Skocz do zawartości

Nadziewarka - jak zrobic samemu


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

witam

opcja z materiałów z odzysku

butelka 2litrowa po mineralnej,obciać w polowie aby załadowac farsz,ktory ręką

bedziesz pociskać do przodu,w miejsce zakretki tokarz dotoczy połaczenie z rurką

lub jeszcze taniej na stałe przykleić poxipolem plastikową rurkę i gotowe możesz

zaczą filować wedlinki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43283
Udostępnij na innych stronach

rure z nierdzewki dostaniesz bez problemu w firmie ktora trudni sie handlem blach,rur z nierdzewki u nas na śląsku jest ich dużo,nawet przycinaja na miejscu,problem w tym iz ta nierdzewka nie jest tania,kiedyś mialem taka tzw.lufe-preske w ktorej robili na

zakladzie mielonki,wlasnie ja dalem koledze na zrobienie szprycki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43287
Udostępnij na innych stronach

Witam!

JA planuję zrobić z PCV około 10-15 litrów pojemności. Rurę i tłoczysko już mam jeszcze lejek i poluję na listwę zębatą około 80 centymetrów. A może komuś przeszkadza taka gdzieś w kącie :rolleyes: :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43293
Udostępnij na innych stronach

Nie radzę robić samemu tak dużej nadziewarki (10 , 15 l).Nigdy z niej nie będziesz zadowolony a po drodze napotkasz dużo kłopotów głównie listwa i przekładnia. Bardzo ciężko jest utrzymać w czystości takie urządzenie. Radzę polować na okazję w internecie , bo napracujesz się , żeby w końcu ją wyrzucić i kupić coś dobrego.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43302
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Kyzimol napisał

Nie radzę robić samemu tak dużej nadziewarki (10 , 15 l)

Na chwilę obecną to za nadziewarkę robi u mnie ALFA 32 z elektrycznym napędem. Wcześniej robiłem 22-ką i troszkę schodziło na przykład przy nadzianiu kaszanki z 6-8 kg. kaszy. Do maszynki nr 32 to można sporą gałkę wrzucić na raz, a że samo się kręci to nie przeszkadza, ale myślę o nadziewarce dość długo bo jak widzę te ceny jakie krzyczą za te urządzenia to wpadam w mały szok. Za nadziewarkę ręczną nie najlepszą o pojemności np. 9 l dać ponad 1000-a to myślę że wykonanie podobnej wyjdzie taniej o jakieś 70 %.I mam to za cel jaki na pewno uda mi się osiągnąć. O mniejszej nie ma mowy bo nie widzę sensu jak mam co 3 kilogramy napełniać od nowa to wolę to robić maszynką. :smile: :idea: :!:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43315
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43316
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

jak mam co 3 kilogramy napełniać od nowa to wolę to robić maszynką

Ale nawet najmniejsza nadziewarka rozwiąże Ci problem filowania masy parówkowej. Ja na razie nie robię parówek, ponieważ maszynka nie chce pociskać emulsjii w ogóle. Przy jedynej produkcji tego typu po prostu się załamałam. Całe szczęście, że potraktowałam te parówki jako produkcję pilotażową i zrobiłam zaledwie 3 kg masy. Ale napełnienie jelit baranich ręczną strzykawą to było mistrzostwo świata. Przy próbach posłużenia się tradycyjnie, elektryczną maszynką dostawałam harcerskiej choroby (czyli k..cy) :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-43995
Udostępnij na innych stronach

Mój kolega ma nadziewarkę 10 l i na prywatkach nadziewa maszynką 32 z napędem elektrycznym . 80 kg farszu na kiełbasę średnio rozdrobnioną -ile czasu nadziewa -to jest pytanie proszę o odpowiedzi Nadziewanie w jelita ,,kiełbasiane'' .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44220
Udostępnij na innych stronach

Dziadku odnośnie twojego pytania to dobrze by było napisać chociaż ile obrotów ma maszynka na min. :question: :question: :question: :question: :question:

 

Ps. jak jelita dobre i nic nie pi....y się to w godzinkę dwa pojemniki (około 70 kg) napcham, tym cackiem obroty około 70-72 na min :grin:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44228
Udostępnij na innych stronach

Słuszne pytanie . Obrotów ok 100 /min ,jelita napisałem -kiełbasiane średnie (użyłem gwary rynkowej to jest 30-32 mm. ale trafiają się i cieńsze 28 mm i nieraz jest to pół na pół jakość średnia. Wynik Twój bardzo dobry ,kolegi podobny .Dokładnie napiszę jak dowiem się od forumowiczów ile czasu trzeba nadziewać 80 kg nadziewarkami o poj. 5l lub większymi .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44290
Udostępnij na innych stronach

napiszę jak dowiem się od forumowiczów ile czasu trzeba nadziewać 80 kg nadziewarkami o poj. 5l lub większymi

a jesli wiesz to napisz ile nadzewarka o poj. 2.5l , bo kiedys byla juz dyskusja nad tym co lepsze :lol:

tak swoja droga to nie dziwie sie ze kolega mimo ze ma tak duza nadziewarke nadziewa na prywatach maszynka :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44294
Udostępnij na innych stronach

Ja powiem tylko tyle - po zmianie nadziewarki z chińskiej poziomej na pionową 2,5l chęć do nadziewania wyraźnie wzrosła :grin: jutro może zmierzę czas nadziewania bo akurat szykuję troszku białej :wink:

- mam jednak wrażenie że nie jest to miarodajny test bo trzeba brać pod uwagę kilka rzeczy:

wprawę operatora/ów, jakość jelit, a nawet kwestię ilości produkcji - wiadomo, jeśli mamy do nadziania kilka kilo i nikt nas nie goni to możemy sobie robić "spokojniej"

 

Nadziewanie maszynką można prowadzić w sposób ciągły, choć przygotowanie kulek farszu też swoje zajmuje

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44302
Udostępnij na innych stronach

Mój kolega ma nadziewarkę 10 l i na prywatkach nadziewa maszynką 32 z napędem elektrycznym . 80 kg farszu na kiełbasę średnio rozdrobnioną -ile czasu nadziewa -to jest pytanie proszę o odpowiedzi Nadziewanie w jelita ,,kiełbasiane'' .Pozdrawiam

Dziwnie postawione pytanie, chodzi o samo nadzianie, czy przygotowanie nadziewarki również.

bo jeżeli samo nadzianie, to ja kręce nadziewarką 2,5 kg około niecałej minuty

a nadziewarką 15 kg (tu kręci już pomocnik :lol: ) to niecałe 7 -8 min (może nawet mniej) nigdy nie mierzyłem dokładnie. ale znam prędkość obrotową korby i ilość obruceń do końca pojemnika.

(obydwie pionowe i to nie chinczyki :lol: )

 

Należy doliczyć czas nakładania farszu i naciągania flaka na lejek.

 

Co do maszynki 32 może to potrwać krótko lub długo, w zależności od wprawy. A może ten kolega, robi jakąś popisówkę i załatwia sprawę w 5 min?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44305
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

to w godzinkę dwa pojemniki (około 70 kg) napcham

Wynik Twój bardzo dobry ,kolegi podobny

Jak kolega ma maszynkę ok. 100obr/min a spec202 ma maszynke 70-72obr/min - to kolega nadziewa 80kg 30-40min.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44307
Udostępnij na innych stronach

na prywatkach nadziewa maszynką 32 z napędem elektrycznym

Takie prywatki, to jest coś!

Pokaz nadziewania, a nie tylko ciągle te tańce... :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44325
Udostępnij na innych stronach

Patrzę na zapędy w kupowaniu nadziewarek i te ceny. Kupujemy chyba po to by tylko kupić Jak często używamy ją w domowych produkcjach. Pochwalam zakup niedużych 1.5- 2.5 L to do farszów drobno rozdrobnionych typu parówki , pasztetowe lub kabanosy . Widzę że niektórzy już taką ilość sprzętu zgromadzili że powinni produkować co dzień by wyłożona kasa choć trochę się zwracała. .A teraz o maszynkach ,zakup maszynki nr 22 lub 32 najbardziej opłacalna inwestycja w produkcji domowej. Gdy dorobimy napęd elektryczny mamy wygodę i duże przyśpieszenie prac. Ponadto mamy dwa w jednym i o wiele taniej. Przy większych produkcja nr 32 przedstawiona na zdjęciu wyżej w tym temacie to jest to.

Praca szybka i wydajna pod warunkiem że sobie przygotujemy odpowiednio stanowisko pracy. Nadziewanie prowadzi jedna osoba , żadnych kul się nie robi umiejętnie bierze się farsz z naczynia i w odpowiednim momencie wkłada do maszynki wtedy nie ma powietrza w nadziewanych batonach . Druga osoba odkręca nakłada na kije a w między czasie robi inne czynności związane z przerobem .Czas liczymy od momentu podstawienia wymieszanego farszu pod maszynkę ,Jelita już są przygotowane. 80kg możemy nadziać w 1 – 1godz 10min zależy to od jakości jelit i ich wielkości ale liczmy jelita średniej jakości kaliber 28-32 mm. Zapytany kolega odpowiedział że liczy się czas a nadziewanie nadziewarką to zabawa ciągle nakładanie , ubijanie farszu i te bezproduktywne cofanie tłoka a później ile mycia i to bardzo dokładnego by nie wyhodować w niej jakiś mikroskopijnych stworków i przenieść na następną produkcję. Z praktyki wynika że maszynka do nadziewania o podanym numerze jest bardziej przydatna niż te błyszczące cudeńka . Pozdrawiam

 

Bon Air - gdzieś tak tańcował a nie uczył się jak szybko nadziewać

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44351
Udostępnij na innych stronach

Widzę że niektórzy już taką ilość sprzętu zgromadzili że powinni produkować co dzień by wyłożona kasa choć trochę się zwracała.

Kasa ma sięzwrócić ????? A Twoją "32" się kiedykolwiek zwróci ?????

 

 

Zapytany kolega odpowiedział że liczy się czas a nadziewanie nadziewarką to zabawa ciągle nakładanie , ubijanie farszu i te bezproduktywne cofanie tłoka a później ile mycia i to bardzo dokładnego by nie wyhodować w niej jakiś mikroskopijnych stworków i przenieść na następną produkcję. Z praktyki wynika że maszynka do nadziewania o podanym numerze jest bardziej przydatna niż te błyszczące cudeńka . Pozdrawiam

 

CO ??????????????????????????????

Albo takiej nadziewarki w życiu nie widziałeś, albo Twoja maszynka 32 jest ze złota :grin:

 

Z całą pewnością wychoduje mniej "stworków" na idealnie gładkiej powierrzchni nierdzewki /którą umyć jest dziecinnie proste/, a jezeli Ty na porowatej powierzchni żeliwnej "32', pokrytej niewiadomo czym.

Pozatym te napędy na niełożyskowanych gładziaćh, które trą się i dodają żeliwo do farszu - kolejna pomyłka :!:

Ryzyko wkręcenia palcy - :!:

Jakieś doróbki silników, oski i inne konstrukcje bez zabezpieczeń - mozliwość chwycenia odzieży / długich włosów i dalej to już wiadomo.

Ogromne moce silników, lub potrzeba stosowania przekładni - to pół biedy, gorzej jak to robicie na jakiś kołach z paskami - kolejne miejsce do samookaleczenia.

 

Mam dalej wymieniać :question:

 

Nadziewarka służy do nadziewania, a maszynka do mielenia mięsa słuzy do mielenia mięsa :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44358
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU, pozwolę sobie odnieść się do Twojego posta

Kupujemy chyba po to by tylko kupić Jak często używamy ją w domowych produkcjach. Pochwalam zakup niedużych 1.5- 2.5 L to do farszów drobno rozdrobnionych typu parówki , pasztetowe lub kabanosy

i zapewne większość kupuje właśnie z myślą że będzie taki asortyment robił

niektórzy już taką ilość sprzętu zgromadzili że powinni produkować co dzień by wyłożona kasa choć trochę się zwracała

wygoda kosztuje :lol:

Zapytany kolega odpowiedział że liczy się czas...

no właśnie, my nie musimy ścigać się z czasem

nadziewanie nadziewarką to zabawa ciągle nakładanie , ubijanie farszu...

nieprawda - umiejętne :lol: nakładanie polega na pobraniu farszu z naczynia w trzech ruchach zrobienia kuli i energicznym jej wrzuceniu do cylindra :wink:

i te bezproduktywne cofanie tłoka a później ile mycia

mycie nadziewarki jest tak samo łatwe jak maszynki - żeby jasne było wiem jak myje się maszynki :wink:

cofanie tłoka to chyba jedyny poważny argument "przeciw" nadziewarkom,

jakbym chciał się czepiać to użyłbym argumentu o bezpieczeństwie pracy z maszynką :tongue: :cool: - niby każdy wie, każdy uważa a wypadki są i wcale o nie nie trudno w ferworze pracy

 

wielkość nadziewarki to już faktycznie sprawa dyskusyjna bo i ja uważam że jak ktoś robi raz na jakiś czas to nie musi kupować takiej 15litrów żeby mu cała porcja weszła

 

 

EDIT

TOSHIBA wyprzedził moje myśli :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44360
Udostępnij na innych stronach

cofanie tłoka to chyba jedyny poważny argument "przeciw" nadziewarkom,

Przy małej 2,5 kg to 70 obrotów

przy durzej 15 kg przekładam korbę na szybki bieg i około 50 obrotów i jest do góry

:cool:

 

Przy jednej i drugiej robie to dosłownie kręcac jednym palcem zaraz przy ośce traw to może 20 sekund. :lol:

Rzeczywiście OGROMNA strata czasu :lol: i to w dodatku nieproduktywna :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1880-nadziewarka-jak-zrobic-samemu/#findComment-44364
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.