Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zeskanowałem dziś archiwalny przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone. Polędwiczki nie są tanie,przepis chyba tylko dla koneserów. Ja wypróbuję na dwóch sztukach. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki nie są tanie

U mnie kosztują tyle samo co schab bez kości.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60295
Udostępnij na innych stronach

Receptura ciekawa i kiedyś zrobię. A przy okazji sprawdzę, czy uzyskuje się piękny kolor.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60380
Udostępnij na innych stronach

U mnie kosztują tyle samo co schab bez kości.

Mogłabyś proszę podać aktualna cenę?

Odwiedziłam wczoraj halę mięsną i mam wrażenie, że wszystko strasznie podrożało.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60447
Udostępnij na innych stronach

Odwiedziłam wczoraj halę mięsną i mam wrażenie, że wszystko strasznie podrożało

Niestety, takie są realia. Przyczyna to, wycofanie się z produkcji trzody chlewnej, tzw. drobnych hodowców( ubiegłoroczne ceny zbóż wysokie w stosunku do ceny za żywiec rzeźny) z powodu niskich cen oraz za drogie euro, a tym samym zakup drogiego surowca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60505
Udostępnij na innych stronach

Mogłabyś proszę podać aktualna cenę?

Do wczoraj polędwiczki kosztowały tyle samo co schab bez kości - 20,70 zł/kg od dzisiaj schab bez zmian a polędwiczki 23 zł/kg.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60542
Udostępnij na innych stronach

od dzisiaj schab bez zmian a polędwiczki 23 zł/kg.

Czyżby sprzedawcy czytali forum?! :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60546
Udostępnij na innych stronach

W sklepie zakładowym 18,50zł. polędwica 17,90 zł. Zapraszam po polędwiczki do Ostrołęki. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-60643
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dziś uwędziłem polędwiczkę i szyneczkę. Peklowały się od 8 kwietnia w lodówce 5stopni.

Po moczeniu i osuszeniu sporządziłem pastę z połowy główki roztartego czosnku połączonego z ostrą i słodką papryką z dodatkiem wody. Posmarowałem dokładnie mięso i pozostawiłem na 2 godziny po czym usunąłem większość tej marynaty. Osuszenie godzinka i pół w wędzarni razem z ogonówką. Wędzenie 40-50 stopni przez 4 godz. i pieczenie ok.80 stopni 25 min.

Są ostre i bardzo soczyste, szczególnie polędwiczka, której już prawdopodobnie nie ma. :lol:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68373
Udostępnij na innych stronach

Nie powinno być: maja?

Zdecydowanie kwietnia - jeszcze z przedświątecznego świniaczka. Jeszcze w tym pojemniku jest polędwiczka i szyneczka, i boczuś pływa. Daty peklowania mam zawsze napisane na pojemniku, a pekluje na okrągło. Kiedy widzę, jak wczoraj rano, że lodówka pustoszeje, to mięsko jest gotowe. Odpowiednie moczenie(odpowiednio dłuższe) i efekt zawsze murowany . :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68396
Udostępnij na innych stronach

Witam

Peklowały się od 8 kwietnia w lodówce 5stopni.

czy mógłbyś podać sposób peklowania i skałd mieszanki na tak długi okres. Czy wyroby nie są za słone? Nigdy tak długo nie peklowałem. To jest dobry sposób aby zawsze mieć coś pod ręką do wędzenia :wink:

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68398
Udostępnij na innych stronach

Dziś uwędziłem polędwiczkę

Sądząc po zdjęciu uwędziłeś polędwicę. Rozumiem, że darzysz uczuciem swoje wyroby :lol: i nazywasz je zdrobniale polędwiczkami. Czy mam rację ? :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68483
Udostępnij na innych stronach

czy mógłbyś podać sposób peklowania i skałd mieszanki na tak długi okres. Czy wyroby nie są za słone?

Skład solanki jest następujący : 1kg peklosoli na 7 l wody na przeważnie 10-12 kg mięsa,bez nastrzykiwania, minimum dwa tygodnie w lodówce. By osiągnąć odpowiednią słoność wyrobów moczę dość długo w zimnej wodzie, zmieniając ją co 2 godziny. Mój sposób polega na smakowaniu wody po moczeniu- jeśli nie czuję, że jest choć odrobinę słona, wtedy wiem, że wyrób nie będzie za słony i pozostawiam na 12 godzin do ocieknięcia, też w lodówce. W lodówce mam w jednym pojemniku szynkę z 22 marca - zrobię ją wkrótce, odpowiednio wydłużając czas moczenia, który też zależy od wielkości kawałka mięsa. Reasumując, długość moczenia zależy od wielkości kawałka mięsa i długości peklowania. :grin:

 

uwędziłeś polędwicę.

Ta w środku to zdecydowanie podpieczona polędwiczka. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2364-pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-pieczona/#findComment-68506
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.