Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Wiesiek52 napisał(a):

Ja tylko zwróciłem nieśmiało uwagę, że te pól litra do zalania kilograma mięsa może być za mało i może być potrzebna dolewka

 

5 minut temu, Wiesiek52 napisał(a):

Teraz to boję się zapytać o cokolwiek, żeby nie wyjść na tego co zawsze ma rację.

Te 0,5 l na 1 kg mięsa naprawdę wystarcza aż nadto,  0,4 l też wystarcza - jeden warunek musisz dostosować naczynie.  Mięso nie musi pływać jak meduza. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-963835
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, Wiesiek52 napisał(a):

Ale się porobiło. Ja tylko zwróciłem nieśmiało uwagę, że te pól litra do zalania kilograma mięsa może być za mało i może być potrzebna dolewka. 

To zarzucono mi, że mogę nie utrzymać parametrów. A jakie to parametry? Tego już nikt nie wyjaśnił. Prawdopodobnie chodzi o słoność mięsa po peklowaniu. Tak myślę.

Teraz to boję się zapytać o cokolwiek, żeby nie wyjść na tego co zawsze ma rację.

 

 

 

Wiesiek, trzymaj się tego co już zostało powiedziane i napisane ponieważ jest to sprawdzone po milion razy przez masę ludzi, tu na forum ludziska denerwują się ponieważ przychodzi ktoś nowy i zaczynają się te same pytania, później te same wpadki, a wielu nowych próbuje "przepchnąć" swoje zdanie, o mądrościach nie wspomnę..... i dlatego rób według wskazówek doświadczonych ludzi a będzie dobrze.

 

Jeżeli masz problem typu "pól litra do zalania kilograma mięsa może być za mało" to dopasuj odpowiedni pojemnik a nie kombinuj jak koń pod górę.... wierz mi, nikt nie chce robić ci pod górę, każdy działa w dobrej wierze, tylko ich słuchaj.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-963847
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.10.2024 o 21:17, Wiesiek52 napisał(a):

1,25 kg mięsa?

1.25 kg x 400 ml = 500 ml solanki. 

Do niektórych rodzajów mięsa stosuje się 500 ml/1 kg lub 600 ml/1 kg.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-963850
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze ostatnie pytanie - doprecyzujmy o jaki parametr chodzi, który ma się zmienić po ewentualnej dolewce. Czy to słoność mięsa po peklowaniu czy jeszcze coś innego.

Stężenie solanki można obliczyć albo zmierzyć solomierzem, to jak sprawdzacie słoność mięsa (jeśli o ten parametr chodzi)?

Czy wystarczy zmierzyć solomierzem solankę po wyjęciu mięsa i obliczyć różnicę? Tylko jak uwzględnić nastrzykiwanie.

 W każdym razie bardzo dziękuję za wpisy, bo dały mi dużo do przemyślenia.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-963877
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.10.2024 o 21:06, Grzewlod napisał(a):

Todek do jakich ?

Głowy wp.

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964215
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.10.2024 o 21:14, Wiesiek52 napisał(a):

doprecyzujmy o jaki parametr chodzi, który ma się zmienić po ewentualnej dolewce

 

6 godzin temu, Wiesiek52 napisał(a):

No to jak -  w końcu dowiem się

Już dawno to napisałem tylko trzeba ze zrozumieniem czytać. To jeszcze raz.

Każda dolewka solanki o tej samej PROCENTOWEJ podkreślam procentowej wartości ponad określone 0,4 l zwiększa ilość podkreślam ILOŚĆ w gramach soli w solance co skutkuje większą słonością wyrobu.Jasne.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964216
Udostępnij na innych stronach

Arak, padnie pytanie.... o ile gram zwiększy się ilość soli w solance, także bądź przygotowany 😉 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964222
Udostępnij na innych stronach

No to się zdziwicie, bo już nic na ten temat nie napiszę, ale skoro jesteście takimi aptekarzami to zwracam uwagę, że nie zalewacie mięsa 0,4l. na kilogram tylko 0,4l plus ilość peklosoli. 

A wystarczyło napisać tylko " Tak odpowiedziałeś sobie sam" baz zbędnego komentarza.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964260
Udostępnij na innych stronach

A wystarczyło poczytać o stężeniach i peklowaniu...a wystarczyło uważać na chemii sól to nie piasek i rozpuszcza się w wodzie dając roztwór soli (cząsteczki soli wnikają w każdą cząsteczkę wody, im cieplejsza woda tym więcej rozpuścisz tak samo i cukier) :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964262
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, Wiesiek52 napisał(a):

No to się zdziwicie

No to Ty się zdziwisz.Jak nie zrozumiałeś mojej pierwszej wypowiedzi to jak bym zaczął Ci wyliczać z dokładnością do trzech miejsc po przecinku ile trzeba wody a ile pekosoli do 10 %-towej solanki to byś dopiero miał zagwozdkę.O myleniu marynat z solankami to już nawet nie wspomnę.Tyle w temacie.I już naprawdę nic więcej nie pisz. Tak będzie lepiej dla Ciebie.

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964264
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co? Faktycznie będzie to ostatni wpis w temacie roztworów.

szrekpPL - Przyjmuje się, że litr wody waży 1 kg. Jeśli do tego lita wody wsypiesz 100 gram soli to dalej będziesz miał 1 kilogram?  A to ciekawe.

arkadiuszu - jaki jest wzór na obliczanie stężenia roztworu? 

A tak przy okazji - aby litr solanki miał stężenie 10% to nie wsypujesz 100gram soli do całego litra a do  0,9 litra. Też umiem co nieco z chemii.

I jeszcze jedno:

"Autorki:

dr inż. Agnieszka Starek

mgr Marta Krajewska

Opublikowano 25 Marca 2023"

Jeśli nie kojarzysz  to naciśnij datę pod nazwiskami i poczytaj. Z tego wychodzi, że nie tylko ja mylę marynaty z solankami.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964324
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Wiesiek52 napisał(a):

A tak przy okazji - aby litr solanki miał stężenie 10% to nie wsypujesz 100gram soli do całego litra a do  0,9 litra. Też umiem co nieco z chemii.

To ja jeszcze napisze tak, że stężenie solanki podaje się w stopniach Be.

I żeby było jeszcze ciekawiej to ilość solanki na 1 kg mięsa to powinno być 400 g, a nie 400 ml.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964351
Udostępnij na innych stronach

Stężenie procentowe mieszaniny lub roztworu to wyrażony w procentach udział substancji chemicznej w mieszaninie, lub roztworze. Innymi słowy, to stosunek tej substancji do całości roztworu (wraz z tą właśnie substancją). Istnieje stężenie procentowe objętościowe lub wagowe (objętościowe).

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964352
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Wiesiek52 napisał(a):

Też umiem co nieco z chemii.

No i elegancko - fachowców i praktyków oraz ich cennych rad nigdy za wiele :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964370
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Todek napisał(a):

I żeby było jeszcze ciekawiej

To pamiętam, na Twoim pierwszym zlocie miałeś pierońsko mocne procentowo nalewki .......ale po długiej dyskusji przywozisz już normalne 😁. Tak naprawdę czy to jest dokładnie 10% czy 9 ,67% albo 9,83%  to po 10 dniowym peklowaniu zwykły zjadacz mięsa nie rozróżni - zaawansowany smakosz też nie - to o co kruszyć kopie ???

 

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964379
Udostępnij na innych stronach

Aby już naprawdę zakończyć ten "niefortunny" temat chciałem zwrócić uwagę na małe przekłamanie w tabeli Dziadka. Chyba, że tak ma być.

Interesowały mnie parametry solanki dla 7 dni peklowania. Na górze podane jest stężenie %-towe solanki. Lewa rubryka jest OK, ale w prawej powinno być 10,7 % a nie 10,1%

Jeśli solomierz podał prawidłową wartość z lewej strony, to czemu podał inaczej z prawej strony. Niby niewiele, ale to zawsze kilka gramów soli w tę lub drugą stronę.

Reszty nie sprawdzałem. Sprawdzę jak będę potrzebował.

SzrekuPL. Zgadzam się w 100%.

I już na sam koniec nadmienię, że tabela Dziadka podaje dla każdej wagi mięsa ilość samej wody a nie solanki i dlatego dla siedmiu dni peklowania zalewa to nie 0,4 itra tylko 0,450 lub 0,448 litra. I przypuszczam, że być może z tego powodu wyszło to co wyszło.

I to by było na tyle.

Pozdrawiam serdecznie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964382
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Wiesiek52 napisał(a):

Aby już naprawdę zakończyć ten "niefortunny" temat chciałem zwrócić uwagę na małe przekłamanie w tabeli Dziadka. Chyba, że tak ma być.

Interesowały mnie parametry solanki dla 7 dni peklowania. Na górze podane jest stężenie %-towe solanki. Lewa rubryka jest OK, ale w prawej powinno być 10,7 % a nie 10,1%

Jeśli solomierz podał prawidłową wartość z lewej strony, to czemu podał inaczej z prawej strony. Niby niewiele, ale to zawsze kilka gramów soli w tę lub drugą stronę.

Reszty nie sprawdzałem. Sprawdzę jak będę potrzebował.

SzrekuPL. Zgadzam się w 100%.

I już na sam koniec nadmienię, że tabela Dziadka podaje dla każdej wagi mięsa ilość samej wody a nie solanki i dlatego dla siedmiu dni peklowania zalewa to nie 0,4 itra tylko 0,450 lub 0,448 litra. I przypuszczam, że być może z tego powodu wyszło to co wyszło.

I to by było na tyle.

Pozdrawiam serdecznie 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964384
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Muski napisał(a):

czy 9 ,67% albo 9,83%  to po 10 dniowym peklowaniu zwykły zjadacz mięsa nie rozróżni - zaawansowany smakosz też nie - to o co kruszyć kopie ???

Matematyki nie oszukasz tak łatwo jak zjadacza mięsa o 0,33% albo 0,17% 😁:facepalm:😉.

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964393
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.