Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: Dziadka tabela jest idealna :grin: Ja nie mogę poją o co WAM tu chodzi z tymi solankami,kombinujecie - kombinujecie :grin: a potem prosicie o pomoc bo z mięsem coś nie tak :grin: zrobiłem według tej tabeli pierwszy raz i już wiedziałem na następny raz którą gramaturę z tabeli przyjąć :grin:pekluję mięso 7 dni a ilość peklosoli z tabeli na 8 dni tą zmniejszoną,robię tak już dziesiątki razy i zawsze jest idealnie.Tylko przestrzegam temperatury peklowania 4-6*C :grin:Co już raz sprawdziłem i jest dla MNIE dobre to staram się to powtarzać :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190017
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 404
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Grzesiu

Każdy ma inny "próg słonośći" i dlatego jednym peklowanie wg Dziadka pasuje, a innym nie.

Ja pekluję % względem dni i mi akurat taki rodzaj pasuje.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190030
Udostępnij na innych stronach

pekluję mięso 7 dni a ilość peklosoli z tabeli na 8 dni tą zmniejszoną,robię tak już dziesiątki razy i zawsze jest idealnie

O, to nie jestem osamotniony :D Też sobie tak uprościłem sprawę. Prosto, bez komplikacji i bez pudła.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190032
Udostępnij na innych stronach

A ja robię wg DZIADKA ,ale odejmuję ok. 10% ilości peklosoli, reszta pozostaje bz. tzn. czas, nastrzyk, ilość wody .... zawsze wychodzi "KANADA" :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190035
Udostępnij na innych stronach

Błąd jest mały , wynika z powiększenia objętości soli jaką dodaliśmy do wody . Prawidłowo zrobiona solanka powinna uwzględniać że dodana mieszanka razem stanowi jeden litr

DZIADKU, błąd wynika z odjęcia ilości soli od planowanej ilości solanki - tyle że program odejmuje ilość wody równą wadze soli przyjmując że 1kg =1litr co jest oczywiście nieprawidłowe (1 kg rozpuszczonej soli to około 250-300 mililitrów)

 

oczywiście błąd jest mały ale jest :lol: i jak się doda np. błąd wagi plus dużą wilgotność peklosoli to ogólna pomyłka w stężeniu moze być już zauważalna :cool:

 

 

Ja nie mogę poją o co WAM tu chodzi z tymi solankami,kombinujecie - kombinujecie

no włąśnie... po co te kombinacje...... :tongue: ja, jak już napisałem stosuję metodę która sprawdza się i dla 7 dni i dla 14.... - jest to sposób który przyswoiłem sobie kiedy trafiłem w wir wędzarniczej braci.....

- niskie stężenie soli zapewnia że mięso przyjmie tyle "ile potrzeba"...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190106
Udostępnij na innych stronach

Abratku, program przyjmuje wagowo lub objętościowo.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190108
Udostępnij na innych stronach

program przyjmuje wagowo lub objętościowo.

program podaje wynik wagowo

- więc teraz nasuwa się kluczowe pytanie - czy zalecana proporcja solanki do mięsa to 40% w litrach czy kilogramach? :cool: :tongue:

 

nigdzie nie jest napisane jak kalkulator podaje wynik :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190112
Udostępnij na innych stronach

Przyjmuje sie że 1 l wody waży 1 kg.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190119
Udostępnij na innych stronach

Przyjmuje sie że 1 l wody waży 1 kg.

ale kilogram rozpuszczonej soli nie ma objętości 1 litra :devil: :tongue:

 

w efekcie dla przykładu:

mamy 2,5kg mięsa zatem potrzebujemy 1 litr solanki

program, przy założeniu stężenia 0,9kg/10litrów nakazuje dodać do 917ml wody 83gramy peklosoli...

83 gramy rozpuszczonej soli to około 30ml , a więc nie otrzymamy 1 litra solanki i jesteśmy "w plecy" jakieś 50ml :tongue:

 

Oczywiście rozprawka na temat tak małej niedokładności to dyskusja akademicka, ale lepiej mieć wiedzę niż jej nie mieć :cool: :lol:

Można przyjąć też aby po prostu ustawić przy wyliczeniach nie 40 a 42% i wynik będzie prawie idealny :cool:

 

"Kalkulator Masarza" to bardzo przydatny program dla tych co im kłopot pojąć początkowo te "matematyczne zawiłości" przy peklowaniu :grin: :lol:

 

PS

no i jeszcze szkoda że program nie umożliwia obliczeń dla ilości solanki do celów nastrzyku :tongue: :razz: :grin:

 

- choć i tu wystarczy ustawić "suwak" na np 47% (+ 2 poprawki czyli 47%) :cool:

 

no dobra.... już kończę :tongue: bo mnie zaraz Maxell pogoni :grin: - miałem przy wędzarni w sobotę trochę czasu to i z zimna takie "czepialstwo się włączyło" :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190268
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Będzie dobrze nie trzeba wylewać. Robimy dla siebie i wybór należy do nas, czy peklować peklosolą czy mieszanką peklosoli z solą . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-194564
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Jeśli mam 2 karczki po 2kg

Matxko przenajświetsza ..... :( A ile masz mięsa ? 2 czy 4kg .... bo to ciężko policzyć :(

 

Zresztą to wszystko jedno najpierw zapekluj jeden 2kg potem drugi ...... potem to zlej do jednego gara i będzie OK ;) tylko po co jak mozna na raz ...

 

Jeśli peklujesz wg tabeli Dziadka to przed wędzeniem wymocz bo będzie za słone ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200812
Udostępnij na innych stronach

Pytanie może i naiwne

Podobno nie ma głupich pytań .Są tylko głupie odpowiedzi :grin: .

W tabeli Dziadka masz podaną całkowitą ilość mięsa do zapeklowania.Żeby nie było za słone i nie trzeba było moczyć to zastosuj słabsze stężenie solanki.Ja pekluję w solance 9%-9,5% przez 7 dni ( 0,4l solanki na kg mięsa) i już nie moczę, bo z moczeniem bywa różnie.Trzeba co jakiś czas próbować surowe mięso czy się za bardzo nie wymoczyło.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200815
Udostępnij na innych stronach

@ Roger

No cóż, gdyby to było dla mnie oczywiste, to bym nie pytał.

Pytanie wydało mi się zasadne, bo gdybym miał np 15kg udek to stężenie i czas peklowania byłby taki sam jak dla 15kg sztuki mięsa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200816
Udostępnij na innych stronach

A co to za różnica.Tu 15 kg i tu 15kg tyle tylko ,że drób pekluje się trochę inaczej,ale o tym póżniej :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200817
Udostępnij na innych stronach

Podobno nie ma głupich pytań .Są tylko głupie odpowiedzi .

Taaaa :cool: a przypomnieć Ci parę .... ;)

 

W tabeli Dziadka masz podaną całkowitą ilość mięsa do zapeklowania.Żeby nie było za słone i nie trzeba było moczyć to zastosuj słabsze stężenie solanki.Ja pekluję w solance 9%-9,5% przez 7 dni ( 0,4l solanki na kg mięsa)

Czyli napiszmy to wprost Areczku nie stosujesz tabeli Dziadka a napisz proszę dlaczego .... plisssss :rolleyes:

 

ps

Ja również jej nie stosuję a slonolubnosć mamy raczej "normalną" obaj i to wiemy ...

Już kiedyś było o tym na forum obszerniej tabela bez moczenia jest zwyczajnie mocno za słona :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200833
Udostępnij na innych stronach

Czyli napiszmy to wprost Areczku nie stosujesz tabeli Dziadka a napisz proszę dlaczego .... plisssss

No jak tak ładnie prosisz to Ci uprzejmie wytłumaczę :grin: .Za słone jak dla mnie a ponieważ nie stosuję moczenia to pekluję w słabszej solance.Usatysfakcjonowany? :tongue: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200842
Udostępnij na innych stronach

No jasne koleżko sympatyczny ... teraz napisano jasno co i jak z tą słonością tabelki ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200843
Udostępnij na innych stronach

teraz napisano jasno co i jak z tą słonością tabelki

Zawsze staram się jasno i wprost.Prawda? :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200846
Udostępnij na innych stronach

Po co peklować żeby moczyć ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200850
Udostępnij na innych stronach

Hmmm no właśnie Mireczku po co ja nie wiem ... :(

Dlatego raczej większość pekluje inaczej ;) ... tak jak Ty , ja , czy Arek - i robimy to z tego co wiem praktycznie identycznie ;):cool:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200856
Udostępnij na innych stronach

Dlatego raczej większość pekluje inaczej ;) ... tak jak Ty , ja , czy Arek - i robimy to z tego co wiem praktycznie identycznie

No ale odwiedzają nas nowi, uważają tabelę za świętość i .....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200861
Udostępnij na innych stronach

nowi, uważają tabelę za świętość i .....

... i za drugim razem moczą albo przeliczają ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200862
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.