Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Świeca wołowa

 

Dwa unikalne mięśnie o cechach polędwicy, znakomicie nadajace się na hanger steak/bucher steak.

Co to jest?

Są to odpowiedniki nóżek przepony w półtuszy wieprzowej.

Jedna, nie-obrobiona świeca oraz mięsień przepony (ta sierpowata część) wyglądają tak:

IMG_20240508_203816.thumb.jpg.f71b25b964e5484bf73bae67333f33b8.jpg

 

Surowe elementy zostały poddane solankowaniu (7%) przez 3h.

Po obrobieniu uzyskuje się z dwóch świec i dwóch mięśni przepony elementy różnej grubości o charakterystycznym, skośnym ułożeniu włókien oraz z delikatnym przerostem tłuszczowym:

IMG_20240508_205602_edit_566916916134846.thumb.jpg.0d2c44012eb360ea6bedebe6162f5d79.jpg

 

Pozostały odpad przeznaczamy na rosół:

IMG_20240508_205607_edit_566897217106203.thumb.jpg.ebdb503388edc2219e2b5f11a4920083.jpg

 

Dwa elementy od góry z lewej - świece, o charakterystycznej, choinkowej fakturze są najgrubsze i wymagają jeszcze wycięcia solidnego, skośnie ułożonego  ściegna. j

IMG_20240508_210010.thumb.jpg.1ca9412cbd351fd1999e322b51d498f5.jpg

 

IMG_20240508_211557.thumb.jpg.7772a7ff6513eecbbdd447dbfa14790c.jpgIMG_20240508_211612.thumb.jpg.6f1a6b25c20cfd3b205b039cf6361e9b.jpg

 

Odścięgnione, główne elementy przecinamy "na książkę", aby uzyskać foremne steki:

IMG_20240508_211624.thumb.jpg.99224819cf28d27e857c820ac99c689a.jpg

 

Uzyskane elementy wstawiamy do marynaty w celu dojrzewania:

IMG_20240508_215557.thumb.jpg.8085b5be3ccc3b94587bd1df1d8d4472.jpg

 

 

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/
Udostępnij na innych stronach

Witam 

Widzę że rozmowa ze mną o tym mięśniu nie dała Ci spokoju i wreszcie zakupiłaś ją,smak zwykłej ugotowanej przypomina mi ubój bydła,najlepsza gotowana posypaną solą 🤪🤪🤪

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-923578
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Marek z Bielska napisał(a):

Widzę że rozmowa ze mną o tym mięśniu nie dała Ci spokoju

Nie przeczę, że mnie zainspirowałeś :D

Cztery lata temu prezentowałam stek "rzeźnika" w temacie obiadowym.

Jeżeli nic mi nie przeszkodzi to zaprezentuję również nacinanie steków, warunki obróbki termicznej i sposób serwowania.

 

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-923590
Udostępnij na innych stronach

Zaprezentowane w pierwszym poście elementy to dwie świece oraz dwa mięśnie przepony.

Dowiedziałam sie o tym od Gł.technologa, kol. @Bagno - dziękuję Andrzeju !

Ponieważ oba mają podobną budowę włókien mięśniowych i podlegają podobnej obróbce, wprowadziłam o tym dodatkową informację bez ingerowania w treść posta.

W dniu 9.05.2024 o 10:23, EAnna napisał(a):

nacinanie steków, warunki obróbki termicznej i sposób serwowania.

Nacinanie staków wykonuje się płytko, w poprzek włókien:

IMG-20240509-WA0000.thumb.jpg.7c3cf460e47a2faa56ef1a40d82c44cc.jpg

 

Nacięte steki, przygotowane do smażenia lub grilowania:

IMG_20240509_145504_resized_20240511_092527149.thumb.jpg.20b779498d46ead94dc3aa3b8f24ea80.jpg

 

Smażymy po minucie (max 2) z każdej strony na bardzo rozgrzanej, grilowej patelni i odstawiamy na deską aby doszły.

Następnie kroimy steki w poprzek włókien na grubsze "Makarony" i serwujemy w stosikach na talerzach.

Dodatkowo pieprz lub kilka łyżek sosu (śmietana + Masło+smak z patelni + pieprz młotkowany), posypane prażonymi ziarnami i szczypiorkiem.

IMG-20240510-WA0011.thumb.jpg.71980e1abcfed4ca342f6f7868dfba1a.jpg

  • Upvote 4

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924156
Udostępnij na innych stronach

Aniu jak zawsze bardzo ładnie przedstawiona prezentacja 👋👋👋

W dniu 8.05.2024 o 23:37, EAnna napisał(a):

Jedna, nie-obrobiona świeca oraz mięsień przepony (ta sierpowata część)

Ponieważ nigdy nie jadłem steka z w/w  elementu to postanowiłem poznać jego smak. Zanim zdecyduję się na wykonanie steków chciałbym zadać kilka pytań ponieważ mam pewne wątpliwości do sposobu przygotowania, który różni się od sposobu który stosuję.  Mam nadzieje, że pomożesz mi rozwiać wątpliwości udzielając kilka odpowiedzi oraz jak możesz to proszę o dodatkowe podpowiedzi. Czy mięso było wcześniej sezonowane - dojrzewane przed podziałem elementu? Czy prezentowany surowiec pochodził z rasy mlecznej np. Holsztyńskiej lub innej rasy mlecznej najczęściej hodowanych w naszym kraju ?  

 

W dniu 8.05.2024 o 23:37, EAnna napisał(a):

Surowe elementy zostały poddane solankowaniu (7%) przez 3h.

 

Czy wcześniejsze solankowanie miało jakiś pozytywny lub negatywny wpływ na teksturę po wykonanej obróbce termicznej ?

 

 

11 godzin temu, EAnna napisał(a):

Nacięte steki, przygotowane do smażenia lub grilowania:

 

 Czy nacięcia podczas prowadzonej obróbki nie spowodowały zbyt obfitego wycieku soków ?

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924216
Udostępnij na innych stronach

W dniu 12.05.2024 o 10:08, Grzewlod napisał(a):

kilka pytań

Pytania jak najbardziej zasadne, technologiczne :thumbsup:

W dniu 12.05.2024 o 10:08, Grzewlod napisał(a):

Czy mięso było wcześniej sezonowane - dojrzewane przed podziałem elementu?

Tym razem nie, ponieważ zaskoczyli mnie goście i nie miałam co podać.

Niestety, odbiło się to nieco na jakości.

Jakiś czas temu robiłam świece i  elementy i były marynowane ponad 2 tygodnie.

Mięso pochodziło ze świeżego uboju, nie wiem  jakiej rasy.

Nie można tego ustalić :facepalm:

W dniu 12.05.2024 o 10:08, Grzewlod napisał(a):

Czy wcześniejsze solankowanie miało jakiś pozytywny lub negatywny wpływ na teksturę po wykonanej obróbce termicznej ?

Nie, nie było też żadnego wycieku podczas smażenia. Jednak osuszone steki kładłam na specjalnej, masywnej patelni, posmarowanej tylko skórką ze słoniny i mocno rozgrzanej.

W dniu 12.05.2024 o 10:08, Grzewlod napisał(a):

Czy nacięcia podczas prowadzonej obróbki nie spowodowały zbyt obfitego wycieku soków ?

Nie, w warunkach smażenia j.w.

Nieznaczny wyciek pojawił sie dopiero podczas "odpoczynku" steków.

Uważam jednak, że te nacięcia sa zbędne, pod warunkiem starannego ściągniecia błonek., ponieważ sam przerost jest czysto tłuszczowy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924496
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za informację,  które wyjaśniły moje wątpliwości. Teraz w wolnej chwili poszukam na rynku świecy z gatunku krów mięsnych. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924698
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

w wolnej chwili poszukam na rynku świecy z gatunku krów mięsnych

To poproszę z 1 kg więcej , ja z kolei przerobię na tatara . Taki delikatny nie pracujący mięsień - rarytas. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924712
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Muski napisał(a):

To poproszę z 1 kg więcej

Bardzo dobry pomysł👍 więc trzeba wziąć 2 szt. świecy. Do tego dobry napitek, tak to można żyć i nie umierać😉.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924714
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

...trzeba wziąć 2 szt. świecy

Jestem chętny na przystawkę i drugie danie. Musimy kupić więcej "nóżek przepony".

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924743
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Muski napisał(a):

To poproszę z 1 kg więcej , ja z kolei przerobię na tatara . Taki delikatny nie pracujący mięsień - rarytas. 

Nie wiem czy to mieso dobre na tatara bo zdaje sie ze Eanna napisala ze ma przerosty tluszczowe a to raczej nie bardzo pasuje przynajmniej dla mnie

w tatarze.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924835
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, electra napisał(a):

Nie wiem czy to mieso dobre na tatara

Zapewniam Cię, że dobre a nawet bardzo dobre . Stek rzeźnicki /świeca/ na grillu jest jak pierś z kurczaka - trochę przeciągnięta i twarda - świeca też. Ale w postaci rare no na skraju medium rare to rarytas. Tatar posiekany w poprzek włókien ze świecy :frantics::hug:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924882
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

zdjęcie odwrotnej strony mięśnia 

Odwrotna strona to warstwa tłuszczu, która znalazła się w misce "na rosół.

Po jej zdjęciu powierzchnia pokryta jest delikatną jak mgiełka błonką i widać cieńszą stronę ścięgna.

Niestety, tego ujęcia nie zrobiłam.

4 godziny temu, electra napisał(a):

Nie wiem czy to mieso dobre na tatara bo zdaje sie ze Eanna napisala ze ma przerosty tluszczowe

To jest tzw. marmurek, który decyduje o smakowitości tego kawałka.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924896
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, EAnna napisał(a):

Odwrotna strona to warstwa tłuszczu, która znalazła się w misce "na rosół.

Po jej zdjęciu powierzchnia pokryta jest delikatną jak mgiełka błonką i widać cieńszą stronę ścięgna.

Niestety, tego ujęcia nie zrobiłam.

To jest tzw. marmurek, który decyduje o smakowitości tego kawałka.

Ja w tatarze nie za bardzo lubie tluszcz , dodaje odrobine oleju , z grila jak najbardziej na tak moze byc krwisty lub medium.

 A co powiedzielibyscie na tatar z policzkow?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924898
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, electra napisał(a):

A co powiedzielibyscie na tatar z policzkow?

Jeśli rozdrobnimy na siatce fi 3  a później poddamy kutrowaniu ( noże rozbiją ścięgna )  ... czy będzie tatar? 

Policzek wołowy wolę spożywać po obróbce termicznej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-924973
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Bagno napisał(a):

Jeśli rozdrobnimy na siatce fi 3  a później poddamy kutrowaniu ( noże rozbiją ścięgna )  ... czy będzie tatar? 

Policzek wołowy wolę spożywać po obróbce termicznej.

No to juz raczej bedzie papka a nie tatar , wiec nie bede kombinowac tylko tradycyjnie jak zawsze robie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-925027
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, EAnna napisał(a):

Odwrotna strona to warstwa tłuszczu, która znalazła się w misce "na rosół.

Po jej zdjęciu powierzchnia pokryta jest delikatną jak mgiełka błonką i widać cieńszą stronę ścięgna.

Niestety, tego ujęcia nie zrobiłam.

Bardzo dziękuję za informacje. Udało się zamówić świeczki w rasy mięsnej Limousine, nie omieszkamy zamieści kilka słów jak smakuje stek i tatar z tego elementu.

 

W dniu 14.05.2024 o 20:34, Bagno napisał(a):

Jestem chętny na przystawkę i drugie danie. Musimy kupić więcej "nóżek przepony".

Jak tylko pozyskam surowiec to zapraszamy do nas na degustacje szczegóły na PW.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-925033
Udostępnij na innych stronach

Czy dobrze rozumiem, że te elementy solankujemy jeszcze przed ich oczyszczeniem z łoju i ścięgien?

Czy do marynowania i smażenia lub grillowania przeznaczamy tylko świece czy wszystkie pozyskane elementy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-926103
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Todek napisał(a):

Czy dobrze rozumiem, że te elementy solankujemy jeszcze przed ich oczyszczeniem z łoju i ścięgien?

Czyścisz wycinając : tłuszcze, łój, ścięgna i błony następnie solankujesz lub marynujesz.

5 godzin temu, Todek napisał(a):

Czy do marynowania i smażenia lub grillowania przeznaczamy tylko świece czy wszystkie pozyskane elementy?

Tylko świecę (oczyszczone mięso), pozostałe elementy część dla pieska tych których nie użyjesz a resztę możesz przeznaczyć na wywar, rosół itp.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-926177
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.05.2024 o 14:47, Grzewlod napisał(a):

następnie solankujesz lub marynujesz.

Ja zrozumiałem, że najpierw do solanki 7% na 3 godz, a następnie marynata z oliwy i nalewki. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-926487
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witam serdecznie wszystkich.

Chciałbym dowiedzieć się gdzie mogę taką świecę kupić? Konkretny sklep (Makro , Selgros)

I jak to część polędwicy poprawnie się się nazywa. W moich sklepach miejscowych nie wiedzą co to świeca. A ja nie za bardzo umiem im to wytłumaczyć.

Z góry dziękuję za informację.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-990923
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, tomekq napisał(a):

Chciałbym dowiedzieć się gdzie mogę taką świecę kupić? Konkretny sklep (Makro , Selgros)

Kiedyś widziałem w Macro pod nazwą Świeca wł. natomiast tam jej nie kupowałem. Jeśli chodzi o steki to lubię znać rasę z jakiej mięso pochodzi, ponadto warto mięso przeznaczone na steki sezonować.

41 minut temu, tomekq napisał(a):

poprawnie się się nazywa.

Jest to mięsień przepony wł. potocznie zwany świecą. Nazewnictwo zaczerpnięte z odpowiednika wieprzowiny (nóżek przepony). Dziś nie ma dużo sprzedawców którzy orientują się w poprawnym nazewnictwie więc ciężko będzie Ci wytłumaczyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-990941
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Kiedyś widziałem w Macro pod nazwą Świeca wł. natomiast tam jej nie kupowałem. Jeśli chodzi o steki to lubię znać rasę z jakiej mięso pochodzi, ponadto warto mięso przeznaczone na steki sezonować.

Jest to mięsień przepony wł. potocznie zwany świecą. Nazewnictwo zaczerpnięte z odpowiednika wieprzowiny (nóżek przepony). Dziś nie ma dużo sprzedawców którzy orientują się w poprawnym nazewnictwie więc ciężko będzie Ci wytłumaczyć.

Dziękuję za informację. Sprawdzę w Makro...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20830-%C5%9Bwieca-wo%C5%82owa/#findComment-991299
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.