Maxell Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Marca „TUSZONKA” Udało mi się wreszcie dobrnąć do końca tematu „Tuszonka”. Uważam, że warto zacząć od historii słynnej tuszonki, która ma swój początek w XIX w., a tuszonka znana z czasów II-ej Wojny Światowej jest kontynuacją tej historii. Otóż szukając oryginalnej receptury wg standardów GOST-u, trafiłem na informację o pierwszej wytwórni konserw w Rosji, która powstała w 1870 r. Produkcja tuszonek trwała tu od 1915 r. z przeznaczeniem na zaprowiantowanie rosyjskich i radzieckich żołnierzy. W czasie II-ej Wojny Światowej, Amerykanie produkowali ją także, na potrzeby wojsk byłego ZSRR. Ta tuszonka składała się z duszonej wieprzowiny, smalcu, mielonej cebuli, czarnego pieprzu, oraz liścia laurowego, co można odczytać i zobaczyć na przedstawionych zdjęciach. Dzisiejsza tuszonka różni się tym od tuszonek z czasów wojny, że do puszek wkłada się surowe mięso, a surową zmieloną cebulę można zastąpić suszoną, jak podaje norma GOST-u. Najlepszą jakościowo i smakowo tuszonkę produkuje się obecnie w Rosji wg wspomnianej normy. Teraz podam tłumaczenie tej normy: Skład konserwy: 1. Mięso wieprzowe (lub wołowe) najwyższej jakości, o zawartości tłuszczu nie większej niż 6%, stanowi 97,50% wsadu konserwy. 2. Cebula świeża zmielona – 1,33% (można zastąpić ją suszem cebulowym w ilości 4 razy mniejszej od ilości cebuli świeżej). 3. Pieprz czarny mielony – 0,01% 4. Liść laurowy – 0,02% cały. Wygodniej jest używać mielonego. 5. Sól (warzonka) – 1,14% Sterylizacja konserw lub pasteryzacja słoików – wg obowiązujących u nas norm. Próby: Tuszonkę zrobiłem w trzech wersjach. Różniły się między sobą tylko rodzajami użytego mięsa: Wersja nr 1 – Mięso z szynki. Wersja nr 2 – Mięso z szynki i łopatki 50/50. Wersja nr 3 – Mięso – warkocz i okrawki ze schabu uzyskane podczas wykrawania mięsa na polędwice. Wyniki: Najlepszą, według mojej oceny, jest wersja nr 2, ponieważ smak, zawartość tłuszczu oraz konsystencja, są dobre. Na drugim miejscu znajduje się tuszonka nr 3 – jest smaczna, mięso delikatne, lecz zawartość tłuszczu jest dla mnie za mała. Najgorzej wypadła tuszonka w wersji nr 1. Mam nadzieję, że moja praca nie pójdzie na marne i już wkrótce zaczniecie się chwalić swymi dokonaniami. Pozdrawiam i załączam kilka zdjęć. Ligawa TUSZONKA.docx Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Marca Zawartość soli jak do duszonego miesa a w przepisie surowe. Coś nie tak czytałem. Może u @DZIADEK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-996956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Marca Co jest nie tak? 14 g soli na kg mięsa to błąd? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-996963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 30 minut temu, quadro555 napisał(a): Zawartość soli jak do duszonego miesa a w przepisie surowe. Coś nie tak czytałem. Czego nie rozumiesz? Duszone mięso robimy przecież z surowego Wg powyższego, oryginalnego przepisu zrobiłam już wiele konsrw, IMO zasolenie jest idealne !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-996964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Marca (edytowane) 57 minut temu, Maxell napisał(a): 14 g soli na kg mięsa to błąd? Skąd te 14 g? Edytowane 2 Marca przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-996973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Marca Godzinę temu, tytan58 napisał(a): Skąd te 14 g? Ja tam widzę 11,4 g. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-996987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 9 godzin temu, Maxell napisał(a): Ta tuszonka składała się z duszonej wieprzowiny, smalcu, mielonej cebuli, czarnego pieprzu, oraz liścia laurowego, co można odczytać i zobaczyć na przedstawionych zdjęciach. Dzisiejsza tuszonka różni się tym od tuszonek z czasów wojny, że do puszek wkłada się surowe mięso, a surową zmieloną cebulę można zastąpić suszoną, jak podaje norma GOST-u. O to mi chodziło. Jeżeli kilogram mięsa posolę dawką 11,4g/kg i poddam obróbce termicznej (duszenie) to w efekcie końcowym otrzymam mniejszą wagę mięsa a zawartość procentowa soli będzie większa. I wtedy ok. Jeżeli jednak użyje surowe mięso jako wkład do konserwy to może być moim zdaniem za mało słone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Marca 7 godzin temu, Todek napisał(a): Ja tam widzę 11,4 g. Ja też, dlatego pytałem skąd się wzięło 14g /kg . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Marca To są normy branżowe GOST, realizowane także przez przemysł amerykański. Zrób konserwę i zobaczysz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Marca 3 minuty temu, Maxell napisał(a): To są normy branżowe GOST, realizowane także przez przemysł amerykański. Nikt ich nie kwestionuje, pytanie było o ilość soli a właściwie o jej wyliczenie skoro w przepisie jest 1,14% soli (wg obliczeń wychodzi 11,4g ), to skąd bierze się te 14g soli (czyli 1,4%) myślę że koledzy pytają o tą wartość.☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Marca Masz w pierwszym poście oryginalny przepis, więc o co chodzi? Jak widać 14% to mój wpis i ja taki mam zamiar zastosować. To są konserwy przeznaczone dla wojska, na linii frontu. Nie mogą być przesolone, bo byłby kłopot z wodą pitną. Wyprodukowano ich miliony sztuk nic nie zmieniając, więc na pewno skłąd ich był odpowiedni. Poza tym, opracowano je w laboratoriach resortu przemysłu mięsnego. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Marca 10 minut temu, Maxell napisał(a): Jak widać 14% to mój wpis i ja taki mam zamiar zastosować No i właśnie o te Twoje 14 % jest kruszenie kopii... Robić wg przepisu a jak komuś mało soli to następnym razem sobie zmieni. Proszę o usunięcie moich wypocin, dziękuję☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Marca 10 minut temu, szrekPL napisał(a): No i właśnie o te Twoje 14 % jest kruszenie kopii. Jak to mówią, jak nie ma co robić, to .... Ale do tego już się tutaj przyzwyczaiłem. Jest receptura, i w tym momencie nawet nie autorska Jacka, tylko oryginał, więc robić, albo nie. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Marca Nie byłoby kolejnej burzy , gdybyś podał skład przypraw w g/kg mięsa . Najczęściej po zakupie surowca i klasyfikacji zostaje ilość mięsa do której należy dodać konkretną ilość przypraw i to stanowi wsad . Odwrotnie można robić jak ma się masarnię i zakłada się finalną ilość produktu ( wsadu ) . Poza tym jest to forum wędliniarskie , a nie egzamin ósmoklasisty z matematyki . Z całym szacunkiem dla Ciebie , ale próbowałem policzyć skład procentowy dodatków do konkretnej ilości mięsa i jest duży kłopot . Pozdrawiam .Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Marca 6 minut temu, waldek55 napisał(a): ale próbowałem policzyć skład procentowy dodatków do konkretnej ilości mięsa i jest duży kłopot . https://www.obliczanieprocentow.pl/ Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Marca Bazyl , nie sądzisz chyba , że nie wiem jak liczyć procenty . Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Marca Ale piszesz że są problemy to kalkulator podrzuciłem 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Marca No to tak na szybko policz ilość np cebuli , jak masz powiedzmy 2650 g mięsa . Nie napisałem , że się nie da , tylko , że łatwiej policzyć znając ile g/kg mięsa .Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Marca (edytowane) Godzinę temu, waldek55 napisał(a): No to tak na szybko policz ilość np cebuli , jak masz powiedzmy 2650 g mięsa . Nie napisałem , że się nie da , tylko , że łatwiej policzyć znając ile g/kg mięsa . Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka Wg mnie cebuli potrzeba 36,15 g. Soli 31 g Pieprzu 0,27 g Liść 0,54 g Edytowane 3 Marca przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Marca waldek55 w czym masz problem bo zupełnie nie rozumiem Twojego podejścia? Receptura jest zamieszczona czego nie rozumiesz? Czego nie potrafisz obliczyć? Jeśli wszystko jest dla Ciebie jasne to znajdź 3 minuty i wylicz dawki. Natomiast jak masz z tym problem to sory napisz nie wstydź się przeliczymy ale przestań zachowywać się roszczeniowo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Marca Dym o % 😁...... luzik panowie, z tego się nie strzela, to się je lub częstuje niedobrych sąsiadów 😉 Każdy wie z własnego doświadczenia że przepis przepisem, a każdy i tak dosmacza po swojemu więc nie ma o co kruszyć kopii, szkoda nerwów. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Marca (edytowane) Ten przepis na tuszonkę już jest na forum ,był podany w 2009 roku. Parę osób robiło , poczytajcie; Edytowane 3 Marca przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Marca 4 minuty temu, tytan58 napisał(a): Ten przepis na tuszonkę już jest na forum ,był podany w 2009 roku. Tak, oczywiście. Robiłem wg niego tuszonkę ze 2 razy. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Marca Mam starszą babkę z wschodniej Ukrainy na oku, brała już dwa razy mięso na tuszonkę, wyciągnę z niej jej przepis. Coś mi się wydaje,że mięso tłustsze używa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Marca No właśnie czytałem @DZIADEK '' DZIADEK Mistrz Masarski WB 13,8 tys. Miejscowość: Ostrołęka Opublikowano 2 Lutego 2009 Duszonka domowa Zachęcony tak dobrymi ocenami tuszonek ,postanowiłem zrobić sobie to cudeńko. Dla mnie jest to oczywiście, mięso duszone w słojach –pasteryzowane. Zakupiłem dwa rodzaje mięs, mięsień biodrowy , wp kl II A i słoninki Duszonka I - Skład 1 mięsień biodrowy 1,30 kg 2 Słonina 0, 05 kg 3 smalec 1 duża łyżka Przyprawy: Sól warzonka nie jodowana 12 g Pieprz naturalny biały mielony - 1,5 g Papryka słodka 1,5 g Papryka ostra 0,5 g Listek laurowy mielony 1g Żelatyna spożywcza zwykła ½ małej łyżeczki na 1 słoik Proces produkcji Mięso pokrojone w kostkę o różnej wielkości. Słonina również pokrojona w drobną kostkę Posypałem to wszystko odmierzona ilością soli wymieszałem dokładnie w naczyniu. Następnie na patelni z roztopionym smalcem Wstępnie podsmażyłem. Po lekkim podsmażeniu przełożyłem do innego naczynia i poddałem je procesowi duszenia. Mięso duszone do stanu prawie miękkiego z dodatkiem wody- ilość według uznania. Następnie zostało przyprawione przyprawami, po wymieszaniu i próbach smakowych zostało włożone jeszcze gorące w słoje i dość ściśle ugniecione. Na wierzchnią warstwę sypiemy żelatynę. Mięso w słojach musi być tak ułożone by nie wystawało z sosu powstałego podczas duszenia, gdyby jego zabrakło to zakrywamy je dolewając do słoja wody najlepiej gorącej. Zakręcamy przykrywki i pasteryzujemy wkładając słoje do wody o takiej samej temperaturze Czas pasteryzacji w tym przypadku w gotującej się umiarkowanie wodzie wyniósł 1 godz. od momentu zagotowania się wody. Ocena organoleptyczna. Duszonka dość chuda, konsystencja wsadu dość luźna bez oznak zbrylenia się wsadu, mięso miękkie dające się nawet rozsmarować , mogło by być mniej słone, ale smaczne 2 słoiki zjedzone na drugi dzień Uwagi: Można zmniejszyć ilość soli do 8g na 1 kg mięsa surowego Kto lubi można zwiększyć ilość sosu dolewając więcej wody w czasie duszenia lub dolać więcej wody do słoja, będzie więcej galaretki. Można również zwiększyć ilość smalcu do dwóch łyżek w czasie podsmażania . Przyprawy dodajemy według swego uznania Duszonka II - Skład 1 Mieso wp drobne Kl II A 1,0 kg 2 Słonina 0, 05 kg 3 smalec 1 duża łyżka Przyprawy: Sól warzonka nie jodowana 9 g Pieprz naturalny .biały mielony - 1,5 g Papryka słodka 1,5 g Papryka ostra 0,5 g Listek laurowy mielony 1g Średnia cebula 1 szt Żelatyna spożywcza zwykła ½ małej łyżeczki na 1 słoik Podobny proces przygotowania mięsa. Mięso przebrane by usunąć chrząstki i ewentualne krwawe. Pokrojone tylko większe kawałki, reszta taka jaka była Wymieszane z solą, lekko podsmażone a następnie duszone z podsmażoną cebulą pokrojoną w drobną kostkę . Duszone do stanu prawie miękkiego. Reszta procedur tak jak w poprzedniej duszonce. Wnioski – tak jak poprzednio Uwagi To jest to co lubię, z cebulą jest smaczniejsza i bardziej pierna. Inny dobór surowca przez to jest bardziej tłuściejsza i bardziej smarowna o luźniejszej strukturze. Brak cech zbrylenia. Uzupełnienie przeniesione z innego postu Wszystko zależy od tego jaki chcemy mieć produkt. Jeżeli chcemy mieć w środku twardą zbitą bryłę - taki klops, wkładamy w słoje surowe przyprawione mięso . Gdy chcemy mieć produkt o strukturze luźnej bez oznak zbrylenia, musimy doprowadzić do tego by białko zostało ścięte na powierzchni kawałków mięsa. Możemy to osiągnąć poprzez sfilowanie naszego wkładu ,lekkie podgotowanie lub podsmażanie i duszenie . Z tym że wsad jest pokrojony już na takie kawałki jaki będzie w słoju.'' I teraz mi ilość soli pasuje.😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/#findComment-997175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.