EL GREGOR Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 10 Grudnia 2011 :grin: Dziadka tabela jest idealna :grin: Ja nie mogę poją o co WAM tu chodzi z tymi solankami,kombinujecie - kombinujecie :grin: a potem prosicie o pomoc bo z mięsem coś nie tak :grin: zrobiłem według tej tabeli pierwszy raz i już wiedziałem na następny raz którą gramaturę z tabeli przyjąć :grin:pekluję mięso 7 dni a ilość peklosoli z tabeli na 8 dni tą zmniejszoną,robię tak już dziesiątki razy i zawsze jest idealnie.Tylko przestrzegam temperatury peklowania 4-6*C :grin:Co już raz sprawdziłem i jest dla MNIE dobre to staram się to powtarzać :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 10 Grudnia 2011 GrzesiuKażdy ma inny "próg słonośći" i dlatego jednym peklowanie wg Dziadka pasuje, a innym nie.Ja pekluję % względem dni i mi akurat taki rodzaj pasuje. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 10 Grudnia 2011 pekluję mięso 7 dni a ilość peklosoli z tabeli na 8 dni tą zmniejszoną,robię tak już dziesiątki razy i zawsze jest idealnie O, to nie jestem osamotniony Też sobie tak uprościłem sprawę. Prosto, bez komplikacji i bez pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 10 Grudnia 2011 A ja robię wg DZIADKA ,ale odejmuję ok. 10% ilości peklosoli, reszta pozostaje bz. tzn. czas, nastrzyk, ilość wody .... zawsze wychodzi "KANADA" Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Błąd jest mały , wynika z powiększenia objętości soli jaką dodaliśmy do wody . Prawidłowo zrobiona solanka powinna uwzględniać że dodana mieszanka razem stanowi jeden litrDZIADKU, błąd wynika z odjęcia ilości soli od planowanej ilości solanki - tyle że program odejmuje ilość wody równą wadze soli przyjmując że 1kg =1litr co jest oczywiście nieprawidłowe (1 kg rozpuszczonej soli to około 250-300 mililitrów) oczywiście błąd jest mały ale jest :lol: i jak się doda np. błąd wagi plus dużą wilgotność peklosoli to ogólna pomyłka w stężeniu moze być już zauważalna Ja nie mogę poją o co WAM tu chodzi z tymi solankami,kombinujecie - kombinujecieno włąśnie... po co te kombinacje...... :tongue: ja, jak już napisałem stosuję metodę która sprawdza się i dla 7 dni i dla 14.... - jest to sposób który przyswoiłem sobie kiedy trafiłem w wir wędzarniczej braci..... - niskie stężenie soli zapewnia że mięso przyjmie tyle "ile potrzeba"... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Abratku, program przyjmuje wagowo lub objętościowo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 11 Grudnia 2011 program przyjmuje wagowo lub objętościowo.program podaje wynik wagowo - więc teraz nasuwa się kluczowe pytanie - czy zalecana proporcja solanki do mięsa to 40% w litrach czy kilogramach? :tongue: nigdzie nie jest napisane jak kalkulator podaje wynik Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Przyjmuje sie że 1 l wody waży 1 kg. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Przyjmuje sie że 1 l wody waży 1 kg.ale kilogram rozpuszczonej soli nie ma objętości 1 litra :devil: :tongue: w efekcie dla przykładu: mamy 2,5kg mięsa zatem potrzebujemy 1 litr solanki program, przy założeniu stężenia 0,9kg/10litrów nakazuje dodać do 917ml wody 83gramy peklosoli... 83 gramy rozpuszczonej soli to około 30ml , a więc nie otrzymamy 1 litra solanki i jesteśmy "w plecy" jakieś 50ml :tongue: Oczywiście rozprawka na temat tak małej niedokładności to dyskusja akademicka, ale lepiej mieć wiedzę niż jej nie mieć :lol: Można przyjąć też aby po prostu ustawić przy wyliczeniach nie 40 a 42% i wynik będzie prawie idealny "Kalkulator Masarza" to bardzo przydatny program dla tych co im kłopot pojąć początkowo te "matematyczne zawiłości" przy peklowaniu :grin: :lol: PS no i jeszcze szkoda że program nie umożliwia obliczeń dla ilości solanki do celów nastrzyku :tongue: :razz: :grin: - choć i tu wystarczy ustawić "suwak" na np 47% (+ 2 poprawki czyli 47%) no dobra.... już kończę :tongue: bo mnie zaraz Maxell pogoni :grin: - miałem przy wędzarni w sobotę trochę czasu to i z zimna takie "czepialstwo się włączyło" :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-190268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Peklowałem polędwice 5 dni w solance 10% z lekkim nastrzykiem ok 5 % wagi mięsa. Mam obawy ze będzie trochę za słona. Ile waszym zdaniem powinienem czasu ja moczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-191475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP-CAR Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Za słone będzie na pewno jeszcze kwestia słonolubności .Myślę że 2 godzinki to takie minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-191476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Będzie dobrze nie trzeba wylewać. Robimy dla siebie i wybór należy do nas, czy peklować peklosolą czy mieszanką peklosoli z solą . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-194564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gunnar Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 4 Lutego 2012 Pytanie może i naiwne, ale ja naprawdę nie wiem. Jeśli mam 2 karczki po 2kg każdy to dobieram wg tabeli dla 4 kg czy dla 2? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 4 Lutego 2012 Jeśli mam 2 karczki po 2kg Matxko przenajświetsza ..... A ile masz mięsa ? 2 czy 4kg .... bo to ciężko policzyć Zresztą to wszystko jedno najpierw zapekluj jeden 2kg potem drugi ...... potem to zlej do jednego gara i będzie OK tylko po co jak mozna na raz ... Jeśli peklujesz wg tabeli Dziadka to przed wędzeniem wymocz bo będzie za słone Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 4 Lutego 2012 Pytanie może i naiwne Podobno nie ma głupich pytań .Są tylko głupie odpowiedzi :grin: . W tabeli Dziadka masz podaną całkowitą ilość mięsa do zapeklowania.Żeby nie było za słone i nie trzeba było moczyć to zastosuj słabsze stężenie solanki.Ja pekluję w solance 9%-9,5% przez 7 dni ( 0,4l solanki na kg mięsa) i już nie moczę, bo z moczeniem bywa różnie.Trzeba co jakiś czas próbować surowe mięso czy się za bardzo nie wymoczyło. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gunnar Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 4 Lutego 2012 @ RogerNo cóż, gdyby to było dla mnie oczywiste, to bym nie pytał. Pytanie wydało mi się zasadne, bo gdybym miał np 15kg udek to stężenie i czas peklowania byłby taki sam jak dla 15kg sztuki mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 4 Lutego 2012 A co to za różnica.Tu 15 kg i tu 15kg tyle tylko ,że drób pekluje się trochę inaczej,ale o tym póżniej :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 4 Lutego 2012 Podobno nie ma głupich pytań .Są tylko głupie odpowiedzi . Taaaa a przypomnieć Ci parę .... W tabeli Dziadka masz podaną całkowitą ilość mięsa do zapeklowania.Żeby nie było za słone i nie trzeba było moczyć to zastosuj słabsze stężenie solanki.Ja pekluję w solance 9%-9,5% przez 7 dni ( 0,4l solanki na kg mięsa) Czyli napiszmy to wprost Areczku nie stosujesz tabeli Dziadka a napisz proszę dlaczego .... plisssss :rolleyes: ps Ja również jej nie stosuję a slonolubnosć mamy raczej "normalną" obaj i to wiemy ... Już kiedyś było o tym na forum obszerniej tabela bez moczenia jest zwyczajnie mocno za słona Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 4 Lutego 2012 Czyli napiszmy to wprost Areczku nie stosujesz tabeli Dziadka a napisz proszę dlaczego .... plisssss No jak tak ładnie prosisz to Ci uprzejmie wytłumaczę :grin: .Za słone jak dla mnie a ponieważ nie stosuję moczenia to pekluję w słabszej solance.Usatysfakcjonowany? :tongue: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 4 Lutego 2012 No jasne koleżko sympatyczny ... teraz napisano jasno co i jak z tą słonością tabelki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 4 Lutego 2012 teraz napisano jasno co i jak z tą słonością tabelki Zawsze staram się jasno i wprost.Prawda? :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 4 Lutego 2012 Po co peklować żeby moczyć ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 4 Lutego 2012 Hmmm no właśnie Mireczku po co ja nie wiem ... Dlatego raczej większość pekluje inaczej ... tak jak Ty , ja , czy Arek - i robimy to z tego co wiem praktycznie identycznie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 4 Lutego 2012 Dlatego raczej większość pekluje inaczej ... tak jak Ty , ja , czy Arek - i robimy to z tego co wiem praktycznie identycznieNo ale odwiedzają nas nowi, uważają tabelę za świętość i ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 4 Lutego 2012 nowi, uważają tabelę za świętość i ..... ... i za drugim razem moczą albo przeliczają Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/12/#findComment-200862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.