Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mam zamiar popełnić po raz pierwszy wyrób salcesonopodobny i nie wiem jak długo go parzyć . Osłonki mam tylko takie i się zastanawiam czy godzina w temperaturze 75C wystarczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/
Udostępnij na innych stronach

Pisz do Arkadiusza na priv lub wczytaj się w jego temacie. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/92-arkadiusz/ :)

 

A swoją drogą to Arkadiusz ma karnego jeżyka że się nie odzywa?!? :rolleyes:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776655
Udostępnij na innych stronach

po raz pierwszy wyrób salcesonopodobny i nie wiem jak długo go parzyć .

Sprawdzi się ogólna zasada, 10 min/1cm średnicy.

Czyli u Ciebie jest to  65 min (od czasu osiągnięcia temp. wody 75-80 st.C).

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776666
Udostępnij na innych stronach

@EAnna mam zamiar parzyć przy użyciu cyrkulatora. "Salcesoniki" zapakuję dodatkowo w woreczki. Wkładać do wody o temperaturze 75 czy od zimniejszej i łapać czas od zadanej temperatury?

Jeszcze jedno pytanie, moje osłonki są termokurczliwe, mogą takie być?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776717
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wkładać do wody o temperaturze 75 czy od zimniejszej i łapać czas od zadanej temperatury?

Zagrzej wodę do 80 st.C, włóż salcesony i ustabilizuj cyrkulator na 75. Jeżeli temp. spadnie poniżej to odczekaj z pomiarem czasu.

 

 

moje osłonki są termokurczliwe, mogą takie być?

Oczywiście.

Żołądki wp również są termokurczliwe :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776729
Udostępnij na innych stronach

Wyrób salcesonopodobny trochę większy niż w zamyśle. osłonki białkowe fi100 czas parzenia 100 minut w temperaturze 75C. Niestety surowiec nie był zapeklowany więc i kolory są takie jakie widać.

post-95709-0-10525900-1657441803_thumb.jpg

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776938
Udostępnij na innych stronach

Wygląda ładnie, ale jednak osobiście wolę peklowany, nie tylko ze względu na kolor, ale również i smak. Z niepeklowanego mięsiwka, to raczej "Brunszwicki", ale to oczywiście tylko moje spostrzeżenia, nie mniej "Cwaniaczek" jest bardzo apetyczny :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776943
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z niepeklowanego mięsiwka, to raczej "Brunszwicki"
 

Aż tak się w temat nie zgłębiałem  :) .Zrobiłem "salceson" z tego co miałem. Świński łeb i mięso z golonki b/s b/k. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776950
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny salceson o dobrym składzie i prawidłowej obróbce  :clap:

post-95709-0-10525900-1657441803_thumb.j

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776952
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z niepeklowanego mięsiwka, to raczej "Brunszwicki",

Albo "Goleniowski" ;)

 

Fajny cwaniak :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776959
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z niepeklowanego mięsiwka, to raczej "Brunszwicki",

W tym salcesonie część składników też jest peklowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776963
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Nie mogę znaleźć odpowiedzi a nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Czy salceson można mrozić? Jeśli tak to czy są jakieś zalecenia z tym związane, chodzi mi o to czy np. trzeba go zapakować próżniowo itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812556
Udostępnij na innych stronach

Śmiało możesz mrozić . Jeśli na dłużej to lepiej próżniowo , by nie "przeszedł " zamrażarką . Ja mrożę w plastrach wtedy po rozmrożeniu gotowy na talerz :) .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812560
Udostępnij na innych stronach

Zauważyłem, że w przeciwieństwie do wędzonek lub kiełbas, wyroby podrobowe zamrożone w workach próżniowych, po rozmrożeniu są gorszej jakości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812584
Udostępnij na innych stronach

Tak całkowicie się z Tobą zgadzam ,miałem tak zamrożony salceson i po rozmrożeniu już nie był tak dobry, nie był już tak zwięzły.Ale został zjedzony mimo to :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812592
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi. Biorę się za robotę, potem część się zamrozi i będziemy próbować. Obawiałem się że po zamrożeniu salceson może być już niezdatny do jedzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812602
Udostępnij na innych stronach

Będzie zdatny, ale o nieco zmienionym smaku. Na pewno go zjecie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812603
Udostępnij na innych stronach

 

 

po rozmrożeniu już nie był tak dobry, nie był już tak zwięzły.

 

Tak sobie gdybam :)

A gdyby zamrozić (jak wędliny/wędzonki) salceson przed parzeniem, a po odmrożeniu dopiero parzyć?

Próbował ktoś?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812621
Udostępnij na innych stronach

Wróbelku, salcesonu nie robi się dużo, to raz, a dwa, jest z zasady tak dobry, że wciąga się go nosem. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812624
Udostępnij na innych stronach

Robiąc wyroby które później pakuję próżniowo i mrożę dodaję 10% wszystkich przypraw więcej właśnie ze względu na utratę smaku, to samo dotyczy wszystkiego co poddaję tyndalizacji.

Po wielu próbach okazywało się że produkt stracił słoność, ostrość, itp.... po mojej modyfikacji smak jest taki jaki powinien być.

 

PS. Jestem ostro i słonolubny :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812645
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.