Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sól użyta to kamienia kłodawska niejodowana. Solanka na sucho. Na 1 kg mięsa 18 deka soli plus zastrzyk 1 litr wody 70 deka soli na 15 kg szynek.

Temperatura 3 stopnie na 8 dni. 

Mięso ma dziwny zapach ciężki do określenia ale nie zgniły.  Szynka była letko śliska ale sądzę ze to naturalna wydzielina.

Zazwyczaj daję bardzo dużą ilość soli ale teraz spróbowałem mniejszą i boje się że ten eksperyment się nie udał.

Proszę o ocenę czy to nadaje się do wędzenia. Szynki wiszą do wyschnięcia w temperaturze 7/8 stopni. 

Zdjęcia z wykrojonym kawałkiem.

Przechwytywanie.PNG

20251027_182944.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

No sorry ale od kiedy to używa się zwykłej soli do peklowania ? Peklujemy w peklosoli (inna nazwa handlowa sól do peklowania ). Ja bym osobiście z żle zapeklowanym mięsem dalej nie brnął 

A ilość roztworu też za mała , 100 ml na 1 kg mięsa a u Ciebie wyszło  jakieś 70 ml 

Edytowane przez Henry82
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044453
Udostępnij na innych stronach

Kolego , jak widzisz , chyba  kolegów z forum zatkało , a przynajmniej wpadli w zadumę. 

Nie wiem kto Cię namówił na peklowanie solą mięsa .Czytając że, to jest 15 kg szynek to pewnie uchodzisz w okolicy za znawcę i dzielisz się swoimi wyrobami. Jeśli chcesz by się nic nie stało i odbiorcy lub rodzina była zdrowa.  Proponuje byś wyrzucił to mięso , zaznajomił się z podstawowymi zasadami peklowania tu na forum i pracę wykonał od nowa na nowo zakupionym mięsie , a peklowanie przeprowadził peklosolą w stężeniach które są opisane na forum lub użyj kalkulatorów peklowania mokrego, które tu znajdziesz . Specjalnie tu ich nie wklejam. Uważam ,że  jesteś i tak przestraszony skoro się zwróciłeś do forumowiczów z prośbą o ocenę. Więc pracę musisz włożyć sam.

W inny przypadku staniesz się bohaterem prasy i sanepidu.

 

P.S. Szynki to nie pranie nie wyschną , będą śmierdzieć inaczej , staną się bardziej oślizłe.

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044456
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Ozzi-- napisał(a):

Proszę o ocenę czy to nadaje się do wędzenia.

Obawiam się,że nie. Nie peklowałeś tylko soliłeś a sól nie zabezpiecza wyrobów bakteriologicznie.Jeśli Ci nie pasuje zapach i jest oślizłe to tym bardziej bym wyrzuił

 

Godzinę temu, Ozzi-- napisał(a):

Solanka na sucho. Na 1 kg mięsa 18 deka soli plus zastrzyk 1 litr wody 70 deka soli na 15 kg szynek.

A teraz tak.

1.Jeśli solanka to na mokro. Na sucho pekluje się bez wody samą peklosolą  .

2.Przy peklowaniu mokrym nie daje się peklosoli do ilości mięsa tylko o jakim stężeniu peklosolankę chcemy otrzymać

3.Zalewa się tą peklosolanką w proporcji 0,4-0,5 l na 1 kg mięsa. Np .Masz 1 kg mięsa i chcesz zapeklować przez 8 dni tak żeby na końcu otrzymać ok. 2%soli w mięsie. Potrzebna będzie peklosolanka o stężeniu 8-10 %.Aby ją otrzymać dla ułatwienia w 1 l wody potrzebujesz rozpuścić od 80-100 g peklosoli. Po sporządzeniu nastrzykujesz mięso tą peklosolanką w proporcji 5 - 10 % wagi i  mięsa zalewasz nią  mięso tak żeby było przykryte (trzeba dobrać odpowiednie naczynie) w proporcji j/w tzn 0,4-0,5l na 1kg mięsa i peklujesz w temp.4-6 C. Dalsze czynności po peklowaniu  to jak będziesz zainteresowany

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044457
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Ozzi-- napisał(a):

Sól użyta to kamienia kłodawska niejodowana

 

Co to jest "sól z kamienia"🤣

Poza tym jak  trzeba nie mieć wyobraźni, żeby solą sypać a nie peklosolą. Różnica w nazwie niewielka, a sranie może być takie że kibel rozwali🤣 Jedyne co możesz z tym zrobić to wywalić, żeby siebie i innych nie potruć.

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044488
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Ozzi-- napisał(a):

Proszę o ocenę czy to nadaje się do wędzenia

 Nadaje się do wędzenia, ale lepiej do pieczenia w piekarniku.  Po uwędzeniu sparzyć do 70 stopni,  posmakować,  potem użyć do bigosu, resztę zamrozić, nie dawać nikomu. :cool: 

Jeśli zapach nie odrzuca będziesz żył. Pamiętam jak babcia mięso soliła i trzymała w kanie do mleka  w studni na łańcuchu, czasem i miesiąc, potem jak gotowała z tego zupę, czuć było na całym obejściu, wszyscy żyją. :cool:    

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044533
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, pis67 napisał(a):

 Nadaje się do wędzenia,

Tak na 100% ? Chyba że 

28 minut temu, pis67 napisał(a):

jak gotowała z tego zupę, czuć było na całym obejściu, wszyscy żyją. :cool:    

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044541
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Ozzi-- napisał(a):

Zazwyczaj daję bardzo dużą ilość soli

Jaka to jest bardzo duża dawka soli ktorą dajesz na kg surowca 3%,5%,8% czy więcej?

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044552
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Ozzi-- napisał(a):

Mięso ma dziwny zapach ciężki do określenia ale nie zgniły

Pewnie kwaśny🤔.

15 godzin temu, Ozzi-- napisał(a):

Szynka była letko śliska ale sądzę ze to naturalna wydzielina.

Ciekawe ciekawe, jak kupiłeś surowiec to już był zapoczątkowany proces psucia(oślizgłe, maziste lepkie mięso)? Z pewnością nie. Jest to działanie bakterii przestań zawracać sobie głowę cudów z niego już nie zrobisz a tylko możesz sobie i innym zaszkodzić. Jedyny wniosek wyślij mięso "Express do Koszalina"(utylizacja). Możesz jeszcze zrobić jeden test ale to nic nie zmieni a jeśli nie będziesz umiał go zweryfikować i uznasz, że jednak mięso jest zdatne to nadal będzie to pole minowe więc nie powiem o jaki test chodzi. Kup nowy pełnowarościowy surowiec i zabezpiecz go jak należy wtedy będziesz "spał spokojnie". 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044556
Udostępnij na innych stronach

Tym razem szynki idą niestety do utylizacji. Trzeci rok już uczę się wędzić i tym razem coś z tym mięsem od początku mi nie pasowało – zapaliła mi się lampka ostrzegawcza. Dla pewności spytałem sie znajomego z pracy, który też wędzi i  stwierdzili, że mięso wygląda podejrzanie, więc nie ma co ryzykować. Zazwyczaj na taką ilość mięsa używałem nawet około 1 kg soli – wiem, że to sporo, ale zawsze wychodziło dobrze. Teraz dałem mniej i chyba to był błąd. Wiem też, że kiedyś nikt nie znał peklosoli i używało się tylko zwykłej soli, ale jednak muszę przyznać, że ta mieszanka daje większe bezpieczeństwo. Następnym razem zastosuję kompromis – połączenie peklosoli ze zwykłą, żeby było i tradycyjnie, i pewnie.

 

Szkoda mięsa, ale przynajmniej coś z tego wyszło na plus – znalazłem forum, na którym można się naprawdę wiele dowiedzieć i nauczyć od praktyków. Dzięki wszystkim za poświęcony czas i cenne rady.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044598
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Ozzi-- napisał(a):

Następnym razem zastosuję kompromis

Tu nie ma żadnych kompromisów żadna mieszanka! Tylko sól peklowa w odpowiedniej dawce. Zerknij do tematu dla początkujących zanim zrobisz krzywdę. Zasada jest jedna z mięsem nie ma żartów. 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044602
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Ozzi-- napisał(a):

Wiem też, że kiedyś nikt nie znał peklosoli i używało się tylko zwykłej soli

Soli z dodatkiem saletry.

Jeżeli samej soli, to w ogromnych ilościach, wymagających potem moczenia mięsa w celu odsolania.

11 minut temu, Ozzi-- napisał(a):

Tym razem szynki idą niestety do utylizacji.

 

6 godzin temu, pis67 napisał(a):

Nadaje się ...... ale lepiej do pieczenia w piekarniku. 

Nie jestem w stanie ocenić stopnia zepsucia Twojego mięsa.

Gdyby było moje, podjęłabym próbę (wyłącznie na własną odpowiedzialność) odkażenia powierzchniowego (np. nadmanganianem potasu), ponownego wypłukania w solance, osuszeniu i szybkiej obróbki termicznej  kawałków gulaszowych. Dłuższa obróbka termiczna nie dajaca negatywnych odczuć zapachowych może pozwoli uratować mięso do zastosowań kulinarnych kuchennych.

Jak czytam o marnotrawstwie takiej ilości mięsa to wszystko się we mnie burzy 😖 

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044604
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, EAnna napisał(a):

 

Jak czytam o marnotrawstwie takiej ilości mięsa to wszystko się we mnie burzy 😖 

Oczywiście że marnotrawstwo jednak koszty spożycia tego  mogą być o wiele wyższe.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044609
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Ozzi-- napisał(a):

Zazwyczaj na taką ilość mięsa używałem nawet około 1 kg soli – wiem, że to sporo, ale zawsze wychodziło dobrze.

Taka dawka soli jeszcze nie zabezpieczy 15 kg mięsa. Jeśli chcesz bezpiecznie to używaj peklosoli. Mieszanki soli i saletry nie polecam z dwóch powodów jeden to długa reakcja oraz "mniej zdrowo" a drugi to, że jesteś nowicjuszem i możesz popełnić błąd w dawkowaniu. Sól peklowa jest gotową mieszanką dlatego jest bezpieczna w użyciu. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044611
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, fikaz napisał(a):

Oczywiście że marnotrawstwo jednak koszty spożycia tego  mogą być o wiele wyższe.

 

Tak to jest jak się nie myśli jak się coś zaczyna robić:facepalm: Nie wiem dlaczego gościu taki jest oporny do peklosoli. To rób na soli i miej sraczkę;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044612
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Mieszanki soli i saletry nie polecam z dwóch powodów jeden to długa reakcja oraz "mniej zdrowo" a

 

Dlaczego saletra jest mniej zdrowa, przecież peklosól to to samo.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044613
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, BazylWidzew napisał(a):

Nie wiem dlaczego gościu taki jest oporny do peklosoli.

To jest prawdopodobnie rezultat fałszywie pojmowanej ekologii i ewidentny brak wiedzy.

"Wcinanie" przez okrągły rok sałaty wyrosłej na solankach jest zdrowe, natomiast dodatek azotynu do mięsa jest zabójcze :facepalm:.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044616
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, BazylWidzew napisał(a):

Dlaczego saletra jest mniej zdrowa, przecież peklosól to to samo.

Peklosól to mieszanka azotynu sodu z solą.

Saletra jest azotanem.

Wg mnie nie jest "mniej zdrowa" o ile się jej nie przedawkuje.

Aby saletra spełniła w mięsie swoją rolę musi przejść przemianę do azotynu. To wymaga dłuższego czasu.

Proces ten przebiega w obecności pewnych bakterii (denitryfikacyjnych) i stąd dawniej pielegnowano i wielokrotnie używano solanek na bazie soli i saletry w procesie peklowania.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044618
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, EAnna napisał(a):

Peklosól to mieszanka azotynu sodu z solą.

Saletra jest azotanem.

 

Czyli lepiej stosować peklosól?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044619
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

Dlaczego saletra jest mniej zdrowa, przecież peklosól to to samo.

Pewnie tak samo jak zwykłe tanie wino "siara" i wino ze szlachetnego szczepu. Jednym i drugim się upijesz. Jednym i drugim zapeklujesz.

30 minut temu, EAnna napisał(a):

Wg mnie nie jest "mniej zdrowa" o ile się jej nie przedawkuje.

 

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044629
Udostępnij na innych stronach

Filmik bardzo ładnie opisuje generalnie wszystko w temacie z tym że dostęp do nitrytu jest nieograniczony, z tego co się orientuję. Po aferze z galaretą gdzie użyto czystego nitrytu  sprawdziłem czy taką truciznę można dostać i ku mojemu zdziwieniu... bez problemu można nabyć w kilogramowych opakowaniach... łyżeczka saletry powiedzmy doprowadzi do rozwolnienia natomiast łyżeczka nitrytu może doprowadzić na cmentarz... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044635
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, szrekPL napisał(a):

łyżeczka nitrytu może doprowadzić na cmentarz... 

 

Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044643
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, BazylWidzew napisał(a):

Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy.

Bazyl uruchom szukajkę ten temat był już wałkowany wielokrotnie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044644
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy.

I dlatego znawcy z YouTube tak się odżegnują od peklosoli 😁

Jak zwykle ktoś coś przeczytał, wyciągnął wnioski podobne do @BazylWidzew i potem propagują głupoty w necie. Oczywiście w trosce o zdrowie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23306-amator-czy-to-jeszcze-jest-do-uw%C4%99dzenia/#findComment-1044645
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.