Muski Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Października 2024 4 minuty temu, Wiesiek52 napisał(a): Ja tylko zwróciłem nieśmiało uwagę, że te pól litra do zalania kilograma mięsa może być za mało i może być potrzebna dolewka 5 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Teraz to boję się zapytać o cokolwiek, żeby nie wyjść na tego co zawsze ma rację. Te 0,5 l na 1 kg mięsa naprawdę wystarcza aż nadto, 0,4 l też wystarcza - jeden warunek musisz dostosować naczynie. Mięso nie musi pływać jak meduza. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-963835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Października 2024 53 minuty temu, Wiesiek52 napisał(a): Ale się porobiło. Ja tylko zwróciłem nieśmiało uwagę, że te pól litra do zalania kilograma mięsa może być za mało i może być potrzebna dolewka. To zarzucono mi, że mogę nie utrzymać parametrów. A jakie to parametry? Tego już nikt nie wyjaśnił. Prawdopodobnie chodzi o słoność mięsa po peklowaniu. Tak myślę. Teraz to boję się zapytać o cokolwiek, żeby nie wyjść na tego co zawsze ma rację. Wiesiek, trzymaj się tego co już zostało powiedziane i napisane ponieważ jest to sprawdzone po milion razy przez masę ludzi, tu na forum ludziska denerwują się ponieważ przychodzi ktoś nowy i zaczynają się te same pytania, później te same wpadki, a wielu nowych próbuje "przepchnąć" swoje zdanie, o mądrościach nie wspomnę..... i dlatego rób według wskazówek doświadczonych ludzi a będzie dobrze. Jeżeli masz problem typu "pól litra do zalania kilograma mięsa może być za mało" to dopasuj odpowiedni pojemnik a nie kombinuj jak koń pod górę.... wierz mi, nikt nie chce robić ci pod górę, każdy działa w dobrej wierze, tylko ich słuchaj. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-963847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Października 2024 (edytowane) W dniu 26.10.2024 o 21:17, Wiesiek52 napisał(a): 1,25 kg mięsa? 1.25 kg x 400 ml = 500 ml solanki. Do niektórych rodzajów mięsa stosuje się 500 ml/1 kg lub 600 ml/1 kg. Edytowane 28 Października 2024 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-963850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Października 2024 2 godziny temu, Todek napisał(a): lub 600 ml/1 kg. Todek do jakich ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-963876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 28 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Października 2024 No to jeszcze ostatnie pytanie - doprecyzujmy o jaki parametr chodzi, który ma się zmienić po ewentualnej dolewce. Czy to słoność mięsa po peklowaniu czy jeszcze coś innego. Stężenie solanki można obliczyć albo zmierzyć solomierzem, to jak sprawdzacie słoność mięsa (jeśli o ten parametr chodzi)? Czy wystarczy zmierzyć solomierzem solankę po wyjęciu mięsa i obliczyć różnicę? Tylko jak uwzględnić nastrzykiwanie. W każdym razie bardzo dziękuję za wpisy, bo dały mi dużo do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-963877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Października 2024 35 minut temu, Grzewlod napisał(a): Todek do jakich ? Głowy wp. Wg PW 16. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-963887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 30 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Października 2024 No to jak - w końcu dowiem się o jaki parametr chodzi, o który jest tyle szumu, czy już sam sobie odpowiedziałem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Października 2024 W dniu 28.10.2024 o 21:06, Grzewlod napisał(a): Todek do jakich ? Głowy wp. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Października 2024 (edytowane) W dniu 28.10.2024 o 21:14, Wiesiek52 napisał(a): doprecyzujmy o jaki parametr chodzi, który ma się zmienić po ewentualnej dolewce 6 godzin temu, Wiesiek52 napisał(a): No to jak - w końcu dowiem się Już dawno to napisałem tylko trzeba ze zrozumieniem czytać. To jeszcze raz. Każda dolewka solanki o tej samej PROCENTOWEJ podkreślam procentowej wartości ponad określone 0,4 l zwiększa ilość podkreślam ILOŚĆ w gramach soli w solance co skutkuje większą słonością wyrobu.Jasne.? Edytowane 30 Października 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Października 2024 Arak, padnie pytanie.... o ile gram zwiększy się ilość soli w solance, także bądź przygotowany 😉 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Października 2024 1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a): .Jasne.? Nareszcie i ja zrozumiałem 😁 2 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 30 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Października 2024 No to się zdziwicie, bo już nic na ten temat nie napiszę, ale skoro jesteście takimi aptekarzami to zwracam uwagę, że nie zalewacie mięsa 0,4l. na kilogram tylko 0,4l plus ilość peklosoli. A wystarczyło napisać tylko " Tak odpowiedziałeś sobie sam" baz zbędnego komentarza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Października 2024 A wystarczyło poczytać o stężeniach i peklowaniu...a wystarczyło uważać na chemii sól to nie piasek i rozpuszcza się w wodzie dając roztwór soli (cząsteczki soli wnikają w każdą cząsteczkę wody, im cieplejsza woda tym więcej rozpuścisz tak samo i cukier) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Października 2024 (edytowane) 25 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): No to się zdziwicie No to Ty się zdziwisz.Jak nie zrozumiałeś mojej pierwszej wypowiedzi to jak bym zaczął Ci wyliczać z dokładnością do trzech miejsc po przecinku ile trzeba wody a ile pekosoli do 10 %-towej solanki to byś dopiero miał zagwozdkę.O myleniu marynat z solankami to już nawet nie wspomnę.Tyle w temacie.I już naprawdę nic więcej nie pisz. Tak będzie lepiej dla Ciebie. Edytowane 30 Października 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 31 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Października 2024 Wiecie co? Faktycznie będzie to ostatni wpis w temacie roztworów. szrekpPL - Przyjmuje się, że litr wody waży 1 kg. Jeśli do tego lita wody wsypiesz 100 gram soli to dalej będziesz miał 1 kilogram? A to ciekawe. arkadiuszu - jaki jest wzór na obliczanie stężenia roztworu? A tak przy okazji - aby litr solanki miał stężenie 10% to nie wsypujesz 100gram soli do całego litra a do 0,9 litra. Też umiem co nieco z chemii. I jeszcze jedno: "Autorki: dr inż. Agnieszka Starek mgr Marta Krajewska Opublikowano 25 Marca 2023" Jeśli nie kojarzysz to naciśnij datę pod nazwiskami i poczytaj. Z tego wychodzi, że nie tylko ja mylę marynaty z solankami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Października 2024 No i Wiesiek "pozamiatał" Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Października 2024 1 godzinę temu, MariuszB napisał(a): No i Wiesiek "pozamiatał" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Października 2024 2 godziny temu, Wiesiek52 napisał(a): A tak przy okazji - aby litr solanki miał stężenie 10% to nie wsypujesz 100gram soli do całego litra a do 0,9 litra. Też umiem co nieco z chemii. To ja jeszcze napisze tak, że stężenie solanki podaje się w stopniach Be. I żeby było jeszcze ciekawiej to ilość solanki na 1 kg mięsa to powinno być 400 g, a nie 400 ml. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Października 2024 Stężenie procentowe mieszaniny lub roztworu to wyrażony w procentach udział substancji chemicznej w mieszaninie, lub roztworze. Innymi słowy, to stosunek tej substancji do całości roztworu (wraz z tą właśnie substancją). Istnieje stężenie procentowe objętościowe lub wagowe (objętościowe). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Października 2024 4 godziny temu, Wiesiek52 napisał(a): Też umiem co nieco z chemii. No i elegancko - fachowców i praktyków oraz ich cennych rad nigdy za wiele . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Października 2024 2 godziny temu, Todek napisał(a): I żeby było jeszcze ciekawiej To pamiętam, na Twoim pierwszym zlocie miałeś pierońsko mocne procentowo nalewki .......ale po długiej dyskusji przywozisz już normalne 😁. Tak naprawdę czy to jest dokładnie 10% czy 9 ,67% albo 9,83% to po 10 dniowym peklowaniu zwykły zjadacz mięsa nie rozróżni - zaawansowany smakosz też nie - to o co kruszyć kopie ??? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 31 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Października 2024 Aby już naprawdę zakończyć ten "niefortunny" temat chciałem zwrócić uwagę na małe przekłamanie w tabeli Dziadka. Chyba, że tak ma być. Interesowały mnie parametry solanki dla 7 dni peklowania. Na górze podane jest stężenie %-towe solanki. Lewa rubryka jest OK, ale w prawej powinno być 10,7 % a nie 10,1% Jeśli solomierz podał prawidłową wartość z lewej strony, to czemu podał inaczej z prawej strony. Niby niewiele, ale to zawsze kilka gramów soli w tę lub drugą stronę. Reszty nie sprawdzałem. Sprawdzę jak będę potrzebował. SzrekuPL. Zgadzam się w 100%. I już na sam koniec nadmienię, że tabela Dziadka podaje dla każdej wagi mięsa ilość samej wody a nie solanki i dlatego dla siedmiu dni peklowania zalewa to nie 0,4 itra tylko 0,450 lub 0,448 litra. I przypuszczam, że być może z tego powodu wyszło to co wyszło. I to by było na tyle. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Października 2024 6 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Aby już naprawdę zakończyć ten "niefortunny" temat chciałem zwrócić uwagę na małe przekłamanie w tabeli Dziadka. Chyba, że tak ma być. Interesowały mnie parametry solanki dla 7 dni peklowania. Na górze podane jest stężenie %-towe solanki. Lewa rubryka jest OK, ale w prawej powinno być 10,7 % a nie 10,1% Jeśli solomierz podał prawidłową wartość z lewej strony, to czemu podał inaczej z prawej strony. Niby niewiele, ale to zawsze kilka gramów soli w tę lub drugą stronę. Reszty nie sprawdzałem. Sprawdzę jak będę potrzebował. SzrekuPL. Zgadzam się w 100%. I już na sam koniec nadmienię, że tabela Dziadka podaje dla każdej wagi mięsa ilość samej wody a nie solanki i dlatego dla siedmiu dni peklowania zalewa to nie 0,4 itra tylko 0,450 lub 0,448 litra. I przypuszczam, że być może z tego powodu wyszło to co wyszło. I to by było na tyle. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Października 2024 I będzie słono.😒 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Października 2024 (edytowane) Godzinę temu, Muski napisał(a): czy 9 ,67% albo 9,83% to po 10 dniowym peklowaniu zwykły zjadacz mięsa nie rozróżni - zaawansowany smakosz też nie - to o co kruszyć kopie ??? Matematyki nie oszukasz tak łatwo jak zjadacza mięsa o 0,33% albo 0,17% 😁😉. Edytowane 31 Października 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22002-moje-pocz%C4%85tki-w-w%C4%99dzarnictwie/page/2/#findComment-964393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.