Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, Pacan Wojciech napisał(a):

może lekki zapaszek

Temat smrodu mięsa i pytań jak usunąć przewija się na Forum niejednokrotnie - miałem też pytanie na PW jak odświeżyć mocno dojrzałe mięso , na pytanie co znaczy dojrzałe .....no kupione i leżało ok 10 dni w lodówce, no ma zapach mocno dojrzałego..... i trzeba by teraz zapeklować .....Ręce opadają 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938840
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Może Gandalf wytłumaczy jak to robi i jakiego jaja używa ?

Ugotowane czy surowe, od jakiego paka, duże czy małe, świeżo zniesione czy kilkudniowe, czy jako pływa na powierzchni czy w toni, jak dozować sól, itd.. pytań wiele ?

Czy mięso po peklowaniu nie będzie za słone 😁?

 

Jajko od własnej kury, 2 dniowe, rozm. L

Solimy dotąd aż jajko będzie wypychane przez roztwór na powierzchnię. Nigdy mięso za słone nie było. Zawsze wychodziło rewelacyjnie. Pierwszy raz zrobiliśmy błąd, że zaczęliśmy prace w upał. Nigdy więcej. Zawsze na jesieni, zimą i wczesną wiosną wychodziło idealnie.

 

Przykro mi, że większość tutaj uważa się za alfy i omegi, wyśmiewając stare sposoby. Może niektórzy bez kalkulatora w dłoni by sobie z tabliczką mnożenia nie poradzili, ale nie widzę powodu żeby śmiać się z podlasia, zastosowanych metod czy czegokolwiek na co nie macie wpływu. Nawet mi się nie chce odpowiadać na te komentarze. Polak Polakowi zawsze wilkiem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938842
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie wszelkie pytanie o temperature przechowywania surowego miesa , nie wazne solanka czy peklowanie czy swieze mieso to sprawa tak oczywista  to max 8st C

W sklepie nie lezy mieso obok chleba na polce ani nawet w chlodni z warzywami , wie czemu dylemat czy w domu musi byc w lodowce🤔

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938844
Udostępnij na innych stronach

A jaka sol ? Morska ,z jodem grubo mielona czy drobno czy taka grubsza 

Metoda na jajka jak i sol na oko moze sie skonczyc wizyta w najlepszym w wc w najgorszym ...zjazd z tego swiata . Bo raz sie nie uda i co?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938845
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, GandalfWędzony napisał(a):

nie widzę powodu żeby śmiać się z podlasia

Nieeee nie widzę tego tak i tak tego nie traktuj . Po prostu wypadek. A Dla Ciebie nauczka - waga , peklosól na wagę ! i lodówka 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938846
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, GandalfWędzony napisał(a):

Przykro mi, że większość tutaj uważa się za alfy i omegi, wyśmiewając stare sposoby.

Kolego .Jeśli tak uważasz ,że jesteś mądrzejszy po po jakiego pytasz co się stało.Piszemy Ci jak to wygląda technologicznie.Nie podoba Ci się to tak nie rób.Każdy ma wolną wolę tylko nie pytaj następnym razem czemu musisz wyrzucać to co spartoliłeś metodą na jajko.

 

39 minut temu, GandalfWędzony napisał(a):

Może niektórzy bez kalkulatora w dłoni by sobie z tabliczką mnożenia nie poradzili, ale nie widzę powodu żeby śmiać się z podlasia,

Ci niektórzy by sobie lepiej poradzili od Ciebie bo mają więcej wiedzy od Ciebie.

40 minut temu, GandalfWędzony napisał(a):

Nawet mi się nie chce odpowiadać na te komentarze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938857
Udostępnij na innych stronach

Na tym etapie proponuję temat zakończyć.... mamy za mało wiedzy żeby konkurować z tradycją która prowadzi w najlepszym wypadku do rozwolnienia.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938858
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, GandalfWędzony napisał(a):

Solimy dotąd aż jajko będzie wypychane przez roztwór na powierzchnię

Czy wykonałeś kiedykolwiek pomiar przy metodzie jajca stężenia soli w solance używając solomierza (aerometr) ?  Jeśli nie to proponuję wykonać test pomiaru dwóch solanek jednej na jajco a drugiej wykonanej zgodnie z technologią (dobrania ilości peklosoli (g) do ilości wody(l)). Aby test jajca był jako tako miarodajny należy użyć różnych wielkości jajec o różnej "świeżości". Jak wykonasz test podziel się wynikami na forum. 

 

1 godzinę temu, GandalfWędzony napisał(a):

Przykro mi, że większość tutaj uważa się za alfy i omegi, wyśmiewając stare sposoby. Może niektórzy bez kalkulatora w dłoni by sobie z tabliczką mnożenia nie poradzili, ale nie widzę powodu żeby śmiać się z podlasia, zastosowanych metod czy czegokolwiek na co nie macie wpływu. Nawet mi się nie chce odpowiadać na te komentarze. Polak Polakowi zawsze wilkiem...

Jesteś w wielkim błędzie mylisz się - no comment. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938874
Udostępnij na innych stronach

Koleżanko , GandalfWędzony , jako kobieta rozumiem , ze chronisz tradycyjne metody w kuchni i w rodzinie to buduje wartości . Niestety  ,zacznij chronić życie własne oraz przyszłych konsumentów Twoich wyrobów, co do wypomnienia mi, że bez kalkulatora ani rusz , to nie prawda , mam skończoną porządną szkołę podstawową i liczę w głowie dość szybko , rozróżniam procenty i promile , wędzę od ponad dwudziestu lat i podobne  metody próbowano mi przekazać jako dobro rodzinne, postanowiłem skorzystać z wiedzy na forum , a przed 2009 rokiem z książek i publikacji , proponuję rozpocząć od nowa , dlaczego już napisałem.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938876
Udostępnij na innych stronach

Stosowanie metody na jajko wynikało z biedy . Dokładną wagę to miał aptekarz w mieście , jubiler a nie gospodarz. Nie było również lodówek . Stąd też zwyczajowo bito żywiec na Boże Narodzenie i Wielkanoc (tu dotykowo zaczynało brakować paszy na przednówku)  . Aby uniknąć upałów  , much itd . Jak gospodarz miał co ubić 

Obecnie gdzie waga "jubilerska" dokładność w gramach kosztuje 30 PLN  stosowanie metody na jajko nie ma racji bytu.  Dziadek pokazał do jak znacznych różnic stężenia dochodzić przy stosowaniu metody na jajko. 

Materiał ten sądzę znajdziesz na forum. 

Dziadek też opisywał np . produkcję kiełbasy. Maszynkę do mielenia mięsa to miał bogaty chłop który nie bardzo był skłonny użyczyć jej biednemu. Stad palcówka, czy nabijanie kiełbasy przez klucz. A Podlasie nie byłem ale ponoć piękna kraina i nie brał bym do siebie. Każdy gdzieś mieszka . Chyba to już zanika ale dalej w obiegu jest  centuś, scyzoryk, medalikarz , zagłebiak , ślązak , czy pyra  i dowcipy o nich. Tak że kupić wagę skołować lodówkę i działać.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938950
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Dziadek pokazał do jak znacznych różnic stężenia dochodzić przy stosowaniu metody na jajko. 

 

10 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Aby test jajca był jako tako miarodajny należy użyć różnych wielkości jajec o różnej "świeżości"

To samo miałem na myśli proponując wykonanie testu.

 

2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

A Podlasie nie byłem ale ponoć piękna kraina

Piękna, piękna z tradycjami co ciekawe to na Podlasiu można jeszcze zapoznać się z zawodami które obecnie uważane są za "ginące".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-938984
Udostępnij na innych stronach

 

W dniu 6.08.2007 o 16:33, DZIADEK napisał(a):

To są stare rodzinne metody utrwalane i przekazywane z pokolenia na pokolenie gdy jeszcze nie było lodówek itd. Wiec mięso przetrzymywano w beczkach , kamionkach itd. było przesypywane na grubo solą i tak przetrzymywane. do gotowania wyjmowano dzień wcześniej i moczono je cały czas zmieniając ze dwa razy wodę, by pozbyć się z niego sol. Podobnie z mięsem na wędzonki peklowanie mokre bez nastrzyku solanka o nie określonej zawartości soli (na jajko to jak na oko ile się wsypie ) A wszystko to trzymane w piwnicach - ziemiankach wybudowanych gdzieś na środku podwórka .Chciałbym nadmienić że takie metody nadają mięsu charakterystyczny posmak ,,starzyzny'' przy długim peklowaniu Kto to lubi to niech tak robi -Jest to specyficzne peklowanie które większość z nas odrzuci..Pozdrawiam

 

image.gif

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-939043
Udostępnij na innych stronach

 a'propos uzyskanego stężenie solanki metodą "na jajko":

 

W dniu 3.04.2007 o 18:49, Maxell napisał(a):

Róznica drastycznie sie powiększy, jesli uzyjemy jaj starszych, w których nastapiło przezskorupkowe odparowanie wody. Jaja takie sa znacznie lżejsze (waga spada zaleznie od czasu jaki upłynął od momentu ich zniesienia przez kurę) i przekłamania beda duzo większe.

 

W dniu 14.05.2007 o 22:12, EAnna napisał(a):

O solance przyrzadzanej metodą "na jajko" radzę zapomnieć. Pomijajac cechy gatunkowe jajek i inne przyczyny, które wymienił CHŁOP Z WARMII, znana metodą badania świeżości jajek jest sprawdzenie ich wyporności. Najkrócej mówiąc "jak tonie, to dobre do jedzenia". 😁

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-939048
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

A Podlasie nie byłem ale ponoć piękna kraina

 

Byłem na zlocie w Ziołowym Zakątku i ze 3 razy w Białymstoku na Jagiellonii;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-939049
Udostępnij na innych stronach

Twój wpis Bazyl zmotywował mnie do sprawdzenia. I . Wróć byłem na Podlasiu koło Osowca na żniwach u kumpla pomóc. Gościnnie było .😁 . Ale bez tego słynnego podlaskiego dobra 😁. Sport się uprawiało. Stare czasy . Tylko dlaczego  Franek miał ksywę "Mazur" 🤔😂

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-939053
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Wróć byłem na Podlasiu koło Osowca

 

Mnie się przypomniało że byłem jeszcze na koncercie Sabatonu w Strękowej Górze.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-939055
Udostępnij na innych stronach

:)

od 3-4 lat, raz do roku -1,5tyg pobyt na Suwalszczyźnie... Także tentegotenten..

Polecam SiBaski

Mam taką zasadę, że jak "latajom muchi" to nic nie odczyniam z mięchem.... i tyle

Szkoda Waszej Roboty @GandalfWędzony

Szkoda...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-939184
Udostępnij na innych stronach

Podlasie troszkę znam. Dobre jadło w domach tam robią. Metoda z jajkiem nie wynika z tradycji . Ludzie których tam poznałem cechowała w moim odczuciu ponadprzeciętny pęd do nowoczesnych rozwiązań ułatwiających życie. I jedno jest pewne. Wagi i kalkulatory mają. Internet też. Tradycje wędliniarskie również. Zatem nie odważne się nazwać po imieniu zwolenników metody jajecznej. Świetna robotę zawsze w takiej sytuacji robiła Akademia Dziadka. Na "starym" forum chyba bardziej dostępna. Teraz nie potrafię jej znaleźć choć spędziłem na lekturze tego miejsca dziesiątki godzin...

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/page/2/#findComment-940129
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.