KKamil Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Witam, w sklepie nie przeczytalem etykiety i kupilem jakis dziwny wynalazlek. Instrukcja obslugi nie pokrywa sie zbytnio z tym co wyczytalem tu na forum :/ Jedyne co przychodzi mi do glowy to, ze zwiazane jest to ze stezeniem azotanu sodu. Jest to moje pierwsze podejscie do peklowania pod wedzenie postanowilem to wiec skonultowac z Wami doswiadczeni uzytkownicy wedzarek;) Producent zaleca nastepujace dawki: "Peklowanie na mokro: na 3 kg mięsa należy wymieszać 10 g soli peklowej i 126 g soli zwykłej oraz przyprawy według preferencji" Co wiecej wedlug producenta peklowanie na mokro powinno przebiec w nastepujacy sposob: "Natrzeć mięso mieszanką i odstawić. Po trzech dniach zagotować wodę, ostudzić i zalać mięso, tak aby je przykryć. Podczas peklowania temperatura pokojowa powinna wynosić około 4 do 6 stopni. Czas peklowania: w zależności od wielkości kawałka mięsa i indywidualnych preferencji może trwać około 1 do 2 tygodni." Czy spotkal sie ktos juz z tym produktem? Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Ale to żaden wynalazek - zwykła najnormalniejsza sól peklowa.ps. na temat mieszania ze zwykłą solą - ze względów bezpieczeństwa ja nie mieszam i nie polemizuję z tymi co mieszają . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Ja też nie mieszam stosuję tylko peklosól, kupuję 600 gramowe opakowania . Przy 7 dniowym peklowaniu 50g/kg mięsa i dla mnie jest bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2022 (edytowane) na 3 kg mięsa należy1.2l zimnej wody - 100 g peklosoli - grubsze kawałki z nastrzykiem Żadnej mieszanki - peklosól TYLKO Edytowane 17 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2022 A przeglądaliście skład? Ze strony producenta: Składniki Sól kuchenna jodowana (sól kuchenna, jodek potasu), środek konserwujący: azotan sodu. Środek konserwujący: azotan sodu Z tego co wiem to w normalnej peklosoli jest azotyn sodu.Może producent zaleca mieszanie ze względu na inny skład? Czy jeśli nasza mieszanka peklująca zawiera saletrę, to nie trzeba ineczej postępować? (ja nie wiem, ale bardziej doświadczeni będą wiedzieć)Niestety producent nie podaje stężenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Nie jestem chemikiem - nie znam odpowiedzi - wątpię aby tak znany producent wypuścił na rynek jakąś padlinę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KKamil Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2022 (edytowane) A przeglądaliście skład? Ze strony producenta: Składniki Sól kuchenna jodowana (sól kuchenna, jodek potasu), środek konserwujący: azotan sodu. Środek konserwujący: azotan soduZ tego co wiem to w normalnej peklosoli jest azotyn sodu.Może producent zaleca mieszanie ze względu na inny skład? Czy jeśli nasza mieszanka peklująca zawiera saletrę, to nie trzeba ineczej postępować? (ja nie wiem, ale bardziej doświadczeni będą wiedzieć)Niestety producent nie podaje stężenia. Bardzo sluszna uwaga, znalazlem taki zapis w ksiazce. Jako ze terminy gonia natarlem mieso zgodnie z zaleceniami nastepnym razem uzyje "normalnej" peklo soli zgodnie z zaleceniami Muskiego. Tak jak kolega Gluszec zauwazyl raczej producent godny zaufania Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Grudnia 2022 przez KKamil Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Po co sobie komplikować życie i to jeszcze przed świętami/? Mamy na forum sklep,który zaopatruje ogromna rzeszę domowych masarzy i do tego daje nam rabat. Kupować sprawdzoną i pewną mieszankę peklosoli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KKamil Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Moja kobietka powiedziala "peklosol mamy w domu", a ja glupi nie zweryfikowalem instrukcji obslugi i skladu :/ Pojde za Twoja rada i skorzystam ze sklepu, mam troche zakupow do zrobienia wiec rabacik sie przyda, zawsze to 7% Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Czy spotkal sie ktos juz z tym produktem?Tak nie złośliwie dodam jeszcze, że jeżeli chcesz stosować jakieś tam przepisy, to pisz do autora tychże i jego pytaj. A tutaj czytaj:https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkahttps://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotynyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego Nie wiem tylko, gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania. Tam też jest tabela DZIADKA mniej słona. Ktoś na pewno podpowie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Grudnia 2022 gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania Tu jest;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Grudnia 2022 (edytowane) gdzie teraz szukać tabeli DZIADKA i SZCZEPANA razem w excelu z możliwością wyliczania Tu jest;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/Dzięki. Edytowane 17 Grudnia 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Na zachodzie używana jest sól peklowa o zawartości azotynu 6.25%. Sam takiej używam i mieszam ją ze zwykłą solą w stosunku 1:10 co daje mi stężenie ok 0.6% jak w polskiej soli peklującej. Mieszanka ta ma kolor różowy, żeby odróżnić ją od zwykłej soli. Może to jest taka sól? Chociaż bardzo dziwne że nie ma podanego udziału procentowego azotynu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Grudnia 2022 O ile wiem, tam są dwa rodzaje soli peklowej, o różnych stężeniach azotynu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Prague powder #1 - 6,25% azotynu soduPrague powder #2 - 6,25% azotynu sodu i 4,75% azotanu potasu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-803926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KKamil Opublikowano 22 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Tutaj mieszanka ma rowniez rozowy kolor. Zamowilem juz "normalna" sol, mimo to zobaczymy co z wyjdzie z zastosowania tej . Nie wiem czy mieso nie wyszlo troszke blade. Pachnie bardzo ladnie Wieczorem pierwsze wedzonko juz jestem podekscytowany, zaczynam troche skromnie ale lepiej tak niz utylizowac pozniej 20kg miesa Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Grudnia 2022 przez KKamil Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Elegancko posznurowane .ps. te duże szynki w siatkach nastrzykiwałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KKamil Opublikowano 22 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Dzieki staralem sie Szynek nie nastrzykiwalem z dwoch powodow. Po pierwsze w rzeczywistosci wcale nie sa takie duze. Ta po prawej wazy 1,5kg i byla dosc mocno rozlazla, no i po drugie stosowalem sie do zalecen producenta soli i nie bylem pewny czy bedzie mialo to sens. Najpierw natarlem mieso a po 3 dniach zalalem je woda. Nie mieszalem zeby nie zmyc soli z powierzchni miesa, nie bylo tego w zaleceniach. Nie byla to wiec pelnoprawna solanka Jestem bardzo ciekawy co tego wyjdzie Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Mi bez nastrzykiwania takie szynki ponad 1,5 kg zawsze wychodziły z szarym oczkiem nawet mimo 2 tygodni peklowania - w pełni zjadliwe ale wizualnie to tak średnio i od paru lat wszystko jadę całość z nastrzykiem - całe sedno w wędzeniu to bardzo dobrze osuszyć i nie palić jak w kotle - będziesz Pan zadowolony .ps. czekamy na foto-wyniki wędzenia i nie przesadź z czytaniem lektury podczas wędzenia bo taki duch puszczy już niejednego załatwił . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Najpierw natarlem mieso a po 3 dniach zalalem je woda.Takie peklowanie, to tzw. peklowanie mieszane.Np. w odniesieniu do polędwicy wędzonej robi się to tak, że najpierw mięso naciera się peklosolą w ilości 20 g na 1 kg mięsa, a następnie po 24 godz zalewa się mięso solanką, nie wodą, o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsa. Później mięso należy ocieknąć i moczyć w zimnej wodzie przez 1 - 2 godz. Edytowane 22 Grudnia 2022 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Grudnia 2022 (edytowane) o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsaOj Todek - chyba za słone ? to wszak polędwica..... Edytowane 22 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Grudnia 2022 no i po drugie stosowalem sie do zalecen producenta soli i nie bylem pewny Nie rozumiem, dlaczego nadal stosujesz przepis z paczki, zamiast skorzystać w podanych tabel i być pewnym. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Grudnia 2022 o stężeniu około 12 % na na 5 do 8 dni. Ilość solanki to 300 ml na 1 kg mięsaOj Todek - chyba za słone ? to wszak polędwica..... Waldek, nie wiem. Osobiście tak nie robiłem. Tak jest w PW 16, Zalać solanką 12-14 Be. Ale zauważ, że te polędwice są po peklowaniu moczone przez 1-2 godz. w zimnej wodzie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Ale zauważ, Wg mnie zaznaczam , odmoczenie przy takim zasoleniu jest za krótkie . Poza tym po co dasz solankę 7,5-9max% solankę i po kłopocie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19524-s%C3%B3l-peklowa-kotanyi/#findComment-804703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.