Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w sklepie nie przeczytalem etykiety i kupilem jakis dziwny wynalazlek. Instrukcja obslugi nie pokrywa sie zbytnio z tym co wyczytalem tu na forum :/ Jedyne co przychodzi mi do glowy to, ze zwiazane jest to ze stezeniem azotanu sodu. Jest to moje pierwsze podejscie do peklowania pod wedzenie postanowilem to wiec skonultowac z Wami doswiadczeni uzytkownicy wedzarek;)

Producent zaleca nastepujace dawki:

 

"Peklowanie na mokro: na 3 kg mięsa należy wymieszać 10 g soli peklowej i 126 g soli zwykłej oraz przyprawy według preferencji"

 

Co wiecej wedlug producenta peklowanie na mokro powinno przebiec w nastepujacy sposob:

 

"Natrzeć mięso mieszanką i odstawić. Po trzech dniach zagotować wodę, ostudzić i zalać mięso, tak aby je przykryć. Podczas peklowania temperatura pokojowa powinna wynosić około 4 do 6 stopni. Czas peklowania: w zależności od wielkości kawałka mięsa i indywidualnych preferencji może trwać około 1 do 2 tygodni."

 

Czy spotkal sie ktos juz z tym produktem?

1f4b1448b1d28370602780e4b3365cd2.jpg

 

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/
Udostępnij na innych stronach

Ale to żaden wynalazek - zwykła najnormalniejsza sól peklowa.

ps. na temat mieszania ze zwykłą solą  -  ze względów bezpieczeństwa ja nie mieszam i nie polemizuję z tymi co mieszają  ;) .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803751
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie mieszam stosuję tylko peklosól, kupuję 600 gramowe opakowania . Przy 7 dniowym peklowaniu 50g/kg mięsa i dla mnie jest bardzo dobre
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803753
Udostępnij na innych stronach

na 3 kg mięsa należy

1.2l zimnej wody - 100 g peklosoli - grubsze kawałki z nastrzykiem 

Żadnej mieszanki - peklosól TYLKO 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803757
Udostępnij na innych stronach

A przeglądaliście skład? 
Ze strony producenta:

 

Składniki

Sól kuchenna jodowana (sól kuchenna, jodek potasu), środek konserwujący: azotan sodu. Środek konserwujący: azotan sodu

 

Z tego co wiem to w normalnej peklosoli jest azotyn sodu.

Może producent zaleca mieszanie ze względu na inny skład? Czy jeśli nasza mieszanka peklująca zawiera saletrę, to nie trzeba ineczej postępować? (ja nie wiem, ale bardziej doświadczeni będą wiedzieć)

Niestety producent nie podaje stężenia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803767
Udostępnij na innych stronach

A przeglądaliście skład?

Ze strony producenta:

 

Składniki

 

Sól kuchenna jodowana (sól kuchenna, jodek potasu), środek konserwujący: azotan sodu. Środek konserwujący: azotan sodu

Z tego co wiem to w normalnej peklosoli jest azotyn sodu.

Może producent zaleca mieszanie ze względu na inny skład? Czy jeśli nasza mieszanka peklująca zawiera saletrę, to nie trzeba ineczej postępować? (ja nie wiem, ale bardziej doświadczeni będą wiedzieć)

Niestety producent nie podaje stężenia.

Bardzo sluszna uwaga, znalazlem taki zapis w ksiazce. Jako ze terminy gonia natarlem mieso zgodnie z zaleceniami nastepnym razem uzyje "normalnej" peklo soli zgodnie z zaleceniami Muskiego. Tak jak kolega Gluszec zauwazyl raczej producent godny zaufania

 

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

54a132f162cec3c798b92e35e7af9dd4.jpg

Edytowane przez KKamil
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803774
Udostępnij na innych stronach

Po co sobie komplikować życie i to jeszcze przed świętami/? Mamy na forum sklep,który zaopatruje ogromna rzeszę domowych masarzy i do tego daje nam rabat. Kupować sprawdzoną i pewną mieszankę peklosoli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803775
Udostępnij na innych stronach

Moja kobietka powiedziala "peklosol mamy w domu", a ja glupi nie zweryfikowalem instrukcji obslugi i skladu :/

Pojde za Twoja rada i skorzystam ze sklepu, mam troche zakupow do zrobienia wiec rabacik sie przyda, zawsze to 7% ;)

 

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803780
Udostępnij na innych stronach

Czy spotkal sie ktos juz z tym produktem?

Tak nie złośliwie dodam jeszcze, że jeżeli chcesz stosować jakieś tam przepisy, to pisz do autora tychże i jego pytaj.  ;)

A tutaj czytaj:

https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/

https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego

 

Nie wiem tylko, gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania. Tam też jest tabela DZIADKA mniej słona. 

Ktoś na pewno podpowie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803812
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania

 

Tu jest;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803817
Udostępnij na innych stronach

 

gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania

 

Tu jest;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/

Dzięki.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803819
Udostępnij na innych stronach

Na zachodzie używana jest sól peklowa o zawartości azotynu 6.25%. Sam takiej używam i mieszam ją ze zwykłą solą w stosunku 1:10 co daje mi stężenie ok 0.6% jak w polskiej soli peklującej. Mieszanka ta ma kolor różowy, żeby odróżnić ją od zwykłej soli. Może to jest taka sól? Chociaż bardzo dziwne że nie ma podanego udziału procentowego azotynu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803913
Udostępnij na innych stronach

O ile wiem, tam są dwa rodzaje soli peklowej, o różnych stężeniach azotynu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803920
Udostępnij na innych stronach

Tutaj mieszanka ma rowniez rozowy kolor. Zamowilem juz "normalna" sol, mimo to zobaczymy co z wyjdzie z zastosowania tej ;). Nie wiem czy mieso nie wyszlo troszke blade. Pachnie bardzo ladnie

Wieczorem pierwsze wedzonko juz jestem podekscytowany, zaczynam troche skromnie ale lepiej tak niz utylizowac pozniej 20kg miesa ;)3d4072e1ac019e635419533434388d58.jpg

 

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez KKamil
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804579
Udostępnij na innych stronach

Dzieki staralem sie

Szynek nie nastrzykiwalem z dwoch powodow. Po pierwsze w rzeczywistosci wcale nie sa takie duze. Ta po prawej wazy 1,5kg i byla dosc mocno rozlazla, no i po drugie stosowalem sie do zalecen producenta soli i nie bylem pewny czy bedzie mialo to sens. Najpierw natarlem mieso a po 3 dniach zalalem je woda. Nie mieszalem zeby nie zmyc soli z powierzchni miesa, nie bylo tego w zaleceniach. Nie byla to wiec pelnoprawna solanka ;)

Jestem bardzo ciekawy co tego wyjdzie

 

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804622
Udostępnij na innych stronach

Mi bez nastrzykiwania takie szynki ponad 1,5 kg zawsze wychodziły z szarym oczkiem nawet mimo 2 tygodni peklowania - w pełni zjadliwe ale wizualnie to tak średnio i od paru lat wszystko jadę całość z nastrzykiem - całe sedno w wędzeniu to bardzo dobrze osuszyć i nie palić jak w kotle - będziesz Pan zadowolony  :thumbsup: .

ps. czekamy na foto-wyniki wędzenia i nie przesadź z czytaniem lektury podczas wędzenia bo taki duch puszczy już niejednego załatwił   :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804632
Udostępnij na innych stronach

Najpierw natarlem mieso a po 3 dniach zalalem je woda.

Takie peklowanie, to tzw. peklowanie mieszane.

Np. w odniesieniu do polędwicy wędzonej robi się to tak, że najpierw mięso naciera się peklosolą w ilości 20 g na 1 kg mięsa, a następnie po 24 godz zalewa się mięso solanką, nie wodą, o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsa. Później mięso należy ocieknąć i moczyć w zimnej wodzie przez 1 - 2 godz.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804652
Udostępnij na innych stronach

o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsa

Oj Todek - chyba za słone ?  to wszak polędwica.....

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804686
Udostępnij na innych stronach

 

 

no i po drugie stosowalem sie do zalecen producenta soli i nie bylem pewny

Nie rozumiem, dlaczego nadal stosujesz przepis z paczki, zamiast skorzystać w podanych tabel i być pewnym.  :facepalm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804689
Udostępnij na innych stronach

 

o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsa

Oj Todek - chyba za słone ?  to wszak polędwica.....

 

Waldek, nie wiem. Osobiście tak nie robiłem. Tak jest w PW 16, Zalać solanką 12-14 Be. Ale zauważ, że te polędwice są po peklowaniu moczone przez 1-2 godz. w zimnej wodzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804698
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale zauważ,
Wg mnie zaznaczam , odmoczenie przy takim zasoleniu jest za krótkie . Poza tym po co  dasz solankę 7,5-9max% solankę i po kłopocie  :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804703
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.