 1.2kg, karczek 1.5kg, szynka 1.2kg, schab też miał około 1kg, wszystko jest niedopeklowane. 

 

Mało tego nawet boczek peklowany na sucho 19g/kg, który był dosyć cienki bo maksymalnie 4cm ma delikatne objawy niedopeklowania.  

Solanka słaba była wiem, czas też krótki był, no ale nastrzyk napewno był dokładny ze względu na powyższe.

 

Być może ta peklosól ale stara jakąś  nie była, albo się poprostu pomyliłem przy liczeniu , choć na słoność wyszły jak zawsze. 

Czysto teoretycznie gdybym stężenie zrobił 6%  I nastrzykna tak jak pisałem mogło by się nie dopeklowac ? 

 

Dodałem zdjecie boczku peklowanego na sucho, jest naprawdę cienki. 

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-888385
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, wkladzik napisał(a):

Nastrzyk został wykonany w ilości 20% do masy wyrobu. 

 

4 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Gdzieś się machnąłeś i stawiam na nastrzyk.

Raczej nie nastrzyk patrząc na przekrój i  rozerwane tkanki to nastrzyk był fest... Ja obstawiam temperaturę w lodówce była pewnie blisko zera. Wykonaj pomiar żeby wykluczyć tą przyczynę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-888426
Udostępnij na innych stronach

Wykonałem pomiar w ogórkach kiszonych i jest 5-6 stopni zależy na której półce. Mało tego robiłem pomiar podczas peklowania, nie pamiętam jaka temperatura była zalewy ale napewno nie niższa niż 4 stopnie. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-888433
Udostępnij na innych stronach

Nie było przesadnie upchane, ale też nie pływały swobodnie, robilem jak zawsze.  Natomiast udziec pływał sobie luźno w pojemniku, a też się nie zapeklował. Teoretyzując  gdyby były za ciasno upchane, to pomimo dużego  nastrzyku mieso by się nie zapeklowalo ?  

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-888459
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Jak nie temp to czy mięsa w pojemniku z zalewą miały luz, czy były raczej gęsto upchane?

 

Przy takim potężnym nastrzyku nawet jak by było ciasno to i tak by się pewnie zapeklowało.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-888460
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.