Skocz do zawartości

Salcesony


Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Muski napisał(a):

Jak je obrabiasz ?

No tak jak wieprzowe. Moczę kilka godz. w zimnej wodzie i gotuję do miękkości. Następnie odcinam koronkę która mielę na oczku 4.5 mm, a resztę serca kroję w kostkę, paski, różnej wielkości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22004-salcesony/#findComment-963616
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne wyroby.🙂

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22004-salcesony/#findComment-963735
Udostępnij na innych stronach

W dniu 27.10.2024 o 13:48, Todek napisał(a):

Skład: głowizna i serca dzika i jelenia.

Świetny surowiec, ładne, apetyczne wykonanie :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22004-salcesony/#findComment-963829
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
4 minuty temu, Todek napisał(a):

Z dodatkiem octu

?????

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22004-salcesony/#findComment-968239
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, szrekPL napisał(a):

Krótko...:D

To jest cała historia.:D

Salceson w puszkach robiłem dla mojego sąsiada na wyjazd do Niemiec.

A ocet wziął się stąd, że On jak pracował w Niemczech u gospodarza, to ten Niemiec robił swoje konserwy i dodawał do nich ocet.

Sąsiad przywiózł kiedyś takie puszki od Niemca. Ja je nazywałem "misz-masz", bo w puszce był boczek, i karkówka, i ozór (chyba wp}, i jakieś jeszcze mięso, chyba łopatka, a na wierzchu duży gruby, 5 mm, plaster cebuli. I do tej konserwy był jeszcze dodawany marynowany zielony pieprz i ocet, albo zalewa z tego pieprzu.

Nie powiem, że było to złe, bo było dobre.:D

No a sąsiadowi tak posmakowało, że teraz jak robimy konserwy dla Niego na wyjazd to do niektórych dodajemy ocet.

A tak na marginesie, to kiedyś sam zrobiłem taki "misz-masz" z dodatkiem octu, i kilka puszek z dodatkiem zielonego pieprzu i zalewy, i powiem tak, było to nawet smaczne.:D

 

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22004-salcesony/#findComment-968276
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, cezar napisał(a):

Pasteryzacje robisz w autoklawie czy w szybkowarze ?

Robię w szybkowarze. Ale te akurat będą poddane trzykrotnej pasteryzacji (tyndalizacji),

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22004-salcesony/#findComment-968378
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, Todek napisał(a):

Robię w szybkowarze. Ale te akurat będą poddane trzykrotnej pasteryzacji (tyndalizacji),

Ooo to bardzo dobrze się składa bo jestem na etapie oglądania szybkowarów właśnie pod tym kątem:clap:, oczywiście mam pytanie: Ilu litrowy i czy jest jakiś konkretny model, ewentualnie na co zwracać uwagę przy wyborze albo inaczej, gdybyś teraz miał kupować mając swoje doświadczenie to czego byś szukał?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22004-salcesony/#findComment-968386
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Ilu litrowy i czy jest jakiś konkretny model,

Ja używam szybkowaru m-ki Gerlach o poj. 6 l. Jest dobry, ale trochę za mały. Wchodzi do niego 6 puszek 300 ml lub 4 puszki 425 ml. Ja robię krótkie serie produktu po kilka puszek, to mi wystarczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22004-salcesony/#findComment-968418
Udostępnij na innych stronach

No właśnie i ja także będę się skłaniał ku krótkim seriom dlatego bardziej niż autoklaw interesuje mnie szybkowar chociaż czytam oglądam i ,,autoklaw to jest to", ostatnio patrzę na jakieś tureckie szybkowary o dość dużych pojemnościach 11L, 17L oczywiście robocze są zdecydowanie mniejsze, ceny tych urządzeń są zachęcające.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22004-salcesony/#findComment-968422
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.