Skocz do zawartości

Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych


Rekomendowane odpowiedzi

Też bym parzył tak jak napisał Bagno.Miro trochę przesadził z tak krótkim parzeniem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125810
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 238
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja przy parzeniu boczku stosuje zasade 1kg\50min w 80stopniach. Boczek wkładam do gara na wrzątek i obniżam do 80stopni
Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125815
Udostępnij na innych stronach

Boczek parzymy do takiego stanu miękkości , jaki lubimy jeść . Parzę dotąd w temp 80-85 st C aż skórka będzie miękkawa , sprawdzam palcami . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125817
Udostępnij na innych stronach

Przyjmij tą drugą opcję czyli to co napisał Bagno.Miro się chyba pomylił.Boczek to nie kiełbasa pomimo ,że taki cienki.Możesz też pójść w ślady Dziadka, ale to też będzie koło 2h.Ma znaczenie temperatura i czas.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125914
Udostępnij na innych stronach

Czy tylko temperatura ma znaczenie?

Ja zrozumiałem, że podstawą czasu parzenia jest indywidualna, jednostkowa ocena organoleptyczna. :grin:
Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125916
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie mamy rozbieżności i to ogromne.

W błąd wprowadza podana wielkość "a 3cm".

Uznałem, że masz boczek w paskach o szerokości 3cm i dlatego taka moja odpowiedź.

Parzę, wkładając mięso do zimnej wody, a po osiągnięciu temperatury wody 72-75 zamierzam mierzyć czas.

 

 

Ale, to jest bardzo dobry przykład do rozwinięcia tematu.

Dziadek sugeruje parzenie na zasadzie sprawdzenia miękkości i nie precyzuje czasu.

To jak na to spojrzeć przez pryzmat wagi czy grubości ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125919
Udostępnij na innych stronach

Ja zrozumiałem, że podstawą czasu parzenia jest indywidualna, jednostkowa ocena organoleptyczna.

Tak pięknie to ująłeś, że lepiej się nie da. A ja boczek piekę na koniec w wędzarni pół godzinki, bo taki lubię. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125920
Udostępnij na innych stronach

jednostkowa ocena organoleptyczna

Każdy ma swoje wypróbowane sposoby.Jedni używają termometrów ,inni używają palców a jeszcze inni przegubów rąk :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125922
Udostępnij na innych stronach

A ja boczku nie parzę w ogóle, jak wędzę boczek, to go wędzę w ciepłym dymie, i po wędzeniu Żonka używa go w kuchni (w postaci plastrów np do jajecznicy, lub kostki do okraszenia pierogów i.t.p.). Chyba że boczek ma być wędliną, wtedy po wędzeniu, owijam "je" folią AL i piekę w temp. około 130 stopni, oczywiście w wędzarni przez okres około 90 -120 min, w zalżności od grubości boczku.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125924
Udostępnij na innych stronach

Jest dobrze, prowadzimy z Niemcami 1:0

Jeśli chodzi o boczek, to trzeba trzymać rękę na pulsie albo palec w zupie. Dobrze słuchać rad ale i własnego podniebienia. Nie bez znaczenia jest też doświadczenie kulinarne żony :grin:

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125927
Udostępnij na innych stronach

Ponawiam pytanie:

To jak na to spojrzeć przez pryzmat wagi czy grubości ?

Boczek o grubości 3cm w zależności od szerokości może mieć wagę: 40dkg, 1kg a nawet więcej i co wtedy poradzić ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125931
Udostępnij na innych stronach

Widzę Bogdanie 1947 , że nie zeleży Ci na zgłębianiu wiedzy.

Bo Tyi tak wiesz najlepiej.

Więc po co te pytania?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125934
Udostępnij na innych stronach

Ponawiam pytanie:

Cytat:

To jak na to spojrzeć przez pryzmat wagi czy grubości ?

Jeśli chcemy mieć miękki boczek to musimy go dłużej parzyć gdyż zawiera znaczna ilość kolagenu ( nie tylko skóra). Kolagen jest umieszczony pomiędzy warstwami: tłustą i chudą. Ponadto tkanka tłuszczowa to, rodzaj tkanki łącznej, czyli ścięgna, skóra, powięzie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125938
Udostępnij na innych stronach

Ja boczek robię tak jak PePe, dla smażenia do jajecznicy i do do kapusty jako dodatek do schabowego, lub okraszenia pierogów. Najlepszy i najsmaczniejszy boczek miałem jak wędziłem go w takiej mojej pierwszej domowej wędzarce rosyjskiej do ryb. Jest gdzieś zdjęcie tej wędzarki, boczek można było prawie smarować - taki był miękki. Nie da się tego zrobić w normalnej wędzarce.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-125955
Udostępnij na innych stronach

Najlepszy i najsmaczniejszy boczek miałem jak wędziłem go w takiej mojej pierwszej domowej wędzarce rosyjskiej do ryb. Jest gdzieś zdjęcie tej wędzarki, boczek można było prawie smarować - taki był miękki. Nie da się tego zrobić w normalnej wędzarce.

Potwierdzam.Jadłam boczek i kurczaki wędzone/parzone w tym ustrojstwie, zresztą kiedyś już o tym pisałam, gdy szukałam takiej wędzarenki. Okazało się, że na stronie głównej WB znalazłam wędzarnię Papcia /to była właśnie taka/ niestety już się jej pozbyłeś.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-126073
Udostępnij na innych stronach

Witam !

 

Niema co ''płakać na rozlanym mlekiem'' :grin: , alternatywa jest Tu: Model MW030 http://wedzenie.republika.pl/oferta.htm

 

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-126095
Udostępnij na innych stronach

WoytekK,

alternatywa jest Tu: Model MW030 http://wedzenie.republika.pl/oferta.htm

To niestety nie to samo. Tamtą nawet w domu można było używać i nie było czuć zapachu wędzonki, pod warunkiem że nie otwierało się po wędzeniu w mieszkaniu, a na tarasie, balkonie itp.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-126104
Udostępnij na innych stronach

Jest tutaj ''Kopciłka'' http://www.mangalkazan.ru/index.php?productID=694

Nawet na magazynie jest jak piszą trzeba jeszcze posiedzieć nad stroną i zamówić :grin:

Jak ktoś chce cena ok.25 zły:) + przesyłka :rolleyes:

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-126121
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Mam prośbę o ocenę / poradę.

Zapeklowałem 4kg boczku i 3kg szynki w kawałkach - wg tabeli.

Opłukałem wodą, 12 godzin wisiało na werandzie, potem wędzenie.

Mam jeszcze zapas z poprzedniego wędzenia, dzieci mięsa jedzą obecnie b. mało.

Sparzyłem szynkę i boczek bez gotowania w 85C, czas ok. 2,5 godziny.

Woda - czyściutki kolorek, bez osadu, próby smakowe Eli pozytywne.

Po wystudzeniu popakowałem w woreczki i do zamrażalnika.

Co mam robić chcąc uzyskać wędzonkę do bezpośredniego spożycia.

Zrobiłem jak zrobiłem, a teraz problem: co dalej.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-141719
Udostępnij na innych stronach

Wyjmij z zamrażarki i umieść w najniższej części lodówki. Niech się sama powoli rozmraża. Na przyszłość wypróbuj metodę zamrażania wędzonych ale surowych szynek. Po rozmrożeniu (jak wyżej) normalnie je parzysz i masz jak świeżą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-141720
Udostępnij na innych stronach

Czy mam szynkę i boczek obgotować?

Tego przed parzeniem nie robiłem?

Absolutnie NIE.

Parzenie jest wystarczajacą obróbką termiczną.

Jeżeli to były kawałki to wg mnie i tak parzyłeś za długo.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-141724
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to były kawałki to wg mnie i tak parzyłeś za długo

Dużo za długo.50min/kg i chwatit wliczając w to 10min gotowania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-141734
Udostępnij na innych stronach

Serdeczne dzięki, tak będę robił.

Nawet polędwica super uwędzona po 1.5 mca zesłoniała tak, że jem w dx grubości plasterkach.

A tak, to doraźnie na tydzień i starczy.

Wędlina powieszona u powały wygląda ślicznie, ale - dla mnie - traci smak.

Staje się coraz bardziej słona.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/4/#findComment-141909
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.