Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

andrzejowi k chodziło o to żeby w składzie nie było papryki. Niestety w mieszance z tej firmy też ona jest. :sad:

Może mili moi chodzi o taki pieprz http://www.rajsmakosza.pl/pieprz-ziolowy-luksusowy-50g-p-1101.html Składu nie podano. :-( Na oko nie widać papryki, ale na oko to wiadomo ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-45489
Udostępnij na innych stronach

Stosowałam pieprz ziołowy od dawna i pamiętam, że w składzie występował pieprz czarny i pieprz turecki. Pod tą ostatnią nazwą krała się ostra papryka. Nie dominowała jednak ona w żadnym razie. Właściwie była niezauważalna w kompozycji. Całość była ostra i aromatyczna. Przeglądałam współczesne kompozycje (dzięki Google) i tylko w jednej występował pieprz "prawdziwy".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-45497
Udostępnij na innych stronach

Chcecie, to macie. :wink:

Pieprz naturalny jest przyprawą stosowaną prawie do wszystkich wyrobów mięsnych. Producenci namiastaek starali się otrzymać środek zastepczy pieprzu, jednak jego doskonałego smaku i zapachu nie można było zastąpić nawet najbardziej skomplikowanymi zestawami innych przypraw. Spośród wielu przypraw ziołowych, w latach 50-tych, Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego wyróżnił zestaw pod nazwą "Pieprz ziołowy" o następującym składzie (w % ciężaru):

 

kolendra - 26,6

kminek - 8,8

gorczyca biała - 17,6

gorczyca czarna - 17,6

czarnuszka - 6,6

chrzan (suszony) - 17,6

pieprz kajeński - 4,3

majeranek - 0,9

goryczka - 0,004

 

Składniki mieszanki są dokładnie rozdrobnione. Przyprawa charakteryzuje się ostrym smakiem i umiarkowanym aromatem, co w porównaniu z innymi tego rodzaju namiastkami (zbyt aromatycznymi, a mało ostrymi) jest jego wielką zaletą. Zaletą pieprzu ziołowego jest również to, że nie zbija się on w kłaczki po zwilżeniu - co zdarza się w innych mieszankach ziół - dzieki czemu jest w produkcie prawie niewidoczny.

Pieprz ziołowy stosowany jest do wyrobów popularnych. Dawki jego powinny być dwa razy większe niż pieprzu naturalnego. Wyczuwalność pieprzu ziołowego w produkcie mięsnym wystepuje w pełni po 48 godzinach od zakończenia produkcji. Ze względu na rozdrobnienie składników - opakowanie pieprzu ziołowego powinno być hermetyczne, aby uniknąć ulatniania się olejków eterycznych.

To by było na tyle. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-45502
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że zapytam ale czy mój pieprz ziołowy jest zły ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-45506
Udostępnij na innych stronach

Maxell, bardzo dziękuję za przepis! :grin: Jest coś czego Ty nie masz? :shock:

Spróbuję zgromadzić składniki i zrobić taki pieprz. W związku z tym podpowiedzcie mi co to jest ta tajemnicza "goryczka - 0,004", i czy idzie dostać chrzan (suszony)?

 

andrzej k, nawet w tym jest papryka :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-45520
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

andrzej k, nawet w tym jest papryka :sad:

Teraz to już prawie nic nie wiem . Mogę jednak przypuszczać że odmian papryki jest tyle ile mam jeszcze włosów na głowie i od pewnego czasu zaczęto stosować taką co moim kubkom smakowym nie za bardzo odpowiada .

 

Za przepis pieprzu ziołowego również dziękuję !

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-45522
Udostępnij na innych stronach

podpowiedzcie mi co to jest ta tajemnicza "goryczka - 0,004"

To jest dobre pytanie.

Jeżeli ten tajemniczy składnik jest zielem, to jest to Centuria pospolita (Centaurium umbellatum Glib.), Synonim: tysiącznik pospolity, goryczka czerwona. Posiada silnie gorzki smak - głównie ogonki liściowe - stosowany w leczniczych mieszankach ziołowych.

Jeżeli składnik jest korzeniem, jest to Goryczka żółta (Gentiana lutea L.). Stosowana w dużym rozcieńczeniu w mieszankach jako środek leczniczy, po fermentacji alkoholowej uzyskuje się leczniczą wódkę goryczową. Korzenie stanowią też przyprawę do gorzkich likierów i niektórych gatunków piwa. Poprzez drażnienie receptorów smakowych pobudza wydzielanie śliny, soku i śluzu żołądkowego oraz żółci.

 

Źródło: "Leksykon roślin leczniczych" pod redakcją A. Rumińskiej i A. Ożarowskiego. PWRiL W-wa, 1990r.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-45530
Udostępnij na innych stronach

Oto ciekawostka-zdjęcie które otrzymałem , Przedstawiony salceson jest kolorowy- dlaczego?

Zabawna sytuacja z jego czernią wywołała dużo śmiechu i w żartach proszono gospodynię o wybielinkę. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-45584
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Przedstawiony salceson jest kolorowy- dlaczego?

Pewnego razu gdy kupiłem żołądki wieprzowe , na stronie wewnętrznej też były takie łaciate , czyli miały takie place szarości . Pomyślałem że to od wadliwego żywienia i więcej nie zawracałem sobie tym głowy . Poszły na flaczki . Być może gdy by był w nich salceson wyglądały by podobnie zakładając że był by odwrócony :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-45645
Udostępnij na innych stronach

Oto ciekawostka-zdjęcie które otrzymałem , Przedstawiony salceson jest kolorowy- dlaczego?

Zabawna sytuacja z jego czernią wywołała dużo śmiechu i w żartach proszono gospodynię o wybielinkę. Pozdrawiam Obrazek

Widzę, że i sznurek(u dołu po prawej) się upodobnił do salcesonu -kolorem :grin:

Został na czymś położony i zafarbował, albo coś się na niego wylało :question: :grin:

 

pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-45646
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam.

I "cwaniaczek" zrobiony z 2 połówek łba, 2 golonki, 4 jęzorki, 2 serca, 40dkg skórek.Niestety została już końcówka :sad: .

 

 

To co nie zmieściło w 2 "maćki" załadowałem w osłonki do krakowskiej ( tylko takie miałem)

 

Chciałem podziękować specjaliście od "cwaniaków" Tomusiowi :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-47673
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

I "cwaniaczek" zrobiony z 2 połówek łba, 2 golonki, 4 jęzorki, 2 serca, 40dkg skórek.

 

Bardzo podobny przepis do mojego co ostatnio robiłem , tylko ja nie dodaję golonki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-47684
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W taki sposób w wiejskich wyrobach parzy się salceson w żołądku (maćku) ze względów bezpieczeństwa ponieważ często parzony jest z innymi wędzonkami . Poprzednie zdjęcie zafarbowanego salcesonu to efekt użycia czarnej szmaty bo gospodyni twierdziła ze innej nie ma a za tą głowę dawała że nie farbuje. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-48846
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

W taki sposób w wiejskich wyrobach parzy się salceson w żołądku (maćku) ze względów bezpieczeństwa

Dobry sposób . można również zastosować pieluchę z tetry lub większą gazę - tak się mnie wydaje .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-48848
Udostępnij na innych stronach

Takie są założenia do tej pory skuteczność -100% A inne zalety to można powiesić i uwiązać w,,wiejskim garze'' i nie ,martwić ze się przypali do dna . łatwo można przenosić z gara do gara. Materiał jaki do tego użyjemy może być różny aby tylko nie farbował. Pozdrawiam

.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-48851
Udostępnij na innych stronach

To dwa pytania uzupełniające:

1. Czas parzenia w kokonie jest taki sam jak bez?

2. Ile czasu powinny gotować się łby, przecięte na pół i peklowane 3 dni w solance 10%, po czym poznać że można już wyciągać, aby nie przesadzić z miękkością elementu?

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-48853
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

po czym poznać że można już wyciągać, aby nie przesadzić z miękkością elementu?

Zapewne mięso musi odchodzić od kości to widać . Ja gotowałem ostatnio 2godz były na dnie w garze i nawet mogły być gotowane krócej .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-48858
Udostępnij na innych stronach

Raczej dwie godz. to, standard. Jeśli kość żuchwy daje się łatwo(prawie bez wysiłku) wyjąć to, oznaka, że głowy są już miękkie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-48863
Udostępnij na innych stronach

Nie można dokładnie określić czasu gotowania głów wp. bo głowa wp głowie nie równa. wielkość a szczególnie wiek mają tutaj znaczenie można gotować 1,5 godz. jak również 4 godz. Generalnie gotujemy do miękkości. Jak sprawdzić - paluszkiem - jak wchodzi w policzek to można uznać że są dobre ale dla pewności można jeszcze raz sprawdzić w policzku blisko ucha tam zawsze jest bardziej twarde mięso. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-48864
Udostępnij na innych stronach

No i po strachu :-)

metodą owijania Dziadka (u mnie wykorzystałem ręczniki wojskowe) 100% bez pęknięć.

 

 

Jutro degustacja, dzięki Tomusiowi, nie spodziewam się niespodzianek co do smaku ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-48893
Udostępnij na innych stronach

To jest mój 1001 post ale nie wytrzymałem /bardzo nie chcę być "weteranem" jestem tyko "gadułą"postowym /

, brawo Papla na "oko" wszystko OK. W przyszłym tygodniu poprawka i potem to już rutyna.

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/10/#findComment-48894
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.