Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Zimny łój wołowy jest okropny :mad:

 

Łyżka łoju przetopionego do szklanki sparzonej dobrej kawy to dla mnie rarytas .Nauczyłem się tego jak byłem w tym roku na wakacjach .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-38079
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Poza tym, łój wołowy znakomicie sprawdza się jako dodatek do smalcu i margaryny przy produkcji tzw. frytury, czyli mieszanki tłuszczów do wielokrotnego smażenia. Znacząco podnosi punkt punkt początku palenia sie tłuszczu na patelni, czy innym naczyniu do smażenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-38082
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Żółtko jaja, szpik kostny , łój wołowy , słonina , masło i śmietana są to tłuszcze o najwyższej wartości biologicznej .Świeży łój wołowy tzw. nerkowy po odpowiednim przetopieniu nie pozostawia po sobie żadnego nie przyjemnego zapachu . Łyżka łoju do kawy jest jedną z form spożywania tego tłuszczu przeze mnie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-38111
Udostępnij na innych stronach

Łój około nerkowy należy do najlepszych uzyskiwanych z półtusz wołowych był dodawany do smalcu -o nazwie chyba domowy . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-38113
Udostępnij na innych stronach

Słyszałem, że szklanka kawy z łyżką smalcu, to wspaniałe w działaniu lekarstwo na wywlekajacy, męczący kaszel. Wiele osób to potwierdza, ale żeby pić kawę z łojem dla przyjemności? Nie chce się wierzyć!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-38124
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Parę dni temu kupiłem na targu "żarcie dla psa" po 29gr. za sztukę.

To żarcie, jak się okazało, to były żołądki wieprzowe (mocno rozcięte wzdłuż, tak więc szycia było co niemiara).

 

Na tę okoliczność zakupiłem pół głowy, dwie nogi i jedną golonkę - całość składników doskonale wypełniła jeden żołądek:

 

 

 

Całe szczęście że owo "żarcie dla psa" nie pękło! :smile:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40382
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ale narobiłeś apetytu , idę wyjąć z zamrażarki , tylko ja mam czarny nie w żołądku tylko w poliamidzie .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40389
Udostępnij na innych stronach

Czy próbował ktoś "dociągnąć" żołądek już po sparzeniu tak, by nadziać go naprawdę luźno, a po sparzeniu nadać ładniejszy, bardziej ścisły kształt?

 

Ostatnie dwa salcesony musiałem niestety "ratować" już na samym początku parzenia, przenosząc zawartość do poliamidu. Tak to jest, kiedy zamiast żołądków kupi się "karmę dla psa".

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40825
Udostępnij na innych stronach

Czy próbował ktoś "dociągnąć" żołądek już po sparzeniu tak, by nadziać go naprawdę luźno, a po sparzeniu nadać ładniejszy, bardziej ścisły kształt?.

BonAir żołądek zawsze w parzeniu kurczy się do granic możliwości.

Nawet jak luźno nadziejesz, a tak powinien być właśnie nadziany (łatwiejsze szycie i zmniejszone ryzyko pęknięcia). Nakłuwanie.

Każda operacja na gorącym to ryzyko pęknięcia.

Obciążenie lekko spłaszczające, przestudzonego - nadanie ładniejszego wyglądu.

Można kupić solone żołądki i przechowywać jak jelita.

Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40829
Udostępnij na innych stronach

kempes napisał/a:

Można kupić solone żołądki

 

 

 

Tylko gdzie ?

Właśnie. Tylko gdzie?

Pytałam na zlocie ale nie mieli. Również u Mira nie było. Chyba, że coś sie zmieniło?

Ja też marzę o salcesonie w żołądkach. Jeszcze przy takiej pogodzie, nic tylko robić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40839
Udostępnij na innych stronach

Jutro jadę do pobliskiej ubojni/masarni - może będą mieli (?)

A jeśli tak, to ciekawe w jakim stanie...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40840
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję solone w firmie Mastiw Nadarzyn Żółwińska 16 tel 022-729 85 37

Dzisiaj rozmawiałem z przemiłą Panią Iwonką :lol: czego się nie zrobi dla wedlindomowych i ustaliliśmy :

Minimalny zakup 5 szt żołądków na dzień dzisiejszy 2,5 zł/szt + koszt wysyłki niestety (2 kg - 12 zł).

Mają wszystkie przyprawy, jelita, akcesoria dla masarń itp. Kiedyś kupowałem pęcherze wołowe ale od dłuższego czasu nie mają.

Życzę przyjemnych zakupów :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40849
Udostępnij na innych stronach

nie można poprosić kolegów o dostarczenie

Nie można nadużywać :!: :!: :!:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40850
Udostępnij na innych stronach

Anno jestem pewien na 100% ,że w każdej małej masarni /uboini / dostaniesz , cena ok 2,5 -3 zł za szt. , jeśli nie codziennie to napewno w dni uboju . Przy takiej "pogodzie" można kilka dni śmiało przetrzymać np. na balkonie .

A jeśli Masz "ulubiony sklep" mięsny to napewno Ci załatwią .

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40853
Udostępnij na innych stronach

BonAir żołądek zawsze w parzeniu kurczy się do granic możliwości.

Nawet jak luźno nadziejesz, a tak powinien być właśnie nadziany (łatwiejsze szycie i zmniejszone ryzyko pęknięcia). Nakłuwanie.

Powiedziałbym "Święte słowa Tadeusz ,święte słowa" :!: :!: :!: ;

ja zawsze napycham 4/5, i bardzo ważne po wypłynięciu nakłucie w miejscu ,które "wystaje"nad powierzchnię wody.

A formowanie , najlepsze są praski ,ale równie dobra jest stolnica i deska do krojenia ,na której stawiamy np.wiadro ,miskę czy duży garnek i napelniamy w miarę stygnięcia salsesonu wodą /po wyjęciu 1/4 a po 1 godz. dolewamy/

"Cwaniaczek "wychodzi dobrze uformowany ,"sklejony" :wink:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40854
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Anno jestem pewien na 100% ,że w każdej małej masarni /uboini / dostaniesz ,

No właśnie też to chciałem powiedzieć , najlepiej w ubojni a najlepiej zamówić . Te które idą na sklep są bardzo mocno rozcięte bo ich przeznaczenie to prawdopodobnie na flaczki a nie na salceson .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40855
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ma ktoś dostęp do zakupu świeżych żołądków to z powodzeniem może sobie oczyszczony zasolić porządnie (tak jak jelita) i przechować w chłodzie dłużej, później moczenie /byle nie nocne :wink:/ , płukanie i jak świeży :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40857
Udostępnij na innych stronach

BonAir!Podaj przepis,jeśli możesz.

kusy, nie było przepisu, ale napiszę jak zrobiłem:

 

Składniki:

 

- głowa wp. (a raczej połowa głowy) peklowana - 1szt.

- golonka wp. peklowana - 1szt.

- noga wieprzowa peklowana - 2szt.

 

Całość ugotowałem do miękkości, a po ostudzeniu oddzieliłem kości. Uzyskałem 650g pięknego mięsa i 850g "reszty" ;) Razem 1,5kg.

 

Mięso pokroiłem na kawałki, a "resztę" (maski z głów, skóry, tłuszcz) zmieliłem na siatce 2,5mm.

 

Dodałem przyprawy (podam ilość na 1kg mięsa):

- pieprz czarny mielony - 2g

- kminek mielony - 0,6g

- czosnek (chiński) - 5g (ząbek)

- majeranek - 0,6g

 

Całość wymieszałem dodając 10% rosołu z gotowania.

Sprawdziłem na słoność - było mocno słone, tak więc soli już nie dodawałem.

Cała ilość farszu idealnie zmieściła się do jednego żołądka, który parzyłem w temp. 80st.C przez 90minut. Po wystudzeniu i odparowaniu salceson włożyłem do lodówki, a jako że nie przycisnąłem go deską, to po godzinie odwróciłem na drugą stronę i udało się uzyskać quasi-prostokątny kształt.

 

Za drugim razem zrobiłem dwa identyczne salcesony, z tym że do jednego dodałem 3 łyżki krwi suszonej. Niestety żołądek miał nacięcia i prawie na samym początku pękł.

Farsz udało się jednak uratować:

 

Dwa identyczne składnikowo salcesony różniące się jedynie dodatkiem krwi

 

 

Różnica w smaku jest kolosalna!

 

Jutro jadę do pobliskiej ubojni/masarni - może będą mieli

Dostałem żołądki w cenie 1zł/1kg (wyszło ok. 1,30zł za sztukę).

Są w dużo lepszym stanie od "karmy dla psów", aczkolwiek również przecięte po całości wzdłuż.

 

Te które idą na sklep są bardzo mocno rozcięte bo ich przeznaczenie to prawdopodobnie na flaczki a nie na salceson .

Czy tzw. "flaków" nie robi się czasem z przedżołądków?[/i]

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40926
Udostępnij na innych stronach

BonAir!Dzięki Ci za przepis.Czy przed gotowaniem zdejmowałeś skórę z głowy,golonki i z nóżki,czy też gotowałeś w całości?I jeszcze jedno,nie mam dostępu do żołądków wieprzowych, więc czy da się taki salceson zrobić w szynkowarce?Pozdrawiam ciepło!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40929
Udostępnij na innych stronach

Czy przed gotowaniem zdejmowałeś skórę z głowy,golonki i z nóżki,czy też gotowałeś w całości?

Mam akurat taki garnek, że wszystkie składniki ładnie się mieszczą, tak więc z wygodnictwa gotuję w całości (o wiele łatwiej oddzielić mięso od kości, kiedy jest ugotowane).

 

czy da się taki salceson zrobić w szynkowarce

Oczywiście!

Możesz go zrobić nawet w słoiku - zapasteryzowany dłużej postoi ;-)

Ten czarny salceson jest np. w osłonce barierowej.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/4/#findComment-40930
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.