EAnna Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Lutego W dniu 16.02.2025 o 16:26, StefanS napisał(a): Dziekuje kol. mooselll za podpowiedz. Niestety nie jest mozliwe dostanie tego sosu. W chwili obecnej oczekuje na doreczenie tych dwoc rodzaji -https://butcherspantry.com/product/maruzella-brand-sweet-pepper-sauce-bulk-35oz-jar/ - drugi sloik taki sam tylko ze "ostry" Poniewaz temat jest o wedlinach dorzewajacyc to w miedzyczasie powstalo tez Salami Calabrese z dodatkiem orginalnych przypraw z Calabrii. Na zdjeciu widoczne jest mierzenie poczatkowego pH wczoraj. Jako starter uzyta - Flora Italia. W chwili obecnej batony przebywaja w mojej ""komorze fermentacyjnej". Wilgotnosc wzgledna na poziomie 90%, temp 18*C. A teraz musze "poszuflowac" troche bo w nocy i rankiem dowiezli i rozladowali nowa dostawe sniegu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-993425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Lutego Uwaga moderatora: Wydzieliłam temat "Mortadela, Doktorska i parowki StefanaS" TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-993440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 24 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Lutego W dniu 18.02.2025 o 15:34, EAnna napisał(a): NIe udalo mi sie otworzyc n nowo zdjecia wiec jeszcze raz - pomiar poczatkowego pH w Salami Calabrese. Po 24 godzinach - poziom taki Po nastepnych 24 godzinac kwasowosc nie zmienila sie praktycznie. Dodalem tylko 2 g glukozy na 1 kg farszu plus salami zawiera spora ilosc calabryskiej papryki - ogolem to 18 g/kg plus dodatek 50 ml/kg czerwonego wina. Zobaczymy co bedzie dalej. Kilka lat temu robilem "badania/experymenty" z fermentacja ""zimna" nie wierzac ze niska temperatura potrafi wstrzymac fermentacje LAB lub Staphylococci. Poniewaz mam znow prawie profesjonalna komore dojrzewalnicza - zdjecie o jej kontrolach w trakcie pracy - to powrocilem do tego tematu - byl kiedys dosc szczegolowo opisany na forum w pierwszej czesci experymentow. Mam dobra pogode z temperaturami ponizej 0*C to zrobilem - dwa rodzaje salami na postawie rosyjskich procesow. Mniejsze znaczenie maja tutaj sklady i przepisy ( te zawsze mozna sobie dostosowac do wlasnej wiedzy i wyobrazni tworzenia, jak rowniez experymentowania, Dodatkowo dla mnie wazniejsze jest zastosowanie wybranych kultur startowych jak rowniez procesu technologicznego. Zrobilem dwa rodzaje farszu - uzylem dwoch roznych oslonek (kalibru) - beef round 45-48 mm, i beef middles 55-60 mm. For 5 kg farszu uzylem swoje stare kultury - Texel DCM 301 w ilosci 3 g jak rowniez 3 g kultury B -SF-43. W obu farszac dodalem 2 g glukozy i 1 g cukru. Wg procesu technologicznego batony kielbasy powinny byc trzymane prze 7-8 dni w temperaturze 2-4*C i okk 80% wilgotnosci. Dlatego wlasnie uzylem tych a nie innych kultur startowych. Kultory te zawieraja Lactobacillus curvatus i Staphylococci vitulinus. W experymentach z 2018 roku dzialaly wlasnie w bardzo niskich temperaturach. W chwili obecnej batony sa w "zimnej fermentacji czyli w beczce plastikowej z wlozonym malym piecykiem ceramicznym nawiewowym i malym nawilzaczem. Stoja w szopie gospodarczej nieocieplanej i mamy tutaj temperatory ok -10 *C w nocy zas w dzien ok 0*C. Po 8 dniach zmierze im kwasowosc (pH), nastepnie czesc z nich bedzie zimno wedzona a czesc zaszczepiona Mold 600 i do dojrzewalni. A tak na dzien dzisiejszy wyglada wnetrze dojrzewalni. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-995083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, StefanS napisał(a): A tak na dzien dzisiejszy wyglada wnetrze dojrzewalni. Stefan te widoczne żółte/pomarańczowe przebarwienia na mięśniach to co tam się zadziało? Może to odbarwienie "przyprawowe"? 3 godziny temu, StefanS napisał(a): mamy tutaj temperatory ok -10 *C w nocy zas w dzien ok 0*C. Po 8 dniach zmierze im kwasowosc (pH) Myśl, że czas fermentacji znacznie się wydłuży. 3 godziny temu, StefanS napisał(a): zaszczepiona Mold 600 Czemu nie 800? Ciekawy jestem Twojego odczucia smaku po zastosowaniu tej mieszanki. Edytowane 24 Lutego przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-995103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Lutego (edytowane) 10 godzin temu, StefanS napisał(a): Dlatego wlasnie uzylem tych a nie innych kultur startowych. Kultory te zawieraja Lactobacillus curvatus i Staphylococci vitulinus. W experymentach z 2018 roku dzialaly wlasnie w bardzo niskich temperaturach. Stefan możesz coś więcej napisać o wspomnianyn teście z 2018 r. ? Może posiadasz wykres wartości kształtowania pH w czasie w określonej temperaturze jeśli tak proszę o zamieszczenie. Edytowane 24 Lutego przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-995219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Lutego 10 minut temu, Grzewlod napisał(a): Może posiadasz wykres wartości kształtowania pH w czasie w określonej temperaturze jeśli tak proszę o zamieszczenie. Te wykresy są na forum. W wolnej chwili poszukam i podlinkuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-995222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Lutego Teraz, EAnna napisał(a): Te wykresy są na forum. W wolnej chwili poszukam i podlinkuję. Dzięki👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-995224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 24 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Lutego 7 godzin temu, Grzewlod napisał(a): 10 godzin temu, StefanS napisał(a): Stefan te widoczne żółte/pomarańczowe przebarwienia na mięśniach to co tam się zadziało? Może to odbarwienie "przyprawowe"? Tak - to sa przebarwienia przyprawowe a dokladniej to nasladowanie moich Calabryjskich znajomych i uzycie pasty paprykowej. 24 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Stefan możesz coś więcej napisać o wspomnianyn teście z 2018 r. ? Może posiadasz wykres wartości kształtowania pH w czasie w określonej temperaturze jeśli tak proszę o zamieszczenie. EAnna - zobowiazala sie do wyszukania i podlinkowania wynikow z 2018 roku z WD, ja zos mialem i przejrzalem wyniki s angielskiej strony - https://en.wedlinydomowe.pl/viewtopic.php?f=5&t=8205&start=105#p43683 Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-995232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosownik Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-995243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Lutego (edytowane) Dzięki za linki do materiałów. Tak na szybko spojrzałem na wykresy i zastanwia mnie jedna istotna sprawa. W większość przypadków wartść pH po zakończonym okresie dojrzewania jest większa od początkowego. Dobrze wiem, że skład farszu mięsno tłuszczowego ma zawsze wyższe pH bo podbija go tluszcz a pH mięsa po fermentacji w procesie dojrzewania zawsze wzrasta lecz nie na tyle żeby przewyższać wartość początkową. Nie ukrywam, że jest to dla mnie bardzo dziwne ponieważ nigdy nie miałem takich przypadków. Jest jakieś merytoryczne wytłumaczenie, uzasadnienie takiego przebiegu procesu? Edytowane 24 Lutego przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-995256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Lutego 2 godziny temu, kosownik napisał(a): Dziękuję, ten temat wyczerpująco prezentuje wyniki eksperymentu. Szczególnie dobrze widać różnice stopnia zakwaszenia w funkcji temperatury fermentacji. Uwaga: czerwona linia to przebieg fermentacji niskotemperaturowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-995279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 27 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Lutego W dniu 24.02.2025 o 09:55, Grzewlod napisał(a): Dzięki za linki do materiałów. Tak na szybko spojrzałem na wykresy i zastanwia mnie jedna istotna sprawa. W większość przypadków wartść pH po zakończonym okresie dojrzewania jest większa od początkowego. Dobrze wiem, że skład farszu mięsno tłuszczowego ma zawsze wyższe pH bo podbija go tluszcz a pH mięsa po fermentacji w procesie dojrzewania zawsze wzrasta lecz nie na tyle żeby przewyższać wartość początkową. Nie ukrywam, że jest to dla mnie bardzo dziwne ponieważ nigdy nie miałem takich przypadków. Jest jakieś merytoryczne wytłumaczenie, uzasadnienie takiego przebiegu procesu? Byla uz kkiedys dyskusja na ten temat - dosc ciekawa moim zdaniem - od strony 8 tego tematu - Po latach ""bezczynnosci" wracaac do tematow sprzed kilku lat nasuwa mi sie jedna uwaga - ale mielismy ciag na zdobywanie wiedzy!! Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-996170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Lutego (edytowane) 18 godzin temu, StefanS napisał(a): Byla uz kkiedys dyskusja na ten temat - dosc ciekawa moim zdaniem - od strony 8 tego tematu - Przeczytałem temat i po części przeanalizowałem zachowanie składników szczepionki bakterii. Ze swojego doświadczenia stwierdzam, że jeśli w składzie mieszanki dominuje Lactobacillus sakei lub plantarum to nigdy końcowe pH nie wrośnie ponad wartość początkową. Jeśli końcowa wartość wzrośnie przewyżej pH 6 i więcej jest to oznaka, że w wędlinie zadziało się coś złego. Przypadki z wysoką wartością pH najczęściej występują w batonach testowych wędzonych które nakłuwamy sondą phmetru celem wykonania pomiaru, dochodzi wtedy do zakażenia. Taka sytuacja nigdy nie zdarzyła się w batonach szczepionych P.N. Zauważyłem, że począwszy od najniższej wartości pH 6,05 aż do pH 6,5 (wyższych nie zanotowałem) wędlina nie nadaje się do konsumpcji. Wędlina przy takiej wysokiej wartości wygląda ładnie tekstura jest poprawna, natomiast następuje degradacja tłuszczy (podczas konsumpcji tłuszcz rozmazuje się na języku a smak robi się mydlany). Poniżej zamieszczam przykładowe wykresy z przykładowych produkcji w których dominantem jest L. sakei. Informacyjnie zamieszczam również wykresy z utratą masy w zależności od zastosowanej osłonki. Przykładowa produkcja : Przykładowa produkcja : Edytowane 28 Lutego przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-996372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Marca Nie poruszyłem w poprzednim poście sprawy wzrostu wartości pH w czasie przechowywania. Pomiary pH wędlin po czasie przechowywania do 24 miesięcy wykazywały niski wzrost pH a raczej nazwałbym to błędem pomiaru lub tolerancją. Wzrost pH oscylował w granicach wartości 0.1 , nie było znaczenia czy wędliny były mrożone czy przechowywane w 2C. Moje doświadczenia z wędlinami wykazały, że bakterie po przerobieniu cukrów i zakończeniu przerobu kwasu mlekowego (do 6 miesiąca dojrzewania) stabilizują środowisko kwaśne na takim poziomie aby bakterie nie pożądane miały utrudnione warunki rozwoju oraz wzbogacają smak wędliny dają kwaskowatą nutę😋, natomiast sama wartość pH jest niższa od początkowej. Zwrócę jeszcze uwagę na długie mrożenie które negatywnie wpływa na smak i częściowo teksturę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-996451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 13 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Marca (edytowane) Ostatnie wpisy powyzej to juz jest raczej dyskusja "akademicka" wiec dzisiaj następne nastawy idące do dojrzewalni. Jeszcze tylko maly komentarz - bardzo interesujace spojrzenie na sklad kultur startowych a zmiany pH. Nigdy nie bralem tego pod uwage. Z niektorymi spostrzezeniami kol. Grzewlod moge sie zgadzac a z niektorymi nie koniecznie. Majac jeszcze dosc sprzyjajace warunki pogodowe - dalej brne w strone technologii tworzenia kielbas/salami typu wschodniego. Wczesniej wspomnialem o dwu rodzajach kielbas typowo rosyjskkich. tak wyglada czesc po zimnym wedzeniu. Przegladajac przepisy i technologie w/g GOST rzuca sie w oczy ich jednakowy niemal proces technologiczny (mowie o kielbasach surowych), mianowicie brak dodatku kultur startowych nieiwelki dodatek lub nie - cukrow i bardzi niskie temperatury procesu. Szczegolnie zastanawiajacy jest fakt ze wiekszosc po nabiciu batonow jest przetrzymywana ok tygodnia w niskiej temperaturze (2-4*C) i bardzo wysokie wilgotnosci wzglednej (85-90%). I nasunol mi sie jeden wniosek - no dobrez - poziom wilgotnosci jest wysoki jednak z praw fizyki wynika ze nasycenie powietrza woda w niskich temperaturach jest inny niz w temperaturach wysokich. Inaczej mowiac - z tej samej ilosci powietrza i tej samej wilgotnosci w temperaturze 2*C 'wycisniemy" mniejj wody niz z tej samej ilosci powietrza i takiej samej wilgotnosci o temperaturze 15*C. ( Moge sie mylic wiec prosze o prostowanie). Idac dalej w ten tok myslenia doszedlem do wnioskku ze fermentacja znana nam z salami moze nie miec tu miejjsca lub moze zachodzic bardzo powoli. Czyzby w zimnych rejjonach byly jednak autochtoniczne LAB dzialajace w bardzo niskich temperaturach? Stad tez wziola sie chec zrobienia czegos aby zobaczyc co sie dzieje. Powstala kielbasa surowa(bo napewno nie salami) na bazie przepisu na Брауншвеигская колбаса lub po naszemu - Braunschweiger kielbasa. Wlowina kl. I - 3.25 kg Wieprzowina kl I i IIA -1.5 kg Tluste z boczku i slonina - 1.5kg (z boczkku po podmrozeniu - sitko #10 mm, slonina (0.6 kg ) pokrojona w kostke 5mm) peklosol - 25 g/kg cukier - 1 g/kg dextroza - 2 g/kg pieprz czarny mielony - 3 g/kg czosnek granulowany - 2 g/kg cardamon mielony - 0.7 g/kg nalewka wisniowa - 2.5 ml/kg Uzylem tez po 0.5 g/kg kultury startowej F-LC i B- SF-43 W ten sposob wyszlo 8 batonow w jednaowych oslonkach, jednakowy farsz. 4 z nich zostalo przeznaczonych do dojrzewania "cieplego" w temp. 18-19 *C, wilgotnosc 85-90%, pozostale poszly do "dojrzewania" zimnego w temp. 2-4 *C i wilgotnosci wzglednej 85-95%. (temperatura nie przekroczyla 4.5*c w ciagu 5 dni). Probki na pH pokazaly spadek do pH 5.3 w ciagu 72 godzin, gdy w niskich temperaturach nie bylo istotnych zmian. Takk wygladaly batony po 5 dniach - po lewej - wyzsza temperatura i wilgotnosc. po prawej batony z niskiej temperatury i wysokiej wilgotnosci. na zdjeciu moze mniej widoczne roznice ale w rzeczywistosci bardzo duze. ). Po dwa batony poszly do zimnego wedzenia - po wedzeniu zimnym - Roznice prawie nie widoczne. Po dwa batony zostaly tez zaszczepione MOLD600 i poszly do omory dojrzewalniczej. Tak wygladaly ilkkanascie minut temu - Ciekawe roznice wizualnie, a tymbardziej ciekkaw eorganoleptycznie. O efektach w przyszlosci. Gorna i dolna polka dojrzewalni na chwile obecna. Ps. Zalaczylem zdjecia a nie dodalem opisu - Sopressata przywieziona od znajomych Wlochow tak wyszla - jest teraz zapakowana prozniowo i gdy oddam im do testowania to napisze wiecej. Edytowane 13 Marca przez StefanS 1 Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-999494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Marca 9 godzin temu, StefanS napisał(a): gdy w niskich temperaturach nie bylo istotnych zmian. Trochę mnie tu nie było i mogłem coś przeoczyć , ale szczerze mówiąc nie słyszałem o dojrzewaniu salami w niskich temperaturach zawierających kultury startowe. Jeśli przechowując mrozimy kultury to z góry logicznie rzecz biorąc im niższa temperatura dojrzewania to albo proces trwa wolniej , albo całkowicie ustaje. Jeśli eksperyment miał na celu w jakich temperaturach ustaje to przy tak znacznym obniżeniu temperatury w porównaniu z zalecaną z góry można było założyć , że istotnych zmian nie będzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-999570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 14 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Marca On 3/13/2025 at 6:15 AM, arkadiusz said: Trochę mnie tu nie było i mogłem coś przeoczyć , ale szczerze mówiąc nie słyszałem o dojrzewaniu salami w niskich temperaturach zawierających kultury startowe. Jeśli przechowując mrozimy kultury to z góry logicznie rzecz biorąc im niższa temperatura dojrzewania to albo proces trwa wolniej , albo całkowicie ustaje. Jeśli eksperyment miał na celu w jakich temperaturach ustaje to przy tak znacznym obniżeniu temperatury w porównaniu z zalecaną z góry można było założyć , że istotnych zmian nie będzie. Oczywiscie ma racje @arkadiusz, mozna bylo zalozyc ze istotnych zmian nie bedzie. Niemniej biorac pod uwage doswiadczenia wczesniejsze to moge spodziewac sie wszystkiego (wolniejsza ale jednak idaca fermentacja w temp. tzw. garazowych - patrz wczesniejsze posty). NIemniej pytanie - mimo ze spodziewalem sie rto dlaczego uzylem kultury startowe? Odpowiedz jest nastepujaca - 1. Aby miec psychiczny komfort ze zrobilem dodatkowe zabezpieczenie nie majac pewnosci o wyniki (sam zreszta nazwales mnie kkiedys - Królem Porażek😁🙂). Po drugie to jednak zastosowałem kultury aby miec porównawcze wyniki gdy mam pewnosc ze procesy ida taj jakk powinny, po trzecie to mam porownanie czy po np. wedzeniu ((w temp. 10-15*C) fermentacja ruszyla etc. Pomijajac juz same techniczne zalozenia - zwrocilem swa uwage w nieco innym kierunu - mianowicie w nasze rejony i wykonywanie kielbas surowych trwalych. Jest to zupelnie inny proces i inne technologie. Nie mowiac juz o rosyjskich kkielbasach ale nawet o naszych - w "16 -ce" jest dzial kielbas trwalych. i tutaj jest tez ta sama technologia - 5-7 dni w temp. 2-4*C i wilgotnosci powietrza ok 85-90%. i co ciekawe takze to wszystko w sumie jest zimno wedzone. Dodatkowo wszyscy "zachwycaja sie" i mamy "rozpracowane" procesy wedlin wloskkich lacznie z roznymi salami. Jak dla mnie to jednak po latach "zabawy/tworzenia" dochodze do wniosku ze sa to jednak smakowo dosc egzotyczne (niemal perfumeryjne czasami salami). Calomiesniowe sa juz blizsze smakowo. Niemniej majac okazje sprobowac kilku rodzaji kielbas rosyjskich czy litewskic pamietajac taze smaki dziecinstwa doszedlem do wniosku ze "cudze chwalicie, swego nie znacie". Stad tez chec stworzenia czegos blizszego o smaku bardziej miesnym jak przyprawowym. A ze przy okazji nadal jeszcze tkwi we mnie chec do ekksperymentowania to czemu nie sprobowac. Przy okazji przeanalizowalem troche narazie kkielbasy trwale wyrobu Germanskiego. Tutaj jjuz nieco inne podescie technologiczne jakby swoiste pomieszanie poludniowych metod i polnocnych. (fermentowanie z zimnym wedzeniem). Wracajjac do wstepnych wnioskow z ostatniego doswiadczenia to juz sa wstepne wizualne roznice - wyglad i konsystencja batonow po fermentowaniu normalnym i batonow po 5 dniach w niskiej temperaturze. Wizualnie sa tez widoczne na zdjeciach powyzej - batony z fermentacji sa bardziej zarozowione, konsystencja zzelowana, jjednak czastkki miesa pod oslonka slabo zdefiniowane, jakby rozmyte natomiast batony z "zimna" sa rowniej miekko-sprezyste, opor prz nacissku wyczuwalny, jednak kkolor bardziej czerwonawy z wyrazniej zaznaczonymi bialymi czastakmi tluszczy i slonki bardziej "przezroczyste". Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-999988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 29 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Marca Wbrew ciszy to jedna troche "dreptam po kuchni" (jak to @Zbój Madej określa) i dzis zostaly zapakowane trzy kawalki poledwicy na tzw. lososiowa. Jest to eksperyment. Peklowanie w prozni z peklosola w ilosci 25g/kg + sodium erythrobate +1g/kg cukier + czarny pieprz mielony + ziele angielskie+ czosnek granulowany. Jeden kawalek dodatkowo otrzmal dodatkowy czosnek, bazylie, galke muszkatulowa, kardamon mielony (na czubek noza)i czaber. Peklowanie od 18 marca do dziaiaj. Celem jest " kolor po wedzeniu - chodzi mi o uzyskanie takich kolorow wedliny jak kiedys - Amarantowy/karmazynowy. Dodatkowo - dwa kawalki zapakowane w skore z szynki z cienka warstwa tluszczu - kiedys juz robilem dokladnie wg.16-tki ze slonina(ok 5 mm grubosci i zapakowana w katnice) . Poniewaz mam problemy ze slonina to zdecydowalem sie na swoisty substytut, - zobacze co z tego wyjdzie. I trzeci powod to porownanie smakow - jeden kawalek jest tylko z pierprzem i czosnkiem i zielem ang, drugi z przyprawami, a trzeci zostal dzis natarty majerankiem czosnkkiem granulowanym i zasmazany (tasted), cebula granulowana i zapakowany w katnice wolowa. Wszyskie trzy beda teraz ociekac/obsychac przez 24-36 godzin na zewnatrz - (temperatura w nocy ma byc 2*C, w dzien do 8*C, wilgotnosc przez najblizsze 24 godziny 85 do 92%. Po ociekaniu - Zimne wedzenie przez 3-4 dni. Tak dzis to wyglada - Kilka dni temu zostaly tez zimnowedzone inne kawalki - klejony i prasowany boczek czyli cos z postu # 18 tego tematu. Wisial w dojrzewalni juz troche czasu i doszedlem do wnioskku ze moze lizne go dymem. Tak wyglada po wedzeniu. a tak wyglada miejsce sklejenia - widoczne pozostalosci moldu/plesni na chudych warstwach boczku. Na zdjeciach widoczne taze - przednia "szyneczka peklowana i zawinieta w skore czesciow i zapakowana w katnice a takze baleron peklowany i zapakowany w katnice. Mam w dojrzewalni i Coppa i Copicollo i karkkowke to teraz bedzie smakowe porownanie wedzonego na zimno i dojrzewanego Baleronu. Tak wygladalo kilka dni temu wnetrze mojej dojrzewalni. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-1003554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Marca Masz chłopie tyle czasu. Osobiście nie bawię się w dojrzewki. Nie mam czasu i warunków. Ale smaku narobiłeś.😂😂😂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-1003557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 29 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Marca 2 minutes ago, quadro555 said: Masz chłopie tyle czasu. No wiesz - "Jak przychodzi ochota to i pies kota wychrobota" - zartobliwie. A czas jako personalny to musi sie znalezc jak chce sie cos zrobic. Dodatkowo - czas jak pory roku tez ma tu znaczenie( wykorzystywanie zewnetrznych czynnikow). 😄 Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-1003558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Marca Godzinę temu, StefanS napisał(a): czas jak pory roku tez ma tu znaczenie( wykorzystywanie Dlatego nie mając dojrzewalni robię raz w roku chorizo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-1003565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Marca 3 godziny temu, StefanS napisał(a): Jest to eksperyment. ........................................... Celem jest "kolor po wedzeniu" - chodzi mi o uzyskanie takich kolorow wedliny jak kiedys - Amarantowy/karmazynowy oj, coś tutaj widzę, że @StefanS wszystkiego nie napisał Ciekawie brzmi: kolor amarantowo-karmazynowy ! Czyli ciemna czerwień z domieszką fioletu/niebieskiego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-1003586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 6 Kwietnia Poledwica lososiowa z postu #43 tak wyglada po wedzeniu 4 dni wedzenia po kilka-kilkanascie godzin dziennie. Bardzo slabo poledwica w katnicy wolowej przyjmuje kolor. Odkroilem kawalek srodkowej w skorze. Wczorajsi "testerzy" uznali zgodnie ze jest znakomita miekka smakowita i krucha zarazem. Baardzo ladny "lososiowy" kolor. Wszystkie kawalki poszly na troche czasu do dojrzewalni. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22442-nie-tylko-pol%C4%99dwicowy-experyment-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii/page/2/#findComment-1005658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi