pis67 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2009 Zeskanowałem dziś archiwalny przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone. Polędwiczki nie są tanie,przepis chyba tylko dla koneserów. Ja wypróbuję na dwóch sztukach. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Marca 2009 Polędwiczki nie są tanie U mnie kosztują tyle samo co schab bez kości. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Marca 2009 Oj daleko,daleko! :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Marca 2009 Zeskanowałem dziś archiwalny przepis na polędwiczki wieprzowe pieczoneja wg tego przepisu zrobię baleron,bardzo dobra receptura. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Marca 2009 Mnie też ten przepis przypadł do gustu, szkoda, że polędwiczki mają taką cenę :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2009 Receptura ciekawa i kiedyś zrobię. A przy okazji sprawdzę, czy uzyskuje się piękny kolor. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Marca 2009 Pomijając ten czosnek i paprykę to ja tak od dawna robię. Pychota.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Marca 2009 U mnie kosztują tyle samo co schab bez kości.Mogłabyś proszę podać aktualna cenę? Odwiedziłam wczoraj halę mięsną i mam wrażenie, że wszystko strasznie podrożało. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Marca 2009 w Bielsku pięknie obrobione polędwiczki (całe długie) kosztują 26zl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Marca 2009 Cena z Bakpolu w hurcie 19 zł w sklepach w Radomsku od 21 do 26 zł Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Marca 2009 Odwiedziłam wczoraj halę mięsną i mam wrażenie, że wszystko strasznie podrożało Niestety, takie są realia. Przyczyna to, wycofanie się z produkcji trzody chlewnej, tzw. drobnych hodowców( ubiegłoroczne ceny zbóż wysokie w stosunku do ceny za żywiec rzeźny) z powodu niskich cen oraz za drogie euro, a tym samym zakup drogiego surowca. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Marca 2009 Mogłabyś proszę podać aktualna cenę?Do wczoraj polędwiczki kosztowały tyle samo co schab bez kości - 20,70 zł/kg od dzisiaj schab bez zmian a polędwiczki 23 zł/kg. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Marca 2009 od dzisiaj schab bez zmian a polędwiczki 23 zł/kg. Czyżby sprzedawcy czytali forum?! :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Marca 2009 dziś cena 27,40zl/kg aż przetarłem oczy jak ceny idą do góry,a przed świętamimoże być jeszcze drożej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Marca 2009 W sklepie zakładowym 18,50zł. polędwica 17,90 zł. Zapraszam po polędwiczki do Ostrołęki. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Maja 2009 Dziś uwędziłem polędwiczkę i szyneczkę. Peklowały się od 8 kwietnia w lodówce 5stopni. Po moczeniu i osuszeniu sporządziłem pastę z połowy główki roztartego czosnku połączonego z ostrą i słodką papryką z dodatkiem wody. Posmarowałem dokładnie mięso i pozostawiłem na 2 godziny po czym usunąłem większość tej marynaty. Osuszenie godzinka i pół w wędzarni razem z ogonówką. Wędzenie 40-50 stopni przez 4 godz. i pieczenie ok.80 stopni 25 min. Są ostre i bardzo soczyste, szczególnie polędwiczka, której już prawdopodobnie nie ma. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Maja 2009 Peklowały się od 8 kwietnia w lodówce 5stopni.Nie powinno być: maja? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Maja 2009 Nie powinno być: maja?Dlaczego? Długie peklowanie daje smaczny i delikatny wyrób. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Maja 2009 Nie powinno być: maja? Zdecydowanie kwietnia - jeszcze z przedświątecznego świniaczka. Jeszcze w tym pojemniku jest polędwiczka i szyneczka, i boczuś pływa. Daty peklowania mam zawsze napisane na pojemniku, a pekluje na okrągło. Kiedy widzę, jak wczoraj rano, że lodówka pustoszeje, to mięsko jest gotowe. Odpowiednie moczenie(odpowiednio dłuższe) i efekt zawsze murowany . :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Maja 2009 Witam Peklowały się od 8 kwietnia w lodówce 5stopni.czy mógłbyś podać sposób peklowania i skałd mieszanki na tak długi okres. Czy wyroby nie są za słone? Nigdy tak długo nie peklowałem. To jest dobry sposób aby zawsze mieć coś pod ręką do wędzenia :wink: Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Maja 2009 Dziś uwędziłem polędwiczkęSądząc po zdjęciu uwędziłeś polędwicę. Rozumiem, że darzysz uczuciem swoje wyroby :lol: i nazywasz je zdrobniale polędwiczkami. Czy mam rację ? :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Maja 2009 czy mógłbyś podać sposób peklowania i skałd mieszanki na tak długi okres. Czy wyroby nie są za słone? Skład solanki jest następujący : 1kg peklosoli na 7 l wody na przeważnie 10-12 kg mięsa,bez nastrzykiwania, minimum dwa tygodnie w lodówce. By osiągnąć odpowiednią słoność wyrobów moczę dość długo w zimnej wodzie, zmieniając ją co 2 godziny. Mój sposób polega na smakowaniu wody po moczeniu- jeśli nie czuję, że jest choć odrobinę słona, wtedy wiem, że wyrób nie będzie za słony i pozostawiam na 12 godzin do ocieknięcia, też w lodówce. W lodówce mam w jednym pojemniku szynkę z 22 marca - zrobię ją wkrótce, odpowiednio wydłużając czas moczenia, który też zależy od wielkości kawałka mięsa. Reasumując, długość moczenia zależy od wielkości kawałka mięsa i długości peklowania. :grin: uwędziłeś polędwicę. Ta w środku to zdecydowanie podpieczona polędwiczka. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.