Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

„TUSZONKA”

 

Udało mi się wreszcie dobrnąć do końca tematu „Tuszonka”.
Uważam, że warto zacząć od historii słynnej tuszonki, która ma swój początek w XIX w., a tuszonka znana z czasów II-ej Wojny Światowej jest kontynuacją tej historii.
Otóż szukając oryginalnej receptury wg standardów GOST-u, trafiłem na informację o pierwszej wytwórni konserw w Rosji, która powstała w 1870 r.
Produkcja tuszonek trwała tu od 1915 r. z przeznaczeniem na zaprowiantowanie rosyjskich i radzieckich żołnierzy.
W czasie II-ej Wojny Światowej, Amerykanie produkowali ją także, na potrzeby wojsk byłego ZSRR.
Ta tuszonka składała się z duszonej wieprzowiny, smalcu, mielonej cebuli, czarnego pieprzu, oraz liścia laurowego, co można odczytać i zobaczyć na przedstawionych zdjęciach.
Dzisiejsza tuszonka różni się tym od tuszonek z czasów wojny, że do puszek wkłada się surowe mięso, a surową zmieloną cebulę można zastąpić suszoną, jak podaje norma GOST-u.
Najlepszą jakościowo i smakowo tuszonkę produkuje się obecnie w Rosji wg wspomnianej normy.
Teraz podam tłumaczenie tej normy:


Skład konserwy:  


1. Mięso wieprzowe (lub wołowe) najwyższej jakości, o zawartości tłuszczu nie większej niż 6%, stanowi 97,50% wsadu konserwy.
2. Cebula świeża zmielona – 1,33% (można zastąpić ją suszem cebulowym w ilości 4 razy mniejszej od ilości cebuli świeżej).
3. Pieprz czarny mielony – 0,01%
4. Liść laurowy – 0,02% cały. Wygodniej jest używać mielonego.
5. Sól (warzonka) – 1,14%
Sterylizacja konserw lub pasteryzacja słoików – wg obowiązujących u nas norm.

 

Próby:
Tuszonkę zrobiłem w trzech wersjach. Różniły się między sobą tylko rodzajami użytego mięsa:
Wersja nr 1 – Mięso z szynki.
Wersja nr 2 – Mięso z szynki i łopatki 50/50.
Wersja nr 3 – Mięso – warkocz i okrawki ze schabu uzyskane podczas wykrawania mięsa na polędwice.

Wyniki:
Najlepszą, według mojej oceny, jest wersja nr 2, ponieważ smak, zawartość tłuszczu oraz  konsystencja, są dobre.
Na drugim miejscu znajduje się tuszonka nr 3 – jest smaczna, mięso delikatne, lecz zawartość tłuszczu jest dla mnie za mała.
Najgorzej wypadła tuszonka w wersji nr 1.

Mam nadzieję, że moja praca nie pójdzie na marne i już wkrótce zaczniecie się chwalić swymi dokonaniami.
Pozdrawiam i załączam kilka zdjęć.
Ligawa

 

IMG_0034 (1).jpg

IMG_0035.jpg

 

IMG_0036.JPG

 

 

 

IMG_0006.JPG

IMG_0007.jpg

IMG_0010_3.jpg

IMG_0011.jpg

IMG_0012.jpg

IMG_0013_3.jpg

IMG_0014.jpg

IMG_0014_2.jpg

IMG_0016.jpg

IMG_0020_3.jpg

IMG_0021_3.jpg

IMG_0025.jpg

IMG_0026_3.jpg

IMG_0030.jpg

IMG_0031.jpg

IMG_0037_3.jpg

IMG_0039_2.jpg

TUSZONKA.docx

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/
Udostępnij na innych stronach

Co jest nie tak? 14 g soli na kg mięsa to błąd?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-996963
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, quadro555 napisał(a):

Zawartość soli jak do duszonego miesa a w przepisie surowe. Coś nie tak czytałem.

Czego nie rozumiesz?

Duszone mięso robimy przecież z surowego :D

Wg powyższego, oryginalnego przepisu zrobiłam już wiele konsrw, IMO zasolenie jest idealne !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-996964
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Maxell napisał(a):

Ta tuszonka składała się z duszonej wieprzowiny, smalcu, mielonej cebuli, czarnego pieprzu, oraz liścia laurowego, co można odczytać i zobaczyć na przedstawionych zdjęciach.
Dzisiejsza tuszonka różni się tym od tuszonek z czasów wojny, że do puszek wkłada się surowe mięso, a surową zmieloną cebulę można zastąpić suszoną, jak podaje norma GOST-u.

O to mi chodziło. Jeżeli kilogram mięsa posolę dawką 11,4g/kg i poddam obróbce termicznej (duszenie) to w efekcie końcowym otrzymam mniejszą wagę mięsa a zawartość procentowa soli będzie większa. I wtedy ok. Jeżeli jednak użyje surowe mięso jako wkład do konserwy to może być moim zdaniem za mało słone. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997011
Udostępnij na innych stronach

To są normy branżowe GOST, realizowane także przez przemysł amerykański. Zrób konserwę i zobaczysz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997060
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Maxell napisał(a):

To są normy branżowe GOST, realizowane także przez przemysł amerykański.

Nikt ich nie kwestionuje, pytanie było o ilość soli a właściwie o jej wyliczenie skoro w przepisie jest 1,14% soli (wg obliczeń wychodzi 11,4g ), to skąd bierze się te 14g soli (czyli 1,4%) myślę że koledzy pytają o tą wartość.☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997064
Udostępnij na innych stronach

Masz w pierwszym poście oryginalny przepis, więc o co chodzi? Jak widać 14% to mój wpis i ja taki mam zamiar zastosować.

To są konserwy przeznaczone dla wojska, na linii frontu. Nie mogą być przesolone, bo byłby kłopot z wodą pitną. Wyprodukowano ich miliony sztuk nic nie zmieniając, więc na pewno skłąd ich był odpowiedni. Poza tym, opracowano je w laboratoriach resortu przemysłu mięsnego.

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997076
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Maxell napisał(a):

Jak widać 14% to mój wpis i ja taki mam zamiar zastosować

No i właśnie o te Twoje 14 % jest kruszenie kopii...:facepalm: Robić wg przepisu a jak komuś mało soli to następnym razem sobie zmieni. Proszę o usunięcie moich wypocin, dziękuję☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997078
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, szrekPL napisał(a):

No i właśnie o te Twoje 14 % jest kruszenie kopii.

Jak to mówią, jak nie ma co robić, to .... :D Ale do tego już się tutaj przyzwyczaiłem.

Jest receptura, i w tym momencie nawet nie autorska Jacka, tylko oryginał, więc robić, albo nie.

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997080
Udostępnij na innych stronach

Nie byłoby kolejnej burzy , gdybyś podał skład przypraw w g/kg mięsa . Najczęściej po zakupie surowca i klasyfikacji zostaje ilość mięsa do której należy dodać konkretną ilość przypraw i to stanowi wsad . Odwrotnie można robić jak ma się masarnię i zakłada się finalną ilość produktu ( wsadu ) . Poza tym jest to forum wędliniarskie , a nie egzamin ósmoklasisty z matematyki . Z całym szacunkiem dla Ciebie , ale próbowałem policzyć skład procentowy dodatków do konkretnej ilości mięsa i jest duży kłopot .
Pozdrawiam .

Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997113
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, waldek55 napisał(a):

ale próbowałem policzyć skład procentowy dodatków do konkretnej ilości mięsa i jest duży kłopot .

 

https://www.obliczanieprocentow.pl/

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997117
Udostępnij na innych stronach

No to tak na szybko policz ilość np cebuli , jak masz powiedzmy 2650 g mięsa . Nie napisałem , że się nie da , tylko , że łatwiej policzyć znając ile g/kg mięsa .

Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997121
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, waldek55 napisał(a):

No to tak na szybko policz ilość np cebuli , jak masz powiedzmy 2650 g mięsa . Nie napisałem , że się nie da , tylko , że łatwiej policzyć znając ile g/kg mięsa .

Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka
 

Wg mnie cebuli potrzeba 36,15 g.:D

Soli 31 g

Pieprzu 0,27 g

Liść 0,54 g

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997134
Udostępnij na innych stronach

waldek55 w czym masz problem bo zupełnie nie rozumiem Twojego podejścia? Receptura jest zamieszczona czego nie rozumiesz? Czego nie potrafisz obliczyć? Jeśli wszystko jest dla Ciebie jasne to znajdź 3 minuty i wylicz dawki. Natomiast jak masz z tym problem to sory napisz nie wstydź się przeliczymy ale przestań zachowywać się roszczeniowo!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997151
Udostępnij na innych stronach

Dym o % 😁......  luzik panowie, z tego się nie strzela, to się je lub częstuje niedobrych sąsiadów 😉 

 

Każdy wie z własnego doświadczenia że przepis przepisem, a każdy i tak dosmacza po swojemu więc nie ma o co kruszyć kopii, szkoda nerwów.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997159
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, tytan58 napisał(a):

Ten przepis na tuszonkę już jest na forum ,był podany w 2009 roku.

Tak, oczywiście. Robiłem wg niego tuszonkę ze 2 razy.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997171
Udostępnij na innych stronach

Mam starszą babkę z wschodniej Ukrainy na oku, brała już dwa razy mięso na tuszonkę, wyciągnę z niej jej przepis. :cool: Coś mi się wydaje,że mięso tłustsze używa.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997172
Udostępnij na innych stronach

No właśnie czytałem @DZIADEK

''

DZIADEK

  • DZIADEKKlub KPPS
  • Mistrz Masarski WB
  • Miejscowość: Ostrołęka

Duszonka domowa

Zachęcony tak dobrymi ocenami tuszonek ,postanowiłem zrobić sobie to cudeńko. Dla mnie jest to oczywiście, mięso duszone w słojach –pasteryzowane. Zakupiłem dwa rodzaje mięs, mięsień biodrowy , wp kl II A i słoninki

Duszonka I -

Skład

1 mięsień biodrowy 1,30 kg

2 Słonina 0, 05 kg

3 smalec 1 duża łyżka

Przyprawy:

Sól warzonka nie jodowana 12 g

Pieprz naturalny biały mielony - 1,5 g

Papryka słodka 1,5 g

Papryka ostra 0,5 g

Listek laurowy mielony 1g

Żelatyna spożywcza zwykła ½ małej łyżeczki na 1 słoik

Proces produkcji

Mięso pokrojone w kostkę o różnej wielkości. Słonina również pokrojona w drobną kostkę Posypałem to wszystko odmierzona ilością soli wymieszałem dokładnie w naczyniu. Następnie na patelni z roztopionym smalcem Wstępnie podsmażyłem. Po lekkim podsmażeniu przełożyłem do innego naczynia i poddałem je procesowi duszenia. Mięso duszone do stanu prawie miękkiego z dodatkiem wody- ilość według uznania. Następnie zostało przyprawione przyprawami, po wymieszaniu i próbach smakowych zostało włożone jeszcze gorące w słoje i dość ściśle ugniecione. Na wierzchnią warstwę sypiemy żelatynę. Mięso w słojach musi być tak ułożone by nie wystawało z sosu powstałego podczas duszenia, gdyby jego zabrakło to zakrywamy je dolewając do słoja wody najlepiej gorącej. Zakręcamy przykrywki i pasteryzujemy wkładając słoje do wody o takiej samej temperaturze

Czas pasteryzacji w tym przypadku w gotującej się umiarkowanie wodzie wyniósł 1 godz. od momentu zagotowania się wody.

Ocena organoleptyczna.

Duszonka dość chuda, konsystencja wsadu dość luźna bez oznak zbrylenia się wsadu, mięso miękkie dające się nawet rozsmarować , mogło by być mniej słone, ale smaczne 2 słoiki zjedzone na drugi dzień

Uwagi:

Można zmniejszyć ilość soli do 8g na 1 kg mięsa surowego

Kto lubi można zwiększyć ilość sosu dolewając więcej wody w czasie duszenia lub dolać więcej wody do słoja, będzie więcej galaretki. Można również zwiększyć ilość smalcu do dwóch łyżek w czasie podsmażania .

Przyprawy dodajemy według swego uznania

 

 

80d1df4f6b349be2m.jpg 4c5fcf39b85e436cm.jpg 4a82031ab61e44d1m.jpg 58b47ee5f02edd2dm.jpg b75e55fcc716c881m.jpg e8678d6dcc02b55em.jpg

Duszonka II -

Skład

1 Mieso wp drobne Kl II A 1,0 kg

2 Słonina 0, 05 kg

3 smalec 1 duża łyżka

Przyprawy:

Sól warzonka nie jodowana 9 g

Pieprz naturalny .biały mielony - 1,5 g

Papryka słodka 1,5 g

Papryka ostra 0,5 g

Listek laurowy mielony 1g

Średnia cebula 1 szt

Żelatyna spożywcza zwykła ½ małej łyżeczki na 1 słoik

Podobny proces przygotowania mięsa. Mięso przebrane by usunąć chrząstki i ewentualne krwawe. Pokrojone tylko większe kawałki, reszta taka jaka była

Wymieszane z solą, lekko podsmażone a następnie duszone z podsmażoną cebulą pokrojoną w drobną kostkę . Duszone do stanu prawie miękkiego.

Reszta procedur tak jak w poprzedniej duszonce.

Wnioski – tak jak poprzednio

Uwagi

To jest to co lubię, z cebulą jest smaczniejsza i bardziej pierna.

Inny dobór surowca przez to jest bardziej tłuściejsza i bardziej smarowna o luźniejszej strukturze. Brak cech zbrylenia.

 

c4009a7035f0f807m.jpg 134b593b0a2ea7ebm.jpg 5a056ade3c332637m.jpg e08efc8bb6555b5fm.jpg

Uzupełnienie przeniesione z innego postu

Wszystko zależy od tego jaki chcemy mieć produkt. Jeżeli chcemy mieć w środku twardą zbitą bryłę - taki klops, wkładamy w słoje surowe przyprawione mięso . Gdy chcemy mieć produkt o strukturze luźnej bez oznak zbrylenia, musimy doprowadzić do tego by białko zostało ścięte na powierzchni kawałków mięsa. Możemy to osiągnąć poprzez sfilowanie naszego wkładu ,lekkie podgotowanie lub podsmażanie i duszenie . Z tym że wsad jest pokrojony już na takie kawałki jaki będzie w słoju.''

 

I teraz mi ilość soli pasuje.😁

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997175
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.