Skocz do zawartości

Moje salami.


Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu znalazłem w zamrażarce kultury starterowe salami (bo chyba nie była to emulsja ze skórek wp :grin: ), które przeleżały w niej ponad rok czasu.

Postanowiłem więc spróbować zrobić salami.

Kultury dodałem wszystkie jakie były, bo istniało prawdopodobieństwo, że ich "moc" po tak długim czasie mogła być słaba.

 

Mielenie i mieszanie było na mięsie mrożonym. Przekrojowi co prawda daleko jest do salami "sklepowego", ale jestem bardzo zadowolony.

 

Salami jest surowe, niepodwędzane, pokryte lekko białym nalotem, o bardzo kwaśnym zapachu, ale bardzo dobrym smaku.

Odwiesiłem do garażu niech schnie dalej ;-)

 

 

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/
Udostępnij na innych stronach

... chyba i ja "rzucę" się na salami. W listopadzie wykonam szarżę i... na święta jak znalazł.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-43375
Udostępnij na innych stronach

U nas jesienią panuje względnie bardzo wysoka wilgotność powietrza (działanie Bałtyku?), w granicach 80%-95%, co przekłada się na również wysoką wilgotność powietrza w nieogrzewanym garażu.

 

To moje salami po peklowaniu spędziło 3 dni w temp 25-30st.C. w piekarniku - włączona lampka. Wstawiłem też miskę z wodą, aczkolwiek pomimo tego mierzona wilgotność nie była zbyt wysoka, w granicach 60-85%.

 

Po piekarniku salami powędrowało na dwa tygodnie do wspomnianego wilgotnego garażu (temp. ok. 15st.C.).

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-43376
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Witam

Też zrobiłem salami z kulturami startowymi.

Łopatka 2kg + golonka 0,5kg + słonina 0,5kg

Obwędziłęm trochę i suszę już ok 5tyg.

W samku jest ok, ale trochę luźna jest i przy krojeniu tępym nożem się rozciska.

Włożyłem do osłonki białkowej jak na krakowską . Czy to może być przyczyną jej konsystencji?

 

 

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-77872
Udostępnij na innych stronach

Witam

Też zrobiłem salami z kulturami startowymi.

Łopatka 2kg + golonka 0,5kg + słonina 0,5kg

Obwędziłęm trochę i suszę już ok 5tyg.

W samku jest ok, ale trochę luźna jest i przy krojeniu tępym nożem się rozciska.

Włożyłem do osłonki białkowej jak na krakowską . Czy to może być przyczyną jej konsystencji?

witaj Robert

z tego co widzę musi się rozciskać,ponieważ zewnętrzna obwódka batonu jest

trochę przesuszona i załamuje się pod tępym nożem,ale generalnie nie wyszła

Ci kiełbasa sucha z "metką" w środku,dlatego nie jest źle.

 

# na następny raz proponował bym Ci zwiększyć ilość tluszczu do max 22-25%

# zastosować oslonki tzw.fibrusowe te które podczas podsychania batonu kurczą

się razem z nim,lepiej się obiera oslonke z batonu niż z tych tanich białkowych

które wrecz sklejają się z farszem.

# jeżeli robisz dla siebie ja dodaje troche araku lub rumu,a jeżeli masz swój

spirytus to też możesz dać podczas mieszania,efekt zobaczysz sam.

# słoninę podmroź przed rozdrabnianiem

# podczas mieszania nie wcieraj farszu,tylko tzw.boksowaniem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-77899
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska,

dzięki za rady. Ciekaw jestem jak zmieni smak salami po dodaniu spirytu. Ciekawy sposób.

Czy też robisz z kulturami startowymi? Jeśli tak to gdzie można je kupić przez internet?

Gdzie kupujesz te osłonki fibrusowe, bo nie mogę takich znaleźć?

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-77944
Udostępnij na innych stronach

Kultury starterowe są u MIRO. Spirytus wg mnie wyciąga wilgoć. Też dodawałem do salami.

Osłonki fibrusowe szukałem, ale nie znalazłem, żeby można kupić małą olość i robiłem w białkowych. Jeżeli chodzi o podeschnięte górne warstwy to chyba za szybko schła ta salami. Za mała wilgotność powietrza.

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-77946
Udostępnij na innych stronach

Za mała wilgotność powietrza

A jak powinna być wilgotność. Właśnie zakupiłem higrometr, ale jeszcze go nie mam. Jak zamontuję to sprawdzę i le w tym pomieszczeniu jest wilgoci.. Czy salami może dojrzewać w lodówce?

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-77951
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam to powinno być 75-85% wilgotności. Wędzenie zimnym dymem, aby w czasie wędzenia również nie zrobiła się skórka z górnej warstwy.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-77953
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska,

dzięki za rady. Ciekaw jestem jak zmieni smak salami po dodaniu spirytu. Ciekawy sposób.

Czy też robisz z kulturami startowymi? Jeśli tak to gdzie można je kupić przez internet?

Gdzie kupujesz te osłonki fibrusowe, bo nie mogę takich znaleźć?

witaj

po dodaniu spirytu smak jest neutralny,lekki jest jak dodasz arak bądź rum.

wędlina z dodaniem kultur starterowych jak dla mnie jest nieciekawa zawsze

czuję ten charakterystyczny smak za którym nie przepadam.

osłonki fibrusowe ostatnio kupowałem na allegro,lecz teraz gościu ich nie

wystawia,szkoda że kol.Miro sprzedaje je po chyba 50-100m na rolce :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-77957
Udostępnij na innych stronach

Proponuje do regulacji wilgotności zastosować coś takiego: http://www.allegro.pl/item725691213_higrostat_regulator_wilgotnosci_higrometr_modul.html

Jeżeli ktoś nie będzie wiedział jaak to pomogę / wyjaśnie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-77959
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska,

czy mógłbyś podać swój przepis na salami bez kultur?

 

TOSHIBA,

ciekawy jest pomysł z regulatorem wilgotności.

 

Kupiłem już kratki i zrobię po dwa otwory fi 80mm na górze i po dwa na dole na każdej ścianie zewnętrznej. Powiem że się trochę tym wkurzyłem. Wnętrze robiła mi ekipa budowlana :devil:

Powinni powiedzieć, że lepiej zrobić to inaczej tym bardziej, że najpierw mieli robić wszystkie ściany w płytkach. Robili ściany, sufit i podłogę od zera.

 

Dzięki i pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-77961
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem wg przepisu Szczepana na salamiz zółtym serem. Skład taki sam tylko bez sera. Inne robiłem wg receptury ze stronki, ale nie pamiętam jakie to było. Wiem, że wędziłem je przez tydzień.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-77969
Udostępnij na innych stronach

Możesz posiłkować się przepisem

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=706&highlight=salami+ormianskie

Temperatura komory dojrzewania w ciągu trzech pierwszych dni to 20 st C . W następnych dniach aż do końca procesu dojrzewania to 18 st C. Wilgotność przedstawia się następująco 1 dzień 95% 2-gi dzień 92% 3- ci dzień 90% . Następne dnie zmniejszamy wilgotność średnio 0,75% wilgotności żeby nie bawić się w przeliczenia ułamkowe . od czwartego dnia zmniejszamy wilgotność co drugi dzień o 1 % na urządzeniu pomiarowym, tak by w 30dniu wilgotność wyniosła 72% . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-78006
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam

Właśnie u Miro, pojawiły się osłonki fibrusowe :grin:

Można robić salami!

 

http://www.wyroby-domowe.pl/of01-oslonka-fibrus-kaliber-65mm-karmel-p-341.html

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-81351
Udostępnij na innych stronach

Największą zaletą tych osłonek jest to, że są ściągalne. Używane są do wędlin krojonych na plasterki do zamykania próżniowego .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-81358
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja osłonki fibrusowe używam od dawna (Nallo Kale). Łatwo schodzą z wyrobu. Zdejmowanie jest po obwodzie i farsz nie przywiera.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-81399
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

# jeżeli robisz dla siebie ja dodaje troche araku lub rumu,a jeżeli masz swój

spirytus to też możesz dać podczas mieszania,efekt zobaczysz sam.

 

Czy zamiast spirytusu można dodać jakiś inny alkohol? np. wódke?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-88536
Udostępnij na innych stronach

Ok, Ile mniej wiecej dodać spirytusu na 1,8kg mięsa?

spokojnie możesz dać 100-150ml czyli 2-3 kieliszki (pięćdziesiątki) w trakcie

dodawania obserwuj mięso podczas wyrabiania,tak aby ładnie się wyrobiło

farsz,nie przejmuj się tak odparuje z mięska

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/#findComment-88542
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.