Jump to content

Recommended Posts

Witam, w sklepie nie przeczytalem etykiety i kupilem jakis dziwny wynalazlek. Instrukcja obslugi nie pokrywa sie zbytnio z tym co wyczytalem tu na forum :/ Jedyne co przychodzi mi do glowy to, ze zwiazane jest to ze stezeniem azotanu sodu. Jest to moje pierwsze podejscie do peklowania pod wedzenie postanowilem to wiec skonultowac z Wami doswiadczeni uzytkownicy wedzarek;)

Producent zaleca nastepujace dawki:

 

"Peklowanie na mokro: na 3 kg mięsa należy wymieszać 10 g soli peklowej i 126 g soli zwykłej oraz przyprawy według preferencji"

 

Co wiecej wedlug producenta peklowanie na mokro powinno przebiec w nastepujacy sposob:

 

"Natrzeć mięso mieszanką i odstawić. Po trzech dniach zagotować wodę, ostudzić i zalać mięso, tak aby je przykryć. Podczas peklowania temperatura pokojowa powinna wynosić około 4 do 6 stopni. Czas peklowania: w zależności od wielkości kawałka mięsa i indywidualnych preferencji może trwać około 1 do 2 tygodni."

 

Czy spotkal sie ktos juz z tym produktem?

1f4b1448b1d28370602780e4b3365cd2.jpg

 

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/
Share on other sites

A przeglądaliście skład? 
Ze strony producenta:

 

Składniki

Sól kuchenna jodowana (sól kuchenna, jodek potasu), środek konserwujący: azotan sodu. Środek konserwujący: azotan sodu

 

Z tego co wiem to w normalnej peklosoli jest azotyn sodu.

Może producent zaleca mieszanie ze względu na inny skład? Czy jeśli nasza mieszanka peklująca zawiera saletrę, to nie trzeba ineczej postępować? (ja nie wiem, ale bardziej doświadczeni będą wiedzieć)

Niestety producent nie podaje stężenia. 

 

A przeglądaliście skład?

Ze strony producenta:

 

Składniki

 

Sól kuchenna jodowana (sól kuchenna, jodek potasu), środek konserwujący: azotan sodu. Środek konserwujący: azotan sodu

Z tego co wiem to w normalnej peklosoli jest azotyn sodu.

Może producent zaleca mieszanie ze względu na inny skład? Czy jeśli nasza mieszanka peklująca zawiera saletrę, to nie trzeba ineczej postępować? (ja nie wiem, ale bardziej doświadczeni będą wiedzieć)

Niestety producent nie podaje stężenia.

Bardzo sluszna uwaga, znalazlem taki zapis w ksiazce. Jako ze terminy gonia natarlem mieso zgodnie z zaleceniami nastepnym razem uzyje "normalnej" peklo soli zgodnie z zaleceniami Muskiego. Tak jak kolega Gluszec zauwazyl raczej producent godny zaufania

 

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

54a132f162cec3c798b92e35e7af9dd4.jpg

Edited by KKamil

Po co sobie komplikować życie i to jeszcze przed świętami/? Mamy na forum sklep,który zaopatruje ogromna rzeszę domowych masarzy i do tego daje nam rabat. Kupować sprawdzoną i pewną mieszankę peklosoli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Moja kobietka powiedziala "peklosol mamy w domu", a ja glupi nie zweryfikowalem instrukcji obslugi i skladu :/

Pojde za Twoja rada i skorzystam ze sklepu, mam troche zakupow do zrobienia wiec rabacik sie przyda, zawsze to 7% ;)

 

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Czy spotkal sie ktos juz z tym produktem?

Tak nie złośliwie dodam jeszcze, że jeżeli chcesz stosować jakieś tam przepisy, to pisz do autora tychże i jego pytaj.  ;)

A tutaj czytaj:

https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/

https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego

 

Nie wiem tylko, gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania. Tam też jest tabela DZIADKA mniej słona. 

Ktoś na pewno podpowie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania

 

Tu jest;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/

Dzięki.

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Na zachodzie używana jest sól peklowa o zawartości azotynu 6.25%. Sam takiej używam i mieszam ją ze zwykłą solą w stosunku 1:10 co daje mi stężenie ok 0.6% jak w polskiej soli peklującej. Mieszanka ta ma kolor różowy, żeby odróżnić ją od zwykłej soli. Może to jest taka sól? Chociaż bardzo dziwne że nie ma podanego udziału procentowego azotynu.

O ile wiem, tam są dwa rodzaje soli peklowej, o różnych stężeniach azotynu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Tutaj mieszanka ma rowniez rozowy kolor. Zamowilem juz "normalna" sol, mimo to zobaczymy co z wyjdzie z zastosowania tej ;). Nie wiem czy mieso nie wyszlo troszke blade. Pachnie bardzo ladnie

Wieczorem pierwsze wedzonko juz jestem podekscytowany, zaczynam troche skromnie ale lepiej tak niz utylizowac pozniej 20kg miesa ;)3d4072e1ac019e635419533434388d58.jpg

 

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edited by KKamil

Dzieki staralem sie

Szynek nie nastrzykiwalem z dwoch powodow. Po pierwsze w rzeczywistosci wcale nie sa takie duze. Ta po prawej wazy 1,5kg i byla dosc mocno rozlazla, no i po drugie stosowalem sie do zalecen producenta soli i nie bylem pewny czy bedzie mialo to sens. Najpierw natarlem mieso a po 3 dniach zalalem je woda. Nie mieszalem zeby nie zmyc soli z powierzchni miesa, nie bylo tego w zaleceniach. Nie byla to wiec pelnoprawna solanka ;)

Jestem bardzo ciekawy co tego wyjdzie

 

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Mi bez nastrzykiwania takie szynki ponad 1,5 kg zawsze wychodziły z szarym oczkiem nawet mimo 2 tygodni peklowania - w pełni zjadliwe ale wizualnie to tak średnio i od paru lat wszystko jadę całość z nastrzykiem - całe sedno w wędzeniu to bardzo dobrze osuszyć i nie palić jak w kotle - będziesz Pan zadowolony  :thumbsup: .

ps. czekamy na foto-wyniki wędzenia i nie przesadź z czytaniem lektury podczas wędzenia bo taki duch puszczy już niejednego załatwił   :D.

Najpierw natarlem mieso a po 3 dniach zalalem je woda.

Takie peklowanie, to tzw. peklowanie mieszane.

Np. w odniesieniu do polędwicy wędzonej robi się to tak, że najpierw mięso naciera się peklosolą w ilości 20 g na 1 kg mięsa, a następnie po 24 godz zalewa się mięso solanką, nie wodą, o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsa. Później mięso należy ocieknąć i moczyć w zimnej wodzie przez 1 - 2 godz.

Edited by Todek
o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsa

Oj Todek - chyba za słone ?  to wszak polędwica.....

Edited by Muski

Muskie - to ryba 🙃

 

 

no i po drugie stosowalem sie do zalecen producenta soli i nie bylem pewny

Nie rozumiem, dlaczego nadal stosujesz przepis z paczki, zamiast skorzystać w podanych tabel i być pewnym.  :facepalm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsa

Oj Todek - chyba za słone ?  to wszak polędwica.....

 

Waldek, nie wiem. Osobiście tak nie robiłem. Tak jest w PW 16, Zalać solanką 12-14 Be. Ale zauważ, że te polędwice są po peklowaniu moczone przez 1-2 godz. w zimnej wodzie.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.