opyr Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Października 2008 Czy ktoś może ma plany lub wie gdzie mozna je znaleźć aby wykonać samemu nadziewarkę. chodzi mi o taką aby materiały do jej wykonania były łatwo dostępne Cytuj opyr Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Października 2008 witamopcja z materiałów z odzyskubutelka 2litrowa po mineralnej,obciać w polowie aby załadowac farsz,ktory rękąbedziesz pociskać do przodu,w miejsce zakretki tokarz dotoczy połaczenie z rurkąlub jeszcze taniej na stałe przykleić poxipolem plastikową rurkę i gotowe możeszzaczą filować wedlinki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opyr Opublikowano 17 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Października 2008 Marku chodziło mi o coś bardziej profesjonalnego największy problem to chyba z załatwieniem kawałka rury nierdzewki Cytuj opyr Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Października 2008 rure z nierdzewki dostaniesz bez problemu w firmie ktora trudni sie handlem blach,rur z nierdzewki u nas na śląsku jest ich dużo,nawet przycinaja na miejscu,problem w tym iz ta nierdzewka nie jest tania,kiedyś mialem taka tzw.lufe-preske w ktorej robili nazakladzie mielonki,wlasnie ja dalem koledze na zrobienie szprycki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Października 2008 Witam!JA planuję zrobić z PCV około 10-15 litrów pojemności. Rurę i tłoczysko już mam jeszcze lejek i poluję na listwę zębatą około 80 centymetrów. A może komuś przeszkadza taka gdzieś w kącie :rolleyes: :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Października 2008 Nie radzę robić samemu tak dużej nadziewarki (10 , 15 l).Nigdy z niej nie będziesz zadowolony a po drodze napotkasz dużo kłopotów głównie listwa i przekładnia. Bardzo ciężko jest utrzymać w czystości takie urządzenie. Radzę polować na okazję w internecie , bo napracujesz się , żeby w końcu ją wyrzucić i kupić coś dobrego. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Października 2008 Witam! Kyzimol napisał Nie radzę robić samemu tak dużej nadziewarki (10 , 15 l)Na chwilę obecną to za nadziewarkę robi u mnie ALFA 32 z elektrycznym napędem. Wcześniej robiłem 22-ką i troszkę schodziło na przykład przy nadzianiu kaszanki z 6-8 kg. kaszy. Do maszynki nr 32 to można sporą gałkę wrzucić na raz, a że samo się kręci to nie przeszkadza, ale myślę o nadziewarce dość długo bo jak widzę te ceny jakie krzyczą za te urządzenia to wpadam w mały szok. Za nadziewarkę ręczną nie najlepszą o pojemności np. 9 l dać ponad 1000-a to myślę że wykonanie podobnej wyjdzie taniej o jakieś 70 %.I mam to za cel jaki na pewno uda mi się osiągnąć. O mniejszej nie ma mowy bo nie widzę sensu jak mam co 3 kilogramy napełniać od nowa to wolę to robić maszynką. :smile: :idea: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Października 2008 Zobacz sobie tu - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=4 i tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=108Może coś zaskoczy. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Października 2008 jak mam co 3 kilogramy napełniać od nowa to wolę to robić maszynkąAle nawet najmniejsza nadziewarka rozwiąże Ci problem filowania masy parówkowej. Ja na razie nie robię parówek, ponieważ maszynka nie chce pociskać emulsjii w ogóle. Przy jedynej produkcji tego typu po prostu się załamałam. Całe szczęście, że potraktowałam te parówki jako produkcję pilotażową i zrobiłam zaledwie 3 kg masy. Ale napełnienie jelit baranich ręczną strzykawą to było mistrzostwo świata. Przy próbach posłużenia się tradycyjnie, elektryczną maszynką dostawałam harcerskiej choroby (czyli k..cy) :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Października 2008 Mój kolega ma nadziewarkę 10 l i na prywatkach nadziewa maszynką 32 z napędem elektrycznym . 80 kg farszu na kiełbasę średnio rozdrobnioną -ile czasu nadziewa -to jest pytanie proszę o odpowiedzi Nadziewanie w jelita ,,kiełbasiane'' .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Października 2008 WitamDziadku 80kg farszu filuje maszynką 2h Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Października 2008 Spec 202 o jakiej emulsji piszesz? Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Października 2008 Witaj ! Szczepan :shock: z tą emulsją to nie ja :devil: !!! czytaj uważniej!!! P :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Października 2008 Dziadku odnośnie twojego pytania to dobrze by było napisać chociaż ile obrotów ma maszynka na min. :question: :question: :question: :question: :question: Ps. jak jelita dobre i nic nie pi....y się to w godzinkę dwa pojemniki (około 70 kg) napcham, tym cackiem obroty około 70-72 na min :grin: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Października 2008 Słuszne pytanie . Obrotów ok 100 /min ,jelita napisałem -kiełbasiane średnie (użyłem gwary rynkowej to jest 30-32 mm. ale trafiają się i cieńsze 28 mm i nieraz jest to pół na pół jakość średnia. Wynik Twój bardzo dobry ,kolegi podobny .Dokładnie napiszę jak dowiem się od forumowiczów ile czasu trzeba nadziewać 80 kg nadziewarkami o poj. 5l lub większymi .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Października 2008 Nadziewanie 80 kg kiełbasy nadziewarką 7 kg trwa u mnie 4 miesiące :lol: 2 x 10 kg na miesiąc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Października 2008 napiszę jak dowiem się od forumowiczów ile czasu trzeba nadziewać 80 kg nadziewarkami o poj. 5l lub większymia jesli wiesz to napisz ile nadzewarka o poj. 2.5l , bo kiedys byla juz dyskusja nad tym co lepsze :lol: tak swoja droga to nie dziwie sie ze kolega mimo ze ma tak duza nadziewarke nadziewa na prywatach maszynka :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Października 2008 Ja powiem tylko tyle - po zmianie nadziewarki z chińskiej poziomej na pionową 2,5l chęć do nadziewania wyraźnie wzrosła :grin: jutro może zmierzę czas nadziewania bo akurat szykuję troszku białej :wink: - mam jednak wrażenie że nie jest to miarodajny test bo trzeba brać pod uwagę kilka rzeczy:wprawę operatora/ów, jakość jelit, a nawet kwestię ilości produkcji - wiadomo, jeśli mamy do nadziania kilka kilo i nikt nas nie goni to możemy sobie robić "spokojniej" Nadziewanie maszynką można prowadzić w sposób ciągły, choć przygotowanie kulek farszu też swoje zajmuje Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Października 2008 Mój kolega ma nadziewarkę 10 l i na prywatkach nadziewa maszynką 32 z napędem elektrycznym . 80 kg farszu na kiełbasę średnio rozdrobnioną -ile czasu nadziewa -to jest pytanie proszę o odpowiedzi Nadziewanie w jelita ,,kiełbasiane'' .Pozdrawiam Dziwnie postawione pytanie, chodzi o samo nadzianie, czy przygotowanie nadziewarki również. bo jeżeli samo nadzianie, to ja kręce nadziewarką 2,5 kg około niecałej minuty a nadziewarką 15 kg (tu kręci już pomocnik :lol: ) to niecałe 7 -8 min (może nawet mniej) nigdy nie mierzyłem dokładnie. ale znam prędkość obrotową korby i ilość obruceń do końca pojemnika. (obydwie pionowe i to nie chinczyki :lol: ) Należy doliczyć czas nakładania farszu i naciągania flaka na lejek. Co do maszynki 32 może to potrwać krótko lub długo, w zależności od wprawy. A może ten kolega, robi jakąś popisówkę i załatwia sprawę w 5 min? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Października 2008 Witam. to w godzinkę dwa pojemniki (około 70 kg) napcham Wynik Twój bardzo dobry ,kolegi podobny Jak kolega ma maszynkę ok. 100obr/min a spec202 ma maszynke 70-72obr/min - to kolega nadziewa 80kg 30-40min. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Października 2008 na prywatkach nadziewa maszynką 32 z napędem elektrycznym Takie prywatki, to jest coś! Pokaz nadziewania, a nie tylko ciągle te tańce... :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Października 2008 Patrzę na zapędy w kupowaniu nadziewarek i te ceny. Kupujemy chyba po to by tylko kupić Jak często używamy ją w domowych produkcjach. Pochwalam zakup niedużych 1.5- 2.5 L to do farszów drobno rozdrobnionych typu parówki , pasztetowe lub kabanosy . Widzę że niektórzy już taką ilość sprzętu zgromadzili że powinni produkować co dzień by wyłożona kasa choć trochę się zwracała. .A teraz o maszynkach ,zakup maszynki nr 22 lub 32 najbardziej opłacalna inwestycja w produkcji domowej. Gdy dorobimy napęd elektryczny mamy wygodę i duże przyśpieszenie prac. Ponadto mamy dwa w jednym i o wiele taniej. Przy większych produkcja nr 32 przedstawiona na zdjęciu wyżej w tym temacie to jest to.Praca szybka i wydajna pod warunkiem że sobie przygotujemy odpowiednio stanowisko pracy. Nadziewanie prowadzi jedna osoba , żadnych kul się nie robi umiejętnie bierze się farsz z naczynia i w odpowiednim momencie wkłada do maszynki wtedy nie ma powietrza w nadziewanych batonach . Druga osoba odkręca nakłada na kije a w między czasie robi inne czynności związane z przerobem .Czas liczymy od momentu podstawienia wymieszanego farszu pod maszynkę ,Jelita już są przygotowane. 80kg możemy nadziać w 1 – 1godz 10min zależy to od jakości jelit i ich wielkości ale liczmy jelita średniej jakości kaliber 28-32 mm. Zapytany kolega odpowiedział że liczy się czas a nadziewanie nadziewarką to zabawa ciągle nakładanie , ubijanie farszu i te bezproduktywne cofanie tłoka a później ile mycia i to bardzo dokładnego by nie wyhodować w niej jakiś mikroskopijnych stworków i przenieść na następną produkcję. Z praktyki wynika że maszynka do nadziewania o podanym numerze jest bardziej przydatna niż te błyszczące cudeńka . Pozdrawiam Bon Air - gdzieś tak tańcował a nie uczył się jak szybko nadziewać Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Października 2008 Widzę że niektórzy już taką ilość sprzętu zgromadzili że powinni produkować co dzień by wyłożona kasa choć trochę się zwracała. Kasa ma sięzwrócić ????? A Twoją "32" się kiedykolwiek zwróci ????? Zapytany kolega odpowiedział że liczy się czas a nadziewanie nadziewarką to zabawa ciągle nakładanie , ubijanie farszu i te bezproduktywne cofanie tłoka a później ile mycia i to bardzo dokładnego by nie wyhodować w niej jakiś mikroskopijnych stworków i przenieść na następną produkcję. Z praktyki wynika że maszynka do nadziewania o podanym numerze jest bardziej przydatna niż te błyszczące cudeńka . Pozdrawiam CO ?????????????????????????????? Albo takiej nadziewarki w życiu nie widziałeś, albo Twoja maszynka 32 jest ze złota :grin: Z całą pewnością wychoduje mniej "stworków" na idealnie gładkiej powierrzchni nierdzewki /którą umyć jest dziecinnie proste/, a jezeli Ty na porowatej powierzchni żeliwnej "32', pokrytej niewiadomo czym. Pozatym te napędy na niełożyskowanych gładziaćh, które trą się i dodają żeliwo do farszu - kolejna pomyłka :!: Ryzyko wkręcenia palcy - :!: Jakieś doróbki silników, oski i inne konstrukcje bez zabezpieczeń - mozliwość chwycenia odzieży / długich włosów i dalej to już wiadomo. Ogromne moce silników, lub potrzeba stosowania przekładni - to pół biedy, gorzej jak to robicie na jakiś kołach z paskami - kolejne miejsce do samookaleczenia. Mam dalej wymieniać :question: Nadziewarka służy do nadziewania, a maszynka do mielenia mięsa słuzy do mielenia mięsa :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Października 2008 DZIADKU, pozwolę sobie odnieść się do Twojego posta Kupujemy chyba po to by tylko kupić Jak często używamy ją w domowych produkcjach. Pochwalam zakup niedużych 1.5- 2.5 L to do farszów drobno rozdrobnionych typu parówki , pasztetowe lub kabanosyi zapewne większość kupuje właśnie z myślą że będzie taki asortyment robił niektórzy już taką ilość sprzętu zgromadzili że powinni produkować co dzień by wyłożona kasa choć trochę się zwracaławygoda kosztuje :lol: Zapytany kolega odpowiedział że liczy się czas...no właśnie, my nie musimy ścigać się z czasem nadziewanie nadziewarką to zabawa ciągle nakładanie , ubijanie farszu...nieprawda - umiejętne :lol: nakładanie polega na pobraniu farszu z naczynia w trzech ruchach zrobienia kuli i energicznym jej wrzuceniu do cylindra :wink: i te bezproduktywne cofanie tłoka a później ile myciamycie nadziewarki jest tak samo łatwe jak maszynki - żeby jasne było wiem jak myje się maszynki :wink: cofanie tłoka to chyba jedyny poważny argument "przeciw" nadziewarkom, jakbym chciał się czepiać to użyłbym argumentu o bezpieczeństwie pracy z maszynką :tongue: - niby każdy wie, każdy uważa a wypadki są i wcale o nie nie trudno w ferworze pracy wielkość nadziewarki to już faktycznie sprawa dyskusyjna bo i ja uważam że jak ktoś robi raz na jakiś czas to nie musi kupować takiej 15litrów żeby mu cała porcja weszła EDIT TOSHIBA wyprzedził moje myśli Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Października 2008 cofanie tłoka to chyba jedyny poważny argument "przeciw" nadziewarkom,Przy małej 2,5 kg to 70 obrotów przy durzej 15 kg przekładam korbę na szybki bieg i około 50 obrotów i jest do góry Przy jednej i drugiej robie to dosłownie kręcac jednym palcem zaraz przy ośce traw to może 20 sekund. :lol: Rzeczywiście OGROMNA strata czasu :lol: i to w dodatku nieproduktywna :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.