EAnna Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2024 Świeca wołowa Dwa unikalne mięśnie o cechach polędwicy, znakomicie nadajace się na hanger steak/bucher steak. Co to jest? Są to odpowiedniki nóżek przepony w półtuszy wieprzowej. Jedna, nie-obrobiona świeca oraz mięsień przepony (ta sierpowata część) wyglądają tak: Surowe elementy zostały poddane solankowaniu (7%) przez 3h. Po obrobieniu uzyskuje się z dwóch świec i dwóch mięśni przepony elementy różnej grubości o charakterystycznym, skośnym ułożeniu włókien oraz z delikatnym przerostem tłuszczowym: Pozostały odpad przeznaczamy na rosół: Dwa elementy od góry z lewej - świece, o charakterystycznej, choinkowej fakturze są najgrubsze i wymagają jeszcze wycięcia solidnego, skośnie ułożonego ściegna. j Odścięgnione, główne elementy przecinamy "na książkę", aby uzyskać foremne steki: Uzyskane elementy wstawiamy do marynaty w celu dojrzewania: 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Maja 2024 Witam Widzę że rozmowa ze mną o tym mięśniu nie dała Ci spokoju i wreszcie zakupiłaś ją,smak zwykłej ugotowanej przypomina mi ubój bydła,najlepsza gotowana posypaną solą 🤪🤪🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-923578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Maja 2024 41 minut temu, Marek z Bielska napisał(a): Widzę że rozmowa ze mną o tym mięśniu nie dała Ci spokoju Nie przeczę, że mnie zainspirowałeś Cztery lata temu prezentowałam stek "rzeźnika" w temacie obiadowym. Jeżeli nic mi nie przeszkodzi to zaprezentuję również nacinanie steków, warunki obróbki termicznej i sposób serwowania. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-923590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Maja 2024 Zaprezentowane w pierwszym poście elementy to dwie świece oraz dwa mięśnie przepony. Dowiedziałam sie o tym od Gł.technologa, kol. @Bagno - dziękuję Andrzeju ! Ponieważ oba mają podobną budowę włókien mięśniowych i podlegają podobnej obróbce, wprowadziłam o tym dodatkową informację bez ingerowania w treść posta. W dniu 9.05.2024 o 10:23, EAnna napisał(a): nacinanie steków, warunki obróbki termicznej i sposób serwowania. Nacinanie staków wykonuje się płytko, w poprzek włókien: Nacięte steki, przygotowane do smażenia lub grilowania: Smażymy po minucie (max 2) z każdej strony na bardzo rozgrzanej, grilowej patelni i odstawiamy na deską aby doszły. Następnie kroimy steki w poprzek włókien na grubsze "Makarony" i serwujemy w stosikach na talerzach. Dodatkowo pieprz lub kilka łyżek sosu (śmietana + Masło+smak z patelni + pieprz młotkowany), posypane prażonymi ziarnami i szczypiorkiem. 4 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Maja 2024 Aniu jak zawsze bardzo ładnie przedstawiona prezentacja 👋👋👋. W dniu 8.05.2024 o 23:37, EAnna napisał(a): Jedna, nie-obrobiona świeca oraz mięsień przepony (ta sierpowata część) Ponieważ nigdy nie jadłem steka z w/w elementu to postanowiłem poznać jego smak. Zanim zdecyduję się na wykonanie steków chciałbym zadać kilka pytań ponieważ mam pewne wątpliwości do sposobu przygotowania, który różni się od sposobu który stosuję. Mam nadzieje, że pomożesz mi rozwiać wątpliwości udzielając kilka odpowiedzi oraz jak możesz to proszę o dodatkowe podpowiedzi. Czy mięso było wcześniej sezonowane - dojrzewane przed podziałem elementu? Czy prezentowany surowiec pochodził z rasy mlecznej np. Holsztyńskiej lub innej rasy mlecznej najczęściej hodowanych w naszym kraju ? W dniu 8.05.2024 o 23:37, EAnna napisał(a): Surowe elementy zostały poddane solankowaniu (7%) przez 3h. Czy wcześniejsze solankowanie miało jakiś pozytywny lub negatywny wpływ na teksturę po wykonanej obróbce termicznej ? 11 godzin temu, EAnna napisał(a): Nacięte steki, przygotowane do smażenia lub grilowania: Czy nacięcia podczas prowadzonej obróbki nie spowodowały zbyt obfitego wycieku soków ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Maja 2024 W dniu 12.05.2024 o 10:08, Grzewlod napisał(a): kilka pytań Pytania jak najbardziej zasadne, technologiczne W dniu 12.05.2024 o 10:08, Grzewlod napisał(a): Czy mięso było wcześniej sezonowane - dojrzewane przed podziałem elementu? Tym razem nie, ponieważ zaskoczyli mnie goście i nie miałam co podać. Niestety, odbiło się to nieco na jakości. Jakiś czas temu robiłam świece i elementy i były marynowane ponad 2 tygodnie. Mięso pochodziło ze świeżego uboju, nie wiem jakiej rasy. Nie można tego ustalić W dniu 12.05.2024 o 10:08, Grzewlod napisał(a): Czy wcześniejsze solankowanie miało jakiś pozytywny lub negatywny wpływ na teksturę po wykonanej obróbce termicznej ? Nie, nie było też żadnego wycieku podczas smażenia. Jednak osuszone steki kładłam na specjalnej, masywnej patelni, posmarowanej tylko skórką ze słoniny i mocno rozgrzanej. W dniu 12.05.2024 o 10:08, Grzewlod napisał(a): Czy nacięcia podczas prowadzonej obróbki nie spowodowały zbyt obfitego wycieku soków ? Nie, w warunkach smażenia j.w. Nieznaczny wyciek pojawił sie dopiero podczas "odpoczynku" steków. Uważam jednak, że te nacięcia sa zbędne, pod warunkiem starannego ściągniecia błonek., ponieważ sam przerost jest czysto tłuszczowy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Maja 2024 Bardzo dziękuję za informację, które wyjaśniły moje wątpliwości. Teraz w wolnej chwili poszukam na rynku świecy z gatunku krów mięsnych. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Maja 2024 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): w wolnej chwili poszukam na rynku świecy z gatunku krów mięsnych To poproszę z 1 kg więcej , ja z kolei przerobię na tatara . Taki delikatny nie pracujący mięsień - rarytas. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Maja 2024 (edytowane) 17 minut temu, Muski napisał(a): To poproszę z 1 kg więcej Bardzo dobry pomysł👍 więc trzeba wziąć 2 szt. świecy. Do tego dobry napitek, tak to można żyć i nie umierać😉. Edytowane 14 Maja 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Maja 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): ...trzeba wziąć 2 szt. świecy Jestem chętny na przystawkę i drugie danie. Musimy kupić więcej "nóżek przepony". 2 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Maja 2024 Aniu czy masz może zdjęcie odwrotnej strony mięśnia z postu nr 1 ? Jeśli tak to proszę o zamieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Maja 2024 15 godzin temu, Muski napisał(a): To poproszę z 1 kg więcej , ja z kolei przerobię na tatara . Taki delikatny nie pracujący mięsień - rarytas. Nie wiem czy to mieso dobre na tatara bo zdaje sie ze Eanna napisala ze ma przerosty tluszczowe a to raczej nie bardzo pasuje przynajmniej dla mnie w tatarze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Maja 2024 2 godziny temu, electra napisał(a): Nie wiem czy to mieso dobre na tatara Zapewniam Cię, że dobre a nawet bardzo dobre . Stek rzeźnicki /świeca/ na grillu jest jak pierś z kurczaka - trochę przeciągnięta i twarda - świeca też. Ale w postaci rare no na skraju medium rare to rarytas. Tatar posiekany w poprzek włókien ze świecy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Maja 2024 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): zdjęcie odwrotnej strony mięśnia Odwrotna strona to warstwa tłuszczu, która znalazła się w misce "na rosół. Po jej zdjęciu powierzchnia pokryta jest delikatną jak mgiełka błonką i widać cieńszą stronę ścięgna. Niestety, tego ujęcia nie zrobiłam. 4 godziny temu, electra napisał(a): Nie wiem czy to mieso dobre na tatara bo zdaje sie ze Eanna napisala ze ma przerosty tluszczowe To jest tzw. marmurek, który decyduje o smakowitości tego kawałka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Maja 2024 7 minut temu, EAnna napisał(a): Odwrotna strona to warstwa tłuszczu, która znalazła się w misce "na rosół. Po jej zdjęciu powierzchnia pokryta jest delikatną jak mgiełka błonką i widać cieńszą stronę ścięgna. Niestety, tego ujęcia nie zrobiłam. To jest tzw. marmurek, który decyduje o smakowitości tego kawałka. Ja w tatarze nie za bardzo lubie tluszcz , dodaje odrobine oleju , z grila jak najbardziej na tak moze byc krwisty lub medium. A co powiedzielibyscie na tatar z policzkow? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Maja 2024 5 godzin temu, electra napisał(a): A co powiedzielibyscie na tatar z policzkow? Jeśli rozdrobnimy na siatce fi 3 a później poddamy kutrowaniu ( noże rozbiją ścięgna ) ... czy będzie tatar? Policzek wołowy wolę spożywać po obróbce termicznej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Maja 2024 11 godzin temu, Bagno napisał(a): Jeśli rozdrobnimy na siatce fi 3 a później poddamy kutrowaniu ( noże rozbiją ścięgna ) ... czy będzie tatar? Policzek wołowy wolę spożywać po obróbce termicznej. No to juz raczej bedzie papka a nie tatar , wiec nie bede kombinowac tylko tradycyjnie jak zawsze robie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-925027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Maja 2024 18 godzin temu, EAnna napisał(a): Odwrotna strona to warstwa tłuszczu, która znalazła się w misce "na rosół. Po jej zdjęciu powierzchnia pokryta jest delikatną jak mgiełka błonką i widać cieńszą stronę ścięgna. Niestety, tego ujęcia nie zrobiłam. Bardzo dziękuję za informacje. Udało się zamówić świeczki w rasy mięsnej Limousine, nie omieszkamy zamieści kilka słów jak smakuje stek i tatar z tego elementu. W dniu 14.05.2024 o 20:34, Bagno napisał(a): Jestem chętny na przystawkę i drugie danie. Musimy kupić więcej "nóżek przepony". Jak tylko pozyskam surowiec to zapraszamy do nas na degustacje szczegóły na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-925033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Maja 2024 Czy dobrze rozumiem, że te elementy solankujemy jeszcze przed ich oczyszczeniem z łoju i ścięgien? Czy do marynowania i smażenia lub grillowania przeznaczamy tylko świece czy wszystkie pozyskane elementy? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-926103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Maja 2024 Ja osobiście najpierw oczyszczam a potem marynuję 😄. Taka kolejność jest duuuzo łatwiejsza i zdecydowanie mniej paprania Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-926133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Maja 2024 (edytowane) 5 godzin temu, Todek napisał(a): Czy dobrze rozumiem, że te elementy solankujemy jeszcze przed ich oczyszczeniem z łoju i ścięgien? Czyścisz wycinając : tłuszcze, łój, ścięgna i błony następnie solankujesz lub marynujesz. 5 godzin temu, Todek napisał(a): Czy do marynowania i smażenia lub grillowania przeznaczamy tylko świece czy wszystkie pozyskane elementy? Tylko świecę (oczyszczone mięso), pozostałe elementy część dla pieska tych których nie użyjesz a resztę możesz przeznaczyć na wywar, rosół itp. Edytowane 21 Maja 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-926177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Maja 2024 W dniu 21.05.2024 o 14:47, Grzewlod napisał(a): następnie solankujesz lub marynujesz. Ja zrozumiałem, że najpierw do solanki 7% na 3 godz, a następnie marynata z oliwy i nalewki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-926487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekq Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Lutego Witam serdecznie wszystkich. Chciałbym dowiedzieć się gdzie mogę taką świecę kupić? Konkretny sklep (Makro , Selgros) I jak to część polędwicy poprawnie się się nazywa. W moich sklepach miejscowych nie wiedzą co to świeca. A ja nie za bardzo umiem im to wytłumaczyć. Z góry dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-990923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Lutego 37 minut temu, tomekq napisał(a): Chciałbym dowiedzieć się gdzie mogę taką świecę kupić? Konkretny sklep (Makro , Selgros) Kiedyś widziałem w Macro pod nazwą Świeca wł. natomiast tam jej nie kupowałem. Jeśli chodzi o steki to lubię znać rasę z jakiej mięso pochodzi, ponadto warto mięso przeznaczone na steki sezonować. 41 minut temu, tomekq napisał(a): poprawnie się się nazywa. Jest to mięsień przepony wł. potocznie zwany świecą. Nazewnictwo zaczerpnięte z odpowiednika wieprzowiny (nóżek przepony). Dziś nie ma dużo sprzedawców którzy orientują się w poprawnym nazewnictwie więc ciężko będzie Ci wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-990941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekq Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Lutego 20 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Kiedyś widziałem w Macro pod nazwą Świeca wł. natomiast tam jej nie kupowałem. Jeśli chodzi o steki to lubię znać rasę z jakiej mięso pochodzi, ponadto warto mięso przeznaczone na steki sezonować. Jest to mięsień przepony wł. potocznie zwany świecą. Nazewnictwo zaczerpnięte z odpowiednika wieprzowiny (nóżek przepony). Dziś nie ma dużo sprzedawców którzy orientują się w poprawnym nazewnictwie więc ciężko będzie Ci wytłumaczyć. Dziękuję za informację. Sprawdzę w Makro... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-991299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.