KKamil Posted December 17, 2022 Report Share #1 Posted December 17, 2022 Witam, w sklepie nie przeczytalem etykiety i kupilem jakis dziwny wynalazlek. Instrukcja obslugi nie pokrywa sie zbytnio z tym co wyczytalem tu na forum :/ Jedyne co przychodzi mi do glowy to, ze zwiazane jest to ze stezeniem azotanu sodu. Jest to moje pierwsze podejscie do peklowania pod wedzenie postanowilem to wiec skonultowac z Wami doswiadczeni uzytkownicy wedzarek;) Producent zaleca nastepujace dawki: "Peklowanie na mokro: na 3 kg mięsa należy wymieszać 10 g soli peklowej i 126 g soli zwykłej oraz przyprawy według preferencji" Co wiecej wedlug producenta peklowanie na mokro powinno przebiec w nastepujacy sposob: "Natrzeć mięso mieszanką i odstawić. Po trzech dniach zagotować wodę, ostudzić i zalać mięso, tak aby je przykryć. Podczas peklowania temperatura pokojowa powinna wynosić około 4 do 6 stopni. Czas peklowania: w zależności od wielkości kawałka mięsa i indywidualnych preferencji może trwać około 1 do 2 tygodni." Czy spotkal sie ktos juz z tym produktem? Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/ Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted December 17, 2022 Report Share #2 Posted December 17, 2022 Ale to żaden wynalazek - zwykła najnormalniejsza sól peklowa.ps. na temat mieszania ze zwykłą solą - ze względów bezpieczeństwa ja nie mieszam i nie polemizuję z tymi co mieszają . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803751 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted December 17, 2022 Report Share #3 Posted December 17, 2022 Ja też nie mieszam stosuję tylko peklosól, kupuję 600 gramowe opakowania . Przy 7 dniowym peklowaniu 50g/kg mięsa i dla mnie jest bardzo dobre Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803753 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 17, 2022 Report Share #4 Posted December 17, 2022 (edited) na 3 kg mięsa należy1.2l zimnej wody - 100 g peklosoli - grubsze kawałki z nastrzykiem Żadnej mieszanki - peklosól TYLKO Edited December 17, 2022 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803757 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted December 17, 2022 Report Share #5 Posted December 17, 2022 A przeglądaliście skład? Ze strony producenta: Składniki Sól kuchenna jodowana (sól kuchenna, jodek potasu), środek konserwujący: azotan sodu. Środek konserwujący: azotan sodu Z tego co wiem to w normalnej peklosoli jest azotyn sodu.Może producent zaleca mieszanie ze względu na inny skład? Czy jeśli nasza mieszanka peklująca zawiera saletrę, to nie trzeba ineczej postępować? (ja nie wiem, ale bardziej doświadczeni będą wiedzieć)Niestety producent nie podaje stężenia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803767 Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted December 17, 2022 Report Share #6 Posted December 17, 2022 Nie jestem chemikiem - nie znam odpowiedzi - wątpię aby tak znany producent wypuścił na rynek jakąś padlinę . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803771 Share on other sites More sharing options...
KKamil Posted December 17, 2022 Author Report Share #7 Posted December 17, 2022 (edited) A przeglądaliście skład? Ze strony producenta: Składniki Sól kuchenna jodowana (sól kuchenna, jodek potasu), środek konserwujący: azotan sodu. Środek konserwujący: azotan soduZ tego co wiem to w normalnej peklosoli jest azotyn sodu.Może producent zaleca mieszanie ze względu na inny skład? Czy jeśli nasza mieszanka peklująca zawiera saletrę, to nie trzeba ineczej postępować? (ja nie wiem, ale bardziej doświadczeni będą wiedzieć)Niestety producent nie podaje stężenia. Bardzo sluszna uwaga, znalazlem taki zapis w ksiazce. Jako ze terminy gonia natarlem mieso zgodnie z zaleceniami nastepnym razem uzyje "normalnej" peklo soli zgodnie z zaleceniami Muskiego. Tak jak kolega Gluszec zauwazyl raczej producent godny zaufania Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Edited December 17, 2022 by KKamil Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803774 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 17, 2022 Report Share #8 Posted December 17, 2022 Po co sobie komplikować życie i to jeszcze przed świętami/? Mamy na forum sklep,który zaopatruje ogromna rzeszę domowych masarzy i do tego daje nam rabat. Kupować sprawdzoną i pewną mieszankę peklosoli. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803775 Share on other sites More sharing options...
KKamil Posted December 17, 2022 Author Report Share #9 Posted December 17, 2022 Moja kobietka powiedziala "peklosol mamy w domu", a ja glupi nie zweryfikowalem instrukcji obslugi i skladu :/ Pojde za Twoja rada i skorzystam ze sklepu, mam troche zakupow do zrobienia wiec rabacik sie przyda, zawsze to 7% Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803780 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 17, 2022 Report Share #10 Posted December 17, 2022 Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803781 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 17, 2022 Report Share #11 Posted December 17, 2022 Czy spotkal sie ktos juz z tym produktem?Tak nie złośliwie dodam jeszcze, że jeżeli chcesz stosować jakieś tam przepisy, to pisz do autora tychże i jego pytaj. A tutaj czytaj:https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkahttps://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotynyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego Nie wiem tylko, gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania. Tam też jest tabela DZIADKA mniej słona. Ktoś na pewno podpowie. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803812 Share on other sites More sharing options...
Azizi Posted December 17, 2022 Report Share #12 Posted December 17, 2022 gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania Tu jest;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803817 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 17, 2022 Report Share #13 Posted December 17, 2022 (edited) gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania Tu jest;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/Dzięki. Edited December 17, 2022 by paweljack Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803819 Share on other sites More sharing options...
sobol Posted December 18, 2022 Report Share #14 Posted December 18, 2022 Na zachodzie używana jest sól peklowa o zawartości azotynu 6.25%. Sam takiej używam i mieszam ją ze zwykłą solą w stosunku 1:10 co daje mi stężenie ok 0.6% jak w polskiej soli peklującej. Mieszanka ta ma kolor różowy, żeby odróżnić ją od zwykłej soli. Może to jest taka sól? Chociaż bardzo dziwne że nie ma podanego udziału procentowego azotynu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803913 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 18, 2022 Report Share #15 Posted December 18, 2022 O ile wiem, tam są dwa rodzaje soli peklowej, o różnych stężeniach azotynu. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803920 Share on other sites More sharing options...
sobol Posted December 18, 2022 Report Share #16 Posted December 18, 2022 Prague powder #1 - 6,25% azotynu soduPrague powder #2 - 6,25% azotynu sodu i 4,75% azotanu potasu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803926 Share on other sites More sharing options...
KKamil Posted December 22, 2022 Author Report Share #17 Posted December 22, 2022 (edited) Tutaj mieszanka ma rowniez rozowy kolor. Zamowilem juz "normalna" sol, mimo to zobaczymy co z wyjdzie z zastosowania tej . Nie wiem czy mieso nie wyszlo troszke blade. Pachnie bardzo ladnie Wieczorem pierwsze wedzonko juz jestem podekscytowany, zaczynam troche skromnie ale lepiej tak niz utylizowac pozniej 20kg miesa Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Edited December 22, 2022 by KKamil Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804579 Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted December 22, 2022 Report Share #18 Posted December 22, 2022 Elegancko posznurowane .ps. te duże szynki w siatkach nastrzykiwałeś ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804582 Share on other sites More sharing options...
KKamil Posted December 22, 2022 Author Report Share #19 Posted December 22, 2022 Dzieki staralem sie Szynek nie nastrzykiwalem z dwoch powodow. Po pierwsze w rzeczywistosci wcale nie sa takie duze. Ta po prawej wazy 1,5kg i byla dosc mocno rozlazla, no i po drugie stosowalem sie do zalecen producenta soli i nie bylem pewny czy bedzie mialo to sens. Najpierw natarlem mieso a po 3 dniach zalalem je woda. Nie mieszalem zeby nie zmyc soli z powierzchni miesa, nie bylo tego w zaleceniach. Nie byla to wiec pelnoprawna solanka Jestem bardzo ciekawy co tego wyjdzie Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804622 Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted December 22, 2022 Report Share #20 Posted December 22, 2022 Mi bez nastrzykiwania takie szynki ponad 1,5 kg zawsze wychodziły z szarym oczkiem nawet mimo 2 tygodni peklowania - w pełni zjadliwe ale wizualnie to tak średnio i od paru lat wszystko jadę całość z nastrzykiem - całe sedno w wędzeniu to bardzo dobrze osuszyć i nie palić jak w kotle - będziesz Pan zadowolony .ps. czekamy na foto-wyniki wędzenia i nie przesadź z czytaniem lektury podczas wędzenia bo taki duch puszczy już niejednego załatwił . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804632 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted December 22, 2022 Report Share #21 Posted December 22, 2022 (edited) Najpierw natarlem mieso a po 3 dniach zalalem je woda.Takie peklowanie, to tzw. peklowanie mieszane.Np. w odniesieniu do polędwicy wędzonej robi się to tak, że najpierw mięso naciera się peklosolą w ilości 20 g na 1 kg mięsa, a następnie po 24 godz zalewa się mięso solanką, nie wodą, o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsa. Później mięso należy ocieknąć i moczyć w zimnej wodzie przez 1 - 2 godz. Edited December 22, 2022 by Todek Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804652 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 22, 2022 Report Share #22 Posted December 22, 2022 (edited) o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsaOj Todek - chyba za słone ? to wszak polędwica..... Edited December 22, 2022 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804686 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 22, 2022 Report Share #23 Posted December 22, 2022 no i po drugie stosowalem sie do zalecen producenta soli i nie bylem pewny Nie rozumiem, dlaczego nadal stosujesz przepis z paczki, zamiast skorzystać w podanych tabel i być pewnym. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804689 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted December 22, 2022 Report Share #24 Posted December 22, 2022 o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsaOj Todek - chyba za słone ? to wszak polędwica..... Waldek, nie wiem. Osobiście tak nie robiłem. Tak jest w PW 16, Zalać solanką 12-14 Be. Ale zauważ, że te polędwice są po peklowaniu moczone przez 1-2 godz. w zimnej wodzie. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804698 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 22, 2022 Report Share #25 Posted December 22, 2022 Ale zauważ, Wg mnie zaznaczam , odmoczenie przy takim zasoleniu jest za krótkie . Poza tym po co dasz solankę 7,5-9max% solankę i po kłopocie Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804703 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.