Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

narobiłeś smaka idę do sklepu po salceson na drugie śniadanie

Jak już pisał wosiu - do sklepu :question: :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132560
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

andrzej k,

Ty to umiesz zmobilizować człowieka. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132574
Udostępnij na innych stronach

No tak , wolę podroby niż chudą kiełbaskę .

Tak jak ja. Ale od roku , jak zacząłem się interesować tym co jem , przeszła mi ochota na sklepowe podroby :rolleyes: I od tamtej pory jestem "bezsalcesonowy" :mellow:

 

Salcesonów robić jeszcze nie umiem. Ale się nauczę :grin: Jest od kogo :grin:

Wyrób ekstraklasa :clap: :clap: . Nawet nie pytam jak smakuje. Domyślam się :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132577
Udostępnij na innych stronach

Salcesonów robić jeszcze nie umiem.

Nie jest to takie trudne. Przeczytaj w AKADEMII DZIADKA.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132580
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to takie trudne. Przeczytaj w AKADEMII DZIADKA.

Ja to wszystko czytałem. Teoretycznie jestem gotowy. Pomału..pomału :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132581
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, widzę nery w salcesonie, czy mnie oczy nie mylą? Dobry temat zapodałeś, żona mnie już z miesiąc o salceson nagabuje, a ja na to świni potrzebuję, a ona jeszcze rośnie. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132583
Udostępnij na innych stronach

Marku TY OD SKLEPU PO WĘDLINY WYSOKOWYDAJNE Z DOPALACZAMI :question: :!: :question: TAKI FACHOWIEC :wink:

no cóż czasem trzeba kupiłem 300g do spałaszowania na raz swojskiego cena 22zl/kg

był pyszny :thumbsup: ,w domciu tylko ja jem salcefix :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132597
Udostępnij na innych stronach

swojskiego cena 22zl/kg

Marku to prawie 5 EURO cena zaporowa albo w tym sacefixie troszkę kruszcu złotego dodane :question: :idea: :wink:
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132600
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, widzę nery w salcesonie, czy mnie oczy nie mylą? :cool:

 

Na szczęście oczy masz jeszcze dobre , chroń je jak najdłużej . Tak , są nerki . Ja dokładam . Jak podrobowe to podrobowe . :grin:

 

Wosiu , uszy są na bank - muszą być :grin: :lol:

 

 

Pozdrawiam [/b]

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132601
Udostępnij na innych stronach

Tak , są nerki

A jak je Andrzejku przygotowujesz?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132603
Udostępnij na innych stronach

Tak , są nerki

A jak je Andrzejku przygotowujesz?

 

 

Nie jest to łatwizna , jednak tak jak pozostało mi w pamięci z dawnych lat . Kroję wzdłuż na połowę , płukanie i moczenie w zimnej wodzie tak z dwa razy po 15 min . Następnie na noc przed robieniem wyrobów , razem ze wszystkim czyli głowa , ośrodek , podgardle , skórki , są moczone do rana w zimnej wodzie . Rano do gara i od momentu zagotowania gotuję półtorej godziny na bardzo małym ogniu i w małej ilości wody .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132606
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś robił salceson na bazie głowy i podrobów cielęcych?

Chodzi mi takie coś po głowie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132610
Udostępnij na innych stronach

Podroby cielęce dodawałem do salcesonu ,ale głowa była wieprzowa.Wydaje mi się ,że może być problem ze sklejeniem tego salcesonu czysto cielęcego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132622
Udostępnij na innych stronach

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132623
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś robił salceson na bazie głowy i podrobów cielęcych?

Rób normalnie wg schematu przyjętego w poszczególnych przepisach na dany asortyment.

Wydaje mi się ,że może być problem ze sklejeniem tego salcesonu czysto cielęcego.

Jeśli wykona się prawidłowo to, nie ma problemu ze sklejeniem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-132626
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jutro robię salceson - po raz pierwszy w życiu i mam trochę tremy.

I jeden problem. Mianowicie obawiam sie, że braknie mi żołądków wieprzowych - więc przygotowałem sobie również osłonki poliamidowe. I tu urodziło mi się kilka pytań na które nie znalazlem odpowiedzi na forum - choć od rana wszystko studiuję.

1.Czy osłonki napełniamy też luźno jak żołądki i czy osłonki również nakłuwamy igłą?

2.Czy w osłonkach parzymy na podobnych zasadach jak w żołądkach?

3.Czy salceson w osłonkach też prasujemy przy studzeniu?

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-137117
Udostępnij na innych stronach

.Czy osłonki napełniamy też luźno jak żołądki i czy osłonki również nakłuwamy igłą?

2.Czy w osłonkach parzymy na podobnych zasadach jak w żołądkach?

3.Czy salceson w osłonkach też prasujemy przy studzeniu?

-Napełniamy ściślej i nie kłujemy

-Podobnych, tylko krócej

-Można spłaszczyć

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-137119
Udostępnij na innych stronach

3 X Dzięki !!!!!

Jutro ruszam do roboty - jak wyjdzie coś na kształt salcesonu to załączę zdjęcia :cool:

 

[ Dodano: Pon 13 Gru, 2010 16:49 ]

Podobnych, tylko krócej

Dużo krócej?
Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-137120
Udostępnij na innych stronach

1.Czy osłonki napełniamy też luźno jak żołądki i czy osłonki również nakłuwamy igłą?

Osłonki sztuczne, a tym bardziej poliamidowe napełniaj ciasno i nie nakłuwaj.

Żołądki naturalne napełnia się luźno nie dlatego, że "nadzienie rośnie", a tylko i wyłącznie dlatego, że pod wpływem temperatury (parzenia) bardzo mocno zmniejszają swoją objętość.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-137122
Udostępnij na innych stronach

Dużo krócej?

Oj dużo, w zależności od średnicy osłonki, przyjmij 8 minut na centymetr średnicy, ale o tym wszystkim jest w temacie salcesony strona główna. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-137123
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze , że jak masz termokurczliwe - barierowe , to by były najlepsze.

Niestety nie :sad:

A na przyszłość - o ile pierwsza próba będzie w miarę pomyślna to mam zamiar kupić więcej żołądków, zakonserwować w soli - i zachomikować w zamrażarce.

 

[ Dodano: Pon 13 Gru, 2010 17:04 ]

Żołądki naturalne napełnia się luźno nie dlatego, że "nadzienie rośnie", a tylko i wyłącznie dlatego, że pod wpływem temperatury (parzenia) bardzo mocno zmniejszają swoją objętość.

Nie wiem dlaczego miałem wrażenie, że to nadzienie rośnie przy parzeniu...

Oj dużo, w zależności od średnicy osłonki, przyjmij 8 minut na centymetr średnicy, ale o tym wszystkim jest w temacie salcesony strona główna. :cool:

Dzięki - musiałem nie doczytać :rolleyes:
Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-137124
Udostępnij na innych stronach

A na przyszłość - o ile pierwsza próba będzie w miarę pomyślna to mam zamiar kupić więcej żołądków, zakonserwować w soli - i zachomikować w zamrażarce.

Zasolone żołądki nie chomikuje się w zamrażarce lecz dobrze zasala i przechowuje w zimnym pomieszczeniu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/19/#findComment-137129
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.